Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 59 020
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте ,честно казано не знам защо пиша тук ,но може да ми дадете някакъв съвет.Вчера отидохме да записваме малкия на ясла и ни върнаха документите ,защото липсват оригиналите на трудовите ни книжки.При положение ,че в страницата на градината пише "копие от трудовите книжки" и нищо не се споменава и за оригинала.Проблемът е ,че моята е в деловодството и жената ,която отговаря за досието ми излезе в отпуск точно вчера ,а досието е заключено.Писах до ИСОДЗ ,а от там ми отговориха ,че по принципни въпроси не могат да вземат отношение.Според вас какво да предприемем ?
#2gunfire Директорката да си яде ушите Twisted Evil Няма изискване за показване на оригиналите на трудовите книжки. Можете да ескалирате до Дирекция "Образование" на СО. Миналата година имаше специално служебно съобщение точно заради този въпрос.

[2015-05-07 18:53:09]  Съобщение от екипа на ИСОДЗ 

Съгласно "Правила за приемане на деца в детските заведения, изискването на К2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен, при записване трябва да преставите: - за работещ родител по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя; копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка. Моля, следвайте Правилата. Не се изисква "Вярно с оригинала". Изисква се само копие от трудова,служебна или осигурителна книжка без заверка от работодателя. 

# 346
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Да си отчета и аз - записана е малката в 4 ОДЗ Ангел Каралиичев. Проблеми си направихме сами, защото от разнасяне си изгубихме оригиналите на трудовите книжки, които дори не ни поискаха!!! ooooh! ooooh!
Личната пак ми дуе фасони, че от ДГ искат писмо, с причините за отложените ваксини... Но ще ходя след малко да го взема, пък дано е в добро настроение...
Стискайте ми палци!

# 347
  • София
Здравейте ,честно казано не знам защо пиша тук ,но може да ми дадете някакъв съвет.Вчера отидохме да записваме малкия на ясла и ни върнаха документите ,защото липсват оригиналите на трудовите ни книжки.При положение ,че в страницата на градината пише "копие от трудовите книжки" и нищо не се споменава и за оригинала.Проблемът е ,че моята е в деловодството и жената ,която отговаря за досието ми излезе в отпуск точно вчера ,а досието е заключено.Писах до ИСОДЗ ,а от там ми отговориха ,че по принципни въпроси не могат да вземат отношение.Според вас какво да предприемем ?
#2gunfire Директорката да си яде ушите Twisted Evil Няма изискване за показване на оригиналите на трудовите книжки. Можете да ескалирате до Дирекция "Образование" на СО. Миналата година имаше специално служебно съобщение точно заради този въпрос.

[2015-05-07 18:53:09]  Съобщение от екипа на ИСОДЗ  

Съгласно "Правила за приемане на деца в детските заведения, изискването на К2. Работещ родител /или в отпуск по майчинство/, който е социално осигурен, при записване трябва да преставите: - за работещ родител по трудово или служебно правоотношение – служебна бележка от работодателя или осигурителя, която съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя; копие на трудова, служебна или осигурителна книжка, като лицата имат право да заличат трудовите си възнаграждения (лицата, работещи в МВР, МО, ДАНС, НСО и др. подобни структури представят само служебна бележка. Моля, следвайте Правилата. Не се изисква "Вярно с оригинала". Изисква се само копие от трудова,служебна или осигурителна книжка без заверка от работодателя.  

Нито на моето копие, нито на ММ на копието от Трудовата книжка има - "Вярно с оригинала" и подпис и печат. Надявам се да няма проблем. Той ще записва детето и съм сложила и книжките за сверка ако е необходимо. На ЛК също не съм писала "вярно с оригинала" и подпис.

# 348
  • София

Благодаря !
Това мога да го разпечатан от сайта на ИСОДЗ ,нали ?

