Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 518
  • 752
  •   1
Отговори
# 690
Няма законово изискване за възрастта на гражданина. С много малките бебета е зор, защото много често системата отхвърля кадъра (има там изисквания за отворени очи, положението на главата спрямо кадъра и разни такива) и понякога се изисква много търпение, докато се снима. На най-малкото бебе, което снимах, "фотосесията" продължи около 40 минути, в което време се опитвахме да го събудим, защото трябва да е с отворени очи. Точно бях звъннала на тогавашния шеф на паспортна за Пловдив (жена беше), тя ми каза, че е допустимо и да са със затворени очички, и той си отвори очите, снимката стана и системата я прие.
Идвали са и бебета на по 15-20 дена, та, ти казвам като бивш служител, че такова изискване ня-ма!

# 691
Няма законово изискване за възрастта на гражданина. С много малките бебета е зор, защото много често системата отхвърля кадъра (има там изисквания за отворени очи, положението на главата спрямо кадъра и разни такива) и понякога се изисква много търпение, докато се снима. На най-малкото бебе, което снимах, "фотосесията" продължи около 40 минути, в което време се опитвахме да го събудим, защото трябва да е с отворени очи. Точно бях звъннала на тогавашния шеф на паспортна за Пловдив (жена беше), тя ми каза, че е допустимо и да са със затворени очички, и той си отвори очите, снимката стана и системата я прие.
Идвали са и бебета на по 15-20 дена, та, ти казвам като бивш служител, че такова изискване ня-ма!
Благодаря ти  Hug

# 692
Навремето снимахме сина ми на 2 седмици и наистина беше голям зор, за да се получи снимката. Веднага му подадохме документи за паспорт и нямаше проблем. Летяхме за Германия, когато стана на 2 месеца.
Скрит текст:
Аз също се дърпах и ме беше страх да дойда бременна и да родя в Германия. С течение на времето и особено след като родих третото си дете тук, го отчитам като грешка, но не мога да върна времето назад.  Wink

# 693
Навремето снимахме сина ми на 2 седмици и наистина беше голям зор, за да се получи снимката. Веднага му подадохме документи за паспорт и нямаше проблем. Летяхме за Германия, когато стана на 2 месеца.
Скрит текст:
Аз също се дърпах и ме беше страх да дойда бременна и да родя в Германия. С течение на времето и особено след като родих третото си дете тук, го отчитам като грешка, но не мога да върна времето назад.  Wink
Сигурно и аз ще съжаля, но... Няма и да разбера, понеже сега ще е третото и мисля да приключвам с тази дейност  Laughing Благодаря за споделения опит!

# 694
Момичета,понеже ми предстои гинекологичен преглед се чудех,ако поискам и ултразвуково изследване дали се плаща допълнително?Здравната ми застраховка е държавна и отивам профилактично на преглед,за цитонамазка.  Peace

# 695
sunny:*kiss, нямам отговор на въпросът ти. На мен ми правят безплатна ехография, но аз имам малък миом и чрез ехографията го наблюдават дали расте. Най-вероятно ако е по твое желание трябва да си я заплатиш.

И аз имам въпрос - какво се случва, ако докато е на почивка в БГ човек се разболее и не може да се върне в края на отпуската? Взима си болничен от БГ лекар ли? Този болничен превежда ли се? Признава ли се тук? Как и къде отивате на лекар като не сте здравноосигурени в България? Става въпрос за типично морската болест - разстройство, повръщане, обезводняване... Никакъв шанс за пътуване с автобус 2000 км.

# 696
 sunny:*kiss, най - добре се обади в касата и попитай какво включва профилактичния преглед. Аз съм към АОК и ми поема мануален преглед, вагинален ехограф и цитонамазка. Ако искам ехограф на гърдите, се доплаща. В сайта на гинеколога също би трябвало да има информация, както и какви са цените при него на допълнителните услуги /IGEL/.

мама-Ени, не ни се е случвало, но предполагам преведен болничен и непременно уведомяване на работодателя. На лекар ни се е налагало само веднъж да ходим досега, беше на морето и се наложи мъжът ми да се плати на ръка прегледа, защото "те с такива карти не работели". #Crazy Съответно и касова бележка не получи, но като е единствения отворен кабинет в радиус от 30 - 40 км, нямаш много голям избор.  Wink

# 697
  • Germany
Ние сме към ТК и първият път, като отидох тук на гинеколог за профилактичен преглед, ме гледа и на ултразвук. От тогава на 6 месеца цитонамазка и веднъж годишно ултразвук.
За болничен от БГ не знам как стоят нещата, но съм ходила в Пирогов със скъсани връзки и само им показах немската карта, без да плащам, но може и да е защото беше спешно състояние и като български гражданин имам право на преглед дори без осигуровки.

# 698
Повечето здравни каси в Германия издават европейска здравна карта - пише го на обратната страна на картата. Важи за лекар, който работи със БГ здравната каса.
Ние имаме частна семейна застраховка за пътуване при ADAC. Струва само 18 Евро на година за цялото  семейство. Многократно сме я ползвали. Признават се всички разходи по лечението - прегледи, изследвания и лекарства, дори от частни клиники. При проблем - отиваме в частен кабинет или болница, плащаме на място, издават ми документ на български с касова бележка. После го пращам на ADAC без да го превеждам и до месец ми връщат парите за преглед, изследвания и медикаменти.

Да, болничен от БГ се признава. В моята фирма го приеха. Аз го бях дала и да ми го преведат в една агенция, но не съм сигурна, че е необходимо.

# 699
мама-Ени задължително вземете болни4ен. 3 те дена без бележка не се признават ако са по време на ваканция.

# 700
Момичета,благодаря ви за отговорите за прегледите!  bouquet

# 701
Повечето здравни каси в Германия издават европейска здравна карта - пише го на обратната страна на картата. Важи за лекар, който работи със БГ здравната каса.

blabla7,
извинявай, че ще коментирам тази част от поста ти, европейската здравна карта може и да важи в някоя болница. НО, ако отидеш в малък курортен град или като мен при бившата си лична лекарка, ти се казва, че нямат устройство, с което да прочетат картата ти и трябва да си платиш за частен преглед. Това е моят опит от преди 1 год. Все пак нашата лекарка на мен за детето за преглед пари не ми взе, само си поговорихме, че не се бяхме виждали от 1 година, но и тя ми каза същото като на ДжейДжей: Няма лекар в България, който да си е купил такова устройство за четене на европейските лични карти. Струва пари, а не е задължително. Вероятно в болниците и курорти като Слънчев бряг и Албена също има, ама в София в обикновена поликлиника - не.

мама-ени,
болничен могат да ти издадат.

# 702
Благодаря ви за отговорите дами! И за идеята за застраховка при пътуване. За следващото лято определено ще си набавим такава.

И като сме дошли на темата застраховки при пътувания, на курса ми по немски една жена сподели, че са били на почивка в Турция и детето й си е счупило ръката. Всичко са си платили сами и после тук в ДЕ са им обяснили, че с европейските здравноосигурителни карти имат право на лечение само в страните от ЕС, не и в Турция, но ако са били доплатили някаква много минимална сума, застраховката им е щяла да важи и в Турция. Споделям просто, за да се знае, че има и такава опция. Може пък и да е полезно за някого.

# 703
  • Някъде в мечтите си
Мами, дайте алтернатива на обезмаслителя Меглио тук в Германия. Rolling Eyes

# 704
Fettentfenrer или fettlöser, продават се във всякя дрогерия или супермаркет. Аз последно купих марката на росман, чисти добре.

Общи условия

Активация на акаунт