Трудно проговаряне - ТЕМА 20

• 129 937
  • 802
  •   1
Отговори
# 660
Мами, иска ли някой да се запише с мен и да ползваме отстъпка за "група"
http://associationmontessori.blogspot.bg/.

Къде се провеждат курсовете и каква е началната възраст за дете от която може да се стартира?
До колкото рабирам това е дистанционно обучение за терапевти. За себе си прецених, че може да ми е полезно да го мина, за да съм полезна за детето. Пълната цена е 330 лева, но ако намерим 3 желаещи може да е 250, което е таксата ми за 2 месеца уроци,затова търся съмишленици.

Между другото, може ли някой да ми препоръча логопед, който е специалист по проблемите с храненето? Според невролога, за да проговори първо трябва да прояде.

# 661

Между другото, може ли някой да ми препоръча логопед, който е специалист по проблемите с храненето? Според невролога, за да проговори първо трябва да прояде.

Нина Йорданова, Пумпелина. Правила съм онлайн консултация преди години. Моето дете не искаше да дъвче твърди храни и минахме през период на много еднообразно хранене.

# 662
Здравейте момичета Simple Smile Моят син мога да кажа че започна да говори на бебешки,за нас това е голям напредък,колкото и смешно да звучи. Преди 1 месец го записах в център за аутисти,там приемат и деца с говорни проблеми. Откакто е там доста се промени,вече знае всички плодове ( като го питам къде е ябълката я сочи,както и другите плодове и зеленчуци) Сега казва на динята дия ....а пък на коня дий,и все за някакво  Диди ми говори. Казва ми айде и след това нещо на китайски. Много се радвам че имаме някакъв дори минимален напредък. Вкъщи не мога да го удържа да рисуваме или да нареждаме пъзел, иска да тормози баба си като я щипе и се смее. А в центъра е толкова различен....Обича да разлиства книжки,но да му чета не. Когато искам да нареждаме влакчето,той бяга и се крие под масата и ми се хили.... Толкова много му обяснявам а той все ми се смее... Вие как задържате вниманието на децата ви? Hug Hug Hug

# 663
Здравейте момичета Simple Smile Моят син мога да кажа че започна да говори на бебешки,за нас това е голям напредък,колкото и смешно да звучи. Преди 1 месец го записах в център за аутисти,там приемат и деца с говорни проблеми. Откакто е там доста се промени,вече знае всички плодове ( като го питам къде е ябълката я сочи,както и другите плодове и зеленчуци) Сега казва на динята дия ....а пък на коня дий,и все за някакво  Диди ми говори. Казва ми айде и след това нещо на китайски. Много се радвам че имаме някакъв дори минимален напредък. Вкъщи не мога да го удържа да рисуваме или да нареждаме пъзел, иска да тормози баба си като я щипе и се смее. А в центъра е толкова различен....Обича да разлиства книжки,но да му чета не. Когато искам да нареждаме влакчето,той бяга и се крие под масата и ми се хили.... Толкова много му обяснявам а той все ми се смее... Вие как задържате вниманието на децата ви? Hug Hug Hug

Тина, чудесни новини, дано все така да те радва детенце!  Hug
Конкретно на въпроса ти - в началото като започнах да се занимавам с нея у дома, направихме основно пренареждане на играчки, а и други предмети. Всички играчки отидоха в кутии на места, където тя няма достъп. Стаята, в която работите трябва да е максимално изчистена от неща, които разсейват детето - сувенири, играчки, моето дете ходеше си взимаше лъжици да си дрънка, махнахме и тях. Абсолютно всичко, което може да му повилияе на концетрацията. Вадиш само и единствено нещото, с което ще се занимавате, после го учиш да си прибира играчките обратно в кутийката, откъдето са изкарани. В началото може да удряш на камък, но в последствие се научават да се концетрират все повече и повече. Аз я занимавам също докато е във ваната, ако нямате вана, вземи някое корито. В банята са малко нещата, които ги разсейват и обикновено може да прочетете някоя книжка за 5 минутки, да покажеш нещо, да разкажеш приказка с гумени играчки - нещо такова. Ние даже имаме пъзели за водата и тя много се забавлява да ги реди, разни гумирани бебешки книжки в началото разглеждахме. Това са триковете, които направихме по съвет на една терапевтка тук и които дадоха резултат при нас.
Добавките, които давам също много повлияха на концентрацията, но за тях всеки сам си решава.

# 664
  • София
Честно казано със строгост. Няма не искам. Виках го по хиляда пъти да сяда и да се занимаваме. Няма криене, няма хилене, обикновено след третия път му става ясно, че ще играем на каквото искам аз. Не му повлия зле, обича си занимавките. Сега го карам да ме изчака да му прочета приказка и после с няколко думи да ми каже какво е разбрал, за да видя дали ме слуша.

# 665
И при нас като Шмати. Със строго отношение от моя страна. Моят синковец седне ли си свършва задачата от начало до край, стига да не го караш да говори - перфектно се справя, ще ти отреже, ще напише (вмомента докато пиша тук, той си пише в тетрадката числата и математическите знаци), от десет реки вода ще ти донесе, само да не го караш да говори. Толкова му е удобно в това амплоа, че почва да реве почти при всяко ново "вербално" упражнение.
Защо пиша това, защото тук идва и мъката - трябва да не обръщам внимание на сълзите дори, защото след седмица - две (или колкото е нужно) упражнения, когато той е сигурен в нещо започва да изпитва удоволствие и искрено да се забавлява. Лошото е, че иска страшно здрави нерви, които понякога аз нямам и ............ smile3514. При нас не става с уговорки, започна ли да го уговарям, чувам едно "ДА" (колкото да ми отговори) и после пак си реве, червенее, хълца и гледа като след заколение. Ако при Вас става с уговорки, най доброжелателно Ви завиждам.

