Цъфнала и вързала НЕМСКА тема- номер 192

• 72 507
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
Да питам и аз нещо за едни познати. Детето им завърши 10 клас в Бг. Сега ще идва при тях в Германия. Дипломата, освен превод трябва ли и легализация? Нали отпаднаха много легализации последната година?

# 721
Да питам и аз нещо за едни познати. Детето им завърши 10 клас в Бг. Сега ще идва при тях в Германия. Дипломата, освен превод трябва ли и легализация? Нали отпаднаха много легализации последната година?
Само превод.

# 722
  • София
Синьо, Moni, благодаря.

# 723
pavlo_deni,благодаря !

# 724
Момичета,а пазарували ли сте от онлайн аптека лекарство с рецепта?Показваш я на куриера или по някакъв друг начин доказваш,че я имаш?  newsm78

# 725
sunny:*kiss, при самата поръчка на лекарството можеш да поискаш да ти изпратят франкиран плик и с него изпращаш рецептата. След като рецептата пристигне, тогава ти изпращат пратката с лекарството. Аз пазарувам от shop-apotheke, но предполагам, че и другите онлайн аптеки работят по подобен начин.

# 726
Джей,джей,благодаря за инфото!  Hug

# 727
Здравейте, момичета Hug
Присъединявам се към темичката, мъжа ми от няколко дена вече е в Германия, аз съм си тук още Simple Smile Имам хиляди въпроси, засега само чета, но искам да ви попитам няколко неща:
1. Терминът ми е януари, мислех да си родя в БГ и тогава с двете деца да се присъединим към таткото. Обаче ви чета и гледам, че убеждавате в противното. Взех да се разколебавам. Ситуацията ми е следната : работя в БГ като юрисконсулт, постоянен договор, майчинството първата година ми е високо. Мислех да родя тук и да си взимам БГ майчинството, първо, защото е две години и през това време работата ми се пази, ако недай си боже в ДЕ нещо се обърка. В ДЕ до колкото разбирам няма да имам право на повече от социалното (300 евро) като не съм работила там, а и ако се роди там детето, така или иначе няма да му дадат паспорт, само в БГ акта ще пише, че е родено там. Тогава имам ли някаква полза от това да родя там?
2. Ако родя там, много ли е сложна процедурата да си извадя документи и пак да си получавам българското майчинство? Някой, ако го е правил,моля да сподели.
3. Понеже с моята диплома по Право в Германия мога да се "забърша" Mr. Green , планирам да запиша една втора магистратура, за да си намеря в един момент по-високо платена работа. Имате ли идея, имат ли там някакви помощи за майки-студентки, а по-специално имат ли някакви забавачки за децата на студентите, като цяло питам, иначе сигурно си зависи от университета?

Благодаря ви най-искрено, ще се включвам сигурно с още въпроси Hug

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 16:40 от adi4ka-maslinka

# 728
Раждай в България и е остави тази Германия. В България може да взимаш повече пари, щом си юрист консулт, предполагам не се осигуряваш на 400 лева?

# 729
Не, на пълна заплата, по-високо ще ми е майчинството от тук. Не ми е и целта да им цедя социалната система в Германия. Но се чудя ще има ли някакви преимущества за детето, ако е родено там.. Thinking

# 730
adi4ka-maslinka, на времето родих в БГ и тогава дойдохме при мъжа ми. Взимах си майчинството от БГ и останах назначена, докато бях сигурна, че искам да останем в ДЕ. Ако можех да върна времето назад, бих родила в Германия. Не заради някакви привилегии, а за да бъдем заедно със съпруга ми. По стечение на обстоятелствата него го нямаше в БГ и по време на първата ми бременност и раждане, та исках поне с второто дете да бъдем заедно. Wink По т. 2 и т.3 не мога да ти помогна, тъй като моето образование е в друга сфера и не съм учила в ДЕ.

# 731
Какви привилегии може да има детето ти, ако е родено в Германия? Какво зна4и привилегии ми е интересно. Защото моите деца в Германия имат привилегиите, които твоите деца имат в България. Имат право на здравеопазване, на у4илище ... какво разбираш под привилегии?
При регистрация на живеене в Германия , детето ти ще има също така право на здравеопазване в Германия и на у4илище ... след като баща му работи в Германия и живеете в Германия.

# 732
1. Единствената ти полза в такъв случай би била активно нормално раждане в човешки условия без да трябва да даваш торба пари.
2. Това изобщо законно ли е... newsm78
3. Имай предвид, че тук не можеш току-така от например химик да станеш икономист само с една магистратура. За магистратура обикновено трябва да имаш бакалавърска степен по същата или сходна специалност. Иначе има детски градини/ясли към университетите за деца на студенти и служители в университета. За помощите – може евентуално да имаш право на студентски заем (не знам конкретните условия, със сигурност има и възрастово ограничение). Всички останали социални подпомагания зависят от дохода, а с работещ съпруг се съмнявам да сте под социалния минимум. Peace

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 18:53 от Анонимен

# 733
  • Англия
Като новодошла мисля, че няма да получиш тези 300 евро, единствено детски надбавки и безплатно раждане.
За дипломата си по право можеш да забравиш, ученето на юра тук е дълъг и сложен процес, изискващ владеене на немския до съвършенство. Едни от най-близките ми приятели завършиха право тук. От тях знам за техни колеги, завършили право в чужбина, че трябваше да взимат допълнителни изпити и най-важното-двата държавни изпити. Без държавните изпити и задължителния рефендариат нямаш право да практикуваш. Като студентка можеш да вземеш безлихвен заем, но трябва да отговаряш на определени условия. За магистратурата-в каква област? Тук не е като в Бг-бакалавър начална педагогика, магистър-стопанско управление. Магистратурата винаги е продължение на първото образование, а в Германия правото не се изучава като бакалавър.

Последна редакция: пн, 08 авг 2016, 17:43 от ana.ana

# 734
Моя позната юрист-консулт, до миналия месец взимаше майчинство 900 лева и си живееше в Холандия. След изтичане на майчинството се записа в бюрото по труда и сега, и от там получава добро обещетение. Какво по-добро от това. Може да направиш и ти нещо такова. Не я подритвай България, мислейки си, че в Германия ще намериш по-добри привилегии.
А децата, независимо къде са родени, ползват същите "привилегии" и "облаги" като всички останали.

Общи условия

Активация на акаунт