Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 258
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
И аз с въпрос => Заявлението за записване по образец/предложен от системата/, на място в ОДЗ-то ли се разпечатва? Имам предвид от директора или предварително от нас? Нужно ли е и двамата родители да присъстваме при записването, или мога да го занеса само аз с всичко останало необходимо?

Моите наблюдения са, че всеки директор си процедира по различен начин (едни си разпечатват те заявлението, други - искат вие да го носите).
В градината, в която ходи сега детето ми, директорката ни го разпечата. В сегашната ми казаха да си го разпечатам и да си вадя документите по него.
Не е задължително присъствието на двамата родители. Предният път като записвах детето, даже ми казаха че може да не нося оригинала на ЛК на таткото и че само копието е достатъчно. Но в списъка с необходимите документи пише изрично оригинал и копие на личните карти, та и сега мисля да се презастраховам и да нося и двете лични карти. Пак ще ходя само аз да го записвам.

# 121
  • София
И аз с въпрос => Заявлението за записване по образец/предложен от системата/, на място в ОДЗ-то ли се разпечатва? Имам предвид от директора или предварително от нас? Нужно ли е и двамата родители да присъстваме при записването, или мога да го занеса само аз с всичко останало необходимо?
Можете да си го разпечатате предварително. Не, не е задължително присъствието на двамата, просто трябва да носите и двете ЛК оригинал.

# 122
  • София
Да побутна въпроса си и да добавя още един. Praynig
В необходими документи:
"Удостоверения за настоящ адрес за всички деца, вписани в семейния профил, издадени преди датата на класиране. Удостоверенията се представят само в случаите, когато в семейството се отглеждат деца от различни бракове или различни съжителства без брак на родителите/настойниците."
Ние сме без брак, но с един и същ постоянен адрес/и по лична карта/. Имаме две  /общи/деца. Трябва ли такова удостоверение за тях? Те не се ли водят на нашия адрес? И ако трябва - откъде се изважда?

# 123
  • София

Да побутна въпроса си и да добавя още един. Praynig
В необходими документи:
"Удостоверения за настоящ адрес за всички деца, вписани в семейния профил, издадени преди датата на класиране. Удостоверенията се представят само в случаите, когато в семейството се отглеждат деца от различни бракове или различни съжителства без брак на родителите/настойниците."
Ние сме без брак, но с един и същ постоянен адрес/и по лична карта/. Имаме две  /общи/деца. Трябва ли такова удостоверение за тях? Те не се ли водят на нашия адрес? И ако трябва - откъде се изважда?
Ами то си пише кога трябва да се вадят когато в семейството се отглеждат деца от различни бракове или различни съжителства без брак на родителите/настойниците. Вашият случай не е такъв.

# 124
Здравейте, един глупав въпрос и от мен  Joy
Синът ме и приет в ДЯ, но сега като тръгнах да събирам документи установих, че бременният ми мозък е пропуснал да актуализира профила за кандидатстване. А именно - смяна на местоработата на ММ - която не е донесла допълнително точки, и това, че не съм в майчинство, а се водя на работа, но в болничен. И двете не са определящи за приемането, та се чудя дали директорката ще прави проблеми  newsm78 Някой с опит да сподели?
Определено ще има проблем. Дори и да не им направи впечатление точния ви трудов статус, няма как мъжът ви да вземе бележка за работещ родител от старата си фирма. А тъкмо тя фигурира във формата за записване. Ако само местоположението на работното му място се е променило, тогава може и да минете. Не се разбира много какво имате предвид под смяна на местоработата.

Имам предвид, че и фирмата, и адреса разбира се, са различни...

