Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-9

• 109 200
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Собствените интереси най-вероятно Rolling Eyes Сигурно не е моя брокер, защото заминава за месец в чужбина и после не е наясно какво ще прави Grinning Ако някой има добри отзиви за брокер в Бургас, ще съм благодарна ако напише контакти  Grinning

# 646
Брокерите - интересни хора.
Продавам апт и забелязвам закономерност.
Звънят винаги след 14.00 да искат информация.
Всички имат готови клиенти, които се интересували от апт точно в този квартал.
Е досега само двама доведоха уж клиенти.
Всички искат да се видим - е какво да се виждаме, всичко е написано и снимано.
По ясно от това няма...

Успех на търсещите и предлагащите

# 647
Ясно ми е, че не сте брокери Rolling Eyes Интересува ме, защото ако и продавача и купувача са нейни клиенти тя реално получава 5%.Интересуваше ме как е в този случай.Разбрах вече.

Това, че получава 5%, не е беда, ти не си ощетена от това. Бедата е, че не мога да си представя чии интереси ще защитава тази брокерка, след като взема пари и от двете страни? Това малко като онзи съдия, дето вземал равни подкупи от двете страни и после съдел по съвест Joy

# 648
Ми всъщност при този съдия се получава един много добър резултат, защото съди по съвест и значи отсъжда справедливо. Пък тези дето дали подкупите, имали бол пари, дали ги Joy

# 649
Аз затова си ползвах мой брокер. След като така и така ще платя комисионна, поне да знам, че ще защитава моите интереси. Мисля, че и друг път съм споделяла, наемането точно на тази брокерка, беше моето най-добро решение.
Сградата беше ЖСК, имаше си по-специфични наредби за тях и пр. Е, тази жена намери необходимия процент собственици да се подпишат, че са съгласни жилището да се продаде. Тя самата се консултира с нейни адвокати какво точно трябва да търсим като документи, за да ни е мирна главата, защото имаше отказ от наследство от страна на синовете и други неща, да не ви занимавам. Мисълта ми беше, че аз нищо не свърших, всичко свърши тя. Голямо тичане му удари и си заслужи всеки лев от комисионната.

# 650
Може би сте прави. Затова исках да чуя и странични мнения. Състоянието е лошо,защото дълги години не е обитавана за съжаление, иначе в близнака на къщата си живеят хора и си е съвсем стабилен, което ме кара да си мисля,че положението не е чак толкова зле. Естествено мога и да греша.

гредоред - тц
на калкан - още по-малко
като не е живяно, всичко се е разсъхнало  Rolling Eyes

# 651
Аз пък не мисля, че брокерът защитава нечии интереси, в зависимост от кого му е комисионната. Неговият единствен интерес е да продаде имота и за да го направи, ще трябва да се потруди да убеди и удовлетвори и двете страни. Убедена съм че ако в една сделка продавачът, който плаща комис., би останал по-прецакан от купувача, на брокерът не би му мигнало окото да осъществи сделката при възможност. И не става дума за етика тук. Така стоят нещата просто.

# 652
Ще помоля малко да наредите "кашата" в главата ми. Може да е малко смешно, но досега не съм се сблъсквала с покупка на недвижим имот. Харесала съм си жилище от строител, договорихме се за цената- всичко ок. Но не ми достигат пари. Не са много, затова няма да тегля ипотечен кредит. Но ще тегля потребителски. Безпокоя се, че докато ми одобрят кредита, строителят може да продаде апартамента. И тогава е безмислено да си стоя с парите и да плащам лихви, такси разглеждания и т.н. Ако платя аванс на стоителя и евентуално не ми отпуснат кредит- също е проблем. Как се процедира в такава ситуация.
много ще съм ви благодарна, ако ми кажете.
Вариантът, при наличие на одобрен кредит т.е. да имам парички и да търся друг апартамент, за мен не е опция, защото малко ще надхвърля възможностите сии то точно заради въпросния апартамент.

