Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 59 856
  • 749
  •   1
Отговори
# 240
Нас не са ни приели. Как мислите има ли смисъл да променяме реда на детските градини при условие, че свободни места няма...

# 241
  • София
Мен обаче ме притесни, че не пожела да ми даде никаква информация относно тръгването на децата - каза само, че тръгват по график поетапно от 15 септември нататък и периодично трябва да се ходи до градината в работното й време да проверяваме кога ще залепят графика отвън (най-вероятно около 1 септември), за да видим кой откога почва, за да имаме в предвид кога да правим изследванията. Но по какъв критерий ще се прави графика е пълна Индия. Специално попитах за това понеже вече ми свърши майчинството и в момента ползвам натрупания платен отпуск, но и той вече свършва, а нямам на кого да оставя детето, трябва да се връщам на работа и очевидно ще трябва да си търся някой да го гледа до започването на яслата и ми се искаше поне ориентировъчно да знам кога ще тръгне. Някой има ли представа приблизително до кога се очаква да тръгнат децата от яслените групи - септември - октомври или има възможност да ги отложат още?
При твое желание от 15.09.2016 г. детето може да започне да посещава яслата и нямат основание да откажат да го приемат.
Би трябвало графика на тръгване да е съгласуван с родителите. Все пак някои нямат избор и трябва да се върнат на работа, други не бързат и искат да отложат с овече тръгването, трети си имат други причини.
Не могат да приемат в един ден всички деца, но и е нормално да се съобразят с желанието на родителите. Нормалното е да определят за постъпване по 2-3-4 деца на ден и родителите да заявят дата като се съобрязят с останалите свободни към момента. Когато дъщеря ми я приеха, още при записването, с директорката уточнихме датата на постъпване, като ми бяха предложени няколко дати от които да избера.

# 242
На мен ми казаха, че започването е на 15 септември, а след средата на август ще ни потърсят за уточняване на подробностите - изследвания, график, дата за родителска среща преди началото на новата учебна година и т.н. ...

# 243
Извадих днес заявлението за постъпране в съответната градина и видях,че съм объркала една буква в презимето на таткото и една в името на фирмата Cry Мислите ли,че могат да се заядат за тези малки грешки?Толкова се радвах,че сме приети ама като чета вече ми се струва,че заради всичко могат да откажат записване Sad

# 244
  • гр. София
Мен обаче ме притесни, че не пожела да ми даде никаква информация относно тръгването на децата - каза само, че тръгват по график поетапно от 15 септември нататък и периодично трябва да се ходи до градината в работното й време да проверяваме кога ще залепят графика отвън (най-вероятно около 1 септември), за да видим кой откога почва, за да имаме в предвид кога да правим изследванията. Но по какъв критерий ще се прави графика е пълна Индия. Специално попитах за това понеже вече ми свърши майчинството и в момента ползвам натрупания платен отпуск, но и той вече свършва, а нямам на кого да оставя детето, трябва да се връщам на работа и очевидно ще трябва да си търся някой да го гледа до започването на яслата и ми се искаше поне ориентировъчно да знам кога ще тръгне. Някой има ли представа приблизително до кога се очаква да тръгнат децата от яслените групи - септември - октомври или има възможност да ги отложат още?

При твое желание от 15.09.2016 г. детето може да започне да посещава яслата и нямат основание да откажат да го приемат.
Би трябвало графика на тръгване да е съгласуван с родителите. Все пак някои нямат избор и трябва да се върнат на работа, други не бързат и искат да отложат с овече тръгването, трети си имат други причини.
Не могат да приемат в един ден всички деца, но и е нормално да се съобразят с желанието на родителите. Нормалното е да определят за постъпване по 2-3-4 деца на ден и родителите да заявят дата като се съобрязят с останалите свободни към момента. Когато дъщеря ми я приеха, още при записването, с директорката уточнихме датата на постъпване, като ми бяха предложени няколко дати от които да избера.

