Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 480
  • 802
  •   1
Отговори
# 450
Лаурентин
Аз бях  зомбирана от притеснение, току са ми казали че детето има атипичен аутизъм и другата овца психоложката  мии каза  че " това е състояние и то е завинаги" т.е. детето ми ще си остане такова неврбално диваче . Съответно аз съм в шаш паника, нощни ревовое и пристъпи на задух. Но овцата логопедка добре ме посъбуди , и тогава си викам - диваче ама си е моето диваче никой няма да ми го " дресира"....

С за това млади или стари зависи от човека и дали е голямо Ч.
И логопедката и специалните ни педагожки  бяха жени над 50 - че и 55. Ресурсната ни пък беше на 26. Голяма лИбоФ и с  с всичките. И досега се поздравяваме по празниците.

# 451
 _re_ge  ужас! Сульо и пульо взели дипломи и раздават диагнози.
При моето дете пък обратното. Първата логопедка, нищо и няма, ей сега до края на заниманието ще започне да говори. И искаше от нея да повтаря думи. Какви думи, от устата на детето звук не можеше да излезе. Викаше, крещеше, детето я гледаше обезумяло.
И както нищо и нямаше, как ей сега щеше да проговори, така все още / на почти 6/ детето не може да говори добре.

# 452
  • Sofia
Извинявам се допуснала съм техническа грашка:детето ми е на 2 години и половина и има забавяне в проговарянето. Моля за съвет и терапия,логопед...

# 453
Лаурентин, то да се смееш ли да плачеш ли... Понеже във Вн специалисти няма на 3,5 години заведохме детето в София по специалисти - психиатри невролози, продфесори, доценти....Те всички се произнесоха че не  е аутист и до половин година ще проговори - бил адкватен. За аутизма излязоха прави но за проговарянето не би... Мноооого време мина докато измъкнем с общи усилия реч от него.

Тук искадам за пореден път да подчертая нещо което в разговор с една дама осъзнах наскоро че не се разбира от родителите достатъчно добре. Ако ви предложат работа ПЕСК  паралелно с работа с логопед - не отказвайте - не го подценявайте. Може да не са ви обеснили но Пекс не е за да научи детето ви да комуникира със знаци или картинки като глухонямо. То има за цел в крайна фаза да накара детето ви
- да се научи дао иска и да съобщава и как да го направи
- да да научи да конструира изречение от две и повече думи
- като крайна фаза да осъзнае че много по лесно да произнесе простото изречение отколкото да сглоби в линийаката на Пекс.

Думите които детето използва се натрупват от логопедка и формират пасивния речник. Пекса има за цел да. Ги превръща в активен речник.

Пекса е мислен мислен мислен, не е толкова прост и не го подценявайте...

# 454
  • Пловдив
Как точно се преценява дали едно дете е готово за обучение с тези карти Пекс? И аз съм си мислила за тях, но не знам дали с моя човек на този етап ще се получи нещо.
То ясно, че логопедите би следвало да знаят кога, но понеже стана дума тук - питам тук.

# 455
Здравейте, бях писала преди няколко седмици за моята дъщеря на 2.9 г., която и дума не казва. Моля ви кажете, как да и махна памперса при положение, че не говори и думичка не иска да ни каже, как ще каже, че и се пишка или ака. Моля кажете вие, как се справихте с проблема в чудо се видях. На гърне или тоалетна не можем да я накараме да седне реве и пищи, като обезумяла. През септември ще отиде в първа група в детската, а там памперси не сменят, както те се изразяват.

# 456
  • Варна
Re_ge, благодаря за името на логопедката  Hug Не исках да те притеснявам, опитах се да потърся нейни контакти в нета, но не намерих. Би ли ми пратила на ЛС, когато имаш възможност. По време на търсенето срещнах името Венета Димова...

Сега сядам да чета за тези ПЕКС карти. От вас чувам за тях.

# 457
  • София
Противно на всички препоръки,махнах памперса с наказание и засилване. Няма иска,не иска ,сяда на гърнето,седи,пищи,врещи. Чаках много дълго да види от другите деца,да осъзнае. Накрая го запънах,карах го да сяда през половин час,обясних му на висок тон къде е тоалетната и това даде резултат. Също не говореше,когато остана без памоерс. Научи се само да ходи до тоалетна без да ми казва,че му се пикае.

