Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 391
  • 802
  •   1
Отговори
# 525
Ivankaka, СИД е сензорно интегративна дисфункция.
Момичета, аз по горе съм написала, че проблеми с храненето МОЖЕ да са признак на СИД, т.е. може да са признак, но може и да не са. Аз съм попълвала въпросник за ранна интервенция тук в Ирландия и имаше цяла страница с въпроси за храната, която приема детето - предпочитания, текстури, какви групи отказва да приема, дъвче ли и т.н. И храненето е само един от признаците все пак, много други неща се взимат под внимание. Не знам дали задават въпроси свързани с храненето при обследване в българските клиники, но най-вероятно да.
Затова и много родители на дрца с проблеми в развитието прилагат т.нар. биохимичен подход - даване на добавки, барокамери, хомеопатии, безглутенова и безказеинова диета и т.н. Затова и често виждаме резултат след даването на едни най-обикновени викатмини. И както казва Усмихнелка, много от децата имат проблеми с усвояването на хранителните вещества от храната.

Моето дете яде само 20-25 неща, ако й дадеш манджа няма да я пипне с пръст ако ще да я оставя гладна три дни. И е същата като детето на Нединка - повече от 10 минути на стола не може да седи, отскоро я карам да разглежда книжки и да драска докато яде, та пак хапва нещо. От зеленчуците яде краставица, домат, авокадо и салата айсберг; от плодовете - диня, ягоди, малини, банани и ябълка. Нищо друго не може да се пробута под каквато и да е форма. Убедена съм, че от тези гумени плодове и зеленчуци тук не си добавя необходимите хранителни вещества.

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 11:21 от poppy-fairy

# 526
  • София
Poppy,  благодаря за отговора. Аз вече изчетох и за СИД, но пусто нямам много време и за четене.
От 3 дни имам проблеми с храненето на едното дете, заради ангината и ми скъса нервите  ooooh!
Сега разбрах какво им е на родителите на злоядите деца.
Само дано не й стане навик да се тръшка при ядене. Иначе тя е с огромен интерес към храната, буквално искаше да яде, всичко каквото ние ядем. Даже съм се крила в банята, за да ям. А сега какво стана ooooh! ooooh!

# 527
Моят син е със Сид по различни направления и хранителни също. От готвено яде само пиле с ориз и супа ако е прецедена на бульон. Сложна работа и не става по лесно.

# 528
  • София
От много четене взех да си поставям диагнози на себе си, на всички роднини, та даже и на децата по площадките  ooooh!

# 529
От много четене взех да си поставям диагнози на себе си, на всички роднини, та даже и на децата по площадките  ooooh!

Затова недей да четеш, защото ще психясаш. Всички го правим и не си правим голяма услуга. И аз имах един период, в който моето дете имаше всичко, което причетях в интернет.

# 530
  • Пловдив
Poppy,  благодаря за отговора. Аз вече изчетох и за СИД, но пусто нямам много време и за четене.
От 3 дни имам проблеми с храненето на едното дете, заради ангината и ми скъса нервите  ooooh!
Сега разбрах какво им е на родителите на злоядите деца.
Само дано не й стане навик да се тръшка при ядене. Иначе тя е с огромен интерес към храната, буквално искаше да яде, всичко каквото ние ядем. Даже съм се крила в банята, за да ям. А сега какво стана ooooh! ooooh!

Заинтересувах се преди 1 год за СИД. Ето накратко описано моето разбиране на достъпен език и с достъпни онагледяващи примери http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=877494.msg32439423#msg32439423

# 531
  • София
Благодаря. Четейки, се зачудих по какво се различава от аутизма, защото има много общи симптоми, ако могат така да се нарекът.

# 532
Благодаря. Четейки, се зачудих по какво се различава от аутизма, защото има много общи симптоми, ако могат така да се нарекът.

Това са две различни неща. Едното е психически проблеми - визирам аутизма  . Сид  е неврологичен проблем на периферията - слух,вкус, зрение , тактилност...... Аутизма не подлежи на корекция. Сид имат и много хора в норма и проблема се тушира с подходяща терапия. Всички аустисти имат Сид . Някои хора в норма имат Сид. Сид е когато мразите някои да ви гали по косата, или когато имате морска болест, или когато мразите да ходите бос, или когато имате нужда да дъвчите нещо за да се успокоявате,или когато ви дразнят силни звуци или обратно имате остра нужда от силна музика и тв.н. гореизброените са прояви на Сид по различни направления.

