Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 59 039
  • 749
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Въпрос към родителите,които вече са записали — копие на цялата трудова книжка ли се изисква? Или има конкретни страници които се копират?
Първата и последната, в която е вписана настоящата ви работа.
Аз имам друг въпрос - вярно ли че третото дете не плаща такса в яслата?
Да. За трето дете на многодетни семейства ( >= 3 деца) не се плаща такса. За второ се плаща 25%, за първо 50%. Намалението започва от месеца, следващ подаването на заявлението, т.е. за да ползвате намалението от септември, трябва да подадете заявление през август.

http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=75 Раздел III. Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

Общинският съвет е писал малко хаотично, но нещата се намират Simple Smile

Ето едно примерно заявление (декларация) http://cdg19svetasofia.info/namalenie.pdf. Искат и копия от удостоверенията за раждане на децата.

P.S. Заявление трябва да се подава всяка година (да не би броят на децата да намалее  bigdance2 )
Това намаление важи ли за второто дете изобщо или само ако и двете деца посещават едно и също/различни детски заведения. Конкретно имам предвид, ако едното дете е ученик в общинско училище, а другото дете е в ОДЗ.
Важи изобщо. Нашият случай е такъв - 3 деца, първото ходи на училище, второто ходи на ЦДГ, третото пълзи на пода и допълва бройката. Второто има 75% намаление на таксата.

Според мен вие ползвате това намаление, защото сте многодетно семейство. Ние сме с 2 деца, голямото е ученик и не мисля, че може да ползваме отстъпка.  "(3) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление."

# 331
Да. На първо желание е бил на жребий. Това защо е намалило шанса за второто желание?

# 332
  • София
Да. На първо желание е бил на жребий. Това защо е намалило шанса за второто желание?
Това е заради алгоритъма за класиране. Прочетете точка 14 от въпроси и отговори. Там е обяснено. Няма смисъл да се оплаквате, защото ще ви отговорят същото. Помислете по вариантите, които съм ви дала.  Peace

# 333
  • София
Ако на второто му желание за местата са теглили жребий и те са се запълнили и от там са останали свободни, тогава не класират следващите с по-малко точки, защото има вероятност да възникне нова гранична група.

# 334
  • София
Има ли някой записал детето си в 47 ОДЗ "Незабравка" да сподели как е минало?

И аз "чакам" някой да каже. Приети сме там по първо желание, защото ни бяха по-големи шансовете, но ни е далеч. Сега съм в голяма чуденка да го записвам ли и да участвам на второ класиране за по-близката градина, но с 2т, или да рискувам и да откажа отписване и да се пробвам с пълния брой точки.  newsm78
Рая, имаш ли някаква информация за учителките в 47-мо, добри ли са?

# 335
  • София
И аз "чакам" някой да каже. Приети сме там по първо желание, защото ни бяха по-големи шансовете, но ни е далеч. Сега съм в голяма чуденка да го записвам ли и да участвам на второ класиране за по-близката градина, но с 2т, или да рискувам и да откажа отписване и да се пробвам с пълния брой точки.  newsm78
Само имайте предвид, че от следващото класиране децата със точки от социални критерии ще участват с пълния си брой точки и при обявени 2-3 свободни места шанса да се появят нови такива кандидатури не е малък.

Да. За трето дете на многодетни семейства ( >= 3 деца) не се плаща такса. За второ се плаща 25%, за първо 50%. Намалението започва от месеца, следващ подаването на заявлението, т.е. за да ползвате намалението от септември, трябва да подадете заявление през август.
....
P.S. Заявление трябва да се подава всяка година (да не би броят на децата да намалее  bigdance2 )
Не, за да не намалее броя на децата изобщо, а на тези в системата на общинските ДЗ. Намалението е 50% такса за второ дете и освобождаване от такса за трето, но само докато всички посещават градина/ясла. В момента, в който най-голямото стане ученик таксата се променя, затова и всяка година се подава ново заявление. Няма значение дали децата са в едно или в различни ДЗ само трябва да са общински, а не частни.