# 653
И малко по към темата - някой наясно ли е дали и къде в чужбина се практикува брокерите на продавача и купувача да са различни професии с различни тапии? Чувала съм термина realtor, listing agent и т.н. и ми се иска да знам дали е възможно и се практикува да се обръщаш към съвсем различен тип брокери в зависимост дали купуваш или продаваш.

liana184, можеш да поискаш предварително одобрение от банката, ще стане бързо, ще обследват доходите и разходите ти и ще ти отговорят каква сума могат да ти отпуснат. Самото усвояване по потребителски също става много бързо, просто трябва да си избереш банка и кредитният инспектор ще те ориентира за сроковете, но са в рамките на дни, а не както при ипотечните.
Според мен избери банка, направи предварителното одобрение и действай с капарото за строителя. Това, ако си сигурна, че това е имотът, който искаш, разбира се, и можеш да си позволиш вноските по потребителския Peace

Последна редакция: ср, 08 юни 2016, 13:41 от bubanka

# 654
A има ли основателна причина да не ти отпуснат кредит? Т.е. съмняваш ли се?
Питам, понеже сега отпускат кредити на всеки. Ако не е една банка ще е друга. Ако имаш доходи и стабилна работа единствено би могло да не ти отпуснат достатъчна сума, ако нямаш кредитна история. Това е, защото по логиката на банкерите някой, със заплата от 1500 лева, който в вземал кредити и винаги си ги е връщал, е по-нискорисков от някой със заплата от 5000 лева, на когото никога не му се е налагало да тегли кредит и затова няма кредитна история. Та понеже на тази история се държи ако не си вземала кредити досега може като за начало да ти дадат по-малка сума. Но ако имаш такава история и ако си била редовна не виждам защо да се притесняваш.

# 655
  • България-Швейцария
Инвеститорите обикновено са гъвкави, можеш да опиташ да си договориш предварително условията за плащане.
При всички положения за него е по-добре да го продаде, отколкото да му седи празен, колкото и да се променя ситуацията, все още няма опашки за жилища все пак, както и доста построени сгради стоят празни, по ред причини.

# 656
Благодаря за отговорите, ще говоря с кредитен инспектор, както ме посъветвахте. Мисля, че може и да не ми отпуснат достатъчно пари (това ще ми е първи кредит), но все пак първо ще говоря с банката. Знам, че строителите са гъвкави (можеше и на строителя да се издължавам), но искат да ми дадат нотариалния акт при 100% плащане. И затова предпочитам да тегля кредит, да платя на строителя и да си взема нотариалния акт.

# 657
Аз пък не мисля, че брокерът защитава нечии интереси, в зависимост от кого му е комисионната. Неговият единствен интерес е да продаде имота и за да го направи, ще трябва да се потруди да убеди и удовлетвори и двете страни. Убедена съм че ако в една сделка продавачът, който плаща комис., би останал по-прецакан от купувача, на брокерът не би му мигнало окото да осъществи сделката при възможност. И не става дума за етика тук. Така стоят нещата просто.
  Абсолютно вярно! Брокерът е заинтересуван да осъществи сделката.И то колкото по-бързо-толкова по-добре!Въобще не го интересува има ли прецакан и кой е той.Дори и да е този,който му плаща комисион.Важното е да има сделка!
  Идеалният вариант за нас-купувачи и продавачи  е да имаме личен адвокат-специалист точно по имотни въпроси.Ако имаме адвокат-брокер не ни трябва!

# 658
  • София
Не съм на същото мнение. Брокерът ми спестява куп главоболия. Нямам разправии със самите клиенти, с това да ми звънят за огледи, разните му там уговорки, документации и прочие. Нямам време и нерви да се разправям с всичко това. От друга страна брокерите имат стотици контакти, с които аз не разполагам.

# 659
  • София
Съгласна съм с Тонка!
Брокерът (освен ако не е някой льохман) върши доста неща, които на мен биха ми били неприятни - висене по институции и агенции, огледи на имоти, които не стават ...
Друг е въпросът, че почти никъде не можеш да попаднеш на имот без брокер.
А и колкото пъти съм контактувала с частно лице (не знам защо newsm78) цената беше супер надценена!

Общи условия

Активация на акаунт