# 349
  • София
Mисля, че тези преференции за повече от едно дете се субсидират от държавата - нещо като помощ вместо данъчно облекчение. Просто ти плащаш по-малко пари на градината, а остатъкът до 180 лв. се поема от общината или от държавата, в зависимост от вида на ДЗ.
Ashia, тоест аз/имам само 2 деца/ също би трябвало да плащам половин такса за ясленчето ми? С батко му ще са в едно ОДЗ само тази година. Едното 4-та градинска група, другото 1 ясленска.

Тази година ще плащате 60 лв. за баткото и 30 лв. за по-малкото дете.

Не зная как ще стоят работите, когато голямото дете излезе от ДГ - дали за по-малкото ще продължи да важи преференцията.

# 350
  • София
Ashia,  bouquet. Това е неочаквано добра новина.

# 351
  • София
Здравейте!
Вчера взех документите от педиатърката и след като се прибрах установих, че на здравно-профилактичната карта ( тази която се изпринтва с ваксините ) адресът на детето и моят е различен от този с който кандидатстваме. Понеже когато той се роди ремонтирахме и живеехме временно в друг квартал явно съм дала онзи адрес и така е останало в системата при нея...Иначе в другите два документа/здравни карти ( тези , които се купуват от книжарницата) адресът е правилния.
Дали това би бил проблем при записване? А да и на този изпринтен документ данните на бащата изобщо липсват  newsm78

# 352
  • София
Скрит текст:
Mисля, че тези преференции за повече от едно дете се субсидират от държавата - нещо като помощ вместо данъчно облекчение. Просто ти плащаш по-малко пари на градината, а остатъкът до 180 лв. се поема от общината или от държавата, в зависимост от вида на ДЗ.
Ashia, тоест аз/имам само 2 деца/ също би трябвало да плащам половин такса за ясленчето ми? С батко му ще са в едно ОДЗ само тази година. Едното 4-та градинска група, другото 1 ясленска.

Тази година ще плащате 60 лв. за баткото и 30 лв. за по-малкото дете.

Не зная как ще стоят работите, когато голямото дете излезе от ДГ - дали за по-малкото ще продължи да важи преференцията.

Ashia,  bouquet. Това е неочаквано добра новина.

Само да поясня - преференцията важи, дори когато двете деца са в различни ДГ. Едното винаги заплаща само 50% от таксата.

Просто не съм сигурна какво се случва с преференциалната такса на по-малкото, когато по-голямото тръгне на училище.

Ето текста от наредбата:

Скрит текст:
НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Чл. 41. (1) Таксата се заплаща с 50 на сто намаление за:
1.  деца с един родител;
2. (заличена с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) деца чиито родител отбива военна служба;
3. (доп. с Решение № 25 по Протокол № 56 от 28.01.2010) деца единият от родителите на които е учащ, редовен студент или редовен докторант.
(2) За деца на многодетни родители таксата се заплаща с 50 на  сто намаление за първото и със 75 на сто за второто дете.
(3) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление.

# 353
  • София
При 2 деца - ако голямото тръгне на училище, малкото плаща вече 100% такса. Имам познати с деца с 4г разлика. Докато малките бяха в яслата, плащаха за тях 50% - големите тогава бяха на градина. Щом големите тръгнаха в 1-ви клас, малките минаха на пълна такса.

При 3 деца е друго. Въпреки, че каката ми е ученичка тази година - намаленията останаха за малките. Синът е с 15лв такса, а малката е безплатно.

# 354
maria-simona не се тревожи тези данни от този документ не се гледат при записването, нашата мед сестра видя този документ само за да свери ваксините и каза септември да и занесем  популнен на ръка върху листа данните на мен и на мъжа ми и телефонните ни номера а засега да си държа този лист при нас

# 355

E прекаляват с тези трудови книжки ....  ooooh!. Нямат никакво основание да ги изискват и аз бих се разправяла. Щом имаш право да си скриеш възнаграждението, то нямат право да ти изискват книжката, тъй като там има информация, която не желаеш да става достояние.