# 336
Току що ми изникна следния проблем и дали някой може да каже за следното:
Дъщеря ми е класирана и подготвям документите. Бащата й е на работа по трудов договор към посолство. При тях, както и в другите посолства не работят с трудови книжки, а с осигурителни. Копие от осигурителната книжка, еквивалентно ли е на копие от трудовата книжка и това може ли да се окаже проблем при записване?
Ние сме със сходен казус. Мъжът ми е ГДО към Министерство на правосъдието. Всъщност по закона за МВР, ТК не се попълва изобщо, т.е. няма какво да се преснима. Получават само УП-та при напускане или пенсиониране. Днес записах моето дете и директорката ми каза, че е запозната и си имат бачин да ги проверят Wink

# 337
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Въпрос към родителите,които вече са записали — копие на цялата трудова книжка ли се изисква? Или има конкретни страници които се копират?
Първата и последната, в която е вписана настоящата ви работа.

http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=75 Раздел III. Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

Ето едно примерно заявление (декларация) http://cdg19svetasofia.info/namalenie.pdf. Искат и копия от удостоверенията за раждане на децата.

Това намаление важи ли за второто дете изобщо или само ако и двете деца посещават едно и също/различни детски заведения. Конкретно имам предвид, ако едното дете е ученик в общинско училище, а другото дете е в ОДЗ.
Важи изобщо. Нашият случай е такъв - 3 деца, първото ходи на училище, второто ходи на ЦДГ, третото пълзи на пода и допълва бройката. Второто има 75% намаление на таксата.
Според мен вие ползвате това намаление, защото сте многодетно семейство. Ние сме с 2 деца, голямото е ученик и не мисля, че може да ползваме отстъпка.  "(3) Когато две деца от едно семейство са приети в едно или в различни детски заведения, таксата за второто дете се заплаща с 50 на сто намаление."
Точно така и аз го разбирам. Ако децата в семейството са 2, ако двете посещават ДЗ, то за второто таксата се намалява с 50%. Многодетните семейства са по друг критерий - може би не съм разбрал случая.

# 338
Скрит текст:
Само имайте предвид, че от следващото класиране децата със точки от социални критерии ще участват с пълния си брой точки и при обявени 2-3 свободни места шанса да се появят нови такива кандидатури не е малък.

....
Не, за да не намалее броя на децата изобщо, а на тези в системата на общинските ДЗ. Намалението е 50% такса за второ дете и освобождаване от такса за трето, но само докато всички посещават градина/ясла. В момента, в който най-голямото стане ученик таксата се променя, затова и всяка година се подава ново заявление. Няма значение дали децата са в едно или в различни ДЗ само трябва да са общински, а не частни.
За многодетни семейства няма изискване другите деца да посещават ДЗ, за да се ползва намаление на таксата за тези, които са в ДЗ. За всеки случай още веднъж погледнах раздел III от "НАРЕДБА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ И АДМИНИСТРИРАНЕ НА МЕСТНИ ТАКСИ И ЦЕНИ НА УСЛУГИ, ПРЕДОСТАВЯНИ ОТ СТОЛИЧНА ОБЩИНА". Ако имаше такова изискване, намалението 75%, което ползваме по чл. 41 (2) за второто дете, щеше да е неправомерно. Само второто посещава ДЗ.

По принцип не гледам с добро око на такива големи намаления и изобщо на ниските такси, които изкривяват пазара, но пък ни идват добре и ги ползваме Simple Smile

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 01:23 от татко Ники

# 339
  • София
Здравейте ,честно казано не знам защо пиша тук ,но може да ми дадете някакъв съвет.Вчера отидохме да записваме малкия на ясла и ни върнаха документите ,защото липсват оригиналите на трудовите ни книжки.При положение ,че в страницата на градината пише "копие от трудовите книжки" и нищо не се споменава и за оригинала.Проблемът е ,че моята е в деловодството и жената ,която отговаря за досието ми излезе в отпуск точно вчера ,а досието е заключено.Писах до ИСОДЗ ,а от там ми отговориха ,че по принципни въпроси не могат да вземат отношение.Според вас какво да предприемем ?