# 533
  • София
Ясно, затова се припокриват симптомите. Сега схванах.

# 534
О чудо! Тази сутрин дъщеря ми стана и награби маркерите да оцветява. Основно драсканици, но няма значение, много съм щастлива.  Praynig

# 535
  • гр.Пловдив
Цитат
Проблемите с храненето може да са признак на СИД, децата не харесват дадени текстури и изключват цели групи храни от менюто си - поне така съм чела. Да, има връзка между ограниченото меню, ниски нива на витамини и аминокиселини в детския организъм и развитие, поведение, раздразнителност, функционуране на мозъка и т.н., затова и много родители тук дават добавки на децата си. Аз почти не познавам дете с проблеми в развитието си, което да се храни добре и разнообразно - лично мои наблюдения.

Poppy, колкото и да не ми харесва май си се оказва самата истина това ... Confused

От септември е първа група господина и започваме 2 пъти седмично работа с логопед съвсем "законно",понеже в Пловдив ми отказаха работа с дете под 2г ....както и да е -дано да имаме напредък Praynig

# 536
Цитат
Проблемите с храненето може да са признак на СИД, децата не харесват дадени текстури и изключват цели групи храни от менюто си - поне така съм чела. Да, има връзка между ограниченото меню, ниски нива на витамини и аминокиселини в детския организъм и развитие, поведение, раздразнителност, функционуране на мозъка и т.н., затова и много родители тук дават добавки на децата си. Аз почти не познавам дете с проблеми в развитието си, което да се храни добре и разнообразно - лично мои наблюдения.

Poppy, колкото и да не ми харесва май си се оказва самата истина това ... Confused

От септември е първа група господина и започваме 2 пъти седмично работа с логопед съвсем "законно",понеже в Пловдив ми отказаха работа с дете под 2г ....както и да е -дано да имаме напредък Praynig

Teddynm, не знам какво имаш предвид - че детенцето ти може да има сензорен проблем или че не му достигат вещества и това съответно влияе върху развитието му.

Моето дете не на 1.3-1.4 не можеше да дъвчи и отказваше да приема твърда храна. Това беше и един от първите ми постове тук в темата, виждаше се ясно че скоро няма никакви намерения да проговаря. Тогава Констанца ме посъветва да се консултираме със сензорен терапевт.
Ако пък те притеснява ограниченото меню, може да започнеш да даваш витамини и добавки. Много от майките пускат изследвания преди да започнат да дават някои добавки. Общо взето, необходимо е да подходиш внимателно според състоянието на детето.
Примерно моето дете е хиперактивно и освен качествени витамини, вечерно време давам и магнезий, защото има изследвания, че нивата на магнезий в организма при хиперактивните деца са много ниски. За съжаление ми отказва вече рибеното масло, иначе давах магнезий и рибено масло. Определено я успокоява и виждам резултати. Като ограничавам телевизията, за да не я превъзбужда, искам да отбележа, че до голяма степен вече овладяваме положението.

# 537
  • гр.Пловдив
Досега съм давала само Биозин и Саностол-ефект=0   :bad-words

Poppy,,благодаря много за съветите както и на другите мамита,ще се поразровя за добавки и витаминчета,но действително съм склонна да вярвам,че липсата им забавя развитието  Confused

Поне съм благодарна ,че махнахме памперса с 300 зора ,че от другия месец като е градинар няма да го върна т от първия ден хайванчето,понеже като чуят за памперси и лошо им става..
Иначе в Пловдивските ДГ борбата е безмилостно жестока и не го облазявам с това трудно възпроизвеждане на речта Weary

# 538
Иначе в Пловдивските ДГ борбата е безмилостно жестока и не го облазявам с това трудно възпроизвеждане на речта Weary

Не бъде предубедена, може пък градината да го стимулира и да подпомогне говоренето.

За витамини, добавки и прочие не знам. През януари правихме ПКК + тестове за алергии на сина ми и се оказа само, че му е много нисък феритинът. Не че проявяваше признаци за това, ама той и за рефлукса не проявяваше, а нещата и там се оказаха много сериозни. В продължение на три месеца пи желязо. Общо взето, от октомври до март пие мултивитамини (едни с Ехинацея и едни без, редувам ги) и витамин Д (в конски дози за българските стандарти), а от октомври до декември бронховаксом, че е с детска астма.

Друго не съм му давала, ама до миналата година беше на много високи дози лекарства за астма и за рефлукса и не ми се искаше да го тъпча и с други неща. През юли м.г. спряхме лекарствата за астмата, а през април т.г. за рефлукса - сега очаквам с нетърпение новата учебна година с нов режим, нови деца, ново училище, нови вируси...

# 539
  • гр.Пловдив
Цитат
витамин Д (в конски дози за българските стандарти),

Това пък защо и по колко пие? Shocked

Общи условия

Активация на акаунт