Мъжете и домакинстването

• 115 060
  • 2 432
  •   1
Отговори
# 2 190
  • München, Deutschland
Само дето колата не се чупи всеки ден, нито мъжа стои с поялник в ръка ежеминутно....    Laughing
Обаче, иска всеки ден да яде, да облича чисти дрехи, да му е чисто и уютно у дома.Е, някак маааалко несправедливо ми се струва жената ЕЖЕДНЕВНО да готви, чисти, пере и да създава уют, докато НЕскопения мъж дреме на дивана, чака жена му да свърши с уюта на дома, че да се погрижи и за него,  или се почесва ....някъде.    Laughing
Щото до "мъжката" работа има няколко месеца...    Mr. Green

Ааааа, може и да стои, кеф му е. Wink
А колата сега има нужда от ремонт, нека да дам пример какво означава това, с оглед на факта, че разполагаме с около 5ч свободно време на ден, което не е ядене, къпане и т.н. В 2-3 часа гледаме филми, 1,5 часа ядене, защото на масата си и говорим и му остават на човек 1-1,5 ч за други дейности.
Трябва да се смени броня, нз за маска, има счупени някакви пластмасови държачи отзад + още някакви горе-долу зад маската. Какво е нужно за тази цел:

Скрит текст:
- демонтаж на бронята, за да се видят точните счупени части - трябват двама души и час-два за нашата броня
- търсене в каталога на марката за серийни номера - това може и да е безкрайно, не може да се търси по ключова дума... нека не навлизам в детайли, но слагам още поне 2ч
- да се намери точно такава броня за нашата кола - много са кът и търси от 3 седмици - всеки ден гледа обяви, сайтове и т.н., защото не ни се дават 2000 евро, ако ме разбирате - също не може да се каже колко ще отнеме
- физически трябва да се отиде да се вземе бронята и частите отнякъде - още 2 часа (ако са по пощата, може и 1)
- боядисване - дотук също няколко вечери търси къде смесват боя, колко струва, как се купува...
- демонтаж на старите части и монтаж на новите, боя - 2 дни работа. Нямаме условия и отново не ни се дават около 1200 евро да ни го направи някой.
Та така - ЕДИН ремонт може и месец да отнеме, ако имаш по час и нещо на ден... А това е един никакъв ремонт, нищо сериозно.
Не знам защо винаги (почти) виждам "то няма всеки ден ремонт". Да, няма, но има подготвителни дейности. Като боядисвате стена за 2 часа, първо трябва да извадите вс от шкафовете, да ги преместите и чак тогава да боядисате, накрая да изчистите, да върнете шкафовете и да подредите... Тези съпътстващи дейности не ги ли броите?

Друг пример, цитирам от едно друго съобщение:

С нашия начин на живот винаги има нещо "мъжко", без да имаме къща.
Мин седмица монтирахме външни щори на спалнята. Аз помагах държейки в даден момент, но си ги монтира той. На следв ден настройва моторите, спира тока и слага шалтери. На 3я ден мери наново всички прозорци на студа, защото искахме да променим размерите на останалите щори, на 4я прави поръчката в интернет, защото на всяка щора се задават отделни параметри, дистанции на дупките, посока и т.н. и аз неминуемо щях да омотая нещо. На 5я ден нз вече.

Тази и другата седмица идват останалите щори, няма да описвам какво ще прави, основно той.  Confused

# 2 191
Абе какво толкова има да се дискутира по тая тема не знам. Докато самите жени определеят домакинската работа като женска винаги ще има мъже които отказват да я правят. Това е работа като всяка друга, като има нещо да се прави го правим и това е. Сума страници изписани за толкова елементарно нещо като хигиената на една къща и обитателите и.

# 2 192
Повечето хора не живеят във вечен ремонт. Докато текат тези неща, разбира се взимам повече или всичко от другото, което е на дневен ред. Но в дни, в които е "на дивана", не виждам кое е мъжкото на това поведение.

chrissy, ами има хора, които карат нови коли (не сме от тях, да не помислиш, че гледам отвисоко), и всичко им е включено в цената, затова ремонтът представлява каране на колата от точка А до точка Б. Има такива, които ходят в командировка и се съмнявам, че жените им седят без кола 2 седмици, вместо да седнат и да я преместят до сервиза.
Мисълта ми е, че ежедневието на различните хора е различно, при някои наистина има тежки дейности, при други не, някои професии не могат и да си ги позволят като време, което не значи, че като не им е изгладена ризата ще събудят жена си да ги облече или да ги нахрани. Съвсем примерно говоря, варианти хиляди.

vesela_veli  Peace

# 2 193
Тази и другата седмица идват останалите щори, няма да описвам какво ще прави, основно той.  Confused

Важното е  да прави вечерята.

# 2 194
Не. Важното е да реагира адекватно, както в случая е станало Peace

# 2 195
  • München, Deutschland
Според мен неразбирането идвам оттам, че например, при нас, аз готвя, той чисти. Аз готвя всеки ден по 40 минути (примерно, де), той чисти 2х в седм по час и нещо. Аз не очаквам той да ми помага в тези 40 мин, нито той очаква аз да чистя редом с него. Така че почти всеки ден единият седи, другият нещо прави.

Докато явно при Не се сърди, а и други, те готвят всеки ден двамата по 20 минути и после чистят 2х двамата по 40 минути.
Което на практика е същото като свършена работа от всеки, но за мен - по-досадно и по-неудобно.

# 2 196
Мисля, че е станала някаква грешка. Никога не съм писала такова нещо. Напротив, същото като при вас  Simple Smile
Но според предните страници мъжът ти е скопен, защото чисти. С което не съм съгласна  Peace

# 2 197

Докато явно при Не се сърди, а и други, те готвят всеки ден двамата по 20 минути и после чистят 2х двамата по 40 минути.

