Бебе родено в чужбина без презиме в чуждия акт за раждане

• 2 466
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,

Наскоро ни се роди дете в чужбина и в чуждия акт за раждане решихме да запишем само първото и фамилното име, без презиме, както е традиционно за държавата в която живеем, понеже тук презимето го добавят към първото име и изглежда странно (името ми е дълго и постоянно го бъркат тук).

Сега изниква въпросът при регистрацията на детето в България, ще имаме ли възможност да добавим и презиме само за българските документи, при положение че презимето липсва в оригиналния акт за раждане?

-

# 1
  • Where I am Happy
Не,не може да добавяте имена.Вписва се каквото пише на акта за раждане от държавата,която ви го е издала.Дъщеря ми в Българския акт за раждане,няма вписано презиме. Само име с двете имена и фамилия.
Все пак питай,когато се приберете в България.

Последна редакция: нд, 15 май 2016, 00:14 от < Summer >

# 2
Здравейте,

Наскоро ни се роди дете в чужбина и ...

Да ви е живо и здраво бебето.
Срамна ли е тази пуста чужбина, та така я криеш ?
Ако е момченце, си помислете дали не е по-добре да не го записвате в бг.
То зависи и къде сте де, ако сте извън ЕС, тогава българското гражданство ще му е ценно. Но българското гражданство, както и повечето други, означава и задължения към държавата, т.е. към България. За мъжко отроче зъдълженията могат да се окажат доста неприятни, като е станал пълнолетен. Законите се менят и нищо не им пречи на ония депутатите, да гласуват задължителна казарма пак, след което следва автоматично затвор, за всеки мъж който не я е изкарал. Ще го броят че се е укрил и не си е изпълнил дълга. Абсолютно същото може да се случи и в Белгия, разбира се.

Бащиното име в българския му вариант, може да се напише и в чужбината ти ( ако е европейска нормална държава), после никой не го ползва, само си го има на чужбинската лична карта. Обаче, ако го запишете и в България, после каква каша ще стане, ако сетите да сменяте нещо, направо не ми се мисли. Българските чиновници ще викат че не може така.

# 3
Не може. В България записват това, което пише в документа издаден от чужбинската служба.

# 4
Не може.

Името остава както е в чужбинското удостоверение за раждане, а изписването му на български е по начина, по който е изписано в преведеното чужбинско удостоверение. Синът ми също няма презиме, но пък има две собствени имена и в България често смятат второто собствено име за бащино и съответно го съкращават, та трябва да се обяснявам.

А ти за какво държиш детето да има презиме? Аз, като имам, почти никъде не го използвам - само в случаите, в които трябва да попълвам някакви много официални документи. Даже от време на време забравям за него, та трябва да си го припомням.  hahaha

# 5
  • някъде под слънцето...
А защо сте го записали по този начин?
Опитаха св да издадат акт на раждане на дъщеря ми с две  през имена имена по испанския закон.Като презиме презимето на бащата, а като фамилия моето през име.Такъв скандал им спретнах, че накрая го записаха по българския закон.Сега и в двата паспорта(испански и български се води по българския закон)

# 6
  • Where I am Happy
Не на всякъде,вдигането на скандал помага!Хората спазват закони!

# 7
И моят опит е, че в България записват без презиме в такъв случай. Няма проблем. Няма презиме и толкова. А относно коментара за ''криенето'', може би не всеки иска да казва къде точно живее, а и форумът е ''живеещи в чужбина''.

Общи условия

Активация на акаунт