Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 217
  • 741
  •   1
Отговори
# 615
Stitch, имам нов брокер и нещата са коренно различни сега.
Не знам защо купувачът иска такъв отбив в цената. Влязъл е, разгледал и е направил оферта. Може да разполага с конкретна сума и според нея да се пазари. Аз също знам с каква сума ще разполагам и затова съм си направила сметка какви пари да дам за друг апартамент. Харесала съм вече, но имам и резервен вариант. Там обаче цената е 69 000 евра, а аз мога да предложа 65 000, просто защото това ми е бюджетът. (Освен, ако не опра до кредит, което не ми е присърце.)
Ясно, разбирам. При положение, че бързам с продажбата, в този случай мога да направя по-голяма отбивка (примерно половината от поисканата), ако купувачът е с налични пари, че иначе банката докато му отпусне, пък агенцията докато впише... както казваш, може да изгубиш по-изгодния имот. Стискам палци да успеете за жилището, което сте си харесали, живот и здраве всичко да мине, може после да препоръчаш сегашния брокер, щом си доволна Peace

А по принцип когато търсите жилище, с каква сума над бюджета е реалистично да се гледа, 2-3-5%? Явно повечето продавачи са склонни да правят отстъпки...
Аз гледах точно на предела на бюджета, като си правех сметка, че трябва да платя отделно за разходи и комисионна и ще се опитам да ги сваля от цената, ако харесам на максималната.

Някой да знае с какво забавяне в момента се движи Агенцията по вписвания?
Пробвай да звъннеш на телефоните на агенцията и да попиташ, ето тук tickles ми ги беше дала по същия повод:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=852951.msg31347229#msg31347229

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 14:41 от Stitch

# 616
За разходите при покупко-продажба - до сега поне при ен са се поемали от купувача-това за София.При вас как е ?

# 617
А строителите склонни ли са на отстъпки или там цените са твърди?
Готвя се за всякакви варианти, че след като ми изтекоха очите от зверене в екрана да разглеждам обяви, направо съм потресена от предлагането във Варна, все по-зле с всяка година.

# 618
За разходите при покупко-продажба - до сега поне при ен са се поемали от купувача-това за София.При вас как е ?

За София - ако аз участвам  в сделка винаги се изповядва на реална цена. Разходите се делят между страните 50:50. Ако не са съгласни - няма сделка. Плащам винаги с готови пари, преведени в банкова сметка на продавача. Комисионното за моя брокер е отделна, моя работа.

# 619
  • София
Аз пък два пъти съм продавала и два пъти купувачът си плащаше всичко. Опитваха се да ме изврънкват, че така било прието, но не съм се подавала. За пазарене на продажната цена винаги съм отворена.  Peace

Наистина не мога да разбера какво става в младост - явно работните места там са много повече от жилищните единици. Ако имах стара панелка там сега ще е момента да я продам  Mr. Green

# 620
  • Варна

За София - ако аз участвам  в сделка винаги се изповядва на реална цена. Разходите се делят между страните 50:50. Ако не са съгласни - няма сделка. Плащам винаги с готови пари, преведени в банкова сметка на продавача. Комисионното за моя брокер е отделна, моя работа.

Във Варна не съм чувала да има споделени разходи. Разходите /нотариалните такси, такса вписване и местният данък /са за сметка на купувача.  

# 621
  • София
Разходите за покупко-продажба подлежат на преговори.
След като се пазарят за сваляне на цена - аз защо да не пробвам да се попазаря за тях?
Пробваш се, ако стане. Иначе при мене са били споделени, аз също плащам на момента по банков път.
Но пък съм приемала купувача да е с банков заем. Доста продавачи се дърпат от подобна сделка.
Често продавам или купувам коли - там разходите винаги са за сметка на купувача.
Тонка, много ми се вижда исканото намаление. Не знам какво продавате, но е близо 10% от цената.

# 622
  • София
Здравейте! Ще следя темата, че в близко бъдеще ще ми е много полезна. Засега само чета, още нищо не съм тръгнала да купувам.

