Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 130 421
  • 802
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Гена,а кой каза за алалията. Не съм специалист,но дислексията по късно може да се каже,че я има. Едно дете,което не говори в норма за възрастта си,трудно е да се каже точно какво има. Какви са притесненията при детето ти. Йоко,ние импровизираме да продава клечки и камъчета на някое прозорче. Децата с повече фантазия си вуобразяват,че това са бонбони и шоколад,но моето ми вика "продавам клечка'.

# 511
Ето една хубава статия която обеснява алалията и че в училищна възраст тя има често съпътстващи дислексия и дисграфия

http://www.krasotaimedicina.ru/diseases/speech-disorder/alalia

# 512
Споменахте игра на "детски магазин" с пари и стоки. Може ли да ми препоръчате такава?
А с апраксия/диспраксията някой запознат ли е?

Йоко, в момента играем на тази, но я купих, защото имаше интерес. Първо винаги пробвам с нещо евтино и после купувам по-качествено ако има интерес.

http://www.orchardtoys.com/product/shopping-list

Преди това играехме с един комплект фалшиви монети от магазина за едно евро. Събираш разни стари кутии от яйца, от млека, от бонбони, шишета от сок и тях узползвахме за продукти. Аз съм продавачката и я питам какво иска, тя ми казва и аз й подавам нещото и й казвам, че струва примерно пет монетки и тя ми ги отброява. Ако не.можете да намерите пари играчки, му дай жълти стотинки на детето. Играта на пазаруване й е много любима, дугата седмица има рожден ден и сме й харесали голям подарък - каса на суоермаркет. http://www.smythstoys.com/ie/en-ie/toys/fashion-dolls/c-498/kitc … rmarket-checkout/ ето това нещо. Вече много внимавам какви играчки купувам и купувам само ако съм.сигурна, че ще играе с тя, защото си научих урока с хвърлените на вятъра пари.

Последна редакция: сб, 06 авг 2016, 15:15 от poppy-fairy

# 513
Аз точно за рождения ден на дребната търся. Хем да е за нея, хем и двамата с батко си да могат да играят, защото не ми се купуват по 2 еднакви играчки.
Относно въпросът "защо?": имам две деца, двете от двата "типа"- рано проговорило и късно и трудно проговарящо. Щерката на 1 г. и 6-7 м. започна да прави изречения от по 2-3 думи. На 2 г. вече говореше с повече изречения и то със смисъл. На 2 г. и 3-4 м. разказваше по картинка, без картинка, обясняваше какво са правили на яслата. На 2 г. и 5-6 м. започна с въпроса "защо". На 2 г. и 7-8 м. когато я питам аз защо ми отговаря "ами щото така мамо", което отчитам за моя грешка, тъй като с батко си (той милия е късно и трудно проговорил) едва на 4 г. и 4 м. започна и той "що мамо", ме подлудяваха. Питат отговаря, след това пак защо и така по 10 пъти и в един момент им казвах "защото така". И те сега ми отговарят с "щото тъй" или "ами не знам".

# 514
Шмати аз искам да зная точно какво му е за да мога да съм най полезна Wink Инв Се.Никола и на Екзарх Йосиф категорично отхвърлиха аутизъм и олигофрения но факт е че малкия разбира но не може да говори.Аз го родих с рак на маточната шийка и ми направиха операция две упойки  (една спинална и обща)....извадиха бебето и после матка, яйчници....за 6часа. Малкия се роди в първите дни на деветия месец и в началото не е можел да диша сам. Предположението за алалия се припокриват с симптомите. Проблемът моя е че при алалия и дислексия се действа различно. newsm78

# 515
Шмати аз искам да зная точно какво му е за да мога да съм най полезна Wink Инв Се.Никола и на Екзарх Йосиф категорично отхвърлиха аутизъм и олигофрения но факт е че малкия разбира но не може да говори.Аз го родих с рак на маточната шийка и ми направиха операция две упойки  (една спинална и обща)....извадиха бебето и после матка, яйчници....за 6часа. Малкия се роди в първите дни на деветия месец и в началото не е можел да диша сам. Предположението за алалия се припокриват с симптомите. Проблемът моя е че при алалия и дислексия се действа различно. newsm78

Общо взето с дислексия на тази възраст може само косвено да се предполага. Децата в дислексия мислят малко по образно имат проблеми със сричковото четене и затруднения да изпълняват повече от една команда зададена в един и същ момент. И,пълняват първата втората автоматично се забравят.
Моята дъщеря е с хадв и дислексия , левичарка родена след бременност с тежка токсикоза и затова с изоставащо развитие на нервната система  и асфикция по време на самото раждане.  Им всички предпостав ки. Няма речеви проблеми. дислексията  й върши лоша шега в точните науки- последните две цифри винаги си сменят местата в главата й.

