Страсти – градините в София, кампания 2016/2017

• 58 230
  • 749
  •   1
Отговори
# 450
Моето дете имаше късмет да е прието в ясла. Казвам го, за да е ясно, че нямам личен мотив.
След като общината дава субсидия от 120 лева за ходещите на ясла/градина, според мен е редно да я дава и на тези, които не са имали късмет да се класират. Нека да дава тези 120 лева на месец под формата на някакви ваучери за частна градина, кооператив, гледачка и т.н. Все пак децата са равни и имат равни права, но се оказва, че късметлиите са субсидирани, а не-късметлиите - не.

# 451
защото някой си иска двете години майчинство други ще са по заместване, голяма глупост  Rolling Eyes
Просто предложих начин за уплътняване на местата през системата точно за случаи, когато се знае, че детето дълго време няма възможност да посещава ДЗ, независимо от причините. Не се сещам за по-естествен начин. Между другото, не знам дали видя, писах в последствие в P.S., че може да се помисли за стимулиране на родители, които са съгласни децата им да посещават ДЗ по заместване.

# 452
  • София
Докато мислим така и има кой да ни "пази" ще има такъв недостиг. За мен не е нормално дете да кандидатства през февруари и да бъде прието. И да тръгне чак след 1 г. има текущи класирания и винаги изпадат места. Защо трябва да се заема място, което на някой друг е належащо и ще си пусне веднага детето.

Както и с боледуванията. Не може повече от 3 месеца дадено дете да си седи вкъщи и родителя да носи бележка след бележка, че детето му е болно, а да виси по градинките или някой да го гледа вкъщи. Нали за това е този срок от 90 дни (за ясла) и 60 дни (за градина) да се отложи. Ако след това не тръгне да се отписва. За какво се тези "мъртви" души по ясли и градини и други деца да са извън системата.
Яслата не е задължителан - за това, като не е толкова спешна не виждам причина да се кандидатства и да се заема място след като родителя нямам никакво желание да си пуска отрочето.
* Даа боледува се но не мога да кажа, че се боледува по 3 месеца.....или повече. Винаги когато детето ми е оздравяло съм го пускала....

# 453
Моето дете имаше късмет да е прието в ясла. Казвам го, за да е ясно, че нямам личен мотив.
След като общината дава субсидия от 120 лева за ходещите на ясла/градина, според мен е редно да я дава и на тези, които не са имали късмет да се класират. Нека да дава тези 120 лева на месец под формата на някакви ваучери за частна градина, кооператив, гледачка и т.н. Все пак децата са равни и имат равни права, но се оказва, че късметлиите са субсидирани, а не-късметлиите - не.
Това пак ни отвежда до въпроса с ниските такси. Тези 120 лева трябва все пак да се вземат от някъде, за да съществуват детските заведения. 60+120=180 лева  са по-малко от половината от цената на най-ниските цени на частни ДЗ (предполагам без да се вкарва компонента за ползване на недвижимата собственост Simple Smile ).

# 454
  • София

То затова се казва "жребий", а ние му казваме "лотария".  Joy

# 455
 Моят син септември ще е точно на годинка и е приет на ясла.Смятам да го отложа до 3 мес,но на много мои приятелки децата проходиха късно.Какво се случва ако детето не е проходило стабилно до 1г 3мес?А трябва ли да може до се храни самостоятелно ?Не вярвам да успеем с това умение до тази възраст?Колко ли ще гладува горкото!

# 456
  • София
Във връзка с това предложение бих искала да напомня, че през 2008 г. по инициатива на СНБМ беше приет чл. 10б в Закона за семейните помощи за деца
Цитат
Чл. 10б предвижда „Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите“.
Това трябваше да влезе в сила от април 2009 г. През годините такава наредба така и не беше издадена и през миналата година сезирахме омбудсмана. К. Пенчев разгледа сигнала ни, постави на обсъждане въпроса и резултата е че с промените в ЗСПД от миналата година този член беше отменен.

Толкова за волята на управляващите за подкрепа на родителите и за справяне с демографския срив.

# 457
  • София
ЦЕЛИЯТ проблем идва от там, че държавата НЕ печели от нашите деца. Те са РАЗХОД. Това, че те са бъдещите датъкоплатци, не интересува никого. По-добре да пуснат парцели под аренда, наем и т.н., отколкото да построят НЕОБХОДИМИ градини. Защото това, че строят в Кремековци, не топли никого.
Аз искам друго да попитам. Какво означава дете-сирак? Осиновени или такива, които се отглеждат от роднини.

