Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 286
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Ако тръгне на градина след 90 дни, се връщаш на работа и прекратяваш отпуска по майчинство. Ако седмица по-късно решиш да го отпишеш, можеш да си възстановиш отпуска по майчинство. По всяко време до навършване на 2 години може да възстановиш отпуска по майчинство, ако отпишеш детето от градината. Просто докато е на градина, не може да ползваш този отпуск, който важи до 2 г. Градината е съвместима с отпуска след 2 г., защото той е неплатен.

Също - по време на 90-дневния период на отлагане се ползва отпускът по майчинство.

# 406
  • над кукувичето гнездо
 bouquet

# 407
Градината е съвместима с отпуска след 2 г., защото той е неплатен.

Може да се ползва и платен годишен отпуск, натрупан по време на майчинството  Peace

Също така, ако детето е на градина, може да се ползва платен годишен отпуск, не е задължително ефективно да се връщаш на работа.

# 408
  • София
Платеният го посочих в предишния си пост, но мисля, че тя пита за отпуска по майчинство за втората година (този, който е 340 лв.)

# 409
  • София
Mrs. Jan, по твоя въпрос - моето мнение е, че има прекалено много критерии. Много деца остават извън шанса за участие в жребий, а в същото време има такива, които се класират с почти стопроцентова сигурност, благодарение на  заявени фиктивни критерии.  (горният пример с 0.1 точки за месторабота е точен в това отношение; освен това, дори да допуснем, че местоработата в района е реална, не разбирам защо трябва да носи предимство). Кандидатствахме за 4-ти път тази година и това са моите размисли по темата - не искам да засягам никого. Peace

# 410
Здравейте,
Интересува ни мнението на родителите, които в момента кандидатстват през системата на ИСОДЗ, по отношение на правилата за прием. Какво би било добре да се промени в тях, така че да е в улеснение и полза общо за кандидатстващите (не за конкретни частни случаи).

Според мен (това е мое мнение) трябва да отпадне точката за адрес на месторабота в района на детското заведение. Освен, че там има много фалшификации, според мен това е и един вид дискриминация. Масово ДЗ са го приели като критерий, а няма как всички родители да работят в същия квартал. Освен това би трябвало най-много точки да се събират по местоживеене. Благодарение на този критерий много деца остават извън класацията и не участват дори в граничните групи.

Според мен точката за месторабота не трябва да отпада, защото да си водя детето в ясла до работа ми е по-удобно, отколкото до вкъщи. Но е ненужно да се смятат и точките за месторабота, и за местоживеене. Миналата година се дискутираше доста - ако условието е или точка за район на местоживеене, или за месторабота, много повече деца ще влизат в граничните групи. Това е нещото, което ще повиши шансовете на много деца. Не че пак ще има места, което всъщност е основният проблем.

За отпуска по майчинство съм съгласна, че създава повече грижи, макар че аз като се върнах на работа си обнових профила.

# 411
Здравейте,
Интересува ни мнението на родителите, които в момента кандидатстват през системата на ИСОДЗ, по отношение на правилата за прием. Какво би било добре да се промени в тях, така че да е в улеснение и полза общо за кандидатстващите (не за конкретни частни случаи).

Може и да ме линчувате, но според мен трябва да се дава по една точка или подточка  на деца, чиито родители са родени и израснали в София, защото съгласете се, кандидатства се за ДЗ в общ.и гр.София, тези семейства имат принос от десетки години за развитието на града , но на практика всеки който се регистрира, от ден преди класирането, има еднакъв и реален шанс за прием на детето му. Не искам да се сърди никой, но считам, че се дават точки за щяло и нещяло...0,1 за възрастова разлика до 24 месеца??? Значи децата с братя и сестри с по-голяма  възрастова разлика  са дискриминирани. И изобщо към други критерии имам особено мнение..., но ще премълча, защото не искам да търся конфликт. Моето мнение е, че когато се дават повече права на едни групи, няма начин да не се дискриминират други групи и изобщо справедливостта е субективен критерий.
Предлагам обаче, срокът за нареждате, пренареждане на желанията да бъде  по-кратък от  22.02-12.05 ??? Ненужно дълъг и опъващ нервите е, предвид малкото места и много желаещи.

# 412
Здравейте,

Според мен (това е мое мнение) трябва да отпадне точката за адрес на месторабота в района на детското заведение. Освен, че там има много фалшификации, според мен това е и един вид дискриминация. Масово ДЗ са го приели като критерий, а няма как всички родители да работят в същия квартал. Освен това би трябвало най-много точки да се събират по местоживеене. Благодарение на този критерий много деца остават извън класацията и не участват дори в граничните групи.

Според мен точката за месторабота не трябва да отпада, защото да си водя детето в ясла до работа ми е по-удобно, отколкото до вкъщи. Но е ненужно да се смятат и точките за месторабота, и за местоживеене. Миналата година се дискутираше доста - ако условието е или точка за район на местоживеене, или за месторабота, много повече деца ще влизат в граничните групи. Това е нещото, което ще повиши шансовете на много деца. Не че пак ще има места, което всъщност е основният проблем.