Аз днес също записах младежа Simple Smile. Нямахме никакви проблеми. Директорката я нямаше, но една жена прегледа документите и за 3 мин. приключихме. Обясни ми, че директорката ще въведе данните в системата, ако всичко е наред. Ако има проблем ще ми се обадят. Преди малко получих потвърждение по имейла, че детето е записано.
Носих копия на личните карти, като с мъжа ми ги бяхме надписали "Вярно с оригинала", име и подпис. Изобщо не ми поискаха оригинали на ЛК. Аз представих копие на служебната ми книжка (тъй като съм държавен служител), като бях заличила възнаграждението с коректор, но пък си бяха заверени с подпис и печат от работодателя. На мъжа ми също бяха заверени с подпис и печат, но не бяхме заличили възнаграждението.
Медицинските документи не ми ги изискаха сега, тъй като се местим от друга ДГ. Ще ги представим при постъпването. Казаха ми, че може да тръгне и от 01.09, но за това ще се разберем допълнително. Посъветваха ме като наближи датата, да попитам директорката в коя група ще бъде и от кога да тръгне.
Това е в 178 ОДЗ Сребърно копитце.
Доволна съм.

# 356
  • София
Моя близка е записала близнаците си в ОДЗ в Ст град. Попаднала е на зам. директорката. Да не ви плаша, но тя се е заяждала за сума ти неща. Къде било удостоверението за адрес, а те са с постянен по лк в Студентски. Мъжът й е СОЛ. Извадил е де що може да се извади. И го питала къде били платежните. Искала по 2 копия от всичко. Но в крайна сметка всичко е минало и ги е записала. Дано вашите ШЕФКИ Simple Smile да са разбрани, че явно има и гадове Sad

# 357

Благодаря !
Това мога да го разпечатан от сайта на ИСОДЗ ,нали ?
Нито в Ръководството http://kg.sofia.bg/isodz/manual , нито в Правилата http://kg.sofia.bg/isodz/sdoc/Pravila2015.html няма такова изискване, нито в секцията Необходими документи, нито в Заявлението за прием (тази година не съм виждал последните 2 документа, т.к. тази година не кандидатстваме, но съм сигурен, че няма такова нещо).
Могат да Ви поискат оригинали на личнити карти, т.к. са документи за самоличност, оргинал на Удостоверение за раждане на детето, т.к. го има в Правилата, но оригинал на трудова книжка - не. Ако копията на трудовата книжка са нечетливи, могат за Ви пратят да направите нови копия или да покажете оригинала (по Ваш избор), но направо да искат оригинала на трудовата книжка - това е абсурд.
Правилата за прием са приети от Столичния общински съвет, който е избран от гражданите, по тези правила от Дирекция "Образование" са направили Ръководство. Директорите НЯМАТ ПРАВО да променят Правилата за прием.

# 358
Здравейте! Детето ми е прието в детска градина, но имам следния казус: записала съм при кандидатстването Самоосигуряващ се, но на практика се самоосигурявам от 03 май, т.е не мога да представя копия от данъчни декларации и вноски за предходните 6 месеца. Преди тази дата съм била на трудов договор. Дали според вас ще ми свърши работа служебна бележка за доходите от предишния работодател или трябва да изискам документ от НАП за сменения статус?
Може ли да ми направят проблем при записването?
Благодаря ви предварително!

# 359
Единствената информация, която имам е тук от форумите, от други майки споделили мнението си, информация очи в очи от никого не съм получила.
Като цяло само положителни неща прочетох - директорката била доста амбициозна и държала всичко да е изрядно, с високи изисквания от персонала. За отглеждането на децата също не видях някакви оплаквания, но това зависи и при какви учителки ще попаднем.
Относно базата, и вие сте я виждала предполагам, е доста добра.

Има ли някой записал детето си в 47 ОДЗ "Незабравка" да сподели как е минало?

И аз "чакам" някой да каже. Приети сме там по първо желание, защото ни бяха по-големи шансовете, но ни е далеч. Сега съм в голяма чуденка да го записвам ли и да участвам на второ класиране за по-близката градина, но с 2т, или да рискувам и да откажа отписване и да се пробвам с пълния брой точки.  newsm78
Рая, имаш ли някаква информация за учителките в 47-мо, добри ли са?

Общи условия

Активация на акаунт