Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Признават ли се дисфазиите на речта и алалиите от държавата като диагнози, които могат да бъдат обект на обществено подпомагане?
След колко време се забелязва положителният ефект от GABA и какви са начините за справяне с крещенето, викането и говоренето на висок глас при дете на 4 години?
Какви изследвания са необходими за дете с хипотония и какви могат да бъдат възможните причини за нея?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Признават ли се дисфазиите на речта и алалиите от държавата като диагнози, които могат да бъдат обект на обществено подпомагане?
Дисфазиите на речта и алалиите се признават от държавата като диагнози, които могат да бъдат обект на обществено подпомагане. Това включва насочване и предписване за детска градина, общински логопедични центрове и други форми на подпомагане. Опитът на майките във форума показва, че тези диагнози се признават и могат да бъдат подпомогнати от обществото.
-
След колко време се забелязва положителният ефект от GABA и какви са начините за справяне с крещенето, викането и говоренето на висок глас при дете на 4 години?
Ефектът от GABA може да варира при отделните деца, но обикновено се забелязва след няколко дни до седмици. За справяне с крещенето, викането и говоренето на висок глас при дете на 4 години могат да бъдат полезни терапии, логопедични центрове и консултации със специалисти, които могат да предложат подходящи методи за справяне с тези поведенчески предизвикателства.
-
Какви изследвания са необходими за дете с хипотония и какви могат да бъдат възможните причини за нея?
За дете с хипотония е важно да се извършат изследвания като ЯМР, ЕЕГ, ЕМГ и други неврологични прегледи, които да изключат възможни неврологични проблеми. Възможните причини за хипотония могат да варират, включително генетични фактори; обаче е важно да се консултирате с лекари и специалисти за подходяща диагностика и лечение.
-
Какво представлява изследването на слуха и къде мога да го направя в България?
-
Какви са възможните причини за изоставане в растежа на костите и как се диагностицира?
Моят син мога да кажа че започна да говори на бебешки,за нас това е голям напредък,колкото и смешно да звучи. Преди 1 месец го записах в център за аутисти,там приемат и деца с говорни проблеми. Откакто е там доста се промени,вече знае всички плодове ( като го питам къде е ябълката я сочи,както и другите плодове и зеленчуци) Сега казва на динята дия ....а пък на коня дий,и все за някакво Диди ми говори. Казва ми айде и след това нещо на китайски. Много се радвам че имаме някакъв дори минимален напредък. Вкъщи не мога да го удържа да рисуваме или да нареждаме пъзел, иска да тормози баба си като я щипе и се смее. А в центъра е толкова различен....Обича да разлиства книжки,но да му чета не. Когато искам да нареждаме влакчето,той бяга и се крие под масата и ми се хили.... Толкова много му обяснявам а той все ми се смее... Вие как задържате вниманието на децата ви?
. При нас не става с уговорки, започна ли да го уговарям, чувам едно "ДА" (колкото да ми отговори) и после пак си реве, червенее, хълца и гледа като след заколение. Ако при Вас става с уговорки, най доброжелателно Ви завиждам.