За отпуска по майчинство съм съгласна, че създава повече грижи, макар че аз като се върнах на работа си обнових профила.

newsm10
Гласувам За. Да се смята или само точка за местоживеене, или само точка за месторабота.

# 413
Сега ще напиша нещо, за което по-натам може и да съжалявам, тъй като сегашните критерии и такси ни уреждат напълно, независимо дали има подточка за местоживеене или месторабота (имаме и по двете) Simple Smile

Та значи, говорим си ние, и придърпваме критериите насам-натам. През това време Общината не е осигурила места, и промяната на критериите може да вкара една група деца в детски заведения, но пък ще попречи на влязат на също толкова деца. Положението малко ми напомня за едно анимационно филмче, в което 3-те прасенца  Animal Pig Animal Pig Animal Pig бяха на едно легло с една завивка, и по никакъв начин не можеше всичките 3 прасенца да бъдат завити. Постоянно някое от крайните прасенца придърпваше завивката към себе си, и на другото крайно прасенце му ставаше студено Simple Smile

Ако целта е повече деца да имат шанс, то може да се направи така, че шансовете за влизане да са правопропорционални на точките, които имат децата. Примерно дете с 6 точки, което сега няма абсолютно никакъв шанс да влезе, да има точно 1.5 пъти по-малък шанс да влезе от дете с 9 точки. Този шанс никак не е малък, още повече ако се сравнява с липсата на шанс! И за всички да се тегли жребий със случайни числа. Технически за това няма абсолютно никакъв проблем, освен това, че преди такава промяна някак си ще се появи необходимост да се ревизира коренно броя точки за всеки критерий   Joy . Както казах, мен ме урежда сегашното положение, и съм против такъв вариант, но той е технически възможен. Не знам дали  е разискван едно време, когато са се дискутирали правилата за прием.

Има и друг вариант. Общината вдига таксите до ниво, при което една част от родителите вече смятат, че им е икономически неизгодно децата им да посещават общинско детско заведение, и проблемът с липсата на места в общинските детски заведения магически изчезва  smile3501 , заедно с един куп други проблеми, като ниско заплащане на персонала, поддръжката на материалната база и недвижимата собственост.

Според мен в момента критериите в правилата за прием са по-скоро направени така, че да намалят натиска към общината от страна на активни родители, а таксата пък е такава, че услугата, ако съществува, да бъде твърде достъпна.

Та относно подточките за месторабота или местоживеене - не съм против да се взима подточка само от единия тип , но като ползващ и двете, се въздържам  Joy . Като аргумент "за" - вероятно има злоупотреби, а като аргумент "против" - необходимост от по-малко пътуване.

# 414
  • София
Скрит текст:
Здравейте,

newsm10
Гласувам За. Да се смята или само точка за местоживеене, или само точка за месторабота.

[/quote]

На същото мнение съм дефакто и аз. Нека родителят всъщност прецени кое му е по-удобно, но не и двете.

# 415
  • София
Аз също се обърках за критерия "работещ родител", тази опция от падащото меню, която е отпуск за гледане на дете е излишна и объркваща. Бях отбелязала, че работя по трудово-правно отношение, после видях, че и други майки са го объркали.

# 416
Дискутирате точките по местоживеене и месторабота...А когато ги имам и двете и пак не ми вършат работа?...И когато ме приемат в далечен район където реално не използвам горепосочените точки(т.е се оказва, че там имаме по голям шанс отколкото в района в който живея...) Изобщо, що за система е това....

# 417
  • София
Хубаво е да се интегрира ИСОДЗ със системите на НОИ/НАП. Така ще отпадне част от бумащината, защото системата автоматично ще проверява за верността на част от критериите. А и ще се елиминира шанса за фалшиви документи.

# 418
Съгласна съм с bibi76. Бях в потрес като разбрах,че няма такава проверка...

# 419
Хубаво е да се интегрира ИСОДЗ със системите на НОИ/НАП. Така ще отпадне част от бумащината, защото системата автоматично ще проверява за верността на част от критериите. А и ще се елиминира шанса за фалшиви документи.

Това е най-добрия вариант. Коментирахме го малко по-назад в темата, но според мен няма да го направят.
Мисля си нещо друго. Работната група или друга създадена специално за тази цел, да прави изненадващи проверки на ДЗ. По сигнали на родители или на случаен принцип. Да се проверяват документи на приетите деца и дали тези деца реално посещават ДЗ, за подкупи и т.н.. Аз знам в нашия квартал едно ОДЗ, в което има приети деца, а от септември до сега нямат един ден присъствие. Това става с устна договорка с директорката. Като се сетя и побеснявам. Има толкова деца, които не са приети, а родителите са в безизходица.

Последна редакция: ср, 25 май 2016, 10:34 от Pepich

Общи условия

Активация на акаунт