# 458
  • София
Аз искам друго да попитам. Какво означава дете-сирак? Осиновени или такива, които се отглеждат от роднини.
Не съм съвсем сигурна, че разбрах точно питането, но дете сирак е това, на което и двамата родители вписани в удостоверението за раждане са мъртви.
Осиновените имат предимство по друг критерий.

# 459
Скрит текст:
Във връзка с това предложение бих искала да напомня, че през 2008 г. по инициатива на СНБМ беше приет чл. 10б в Закона за семейните помощи за деца
Цитат
Чл. 10б предвижда „Семейства, на които детето (децата) не може да бъде записано в общинска детска градина, имат право на помощ в размер на 100 лв. месечно за всяко дете на възраст от 3 до 6 години. Помощите са за сметка на държавния бюджет. Министърът на финансите издава наредба за реда за получаване и изразходване на помощите“.
Това трябваше да влезе в сила от април 2009 г. През годините такава наредба така и не беше издадена и през миналата година сезирахме омбудсмана. К. Пенчев разгледа сигнала ни, постави на обсъждане въпроса и резултата е че с промените в ЗСПД от миналата година този член беше отменен.

Толкова за волята на управляващите за подкрепа на родителите и за справяне с демографския срив.
Наскоро се бях присетил да погледна какво е станало с тези помощи, и направо не вярвах, че депутатите безсрамно са направили такова нещо, без това да се появи на първа страница на новинарските сайтове #Cussing out

# 460
  • София
Не съм съвсем сигурна, че разбрах точно питането, но дете сирак е това, на което и двамата родители вписани в удостоверението за раждане са мъртви.
Осиновените имат предимство по друг критерий.
Това е ясно, просто се чудех отдавна. Защото навсякъде пише "родители/настойници", а не съм на ясно. Не че има някакво значение. Чисто любопитство.

# 461
Но пък ето това е на страниците на новинарските сайтове:
За пръв път съвпаднаха броят на децата и местата в детските градини, обяви Фандъкова
Какво ме грее мен, че в кв. Христо Ботев приемат и деца с по 5 т., като в ЦДГ-то до нас с 9.1 са на лотария... ама нали е все район Слатина, що да не си го броим в статистиката.

# 462
  • София
Това е ясно, просто се чудех отдавна. Защото навсякъде пише "родители/настойници", а не съм на ясно. Не че има някакво значение. Чисто любопитство.

Семеен кодекс
Цитат
Чл. 109. (1) (Доп. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Настойничество се учредява над малолетни (деца - ненавършили четиринадесет години), родителите на които са неизвестни, починали, поставени под пълно запрещение или лишени от родителски права.

# 463
Районирането е един много хубав въпрос. Районите са прекалено огромни. Какво ме грее мен, че имам точка за местожителство за орландовци, като живея на лъвов мост. Или мъжа ми има точка за месторабота за одз до румънското посолство, но работи до попа. Не можем да ги ползваме, защото няма удобен начин да влачим дребния всеки ден до там. Тук имаше много въпроси - влязохме в детско заведение, което ни е много далеч. Дали има възможност да се предложи по-тясно райониране? Значи, когато си плащам за зелената зона, мога да паркирам на районче от две пресечки, но когато кандидатствам за ясла, имам точка за половин софия - образно казано. Не знам дали и останалите са на това мнение, но за мен да се дава точка за местоживеене в район, а не в квартал, е прекалено.

# 464
  • София
Районирането е един много хубав въпрос. Районите са прекалено огромни. Какво ме грее мен, че имам точка за местожителство за орландовци, като живея на лъвов мост. Или мъжа ми има точка за месторабота за одз до румънското посолство, но работи до попа. Не можем да ги ползваме, защото няма удобен начин да влачим дребния всеки ден до там. Тук имаше много въпроси - влязохме в детско заведение, което ни е много далеч. Дали има възможност да се предложи по-тясно райониране? Значи, когато си плащам за зелената зона, мога да паркирам на районче от две пресечки, но когато кандидатствам за ясла, имам точка за половин софия - образно казано. Не знам дали и останалите са на това мнение, но за мен да се дава точка за местоживеене в район, а не в квартал, е прекалено.
За съжаление не във всички квартали има достатъчно детски заведения и няма как да стане това. Например аз съм в район Триадица, но в квартала нямам ясла, така че най-близката ми такава е на 3 спирки с трамвай. А за целия район са 2  чисти ясли.

Общи условия

Активация на акаунт