Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 272
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
  • София
И още нещо, което знам от позната, работеща в градина. Директорите стриктно разглеждат документите да няма разминавания, защото постоянно им правят проверки. И в този ред на мисли е напълно възможно да бъде отказано записване. Всеки си пази местенцето.

# 136
  • София
Обадете се и попитайте. Може само в нашето ОДЗ да е така.

# 137
Ходих да запиша децата. Ето как протече:
Касиерката разпечата заявленията и се водеше по написаната там информация. Сравни един по един всички документи, взе здравните карти и ме накара да напиша по една декларация с данни на децата и контакти на родители и лл. После с всичко ме прати при медицинската сестра. Тя ги разгледа, но се оказа, че трябвало да отида с децата, за да ги прегледа. Заповедта била от днес, тъй като много родители криели заболявания (СОП). Та утре пак ще се разходим, за да завършим процедурата. След нея отивам при техническия секретар, който ми дава документ, че са записани. Накрая цялата документация заминава при директорката, която я проверява отново и цъка в системата, че са записани.
Успех на всички!

E, нее! Това сериозно ли  Shocked? Трябва да си мъкна и детето да го преглеждат?! Ама нали ще тръгва от септември чак при тях?! Какво точно ще му преглеждат? Ако ще е гърло, да го преслушват или т.н рутинни прегледи, то до септември има бая време ... всичко може да се промени. То, ако има по-сериозни заболявания, педито ще го е отбелязала по документите или ще има ТЕЛК. И как за 5 мин ще преценят, че детето няма сериозни заболявания ...  ooooh!?! Е вече нямам думи! Честно! Върхът на безобразието е това  ooooh!!

# 138
  • София
Това тотално ме срази. Детето ми е с астма, но какво от това. Няма как да го отбележа при кандидатстването. А и в Здравно-профилактичната педиатъра ще го отбележи. Какво? Ще ми откажат записване ли?

# 139
Това тотално ме срази. Детето ми е с астма, но какво от това. Няма как да го отбележа при кандидатстването. А и в Здравно-профилактичната педиатъра ще го отбележи. Какво? Ще ми откажат записване ли?
Точно това имам предвид! Педиатърът ще си отрази ако има някакви заболявания. А ти ако не кажеш на сестрата, че детето ти има астма, тя как ще разбере ми е много интересно?! Пълна простотия е това. Аз мисля утре-в другиден да отида да подам документите, но няма да си разкарвам и детето като панаирска мечка. Водя си го в градината, след което ще тичам до другата градина. Ще се разправям, ако трябва  Crossing Arms.

# 140
Момичета не се хабете! Всичко е една пародия, всички са се взели за много важни. Това с медицинския преглед е страшна простотия, сега проверяват а после като тръгнат септември по детските заведения няма кой да ги погледне децата. Ходят със сополите до устата и после думи нямам...Цяла зима сме се влачили болни у дома...Тъкмо закрепя детето, айде 1 седмица на детска и хоп, същото....

# 141
Скрит текст:
Ходих да запиша децата. Ето как протече:
Касиерката разпечата заявленията и се водеше по написаната там информация. Сравни един по един всички документи, взе здравните карти и ме накара да напиша по една декларация с данни на децата и контакти на родители и лл. После с всичко ме прати при медицинската сестра. Тя ги разгледа, но се оказа, че трябвало да отида с децата, за да ги прегледа. Заповедта била от днес, тъй като много родители криели заболявания (СОП). Та утре пак ще се разходим, за да завършим процедурата. След нея отивам при техническия секретар, който ми дава документ, че са записани. Накрая цялата документация заминава при директорката, която я проверява отново и цъка в системата, че са записани.
Успех на всички!

