Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 129 866
  • 802
  •   1
Отговори
# 735
Попи,при вас бонусът е ,че ако забращолеви неразбрано ще го смятат за български. Все пак се радвам,че тук тръгват на училище по късно,защото щеше е пълна драма за детето. И то не толкова с ученето,колкото със седенето на едно място.Браво на напредъка Киберспайс, все пак детето е под три и имате шанс да се окаже,че на три ще проговори без големи драми.

Шмати, те не ги карат да стоят много на едно място. 5 часа стои там, имат 30 минути свободна игра, после се разделят на групи по 6-7 деца и играят заедно примерно с пластелин, с пясък, рисуват, нареждат пъзели, на магазин. После имат почивка за ядене на.плод, пак свободна игра, пак се раздвлят на групички, правят нещо образователно, йога, голяма почивка за закуска и т.н. Ще учат да разпознават буквите и числата и до там тази година, нищо повече. Разясниха ни подробно на родителската среща е, че целта на тази година е да ги подготви да остават по-дълго в учебна среда, да се обслужват сами чисто физиологично, да свикнат да се концентрират и толкова. Имат разни кратки уроци на различни теми, ама не вървят по програма. След тази година има junior infants, след това senior infants и едва тогава е 1-ви клас. До 3-ти клас даже в класната стая първия половин час играят с играчки. Началното училище тук е с толкова лека програма в сравнение с нашата система, едва в гимназията идва сериозното учене.

# 736
Mirra Manastira, по принцип всяко трудно раждане, както и проблемна бременност може да дадат отражение върху развитието на детето. Не винаги, разбира се, всичко си е строго индивидуално. Но когато започнахме терапия с психолог, първите въпроси бяха за това как е протекла бременността, раждането и прекарани детски болести. При нас вероятна причина за трудното проговаряне може да е продължителното раждане (с увита пъпна връв и следователно недостатъчно снабдяване на мозъка с кислород) или заболяване в началните месеци, или и двете.

# 737
  • София
Може ли да споделите мнения и опит за барокамерите.

# 738
  • Пловдив
Мнение: и да не помага, поне не пречи да се пробва (внимателно).

"Опита" си съм го споделила тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=902330.615;topicrefid=20

Направихме дотук 28 процедури за период от месец и половина - първо 10, после 9, 5 и 4, с прекъсвания от по няколко дни или седмица-две. Не е запроговарял, нито е заразбирал видимо, но той си е много назад в това отношение, с диагноза детски аутизъм.
Следващите десетина мисля да са в началото на 2017, ще видим.

# 739
Ние направихме скоро 14 в старозагорската барокамера.
Не сме имали проблеми с ушите- нито той, нито аз само ми заглъхваха, но дъвчене на дъвка се оправя.
За съжаление за сега май резултати не виждам ( вече е почти проговорил, но има още да наваксва граматически+ да добавя още думи в речника), но ще изчакам още малко.
По скоро откъм поведение ми се искаше да има резултат. Tired
Иначе персоналът е разкошен, много са мили  Heart Eyes отделно че дават бонбони на корем и моето си отяде.
Ако не друго, поне за имунитета дано има напредък, за да може да си ходи на градината, защото там доста напредна с говора, а от другата седмица почваме пак логопед.
Аз имам един въпрос- КОи тежки метали се изследват в организма на детето?
Защото в Бодимед имат голям списък с доста метали, но хич не са евтини и се чудя кои да изследваме?

# 740
  • Пловдив
Иванкака, сетих се да допълня нещо към мнението си.
Като написах "не пречи да се пробва", имах наум най-вече деца като сина ми, които са наистина много назад и не е ясно дали някога изобщо ще развият каквато и да било реч.

Сетих се, че твоите деца казваха някакви думи и бяха около 2-годишни. Аз лично не бих правила процедури в камера в този случай. Не защото имам причини да мисля, че е опасно, но все пак не съм фен на радикалните намеси в общо взето нормално вървящи неща.
Дъщеря ми съвсем скоро, след по-малко от месец, навършва две години, казва около 20 думи, повечето неправилно (по „бебешки“) и не прави изречения. Не съм си и помисляла да я водя в барокамера (дано никога нямам повод да си го помисля). Казвам го за сравнение с твоите деца.
Може и да не съм права, казвам личното си усещане. Аз съм от хората, които май ги е малко страх да разбутват здрав, нормално функциониращ организъм.

