За и против аборта

• 28 040
  • 272
  •   1
Отговори
# 150
Да не говорим, че се прави редукция на ембриони при инвитро.
Там как се избира кой да бъде жертван?

Хм, много добър въпрос. Много ми е интересно какво ли мислят по въпроса фанатизираните противници на аборта. Тези, които ходят с разни плакати пред клиниките.

Два пъти го зададох, единия път към Утро, но не ми отговори.
Там не става дума за увреждане.

# 151
  • София
чакай сега да се обадят и защитниците на тезата, че асистираната репродукция е сатанинско занимание.

по темата: ЗА аборта, искам да имам избор. причините могат да са различни.
казвам го с ясното съзнание и от позицията на човек, на когото не му се е налагало да взима подобно решение.
признавам, че това може да криви реалната ми позиция, но за мен!
не отнемам правото на друг да прецени какво е добре за него.

# 152
Някои тук открито си казаха, че си искали живота, съня и ги мързяло да гледат дете.

Мисля, че никоя не спомена примерно финансови причини, възраст...

Бъдете честни със себе си!

Недей да призоваваш към честност замазвайки собствената си лицемерност. Най-малкото хронологията стои. Ти първа влетя неадекватно с изказванията, че аборт се правел от мързел, от егоизъм, бил убийство и други нелепи глупости. Още тогава ти отговорих - ок, нека да е така, теб какво те бърка? Сега даваш задна, че изобщо не си обвинявала, обиждала или поучавала. Но, разбира се, че ти си права, просто ние всички сме те разбрали грешно  Laughing

# 153
Дева, аз отговорих за редукцията на вече захванали се в матката ембриони. Според мен е аборт, но ако процедурата е направена грамотно, не си стига до там. Освен това, винаги можеш да кажеш колко ембриона искаш да ти поставят. А ако специалистът си е на място, няма да постави повече от два, защото това крие риск за теб и за развитието на ембрионите.
Много по-трудно стои въпросът с вече създадените, но нетрансферирани ембриони, т.е  с тези, които остават излишни след успешна процедура . Чувала съм, че в някои държави е забранено замразяването на ембриони, например Италия, затова там лекарите и ембриолозите са доста добри в работата със замразени яйцеклетки. Целта е да не се стига до създаване на излишни ембриони, които после да се унищожат. В други държави пък излишните за двойката, провела АРТ процедура ембриони се предоставят за осиновяване.
Според мен унищожаването на ембриони е аборт.

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 18:53 от Nataka

# 154
Как се осиновяват ембриони?

# 155
Моан, мисля, че това е в САЩ, тук е забранено.

# 156
Дева, относно моралната страна на инвитро процедурите и относно унищожаването на ембриони сме го разисквали в темата "Инвитро, биоетика, морал и съвест". Тук темата е по-широка.
Според мен лично, като вярващ човек, АРТ процедурите не са сатанинско занимание, напротив, благодарение на тях се преодоляват доста действия, които църквата определя като грях. Например, публична тайна е, че преди векове и десетилетия, невъзможността на мъжа в двойката да създаде дете се е преодолявала на Еньовден, когато бездетните булки танцуват по поляни и морави, в компанията на млади мъже от селото. Намирам за много по-морално използването на АРТ технологии, за да може  двойката да си има свое дете. Проблемът в АРТ процедурите според църквата е основно в унищожаването на ембриони, понеже нейното схващане е, че животът започва от зачеването. В много държави, особено със силно религиозно влияние се работи в тази насока, все пак има цяла наука биоетика.

# 157
Девойките под 18 не правят ли аборт със знанието и разрешението на родителите си?

С разрешение на родител, да.

# 158
Девойките под 18 не правят ли аборт със знанието и разрешението на родителите си?

С разрешение на родител, да.
и с 50-100 лв под масата

# 159
Много по-добре е да се работи в обществото върху превенцията от аборт, както за младите хора, така и за вече семейните двойки с деца, които не искат и не могат да издържат финансово повече деца. Все пак 21 век сме и е абсурдно да се стига до такава тежка дилема.

# 160
Е да, ама казаха - не било дилема, с лека ръка взето решение било. /бих поставила усмивка тук, но не е много коректно/  Wink

# 161
Сигурна съм, че на повечето жени, ако са честни пред себе си, цял живот ще им тежи такова решение. Като и на мъжете, защото отговорността в тези случаи е и на двамата. За щастие в днешно време има достатъчно предпазни средства, за да не стига до там. И понеже ще бъда репликирана какво мисли църквата по този въпрос, ще отговоря, че Православната църква няма нищо против контрацепцията, стига самите контрацептивни методи да не са микроабортни, т.е. да водят до унищожаване на вече оплодени яйцеклетки. С две думи - презервативът не е проблем, защото при него се унищожават сперматозоиди, а не вече оплодени яйцеклетки. Същата е и концепцията при инвитропроцедурите.

# 162
  • София
Досега това решение не ми е тежало. Няма изгледи това да се промени. Разбира се, непознатите съфорумки може да са по-наясно от мен по този въпрос.

ПП Не виждам мнението на църквата какво значение има.

# 163
Сигурна съм, че на повечето жени, ако са честни пред себе си, цял живот ще им тежи такова решение.
Е, ама си упорит човек, казаха ти даже жените, че не им пука, нищо не им тежи, 'Е какво толкова', пък ти за мъжете даже..... Неподправен оптимист си! Wink

# 164
На някои им пука, на други не. Нищо странно няма.

Общи условия

Активация на акаунт