Благодаря за поясненията, Mrs Jan и П@нди! Мен точно това ме притесни, че останах с впечатлението, че графикът ще си го изготвят от градината без да се допитат до родителите. Затова и попитах тук да каже някоя мама или татко, които вече имат опит и знаят. То че си е индивидуално за всяка градина е ясно, но понеже на мен документите ми ги прие друга служителка, а не директорката, тя очевидно не беше много наясно с тези неща. Мисълта ми е все пак децата да си тръгнат до към началото или средата на октомври, защото ми се стори, че служителката едва ли не ми намеква за онова отлагане от 90 дни за ясленчетата, при условие, че аз й казвам, че искам да започне да посещава при първа възможност. Без мое желание не могат да ме накарат да го отлагам като тръгване, нали?

# 245
  • София
Не се притеснявай, че не си отбелязала че си в отпуск по майчинство. Аз също не спах две нощи, защото го прочетох в темата. В бележката от работодателя пише, че си на трудов договор от дата  и че е безсрочен. Директорката дори не го погледна, а аз се бях толкова притеснила. Според мен ти си на трудов договор и няма значение отпуск по майчинство. Стига се стресирали хората! Аз отидох с най-големия плик с документи/така каза директорката/-мъжа ми е ЕООД. Извадих платежните за няколко месеца назад и не съм ходила до НАП-да им заверявам декларацията. САмо бележката от търговския регистър. Тя се опита да ме изпрати В НАП, но и обясних,че пише или декл. по чл.92 ИЛИ копие от платежните за внесени осигуровки.
Не се притеснявайте ако имате малко разминаване на документите създава се излишно напрежение.
Явно тези, които отговарят на поставените въпроси съобразно правилата, го правят, за да стресират хората.  ooooh! Ами задавайте си въпросите направо в ИСОДЗ, тях за това им плащат и няма да ви стресират.

# 246
  • София
Без мое желание не могат да ме накарат да го отлагам като тръгване, нали?
Не, не могат освен ако по-някаква причина не отложат началото на приема за цялата група (напр. авариен ремонт на помещенията), но приемат ли деца в тази нова група то са длъжни да приемат всяко едно дете от нея след 15.09..

# 247
здравейте,

един въпрос относно документите за записване - приети сме на градина, но нашият татко е чужденец. той работи по трудов договор и работодаелят ще му издаде служебна бележка, но му е заявил, че няма и не може да има трудова книжка, защото не е постоянно пребиваващ - ЛНЧ-то му се мени всяка година. дали  някой от вас има представа това вярно ли е и къде мога да го проверя. А за колко време се издава трудова книжка, ако тепърва трябва да свършим това?  #Crazy

# 248
  • София
И аз искам да отложа тръгването с 90 дни. Трябва ли молба за това, до кого се пише? Като се има предвид, че искам да ползвам 2 месеца от втората година, сега ли да го поискам това отлагане или септември? Не ми се ще да го пусна точно на 1 годинка, на тази възраст няколко месеца са от огромно значение и на 1г. и 4м. ще е доста по-самостоятелен.

# 249
  • София
Извадих днес заявлението за постъпране в съответната градина и видях,че съм объркала една буква в презимето на таткото и една в името на фирмата Cry Мислите ли,че могат да се заядат за тези малки грешки?Толкова се радвах,че сме приети ама като чета вече ми се струва,че заради всичко могат да откажат записване Sad

За такова нещо мисля, че няма да се заядат.

Не се притеснявай, че не си отбелязала че си в отпуск по майчинство. Аз също не спах две нощи, защото го прочетох в темата. В бележката от работодателя пише, че си на трудов договор от дата  и че е безсрочен. Директорката дори не го погледна, а аз се бях толкова притеснила. Според мен ти си на трудов договор и няма значение отпуск по майчинство. Стига се стресирали хората! Аз отидох с най-големия плик с документи/така каза директорката/-мъжа ми е ЕООД. Извадих платежните за няколко месеца назад и не съм ходила до НАП-да им заверявам декларацията. САмо бележката от търговския регистър. Тя се опита да ме изпрати В НАП, но и обясних,че пише или декл. по чл.92 ИЛИ копие от платежните за внесени осигуровки.
Не се притеснявайте ако имате малко разминаване на документите създава се излишно напрежение.
Явно тези, които отговарят на поставените въпроси съобразно правилата, го правят, за да стресират хората.  ooooh! Ами задавайте си въпросите направо в ИСОДЗ, тях за това им плащат и няма да ви стресират.