Доколкото знам всяка дислексия е уникална, има сменени обърнати букви, подмяна на букви и много други. Важно е да се открие коя е точно вашата проблемна. Всичко става с много работа и детето се научава да внимават знаейки за този си проблем. Откриването им става обикновено като започне обучение с математика и четене, букви в последната група на градинТа. При синът ми примерно който е с алалия и дисфазията в речввото развитие очакваха дислексия но се оказа че няма такава.

Последна редакция: нд, 07 авг 2016, 11:02 от _re_ge

# 516
За дислексия е рано да се говори да, но според психоложката при малкия е в по тежка форма  и понеже обърква и звуците та тя от видяното и чутото си прави изводите.Имаме сега два часа в клиниката при логопед та ще видим дали нейното мнение ще се припокриват с това на психоложката. Simple Smile

# 517
  • гр.Пловдив
Моля ви мамита да ми кажете дали според вас има връзка трудното проговаряне с лошото и недостатъчно хранене? Shocked

На мен ми се вменяват аргументи,че понеже малкия е злояд и цял ден може да кара на едни солети+сок и не получавал достатъчно витамини и ред други неща от храната и това възпрепятствало развитието? Shocked
Действително,че храненето е драма при нас,но правим всичко по силите си,който не е имал злоядо дете той не знае  Sad

# 518
Моля ви мамита да ми кажете дали според вас има връзка трудното проговаряне с лошото и недостатъчно хранене? Shocked

На мен ми се вменяват аргументи,че понеже малкия е злояд и цял ден може да кара на едни солети+сок и не получавал достатъчно витамини и ред други неща от храната и това възпрепятствало развитието? Shocked
Действително,че храненето е драма при нас,но правим всичко по силите си,който не е имал злоядо дете той не знае  Sad

Проблемите с храненето може да са признак на СИД, децата не харесват дадени текстури и изключват цели групи храни от менюто си - поне така съм чела. Да, има връзка между ограниченото меню, ниски нива на витамини и аминокиселини в детския организъм и развитие, поведение, раздразнителност, функционуране на мозъка и т.н., затова и много родители тук дават добавки на децата си. Аз почти не познавам дете с проблеми в развитието си, което да се храни добре и разнообразно - лично мои наблюдения.

# 519
  • София

Аз почти не познавам дете с проблеми в развитието си, което да се храни добре и разнообразно - лично мои наблюдения.
Моите и двете си ядяха всичко до преди 2 дни. Взимам ДК, безглутеново меню от няколко месеца.
Сега са с херпангина и едната отказва да яде..
Какво е СИД?

# 520
Според мен пък няма-аз съм била изключително злоядо дете, но съм проговорила нормално-даже си бях голяма бърборица.
А в училище се научих да чета и пиша бързо  Peace (само математиката ме мъчеше).
Знам и за други слабички дечица, които нямат проблем.
Теди, не се оставяй да ти вменяват вина!  Naughty

# 521
  • Варна
И моето си хапва сравнително добре. Почна да има предпочитания, но определено доста неща яде. Чувала съм, че дъвченето е важно. Без да преувеличавам, от 1,3-1,4 г. (може и по-рано) яде пържоли и доста твърди храни, а ето, че не говори.

# 522
Моят син от две години яде около 5 неща и плодове.Манджи, супи, месо не яде. Няколко лекарки ми казаха, че щом яде разнообразни плодове няма проблем. Но не дъвче много .

# 523
Моят син всичко яде и пак е зле с говоренето. Неговият проблем обаче е, че храната изобщо не го интересува - яде между другото, докато разглежда книжка, рисува, гледа телевизия, играе с коли, реди пъзел... В момента, в който няма развлечение, яденето спира. За почти четири години веднъж не е казал, че е гладен Сяда на масата след десет повтаряния и става на всеки 3 минути, за да си търси нови играчки. Ако има нещо по-интересно за правене, не го търси за ядене. А в градината твърдят, че яде сам и очевидно е така, защото е умерено слаб.

# 524
Аз пък мисля че не яденето , а усвояването трябва да се гледа. Щото може да си ядеш всичко , но като не го усвояваш просто го изхождаш. И не се самообвинявайте. Това са неща независещи от вас. Но все пак не бива да ги неглижирате. Както вече се каза има добавки, но трябва да се подхожда с внимание към тях

Общи условия

Активация на акаунт