Не знам кои са другите, но от постовете на НСЧ съм останала с впечатление, че не правят едно и също нещо едновременно, а просто единият не седи да си клати краката, докато другият върши нещо (т.е. поделят си наличните задължения, а не чакат на някой да му дойде ред за нещо).

# 2 198
В темата никой не е казвал, че и двамата трябва да правят едно и също и по равно време. Shocked

Иначе моят напоследък взе да се ослушва за домакинската работа. Мрънка, че бил измил няколко чинии, докато аз сготвя вечеря. Не му мина номерът. Laughing И утре пак той ще ги мие, докато аз готвя. И на мен ми е интересно какво дават по ТВ, обаче трябва да се яде. Mr. Green

# 2 199
Да. Както тя самата даде пример с готвене и чистене Peace
Като дори не става дума за едно и също време. Може да се случи с дни да готви/чисти само единият, или само другият, зависи от много неща, други ангажименти и т.н.
Без твърди правила, според обстоятелствата...

# 2 200
  • München, Deutschland
Не знам кои са другите, но от постовете на НСЧ съм останала с впечатление, че не правят едно и също нещо едновременно, а просто единият не седи да си клати краката, докато другият върши нещо (т.е. поделят си наличните задължения, а не чакат на някой да му дойде ред за нещо).
Значи аз явно не съм разбрала.  Peace Аз разбрах, че докато единият вдига миялната, другият слага масата, после докато единият прави сос за спагети, другият ги слага да се варят и слага масата (примерно, де), а накрая заедно сядат за вечеря... За мен това са си все кухненски неща и не си представям да ги вършат двама души.

Ако се две кардинално различни дейности като чистене на банята и готвене, така разбирам, но иначе, по мое мнение, повече ще си пречим.

# 2 201
За едно и също говорим Joy Hug

# 2 202
Скрит текст:
Според мен неразбирането идвам оттам,
че например, при нас, аз готвя, той чисти. Аз готвя всеки ден по 40 минути (примерно, де), той чисти 2х в седм по час и нещо. Аз не очаквам той да ми помага в тези 40 мин, нито той очаква аз да чистя редом с него. Така че почти всеки ден единият седи, другият нещо прави.

Скрит текст:
Което на практика е същото като свършена работа от всеки, но за мен - по-досадно и по-неудобно.
Чакай сега, ти нали писа, че ТИ готвиш, переш, чистиш, метеш и прочие, а мъжът ти ремонтира колата и стърчи с поялник ежечасно, щото му е кеф...    Laughing
Последно, мъжът ти скопен ли е или НЕскопен?    Mr. Green
Щото, от предния ти пост стана ясно, че е НЕскопен, щото домакинска работа не хваща, а сега пишеш, че си е чисто и просто скопен, щом му е кеф да чисти вместо тебе.    Mr. Green

Ох, майтапя се.....     Joy Joy  празник е все пак.    Hug

# 2 203
  • München, Deutschland
 Joy
Закъсняваш и не внимаваш! НСЧ вече писа, че е скопен!  Naughty Щом чисти, не виждам място за дискусия и/или съмнения!  Crossing Arms

Честита баба Марта и от мен Simple Smile.

# 2 204
  • Пловдив
НСЧ, у нас пускам две перални през ден и по 2 в уикенда, но реално мога и 4-5 седмици да не пусна пералня и да имаме дрехи.  Crazy Помисли към увеличаване на гардероба, щом прането не ви е редовно.

Да бе, как не сме се сетили, че трябва да си увеличим гардероба, за да перем веднъж на 5 седмици. Колебая се тази идея или онази за проветряването на дрехите е по-гениална. Crazy

Представям си как събирам пране 5 седмици и накрая идва заветната дата за пране. Това са едно 15 перални за пускане. Сигурно поне 2 дни трябва да е вързан за пералнята и сушилнята човек, за да спести огромното усилие по прането през ден, докато изгледа някой филм. Ами то сигурно на шестата пералня, която съм изпрала, и съм сгънала дрехите, ще ме е обзело желание за ритуално самоубийство и някъде до осмата ще да съм се самоубила успешно.

Да не говорим, че потни дрехи от спорт например, ще ферментират за 5 седмици. Сигурно някъде на 3-тата седмица, както си складирам дрехите за голямото 5-седмично пране, от гражданска защита или от полицията ще ни разбият врата на апартамента, за да проверят каква точно форма на живот е умряла у нас.
Какви 15?!?!?! Аз имам две перални на ден, 12 до 16 перални на седмица, ако ги оставя..... трябва ми СКЛАД за мръсно пране и ще пера няколко дни целодневно. И пералнята ми е 7кг, не 5..... Виж, ако си взема промишлена пералня за 20 кг пране ще почна да пера веднъж седмично.

Моя мъж е скопен. Чисти, пере, не простира, защото има сушилня, но мести от пералнята в сушилнята. Основно аз готвя, защото съм много добра. Но той може да прави 5-6 прости яденета, да не умрат от глад, ако съм болна. Пържоли, зеленчукова супа, такива неща.

И от сега скопявам и тримата сина. Вадят миялни, сгъват дрехи, режат салати, варят си яйца и правят сандвичи. Големия надобрява и в готвенето.

Но аз съм жена, която може да поправи контакт и да залепи паднала плочка. И колата на ремонт карам. В сервиза са даже привикнали към мен и ме ОБОЖАВАТ, никога не им вися над главите, но ако се издънят се връщам като побесняла фурия.

Последна редакция: ср, 01 мар 2017, 14:53 от Янтра

Общи условия

Активация на акаунт