# 340
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

http://sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=75 Раздел III. Такси за ползване на детски ясли, детски кухни, детски градини, домове за социални грижи, общежития и други общински  социални услуги

P.S. Заявление трябва да се подава всяка година (да не би броят на децата да намалее  bigdance2 )
Скрит текст:

отново във връзка с това ... едно сложно уравнение Crazy
в момента номер 1 и 2 посещават едно ОДЗ, където заради номер 3 за 1 плащам 50% а за 2 - 25% ... от септември 1 тръгва на училище, а 3 постъпва на ясла - за 3 директорката ми каза, че таксата е 0, но каква ще е за 2 newsm78 ако някой знае къде да се заровя за информация, ще съм благодарна Peace
пп вчера ги записах в новата градина, но не знам защо в системата още не е отбелязано - имам си входящи номера ... дано няма проблеми Rolling Eyes но докато не го отбележат ще ми е чоглаво Crazy
ппп по нашия казус с класиране на набор 2011 / възможно ли е да започне да посещава от сепември, заедно със сестра си/ - всички си прехвърлят топката ... в системата питах, казаха питайте директорката, поставих въпроса още в понеделник, за да има време да провери, вчера като ги записвах, каза, че трябвало да говоря с директорката на настоящото ОДЗ колко може да задържи още детето Crazy, отново питах в системата - пак същия отговор - питайте директора / не уточняват обаче, кой директор/ ... днес ще ходя да говоря и с директорката на настоящото ОДЗ - да видим какво ще стане Crazy
geryaleksandrova с човешки разговор и обяснение на проблема в самото ОДЗ, пробвахте ли? дано са разбрани Praynig

Последна редакция: пт, 20 май 2016, 06:55 от atadar

# 341
  • София
Здравейте ,честно казано не знам защо пиша тук ,но може да ми дадете някакъв съвет.Вчера отидохме да записваме малкия на ясла и ни върнаха документите ,защото липсват оригиналите на трудовите ни книжки.При положение ,че в страницата на градината пише "копие от трудовите книжки" и нищо не се споменава и за оригинала.Проблемът е ,че моята е в деловодството и жената ,която отговаря за досието ми излезе в отпуск точно вчера ,а досието е заключено.Писах до ИСОДЗ ,а от там ми отговориха ,че по принципни въпроси не могат да вземат отношение.Според вас какво да предприемем ?
Според мен обясни на директорката ситуацията и й кажи, че ще й полажеш книжката когато се върне от отпуск счетоводителката. На мен така ми я поискаха и казаха когато мога да я занеса да я види. Никой от проверяващите директорката не може да знае тя видяла ли книжката е или не, така че от нея зависи. А друг вариант е да напишеш "Вярно с оригинала" и да се подпишеш, тогава обаче трябва да се виждат и доходите, иначе няма да е вярно с оригинала...

# 342
  • София
Atadar, за трите деца таксите са: 50% за първото, 25% за второто, 0 лв. за третото дете. И за трите деца, ако са на различни места, трябва да занесеш накуп трите удостоверения за раждане и да оставиш копия в градините, после да попълниш нещо като декларация за ползване на преференция в таксата.

Мисля, че тези преференции за повече от едно дете се субсидират от държавата - нещо като помощ вместо данъчно облекчение. Просто ти плащаш по-малко пари на градината, а остатъкът до 180 лв. се поема от общината или от държавата, в зависимост от вида на ДЗ.

# 343
  • София
Mисля, че тези преференции за повече от едно дете се субсидират от държавата - нещо като помощ вместо данъчно облекчение. Просто ти плащаш по-малко пари на градината, а остатъкът до 180 лв. се поема от общината или от държавата, в зависимост от вида на ДЗ.
Ashia, тоест аз/имам само 2 деца/ също би трябвало да плащам половин такса за ясленчето ми? С батко му ще са в едно ОДЗ само тази година. Едното 4-та градинска група, другото 1 ясленска.

# 344
  • София
Според мен обясни на директорката ситуацията и й кажи, че ще й полажеш книжката когато се върне от отпуск счетоводителката. На мен така ми я поискаха и казаха когато мога да я занеса да я види. Никой от проверяващите директорката не може да знае тя видяла ли книжката е или не, така че от нея зависи. А друг вариант е да напишеш "Вярно с оригинала" и да се подпишеш, тогава обаче трябва да се виждат и доходите, иначе няма да е вярно с оригинала...
На копието имам два мокри печата фирмени ,един от които е "вярно с оригинала" ,подпис на управителя ,виждат се и доходите ми .

Общи условия

Активация на акаунт