# 666
Толкова са различни децата...при моето дете със строгост нищо не мога да постигна. Само малко да повиша тон или да й говоря строго и започва да прави на пук. Преди месец и половина имахме ситуация, накарахме я да си събере играчките, баща й й се скара, каза й че няма да мръдне от пода докато не ги събере, лежа на пода два часа и гледа в една точка и от инат накрая заспа, но играчките не си ги прибра. Нея мога да я накарам да направи нещо, защото ако е добро момиче ще я заведа на парка, ще отидем на аквариума, ще я заведа на фермата и т.н. иначе тц. Много особен характер, но аз вече си познавам детето и знам как да я действам. Като тръгваме от парка се започват циркове, пак.започвам с увещанията, че ако тръгнем, ще я водя при баба й, ще й пусна филмче, абе някакъв подкуп - иначе е тръшкане до безобразие.
В градината учителките ми казват същото, ако не иска да направи нещо, няма сила на света как да я накарат, препредавам им дословно думите им. Та така сме ние у нас, со кротце со благо.

# 667
Ми явно, няма златна среда - или, или...
С увещания работим за по второстепенните неща, например как ще се облече (има си вкус човека), какъв сок ще пие, ей такива - направо ми е драго в тези моменти. Стане ли дума обаче за упражнения по разказване - няма уговорки, направо си минаваме на "безмилостно положение" докато не научи и не си изпей "песничката" набързо.
Истината е в това, което  poppy-fairy е написала:
, но аз вече си познавам детето и знам как да я действам
няма друг шанс просто  Laughing

# 668
Аз само да отбележа, че повечето деца, които работят вече от повече време с логопед, имат изграден навик за работа. Логопедът обикновено е изградил някаква рутина, която родителят подхваща, т.е. дори и у дома знае, че трябва да си приключи задачата.
На Тина детето, доколкото разбирам, тепърва започва и тепърва трябва да му се изградят навици за работа, а това отнема време и доста нерви. В началото е най-трудно, така че колкото и номера да върти, не се отчайвай, Тина. Ние с моята госпожица първите месец-два като започнахме да се занимаваме вкъщи, въобще не ни се получаваше, но с постоянство и някои нововъведения потръгнаха нещата  Crazy

# 669
И аз да се похваля и облача, едновременно.И ние започнахме да говорим повече, пеем няколко песни и казваме 3 стихчета.Но....стана по агресивен.От иьвестно време нещо го изнервя за секунди и почва да хвърля или къса, а още по- лошо е че се удря по- главата или да скубе деца.Ужасно ми е.Ако някой има подобен проблем нека сподели как се справя.Съвети всякакви приемам.Иначе бравооооооо за напредъка при всички.Дай боже вдички да се хвалим скоро!@@@ Praynig

# 670
  • София
Моето дете беше конфликтни,хапе,бие,скубеше,но с натрупването на думи изчезна това поведение. Също е важно да откриеш дете,което има темперамента на твоето т.е да си се сбият,да потичат,да се наплюят. Така детето ти ще се почувства прието и подкрепено. Ако го водиш при идеалните деца,които седят кротки и каканижат приказки на Андерсен на три години го караш да се чувства зле. Намери му приятелче с неговите интереси . Истината е ,че моето престана да бие,когато яде хубав бой в детската градина от друго дете.

# 671
Благодаря на всички за подкрепата.   Hug Моят син също е конфликтен,от кеф понякога започва да удря децата в парка,а от инат започва да се удря. Доста деца го отбягват затова че не говори,като тях. А родителите също дърпат децата си от Дани,много ми е гадно защото не знаят какво е да имаш трудно проговарящо дете. затова и го водя на площадки с малко деца. Дори и комшийските деца ( те са на 7 години) само се крият от него,бягат а той го мисли за игра. А на мен ми е толкова гадно... дано да намеря някъде дете дивак като моето и да си паснат ...

# 672
  • София
Защо децата го отбягват,това че не говори не е причина. Момчета тичат и бръмчат,няма мн думи. Да не би и съседите да са говорили на децата си да го отбягват. Глупаци не ти трябват. На моето в градината някой любопитно пита що говорел по бебешки,но моето просто си намира друг приятел,който го приема и не обръща внимание на любопиткото. Ако някой прекали с подигравките яде бой от неговорещото. Търсете си другарчето с вашия темперамент,децата се отпускат със себеподобни.

# 673
Явно за децата,той е по различен,както и за родителите. Като ме попитат на колко е години и аз като кажа почти на 4 и ми    викат че как така не говори?! Може и родителите да  говорят нещо на децата си,не знам....Надявам се в градината да си намери приятелчета,с които да щурее.

# 674
Здравейте!
На някое от вашите деца поставяна ли е диагноза афазия? Какви изследвания са направени за да се постави тази диагноза, какви медикаменти са предписани?
И още един въпрос към тези на които е изписван ноотропил - по каква схема сте го вземали?

Общи условия

Активация на акаунт