E, нее! Това сериозно ли  Shocked? Трябва да си мъкна и детето да го преглеждат?! Ама нали ще тръгва от септември чак при тях?! Какво точно ще му преглеждат? Ако ще е гърло, да го преслушват или т.н рутинни прегледи, то до септември има бая време ... всичко може да се промени. То, ако има по-сериозни заболявания, педито ще го е отбелязала по документите или ще има ТЕЛК. И как за 5 мин ще преценят, че детето няма сериозни заболявания ...  ooooh!?! Е вече нямам думи! Честно! Върхът на безобразието е това  ooooh!!
Всичко хубаво, ама като има такава заповед, защо не е качена на сайта на ИСОДЗ ?!? Кой знае колко такива заповеди има, дето хем ги има, хем ги няма, обаче разбираме за тях не когато планираме нещо, а когато сме вече сме отделили време да направим нещо  #Cussing out

# 142
  • София
И как точно ще установи сестрата, че едно дете е със СОП?

# 143
  • София
А възможно ли е да си е някаква заповед от правилника за вътрешен ред на самото детско заведение? Не, че е за толериране, в никакъв случай, но може да не касае всички ДЗ, а да е измислица на конкретен директор. И като цяло май не звучи много правомерно..звучи ми малко като "избираме си умнички, самообслужващи се деца, за да не тормозим лелките с преобличане сменяне на памперси"....

# 144
  • София
Астмата не се води СОП.
Ивето, кое е вашето детско заведение, ако не е тайна?

# 145
  • София
Става въпрос за 2 одз. Доколкото знам, там приемат и деца с увреден слух... Т.е. имат съответните педагози. Не знам защо изискват този преглед, но ако действително има злоупотреби, е крайно жалко.

# 146
  • София
А възможно ли е да си е някаква заповед от правилника за вътрешен ред на самото детско заведение? Не, че е за толериране, в никакъв случай, но може да не касае всички ДЗ, а да е измислица на конкретен директор. И като цяло май не звучи много правомерно..звучи ми малко като "избираме си умнички, самообслужващи се деца, за да не тормозим лелките с преобличане сменяне на памперси"....

По принцип директорките могат да откажат да запишат дете със СОП
- Директорът на ДЗ може да откаже записване на дете със СОП съгласно т. 2.3.6. от Правилата, съобразно изискванията на чл. 28, ал. 3 от ППЗНП в случай, че родителят/настойникът не е заявил в ИСОДЗ - на място при директора, че детето е със СОП.
но аз се съмнявам, че сестрата е квалифицирана да определя това.

# 147
Бях чувала за други злоупотреби - от здраво да го изкарат болно, за да влезе с протокол. Но болно да криеш ..... А и щом няма издаден медицински документ за дадено заболяване, то сестрата няма никакви правомощия да определя здравословно състояние на дете. И с преглед на око за 5 мин ....

В нашата градина имахме сходен случай. В групата ни посещава момиченце, което според сестрата, която гледа децата има проблем. Заявяна на директорката, че има съмнение относно здравословното състояние на детето. Родителите го тъпчеха с някакви лекарства и според сестрата, детето беше водено във видимо опиянено състояние, все едно приема някакви опойващи медикаменти. През деня детето се държи крайно асоциално и според сестрата, детето има някакви психически проблеми. Обръща внимание и на родителите, че нещо става с това дете. Резултатът беше, че родителите се оплакват от сестрата, че няма право да определя здравословното състояние на детето им, щом педиатъра не е съобщил за нещо тревожно. От това, че сестрата си е позволила да повдигне въпроса, имаше проблеми и с директорката. Точно за 2 седмици жената си замина. Детенцето продължава да посещава групата.
Мисля, че думите са излишни ....

Последна редакция: пн, 16 май 2016, 16:28 от Vili_R

# 148
  • София
аз малко в страни от темата, но ако има конкретна такава, нямам против да ме пренасочите.. проблем ли е ,ако децата не говорят и не ходят на гърне (за ясла иде реч) те са близнаци и явно си се разбират по между, а и ние ги разбираме, понеже със знаци обясняват много, но се чудя как ще се оправят сестрите в яслата с тях.. иначе като ги сложа на гърне са ок , но не си казват, ако им се доходи... а познати ме наплашиха, че трябвало сами.. и изобщо..има ли тема за ясли/градини, която коментира такива злободневни битовизми, за да не спамя тук:)

# 149
  • софия
Здравейте! Когато записах детето си в ясла миналата година носих имунизационен паспорт и здравна карта и са при директорката. Сега за новото записване в градина трябва ли да се взимат нови от педиатъра? Сигурно е писано за това в темата, но информацията е толкова мн, че не мога да изчета всичко?

Общи условия

Активация на акаунт