Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 391
  • 802
  •   1
Отговори
# 540
Професор Медникаров в Горна Баня ни предложи епифизиодеза, без много много да отлагаме. Някой знае ли нещо за тази операция, толкова ли е рядка, че нищо не намирам за нея на български език? Има ли и други заболявания, за които няма информация на български, много е трудно така, това на практика означава ли, че няма и лечение в България?

# 541
Цитат
витамин Д (в конски дози за българските стандарти),

Това пък защо и по колко пие? Shocked

Пие по десет капки на ден всеки ден от октомври до март, така ще бъде до 15-годишна възраст. От раждането до втората година пиеше всеки ден по 5 капки. Това са стандартни дози за всички деца.

Живеем в Белгия и тук слънце няма.

# 542
Професор Медникаров в Горна Баня ни предложи епифизиодеза, без много много да отлагаме. Някой знае ли нещо за тази операция, толкова ли е рядка, че нищо не намирам за нея на български език? Има ли и други заболявания, за които няма информация на български, много е трудно така, това на практика означава ли, че няма и лечение в България?

Ортопедична операция? Тук не вярвам някой да даде и информация..

# 543
Здравейте момичета,
  Дъщеря ми (освен всичко друго) има проблем със слюнкоотделянето и дъвкането. Но в моя град няма хранителни логопеди. Може ли някой да сподели какъв тип упражнения се правят? Единствено съм чувала за даването на близалки и натрошени бисквити.

# 544
За слюнкоотделянето, което при моя син се дължи на слаба мускулатура на устата:

1) Сапунени мехури

2) Вземаш едно парче памук, слагаш го на масата и с духане детето трябва да го закара до другия край на масата (може и състезания да правите така)

3) Духане на свещички - всеки ден някоя кукла или плюшена играчка има РД

Имаше и още нещо, ама трябва да погледна тетрадката с домашните от логопеда, че не се сещам какво точно беше. За близалки и натрошени бисквити не съм чувала. Близалка не бих давала заради зъбите, а и според мен може да изкриви цялата захапка. За натрошените бисквити нямам мнение. За дъвкането може би да дъвче дъвка, ама не знам.

# 545
За слюнкоотделянето, което при моя син се дължи на слаба мускулатура на устата:

1) Сапунени мехури

2) Вземаш едно парче памук, слагаш го на масата и с духане детето трябва да го закара до другия край на масата (може и състезания да правите така)

3) Духане на свещички - всеки ден някоя кукла или плюшена играчка има РД

Имаше и още нещо, ама трябва да погледна тетрадката с домашните от логопеда, че не се сещам какво точно беше. За близалки и натрошени бисквити не съм чувала. Близалка не бих давала заради зъбите, а и според мен може да изкриви цялата захапка. За натрошените бисквити нямам мнение. За дъвкането може би да дъвче дъвка, ама не знам.

Благодаря за отговора. Лошото е, че тя е на 1г и 8 м и не мога да я науча да духа още. За близалките съм съгласна напълно. За бисквитките ми казаха, че като са натрошени ще влизат навсякъде в устната кухина и тя ще иска да ги махне (примерно зад устните) така се стимулирало движението на езика.

# 546
Ние сме опитвали да правим това, което е писала  Nedinka . Купила съм и едно моливче с една въртележка на него, като я духнеш се върти. Но и при нас на възраст 1,8 беше неприложимо. Тя се научи да духа след 3год. За близалките, на нас ни казаха да ги ползваме, даже и зъболекарката. Но и тях започна късно, след 4г., а и не ги много харесва, сладки са и, та стигаме по 1 на ден. Дъвка също ни препоръчват, но и това научи едва преди 3 месеца.
Като резултат, все още не може да дъвчи, а е на почти 6г.

# 547
Нормално е да не може да духа детето, ама тъкмо ще се научи - в началото ще прави опити и повече ще излива течността, отколкото да прави балони, ама няма лошо. Нали това е целта - да се научи да духа. Това е като всяка друга дейност - трябва да се научи, не идва от само себе си, явно.

Синът ми започна с балоните на 2 години (запали, гледайки едно дете). В началото само течаха лиги от устата и течност от шишето, но после се научи. И да ви кажа, тези неща се правят в банята над ваната или навън, че иначе оставят петна по пода - хем ние сме с теракот из целия апартамент.

Дъвка за толкова малки деца май наистина не става. Моето дете още не е схванало принципа на дъвката, нито на бонбоните за смучене.

За бисквитите никога не бих се сетила, но звучи много логично, така че давайте. Близалката наподобява биберон, т.е. би трябвало да криви захапката като него. Основната причина да не давам обаче е, че явно моят син е зле със зъбите като цяло. Нямаше още три години, когато правихме кариес, при положение че никога не е прекалявал със сладките неща. Но щом зъболекарка препоръчва, значи си има своите аргументи и не споря, а и нищо не пречи да се пробва - само трябва да се внимава детето да не тръгне да хапе близалката, че току-виж си откъртило някой зъб.

# 548
  • София
Здравейте, момичета! Нахлувам в темата, за да допълня още съвети, надявам се да приемате Simple Smile
Подходящи за малки деца са свирките, които имат перца накрая и се развиват при издухване /дано ме разбирате за кои говоря - тип за РД/; хармоника; може и вие да играете с детето - на маса слагате объл молив/химикал, духате към детето, обяснявате да върне към вас; в купа/леген с вода - слагате малко гумено пате или друга животинка/ и пак издухвате едни към други.
За децата със СИД също има доста упражнения, в зависимост от типа. Ако решите, кажете, ще напиша някои, които работя.
Дано не съм досадила, надявам се да ви свършат работа.
 bouquet

# 549
Мерси, Спокойна! Никак не си досадила, напротив. За свирката и аз май съм го чувала, ама не съм го пробвала - не смея Laughing

# 550
  • Смолян
Спокойна ще се радвам да споделиш упражненията.

# 551
  • София
Аз поръчах рибено масло на хомеостаза, смятам да го давам вечер. Бихте ли ми казали по колко мл се дава и има ли значение дали е след или преди хранене.
В сайта на хомеостаза не видях да има листовка.
Също дали трябва плавно да се въвежда като брейн бустера?

# 552
По време на хранене по 1 супена лъжица.

# 553
  • гр. Варна
А дали е подходящо рибеното масло да се сложи в ам(че е леко топло),че иначе трябва да го давам насила на моето дете?

# 554
  • София
Не звучи добре АМ с рибено масло според мен  Sick

Общи условия

Активация на акаунт