Относно брокерите... Една приятелка наскоро търсеше да си купи апартамент, смени какви ли не брокери и агенции, беше доста недоволна. Накрая попадна на своя далечна позната, за месец - два си намери нейното място.
А момичето е много усмихнато и услужливо, угоди й на капризите. Препоръчвам.  Peace Наблюдавам тенденцията все повече млади хора да се занимават с това, адмирирам ги. Още са неошлайфани, но като ги помолиш за нещо, го вършат. Че като ги видя повечето лелки и чичковци, намръщени и отчаяни от живота, ми се отщява да търся брокер.

# 623
Смаил за кой град говориш, аз съм от Варна и търся свестен брокер, моята е лелка.
Тонка за колко пари продаваш, искам да преценя как се прави пазарлъка с имотите, че съм купувач и мисля да чупя от цената, но не мога да преценя как да оферирам. Брокерката ми каза, че пазарлъка бил в рамките на разумното 1000-1500 евро за имот около 40000евро, но на мен ми се струва малко. То ако ще е за толкова какъв пазарлък е.
Малко тъпо ама да пита защо пишете 60000к , какво е това к аджаба,   newsm78

# 624
  • София
Смаил за кой град говориш, аз съм от Варна и търся свестен брокер, моята е лелка.
Тонка за колко пари продаваш, искам да преценя как се прави пазарлъка с имотите...
Точно мен не питай за пазарлъци, защото не ми се удават. Апартаментът е обявен за 46 600 като при пазарлък бях склонна на 45к. Хубаво, но този господин е предложил 42к. Аз предложих 43 500. Под тази сума и дума не може да става да продавам. И пак повтарям, че е компромисна, защото не ми се иска да изпусна апартамента, който съм харесала . Сега остава купувачът да се съгласи на моето предложение.

# 625
Харесва ми пазарлъка на Тонка Peace Ако съм реален купувач,бих предложила също 42к ,за да се съглася на последващото предложение Wink Т.е. единия да отстъпи, и другия да отстъпи и да има сделка без някой да се чувства по-ощетен от първоначалния старт.

# 626
  • София
търся свестен брокер, моята е лелка.
Е, жените на средна възраст нямат ли право да работят?
Или ако не е до 35 г., не става.
Бих те посъветвала да си търсиш брокер по препоръки от познати.
Моята брокерка - приятелка е древна, на около 60 год. Но във фирмата са само тя и дъщеря и.
Колко пари ще  изкарат зависи само от тях, от качеството на сделките и доволните клиенти. Затова са амбициозни, интересуват се от всичко по търсенето на имота, работят и с добър имотен адвокат за справки. Не ги рекламирам, нямат нужда. Само подсказвам какво на мене ми върши работа.
Пък вие си търсете младички, модернички. Ако са и момченца ....

# 627
  • София
Freyda, за София става въпрос.  Peace

И моят съвет е да търси от познати, но не съм казала, че хората над 40,50 и т.н. не могат да работят.  Peace Просто съм останала с впечатления, че повечето, които се занимават с това от дълго време, вече им е писнало от "капризи", поне като съм присъствала на 1-2 срещи с тази приятелка, жените бяха намусени, сопваха се ако ги накараш да търсят още. И са си свикнали да работят по един тертип, вечно те са прави... Пак казвам, мое мнение.  Peace

Да си допълня коментара: понеже в бъдещата покупка съм се насочила да работя с млади хора, ориентирайте ме, как си избирате брокер вие? Какво освен основните неща трябва да попитам за жилището?

# 628
ориентирайте ме, как си избирате брокер вие?
Не и по възраст.

# 629
  • София
Който разбрал - разбрал.  Peace Същността беше, че отношението на никой от по-възрастните брокери не ми допадна на нито една от срещите, на които присъствах. Но може и тя да не е попаднала на читави, знам ли?

Общи условия

Активация на акаунт