# 125
  • София
Момичета, много сте мили.  bouquet

# 126
Синът ме и приет в ДЯ, но сега като тръгнах да събирам документи установих, че бременният ми мозък е пропуснал да актуализира профила за кандидатстване. А именно - смяна на местоработата на ММ - която не е донесла допълнително точки, и това, че не съм в майчинство, а се водя на работа, но в болничен. И двете не са определящи за приемането, та се чудя дали директорката ще прави проблеми  newsm78 Някой с опит да сподели?
Определено ще има проблем. Дори и да не им направи впечатление точния ви трудов статус, няма как мъжът ви да вземе бележка за работещ родител от старата си фирма. А тъкмо тя фигурира във формата за записване. Ако само местоположението на работното му място се е променило, тогава може и да минете. Не се разбира много какво имате предвид под смяна на местоработата.

Я кажете - направила съм една тъпа грешка ... - не съм си актуализирала профила на родител, и вместо да пиша къде работя (защото вече не съм майчинство), съм оставила стария профил от детската ясла и се водя по майчинство в системата.  ooooh!
Ще имам ли проблем?
Да пиша ли до някого?
Разлика в броя на точките няма - дали по майчинство, или работеща - все са едни точките... ама...
Има има много голяма вероятност директорката да се заяде, особено ако от време на време им правят проверки. Добре е да си покажете (добре е да си носите разпечатки на критериите за кандидатурите и на класирането; директорката може да провери в системата, но е добре да сте подготвени), че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки, и да се надявате да няма проблеми. Не се сърдете на директорката, ако Ви отреже - на нея работата ѝ е да проверява документите.

Ако срещнете проблеми, можете да пишете на Дирекция "Образование" на Столична Община и/или до Работната група (също чрез Дирекция "Образование") - чрез деловодството на Столична община на ул. Московска или чрез контактния център call.sofia.bg -> Писма, жалби и др. Позовете се на същото - че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки. Преди имаше начин през основния портал на Столична община sofia.bg, но сега не го открих. Срещите на Работната група са доста редки, а има и време за придвижване на молбата. Също няма гаранция, че ще вземат решение във Ваша полза.

Като заключение искам да кажа, че не ми се иска да Ви давам напразни надежди, още повече, че е трябвало да следите профилът Ви да е актуален. Все пак хората се различават от машините по това, че не се отказват и в наглед безнадеждни ситуации.

Вероятността да се заядат е голяма. Ако старата месторабота Ви и/или старият Ви адрес носят точки за някоя от кандидатурите, според мен ще е проблем. Ако не ви носят, имате шанс.

# 127

Я кажете - направила съм една тъпа грешка ... - не съм си актуализирала профила на родител, и вместо да пиша къде работя (защото вече не съм майчинство), съм оставила стария профил от детската ясла и се водя по майчинство в системата.  ooooh!
Ще имам ли проблем?
Да пиша ли до някого?
Разлика в броя на точките няма - дали по майчинство, или работеща - все са едни точките... ама...
Има има много голяма вероятност директорката да се заяде, особено ако от време на време им правят проверки. Добре е да си покажете (добре е да си носите разпечатки на критериите за кандидатурите и на класирането; директорката може да провери в системата, но е добре да сте подготвени), че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки, и да се надявате да няма проблеми. Не се сърдете на директорката, ако Ви отреже - на нея работата ѝ е да проверява документите.

Ако срещнете проблеми, можете да пишете на Дирекция "Образование" на Столична Община и/или до Работната група (също чрез Дирекция "Образование") - чрез деловодството на Столична община на ул. Московска или чрез контактния център call.sofia.bg -> Писма, жалби и др. Позовете се на същото - че за всичките кандидатури оставянето на стария профил не Ви е донесло точки. Преди имаше начин през основния портал на Столична община sofia.bg, но сега не го открих. Срещите на Работната група са доста редки, а има и време за придвижване на молбата. Също няма гаранция, че ще вземат решение във Ваша полза.

Като заключение искам да кажа, че не ми се иска да Ви давам напразни надежди, още повече, че е трябвало да следите профилът Ви да е актуален. Все пак хората се различават от машините по това, че не се отказват и в наглед безнадеждни ситуации.