+ 1 към мнението на Анна  Peace  eel, това че при вас е минало гадко, не значи че и с другите родители, които са в подобна ситуация, ще е така!

И аз искам да отложа тръгването с 90 дни. Трябва ли молба за това, до кого се пише? Като се има предвид, че искам да ползвам 2 месеца от втората година, сега ли да го поускам това отлагане или септември?

Ние подадохме молба за отлагане на място в яслата (миналата година около началото на септември). Молбата бе адресирана до директора. Ползвате майчинство до реално първия ден на посещение (във вашия случай, ако отложите с 90 дни - това ще е около 14 декември).

# 250
  • София
здравейте,

един въпрос относно документите за записване - приети сме на градина, но нашият татко е чужденец. той работи по трудов договор и работодаелят ще му издаде служебна бележка, но му е заявил, че няма и не може да има трудова книжка, защото не е постоянно пребиваващ - ЛНЧ-то му се мени всяка година. дали  някой от вас има представа това вярно ли е и къде мога да го проверя. А за колко време се издава трудова книжка, ако тепърва трябва да свършим това?  #Crazy

Аз също нямам трудова книжка, работодателят ми не попълва трудови книжки. При записване в СДЯ миналата година директорката ми изиска допълнителна бележка от работодателя, която казва, че не попълва книжки. Издадоха я, занесох я и ни записаха. Тази година това просто си го включих като текст в служебната бележка. Може и вие да направите така.

# 251
Реално съм объркала и с ѝ в името на фирмата.Вече се побърках от притеснение,дано всичко мине успешно .

# 252
Момичета, извинете за нахлуването, на мен ми е рано още да се включа по темата, но се опитвам да разбера дали родител, собственик/съдружник на фирма или такъв по Договор за управление има право да ползва 0.1 точка от допълнителните критерии за прием в СДЯ, ако адресът на фирмата е в района на детското заведение. От извадката на ръководството на ИСОДЗ не ми става съвсем ясно, може ли някой да помогне?

Цитат
ДК5. Детето има поне един родител, чиято месторабота е в административния район на детската градина – 0,1 т.

При записване трябва да представите:

- за работещ родител/настойник по трудово или служебно правоотношение или родител/настойник в отпуск по майчинство – служебна бележка от работодателя или осигурителя, съдържаща информация за административния район на месторабота на родителя/настойника. Служебната бележка трябва да съдържа изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК;

- за родител/настойник, упражняващ свободна професия или занаятчийска дейност – справка по чл.36, ал.3 от Закона за регистър БУЛСТАТ за местоизвършване на дейността, издадена от Агенцията по вписванията.
Забележка: Изискването за представянето на документ, доказващ района на месторабота на лицата, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност е взето като решение на заседание на Работната група, проведено на 18.03.2015 година.

- за родител с допълнителен трудов договор – служебна бележка от работодателя или осигурителя, съдържаща информация за административния район на месторабота на родителя/настойника, съдържаща изходящ номер, мокър печат с подпис и ЕИК на работодателя или копие на трудовия договор.

Последна редакция: ср, 18 май 2016, 14:19 от Stitch

# 253
Честито! Радвам се за вас! Дано човечето се чувства добре там и с желание да ходи, без чести отсъствия Simple Smile

Благодаря! bouquet

Пожелавам успех на всички!

# 254
здравейте,

един въпрос относно документите за записване - приети сме на градина, но нашият татко е чужденец. той работи по трудов договор и работодаелят ще му издаде служебна бележка, но му е заявил, че няма и не може да има трудова книжка, защото не е постоянно пребиваващ - ЛНЧ-то му се мени всяка година. дали  някой от вас има представа това вярно ли е и къде мога да го проверя. А за колко време се издава трудова книжка, ако тепърва трябва да свършим това?  #Crazy

Аз също нямам трудова книжка, работодателят ми не попълва трудови книжки. При записване в СДЯ миналата година директорката ми изиска допълнителна бележка от работодателя, която казва, че не попълва книжки. Издадоха я, занесох я и ни записаха. Тази година това просто си го включих като текст в служебната бележка. Може и вие да направите така.

много много благодаря, надявам се да не вземат да ни се заядат за тази глупост  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт