Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 240
  • 749
  •   1
Отговори
# 105
Най-сигурно е да започнат да се правят проверки от директорите в НОИ и НАП при записването.
НОИ и НАП имат информация кой е работодателя/осигурителя, но не и къде е местоработата. Това би могло да се ползва за отпадане на изиксването за трудовата книжка.

Това не е вярно. В НОИ се регистрират трудовите договори, а в тях се съдържа точния адрес на местоработата. Справка там би могла да доведе до избягване на практиката, работодателят да издава на служителя служебна бележка с адрес, какъвто на последния е удобен. Особено за работодатели, които разполагат с няколко обекта на територията на София.
Значи трябва да разберем дали се поддържа база данни с трудовите договори, дали тази база данни съдържа поле за месторабота, дали местоработата е задължителен атрибут на трудовия договор, и дали това поле се попълва когато регистрират договора, или го считат за ненужна подробност, която пропускат (едва ли от това поле зависят данъци и осигуровки).
Да, за това сте прав, защото никъде в изискванията на НОИ и НАП за регистриране на договорите не фигурира адрес на месторабота за съжаление.

А би трябвало, работодателя и без това има документи разписани от служителя, съдържащи такава информация. Нищо не пречи тази информация да се изисква от НОИ и НАП.

# 106
Здравейте! Като имате по-дълга кореспонденция с Обратна връзка, как запазвате историята да се вижда в новите съобщения? Може да е глупав въпросът, но на имейла не мога да им отговоря, пробвах да копирам в ново запитване във формата за обратна връзка, но има ограничение до 1000 символа.

Няма начин Simple Smile Що тест съм съкратил заради това...Би трябвало да могат да видят предишните съобщения, но понякога съм им се чудел дали дори изобщо си правят труда да прочетат какво ги питам.
В някои случаи отговарят напълно адекватно Simple Smile

# 107
Най-сигурно е да започнат да се правят проверки от директорите в НОИ и НАП при записването.
НОИ и НАП имат информация кой е работодателя/осигурителя, но не и къде е местоработата. Това би могло да се ползва за отпадане на изиксването за трудовата книжка.

Това не е вярно. В НОИ се регистрират трудовите договори, а в тях се съдържа точния адрес на местоработата. Справка там би могла да доведе до избягване на практиката, работодателят да издава на служителя служебна бележка с адрес, какъвто на последния е удобен. Особено за работодатели, които разполагат с няколко обекта на територията на София.
Значи трябва да разберем дали се поддържа база данни с трудовите договори, дали тази база данни съдържа поле за месторабота, дали местоработата е задължителен атрибут на трудовия договор, и дали това поле се попълва когато регистрират договора, или го считат за ненужна подробност, която пропускат (едва ли от това поле зависят данъци и осигуровки).
Да, за това сте прав, защото никъде в изискванията на НОИ и НАП за регистриране на договорите не фигурира адрес на месторабота за съжаление.

А би трябвало, работодателя и без това има документи разписани от служителя, съдържащи такава информация. Нищо не пречи тази информация да се изисква от НОИ и НАП.
Ако досега не са въвеждали тази информация, при задължаването им да я въведат, ще стане една голяма касапница от грешки и липсваща информация Simple Smile Въвеждането вероятно ще се проточи с години, ще се издирват и местоработи по трудови договори без месторабота... но все пак отнякъде трябва да се започне.

# 108
Здравейте,

сигурна съм, че въпросът ми е обсъждан, но не успях да намеря информация, затова предварително се извинявам за повторението.

Проблемът е,  че служебната книжка на таткото ни се води класифицирана информация, поради естеството на работата му.
Какъв документ, съответно следва да представим при записване в градината?

Благодаря!

# 109
  • София
Питане за самоосигуряващите се (собственик и управител на ЕООД) - според системата необходимият документ е: "декларация, заверена от НАП, че .... е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето от ....".
Това декларация по чл. 92 от ЗКПО ли е и заверена от НАП какво означава - фотокопие на декларацията с печат от НАП, че е била входирана (т.е. прeснимам входираната декларация), или трябва сега копието да се занесе в НАП и да му сложат син/зелен печат?

Повтарям си въпроса - имате ли информация за вида,  в който трябва да се предостави данъчната декларация на СОЛ? Благодаря!

# 110
  • София
Здравейте,

сигурна съм, че въпросът ми е обсъждан, но не успях да намеря информация, затова предварително се извинявам за повторението.

Проблемът е,  че служебната книжка на таткото ни се води класифицирана информация, поради естеството на работата му.