Последна редакция: нд, 11 сеп 2016, 06:24 от Магдена

# 741
  • София
Благодаря за мненията. Дано още хора да споделят мнение.
Иначе, дъщеря ми, която повече ме притеснява говори постоянно, повтаря думи от нас, припява разни песни, повтаря от песни- папа, тик- так, цето бяло/ зайченцето бяло/ кокошка, пипи и подобни. Напоследък вика: yes и go- go, say На английски и то съвсем адекватно ги използва   ooooh!
Това от детските  ooooh!
Междудругото спрях гледането на тв и имат напредък.
Иначе поведенчески повече ме притеснява, все още е в периода- лепка за мен, чак сега се заинтересува кой влиза и излиза от вкъщи, та даже и взехме да се криеме от нея като излизаме, защото реве.
Все още не играе с други деца.
Сравнявам със сестра й, която ги правеше същите неща преди 6-7 месеца, но тя от 3 месеца търси активно деца, даже и по- големите ги организира в игра, тя говори много по- малко.
Едната беше интубирана след раждането, другата- не.

# 742
Благодаря за мненията. Дано още хора да споделят мнение.
Иначе, дъщеря ми, която повече ме притеснява говори постоянно, повтаря думи от нас, припява разни песни, повтаря от песни- папа, тик- так, цето бяло/ зайченцето бяло/ кокошка, пипи и подобни. Напоследък вика: yes и go- go, say На английски и то съвсем адекватно ги използва   ooooh!
Това от детските  ooooh!
Междудругото спрях гледането на тв и имат напредък.
Иначе поведенчески повече ме притеснява, все още е в периода- лепка за мен, чак сега се заинтересува кой влиза и излиза от вкъщи, та даже и взехме да се криеме от нея като излизаме, защото реве.
Все още не играе с други деца.
Сравнявам със сестра й, която ги правеше същите неща преди 6-7 месеца, но тя от 3 месеца търси активно деца, даже и по- големите ги организира в игра, тя говори много по- малко.
Едната беше интубирана след раждането, другата- не.

Иванкака, децата до 2 години /и това е много общо казано, може да е и малко след 2/ не играят едно с друго. Обикновено дори да са в група, играят паралелно едно до друго, но всяко си играе нещо различно. Едва след 2 годинки започват да играят съвместно с другите дечица. Аз също много се притеснявах и психоложката, която ни наблюдаваше, ми го обясни точно така. Чак след 2 дъщеря ми лека-полека започна да проявява интерес към игра с някой друг, а сега обожава детска компания.
А относно телевизията, не веднъж сме коментирали. При повечето деца пречи.

# 743
  • София
Знам ги тия неща

# 744
  • София
Синът ми след три откри,че може да играе с деца,преди това не ги е отбягват. Играеше си около тях и се дърпаха за играчки. Сега вече е голям приятел и само търси приятелите си да се занимават. Дете,което не играе с деца,е такова,че са пред него,а то не ги вижда сякаш. Ако друго дете й вземе играчката и тя се разплаче,оплаче на теб или го набие,това е нормално. Но ако някой и пипа играчките и тя не реагира,това е подозрително.

# 745
  • София
Само 2ма души ли от форума са ползвали барокамера  Thinking
Във фейсбук много положителни мнения има, или е просто реклама  newsm78

# 746
Само 2ма души ли от форума са ползвали барокамера  Thinking
Във фейсбук много положителни мнения има, или е просто реклама  newsm78
Има група за ХБОТ във фб, там можеш да прочетеш много неща и да зададеш конкретни въпроси. На телефона съм и не мога нещо да копирам линка, но точно под това име ще я намериш. Мисля, че мамите от нашата тема, които са правели или правят влизания са там, някои по една или друга причина вече не пишат. Джулия със сигурност правиха ХБОТ, но тя все по-рядко влиза в темата.

# 747
Само 2ма души ли от форума са ползвали барокамера  Thinking
Във фейсбук много положителни мнения има, или е просто реклама  newsm78
Има отделна тема "Проговаряне и барокамера" - там нещата май замряха, но си има полезни коментари. Но няма как да се пише веднъж отзив - там, веднъж или няколко пъти се коментира във ФБ и тук, ако прибавим и коментари сигурно и във темите за аутистичен спектър и дислексия ...

# 748
  • София
Знам ги тия групи, нищо актуално няма.
Във фб пишат 5 човека с рекламна цел основно

# 749
Иванкака. Всяко дете си има собствени темпове и това не значи нищо. Чертата се тегли на 18 години и много често по бавните догонват че и изпреварват защото другите лежат на стари лаври. Сравненията трябва да са глобални - ако е в широки граници ма нормата всичко е наред.близнаците са винаги много чувствителни към сравненията.

Общи условия

Активация на акаунт