ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 323
  • 738
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И в Младост е така - над 50 процента можеш да си вземеш талон, за да паркираш на места за инвалиди.
На същото място, където подавате документите за този талкон, ще ви обяснят и за паркомястото пред блока.

# 511
Много благодаря за отговорите!  bouquet

# 512
Здравейте, извинявам се предварително за глупавите въпроси.. 😁. Имаме решение от комисията, 100% телк за първата година.. Понеже не ходих лично, а на тези дами трябва да им вадиш с ченгел думите... След колко време трябва да го занеса за печат? 14 дни или 1 месец? И на Макариополски ли? И после в социалните ли се носи решението или?

# 513
Ние го подпечатахме след един месец. Така ни казаха от Макариополски. И след това в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене. От там ни дадоха да попълним бланки (заявления). Бях свалила бланки  от страницата на Агенция за социално подпомагане и ги бях попълнила, но се оказа, че имат утвърдени нови образци, които не са публикувани и се наложи да ги попълваме на място. Добре е преди това да сте си направили няколко копия от решението на ТЕЛК (носете и оригинала - за справка), а също и да носите справка от банката за банковата сметка, по която ще искате да Ви се превеждат помощите (също няколко копия). Носи се и копие (+оригинал за справка) на удостоверението за раждане на детето и лична карта. От там ще Ви кажат къде да се отиде за подаване на заявление за социална оценка във връзка с интеграционните добавки. Ами май това беше.

# 514
Ние го подпечатахме след един месец. Така ни казаха от Макариополски. И след това в Дирекция "Социално подпомагане" по местоживеене. От там ни дадоха да попълним бланки (заявления). Бях свалила бланки  от страницата на Агенция за социално подпомагане и ги бях попълнила, но се оказа, че имат утвърдени нови образци, които не са публикувани и се наложи да ги попълваме на място. Добре е преди това да сте си направили няколко копия от решението на ТЕЛК (носете и оригинала - за справка), а също и да носите справка от банката за банковата сметка, по която ще искате да Ви се превеждат помощите (също няколко копия). Носи се и копие (+оригинал за справка) на удостоверението за раждане на детето и лична карта. От там ще Ви кажат къде да се отиде за подаване на заявление за социална оценка във връзка с интеграционните добавки. Ами май това беше.

Много благодаря! ☺

# 515
  • в полите на Балкана
На копието от ТЕЛК искат да се напише Вярно с оригинала и да се подпишете и от двете страни.

# 516
По скоро аз идвам да се оплача какво ми се случи. Вчера бяхме на ТЕЛК за преосвидетелстване, но скоро няма да си взема решението, защото.... детето още няма лична карта  Confused. Навърши 14 години 2 дена преди ТЕЛК-а и г-на ме пита: "Носите ли му личната карта" и аз: "Ми не, днес ще подавам документи... Rolling Eyes". Според г-на е трябвало още преди месец, т.е. още преди да е навършил годините да му подам документи за лична карта, защото тя му трябвала да ѝ запише данните  ooooh!. А не е така - по закон СЛЕД навършване на 14 години, в рамките на 30 дни трябва да му се подадат документите за такава. Т.е. сега ще чакам 15-20 дни за ЛК, после ще взема решението, после ще чакам .... не знам вече колко си за заверка и чак тогава ще мога да подам документи при социалните  ooooh!. Добре, че старият ни ТЕЛК е до 01.12. и декември ни е включен в старото решение Crazy

# 517
Не е справедливо, ти не си нарушила законовия срок. Как така?

# 518
Pepi_r, тези от ТЕЛК, като няма за какво да се заядат, ще се хванат и за личната карта... И ти, искаш, не искаш-не можеш да напрВиш нищо друго, освен грозен скандал, който пък няма да помогне с нищо... То на мен ми е писнало вече и даже и скандали не правя. Едва ли не съм се предала... Но в твоя слйчай господина наистина мисля, че не е прав...

Аз ходих да проверя, да не би нашето писмо да е изпратено на стария адрес, но ми казаха, че още не са изпратили нищо.

# 519
Ами не е прав със сигурност, това ми го потвърдиха и в паспортна служба. Дори попитах за бърза или експресна поръчка, но не може - картата е безплатна и няма как да ми таксуват другите варианти  ooooh!.
Но според него трябва да впише данните в Решението, та.....така. И аз не видях смисъл да вдигам скандали - веднага ми стана ясно, че смисъл от такъв няма  Confused. И сега ще си чакам  Whistling

# 520
# 521
  • густо майна Филибето
В ТЕЛК на детето ми няма данни на личната карта, въпреки, че вече беше издадена. Не ми е много ясен спомена за отговора, но съм сигурна, че питах искат ли я. Бяха я издали точно преди да подадем документи.

# 522
Абе..... в моя ТЕЛК я искат, нищо, че още я няма  Laughing

# 523
Здравейте,
Моля някой да ме ориентирате как и къде се подават документи за ТЕЛК за дете с умствена изостаналост. В интернет прочетохме че  необходимите докумени се оформят от Личният лекар и процеса за отпускане на ТЕЛК се води от него. Отидохме при ЛЛ и той ни каза да изясним какви документи и изследвания са необходими и той ще ни даде направление!?
Кръгът се затвори. Как НИЕ да изясним какви изследвания са необходими, ако той не знае, как и къде да отидем ?
Може ли някой да ме ориентира?

# 524
Аз ще те ориентирам. Личният лекар да ви даде направление за детски психиатър /препоръчвам клиниката св. Никола в София/. Предварително си запишете час /където и да е и тогава вземайте направление/. Психиатъра ще ви издаде епикриза, която ви е необходима при подаването на документи за ТЕЛК. Личния лекар не води процеса за отпускане на ТЕЛК, а комисия от специалисти  Peace. Изследвания тип кръв и урина не са необходими. Може да психиатъра да ви насочи да си направите ЕЕГ или друго изследване, но това той ще го прецени.
Първо се сдобий с епикриза и тогава пак питай  Peace. И най-добре напиши в кой град си, за да може който е от него регион, да те ориентира по-добре къде се подават документи и какво се изисква /на разл.места е различно  Confused/.

Общи условия

Активация на акаунт