Вероятността да се заядат е голяма. Ако старата месторабота Ви и/или старият Ви адрес носят точки за някоя от кандидатурите, според мен ще е проблем. Ако не ви носят, имате шанс.
Нито една от грешките ми НЕ носи допърнителни точки и не е повлияла на класирането.
Благодаря за отговорите  Peace Дано не се заядат  Praynig

# 128
  • София
Mrs Petrova, според мен не само ще се заядат, но и ще ви откажат записване, за съжаление. Директорката ще има същото заявление като вас и в него ще фигурира съвсем друга работа за мъжа ви. Предлагам ви да се обадите в градината да питате или да се разходите до там и да обясните случая, за да имате повече време за реакция, ако Директорката откаже записване.

# 129
  • София
Питане за самоосигуряващите се (собственик и управител на ЕООД) - според системата необходимият документ е: "декларация, заверена от НАП, че .... е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето от ....".
Това декларация по чл. 92 от ЗКПО ли е и заверена от НАП какво означава - фотокопие на декларацията с печат от НАП, че е била входирана (т.е. прeснимам входираната декларация), или трябва сега копието да се занесе в НАП и да му сложат син/зелен печат?

Повтарям си въпроса - имате ли информация за вида,  в който трябва да се предостави данъчната декларация на СОЛ? Писах и във формата за обратна връзка, но засега нямам отговор...Благодаря!

Супер полезен отговор чрез обратната връзка:
Здравейте, при записване в ДЗ трябва да представите документите, описани в секция „Необх. документи” в профилите на децата. Всички документи трябва да имат указаното съдържание. В противен случай записването ще бъде отказано. Попълненото „Заявление за записване” трябва да изискате от директора при самото записване. Моля обърнете се към директора на детското заведение. Нашата роля е да помогнем на родителите да изпълнят коректно и успешно процедурата по прием чрез системата.

За мен остава неясно...

# 130
  • София
Питане за самоосигуряващите се (собственик и управител на ЕООД) - според системата необходимият документ е: "декларация, заверена от НАП, че .... е самоосигуряващо се лице или копие от платежни документи за внесени осигурителни вноски преди датата на класиране на детето от ....".
Това декларация по чл. 92 от ЗКПО ли е и заверена от НАП какво означава - фотокопие на декларацията с печат от НАП, че е била входирана (т.е. прeснимам входираната декларация), или трябва сега копието да се занесе в НАП и да му сложат син/зелен печат?

Повтарям си въпроса - имате ли информация за вида,  в който трябва да се предостави данъчната декларация на СОЛ? Писах и във формата за обратна връзка, но засега нямам отговор...Благодаря!
Трябва да си заверите ДД в НАП. Нали затова предупреждават, че отнема около седмица и трябва да се направи възможно най-скоро след класирането.

# 131
  • София
преди две години на мъжа ми СОЛ му издадоха от нап един лист, че е СОЛ и че са му платени осигуровките.
не е чакал изобщо, веднага го е получил.
директорката много го хареса това, каза че и е по-трудно с платежните.

# 132
  • София
Ходих да запиша децата. Ето как протече:
Касиерката разпечата заявленията и се водеше по написаната там информация. Сравни един по един всички документи, взе здравните карти и ме накара да напиша по една декларация с данни на децата и контакти на родители и лл. После с всичко ме прати при медицинската сестра. Тя ги разгледа, но се оказа, че трябвало да отида с децата, за да ги прегледа. Заповедта била от днес, тъй като много родители криели заболявания (СОП). Та утре пак ще се разходим, за да завършим процедурата. След нея отивам при техническия секретар, който ми дава документ, че са записани. Накрая цялата документация заминава при директорката, която я проверява отново и цъка в системата, че са записани.
Успех на всички!

# 133
  • София
сега пък с децата  Shocked

# 134
  • София
Анна, бамбарадамбара, благодаря. На 1-ва страница пише, че може да се изиска заверка на декларация, затова зададох въпроса.

Това с децата вече е много странно изискване - нали затова е документът от личния лекар...

Общи условия

Активация на акаунт