# 458
Здравейте, бях писала преди няколко седмици за моята дъщеря на 2.9 г., която и дума не казва. Моля ви кажете, как да и махна памперса при положение, че не говори и думичка не иска да ни каже, как ще каже, че и се пишка или ака. Моля кажете вие, как се справихте с проблема в чудо се видях. На гърне или тоалетна не можем да я накараме да седне реве и пищи, като обезумяла. През септември ще отиде в първа група в детската, а там памперси не сменят, както те се изразяват.

Аз не съм насилвала дъщеря ми, махнах памперса на 3, чаках доста дълго, но го свалихме за два дни без излишни драми. Тя също не искаше да седи на гърне и на тоалетна. Ние първо четяхме книжки за гърнето, пусках филмчета в ютюб, показвах кучето как пишка и ака, играехме с една кукла, която пишкаше. Като я слагах на гърнето, винаги сядахме с книжки, играчки или таблет в началото. Първите дни давах харибо мечета като свършеше нещо  Embarassed
Дъщеря ми също не можеше да казва пиш и ако, обаче започваше да си сваля гащите и аз тичах за гърнето. После започна да казва, може би след 2-3 месеца. В градината й показах тоалетната и тичаше сама, учителките знаеха за системата. Тя до ден днешен бяга в тоалетната, прави каквото прави светкавично и става веднага - просто мрази да стои седнала.
Писали сме много в предишните теми за свалянето на памперса.

# 459
Забравих да кажа за памперса, нещо, което Реге ми е казвала и така процедирахме и за биберона и за памперса. Обясняваш, че вече не е бебе, а само бебетата носят памперси. Мама, татко, сестрички, братчета, баба, дядо - никой не носи памперс, защото са големи. Памперсите са за бебета. Аз мислех, че моята няма да ме разбере, ама да видиш какви очи въртеше и всичко разбра. И така трябва да обясняваш за всичко. Трябва да разберат, че са скъсали вече с бебешкия период. Ние наскоро изхвърлихме гърнето в коша и вече ходи само на тоалетната. Казахме му чао и сама го изхвърли, беше ми писнало да го разнасям из нас с разни миризми.

# 460
Писали сме много в предишните теми за свалянето на памперса.

с едно търсене в търсачката на бг мама ще ти даде океан от материали. Това е много често задаван въпрос тук...

# 461
Благодаря за отговорите, ще потърся по назад в темите. Аз като и обяснявам за гърнето или слагам кукли тя не ми обръща особено внимание и си играе с друго. Трудно и се задържа вниманието върху, каквото и да е.

# 462
  • София
Не е за вярване-  от 4 дни давам брейн бустер, като за момента сме още на 2.5 мл само сутрин, ефекта е поразяващ....

# 463
  • Варна
В какво се състои промяната? По-спокойни ли станаха бобчетата или почнаха да редят изречения? Simple Smile Последното го казвам с много добри чувства Simple Smile Усещаш ли напредък в говора или по-скоро са поведенчески промени. Освен и аз да го мятам на дребния.

# 464
Не е за вярване-  от 4 дни давам брейн бустер, като за момента сме още на 2.5 мл само сутрин, ефекта е поразяващ....

И с моето дете беше така, ефектът дойде веднага. Като концентрация и поведение веднага се забеляза.

Към мамите на по-големи дечица - вашите деца кога започнаха да разбират, когато говорите за неща, които са се случили в миналото. За неща които ще правим мисля, че ме разбира, защото й обяснявам примерно, че утрв като се наспим ще ходим еди къде си, но неща които са се случили...
Днес ми спретна голям цирк на пясъчника, взимаше играчки на децата, хвърляше пясък, превъзбуди се нещо и се прибрахме скоростно. В колата като се успокои й обяснявам, че не трябва така да прави и не е хубаво, че затова сме си тръгнали, защото не се е държала добре и т.н. нищо не разбра според мен. Миналото въобще не можем да го оправим, а пък за дисциплината като се развълнува и става нещо страшно, не знам кога ще го израсте това.

Последна редакция: сб, 30 юли 2016, 17:09 от poppy-fairy

Общи условия

Активация на акаунт