Благодаря!

Ако е държавен служител няма проблем. Мисля, че при тях нямаше проблем да е само със служебна бележка, но най добре може да питате в обратна връзка.

# 111
Здравейте,

Благодаря!

Ако е държавен служител няма проблем. Мисля, че при тях нямаше проблем да е само със служебна бележка, но най добре може да питате в обратна връзка.

Благодаря Алекс!
Да, държавен служител е.

# 112
Във връзка с питането ви, в списъка с необходими документи за записване в нашето ОДЗ са упоменали следното уточнение:
"Родители/настойници, работещи в МВР,
Министерство на отбраната, ДАНС, НСО и др.
подобни специализирани звена (служби за
сигурност), които не могат да представят копие
на трудова/служебна книжка, представят само
служебна бележка."

Здравейте,

Благодаря!

Благодаря Алекс!
Да, държавен служител е.

# 113
Във връзка с питането ви, в списъка с необходими документи за записване в нашето ОДЗ са упоменали следното уточнение:
"Родители/настойници, работещи в МВР,
Министерство на отбраната, ДАНС, НСО и др.
подобни специализирани звена (служби за
сигурност), които не могат да представят копие
на трудова/служебна книжка, представят само
служебна бележка."

Много благодаря!
В нашата градина това не са го уточнили. Но видях, че е изрично написано в ръководството (http://kg.sofia.bg/isodz/manual).
Дано директорката да е запозната с тази подробност.

# 114
Много благодаря!
В нашата градина това не са го уточнили. Но видях, че е изрично написано в ръководството (http://kg.sofia.bg/isodz/manual).
Дано директорката да е запозната с тази подробност.

За да сте спокойни, пишете на обратна връзка. Те ще потвърдят информацията в правилата за вашия конкретен случай. След това само принтирайте отговора им и го отнесете в ДЗ, заедно със служебната бележка. Няма да има причина да ви върнат.

# 115
Здравейте, един глупав въпрос и от мен  Joy
Синът ме и приет в ДЯ, но сега като тръгнах да събирам документи установих, че бременният ми мозък е пропуснал да актуализира профила за кандидатстване. А именно - смяна на местоработата на ММ - която не е донесла допълнително точки, и това, че не съм в майчинство, а се водя на работа, но в болничен. И двете не са определящи за приемането, та се чудя дали директорката ще прави проблеми  newsm78 Някой с опит да сподели?

# 116
  • София
Здравейте! За колко време става оформянето на здравна карта + имунизационен паспорт?
Педиатърката не си вдига телефона  #2gunfire #2gunfire и почам да се притеснявам.

# 117
  • София
И аз с въпрос => Заявлението за записване по образец/предложен от системата/, на място в ОДЗ-то ли се разпечатва? Имам предвид от директора или предварително от нас? Нужно ли е и двамата родители да присъстваме при записването, или мога да го занеса само аз с всичко останало необходимо?

# 118
Цитат на: татко Ники
Да видим тук как работят http://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/26178. Малко ме сърбят пръстите да се оплача и от неадекватния отговор, че съм им набрал.

Ако сравним отговора в ИСОДЗ http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=920676.msg33104713#msg33104713 и отговора в call.sofia.bg http://call.sofia.bg/bg/Signal/Details/26178 се вижда, че явно за да получи човек адекватен отговор, може да пробва http://call.sofia.bg/

Цитат
В отговор на подаден сигнал № 26178/15.05.2016 г. през системата на Контактния център на Столична община за наличието на дълбоки линкове в Информационната система за обслужване на детските заведения Ви информираме, че линковете са премахнати. отдел "Централизирани информационни системи", дирекция "Информационно обслужване и технологии" Столична община

# 119
  • София
Здравейте, един глупав въпрос и от мен  Joy
Синът ме и приет в ДЯ, но сега като тръгнах да събирам документи установих, че бременният ми мозък е пропуснал да актуализира профила за кандидатстване. А именно - смяна на местоработата на ММ - която не е донесла допълнително точки, и това, че не съм в майчинство, а се водя на работа, но в болничен. И двете не са определящи за приемането, та се чудя дали директорката ще прави проблеми  newsm78 Някой с опит да сподели?
Определено ще има проблем. Дори и да не им направи впечатление точния ви трудов статус, няма как мъжът ви да вземе бележка за работещ родител от старата си фирма. А тъкмо тя фигурира във формата за записване. Ако само местоположението на работното му място се е променило, тогава може и да минете. Не се разбира много какво имате предвид под смяна на местоработата.

Общи условия

Активация на акаунт