Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 509
  • 752
  •   1
Отговори
# 705
  • Германия
Повечето здравни каси в Германия издават европейска здравна карта - пише го на обратната страна на картата. Важи за лекар, който работи със БГ здравната каса.

blabla7,
извинявай, че ще коментирам тази част от поста ти, европейската здравна карта може и да важи в някоя болница. НО, ако отидеш в малък курортен град или като мен при бившата си лична лекарка, ти се казва, че нямат устройство, с което да прочетат картата ти и трябва да си платиш за частен преглед. Това е моят опит от преди 1 год. Все пак нашата лекарка на мен за детето за преглед пари не ми взе, само си поговорихме, че не се бяхме виждали от 1 година, но и тя ми каза същото като на ДжейДжей: Няма лекар в България, който да си е купил такова устройство за четене на европейските лични карти. Струва пари, а не е задължително. Вероятно в болниците и курорти като Слънчев бряг и Албена също има, ама в София в обикновена поликлиника - не.

мама-ени,
болничен могат да ти издадат.
В Албена нямат четящо устройство , платих в брой за малкия и ми връчиха куп бумаги за тукашната каса. Да се не случва да се разболее човек по време на почивка. ..

# 706
Здравейте, някой да знае чартъри до Варна или Бургас? Живеем в NRW.

# 707
  • Deutschland/HE
Здравейте, някой да знае чартъри до Варна или Бургас? Живеем в NRW.

погледни на сайта на Сънекспрес, със сигурност има от Варна до Кьолн, Дюселдорф, Падерборн и Хановер.

# 708
Аз от години летя с WIZZ до София и си купувам директно от сайта. В този сайт обаче нещо не ми е ясно. Ще погледна в сайта на летище Варна откъде и кои самолети кацат. Благодаря!

# 709
Здравейте, до живеещите в Мюнхен: откъде си купвате хубаво истинско месо? Има ли някакви сайтове от типа на българските като ливади и тн, откъде може да се поръчват истински продукти, но да не са цифромания...

Също така се интересувам и от изгоден магазин за домашни потреби.

Благодаря!

# 710
Oslobia, със сигурност има много (сдружения от) производители на месо, които доставят по домовете в Мюнхен. Потърси нещо от рода на "bio/öko+Fleisch+Lieferservice/dienst+München". Също на разните седмични пазари може да има щандове на производители на месо от региона.
Другият вариант е да намериш производители наоколо и да ходиш на място в магазинчетата им. Аз съм търсила такива директно на страниците на Demeter и Bioland.Peace
Ето например 3 производителя, които доставят в Мюнхен: https://www.herrmannsdorfer.de/ (тези са доста големи и известни не само в Мюнхен; имат и множество магазини), http://www.amperhof.de/de/home.html, http://www.biobauerndienst.de/. И био-месарница имало: http://www.biometzgerei-pichler.de/. Ето още един интересен линк, където са събрани места в Мюнхен, от които може да се купи био-месо: https://www.greenpeace-muenchen.de/index.php/presse/aktuelle-the … -in-muenchen.html.
Просто трябва малко да се поразтърси човек. Peace
Много ми харесва тук, че има лесен достъп до истинска, качествена храна. И в този ред на мисли да ви покажа какви немски домати хапваме:

# 711
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
откъде може да се поръчват истински продукти, но да не са цифромания...

хубаво и евтино рядко се намира, работата си има цена.
на моята съседка родителите имат Demeter hof и кг месо при тях е мисля около 23Е, дали не е и повече  newsm78
поръчах й да ми донесе, но тя ми каза, че са 2 животни напред вече резервирани. колят мисля 1 път в годината и говедата си растяли бавно.
та, много ясно, че ще е цифромания.
при плодовете и зеленчуците е по-лесно, те растат по-бързо.
иначе, както Синьо ти е казала, търсиш Demeter и Bioland.

# 712
Здравейте,

пуснах една малка анкета по въпроса за смяна на фамилното име на българин след брак с германка.
Ще се радвам , ако изкажете мнение и споделите лични впечатления.

ТУК

# 713
  • с/у ОколоМръсТното
Здравейте!

За какъв срок от време е допустимо кола с българска регистрация да е на територията на Германия, без да е наказуемо?

Благодаря  Hug

# 714
Синьо, благодаря!

На мен ми се струва, че в България много по-лесно (и евтино) се сдобиваш с хубави и чисти продукти Simple Smile но може би само моят опит е такъв.

Шани, по въпроса за колата - аз знам за срок от 6 месеца от датата на регистрацията ти в Германия. Въпросът е обаче, доколкото са ми казвали, добре е да си я регистрираш в Германия и да ползваш немски застраховки, защото не дай Боже стане ПТП или подобно по твоя вина, бг гражданска застраховка покрива до 100хил.лв, а немската е по-голяма. И ако те осъдят да плащаш доживотна пенсия на някой, на когото си му нанесла телесни повреди, може да те докара до фалит. Немската гражданска е с голямо покритие и не би трябвало да имаш проблеми. Това е, което са ми казвали.

# 715
  • Germany
Здравейте!

За какъв срок от време е допустимо кола с българска регистрация да е на територията на Германия, без да е наказуемо?

Благодаря  Hug

6 месеца.

# 716
  • София
Здравейте, влизам в темата ви с две въпроса, ще бъда благодарна , ако ми отговорите.
Продават ли се в по магазините в Германия  детски игри Haba? Може би въпросът ми е много глупав, но тук се купуват само през сайтове, а мои близки ще ходят в Германия и евентуално да им поръчам на тях една игра, която тук поне засега е изчерпана.
И още нещо - да ми дадете някаква идея за подарък на 4-годишно момченце, живее в Германия, родителите са българи, прескачат отвреме-навреме в България, нямам представа дали има изобщо нещо от тук, което можем да му купим така, че да е нещо по-различно.

# 717
Haba е немска марка, има ги навсякъде.

Български книжки за момченцето. Напоследък има много хубави на българския пазар.

# 718
  • Germany
Според мен е най добре да питате родителите какво да вземете на детето. На нас последно ни подариха доста книжки на български, а и двете ми деца четат основно на немски /малкият въобще не може на български/ и не им се зарадваха особено. На Крокотак има хубави образователни, но пак половината от книжката е свързана с българската азбука и ако детето не я знае, няма да му е интересно.

# 719
  • The QC to be!!!
Здравейте!

Благодаря  Hug

6 месеца.
Но за студенти мисля са 12 месеца. И така докато си студент.

Общи условия

Активация на акаунт