ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 229
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте мами на дечица с ТЕЛК,
 Отправям към вас въпроса си, дано ми помогнете. През октомври най-после диагностицираха детето с "хиперкинетично разстройство" - F90.0, отделно детската невроложка я води с " разстройство в развитието на речта "- F80.9 + кардиолог - i45.8 и r09.8. До сега не е представена за ТЕЛК. ЛЛ ме препрати към педиатър да изготви протокол и ми каза, че тя само ще напише етапната епикриза; педиатъра ми каза, че протоколът трябва да го изготви детската невроложка, но тя е в комисията?! Така или иначе, невроложката е отпуск до края на годината. Днес ходих при детския психиатър, която постави първата диагноза, но от кабинета й ми казаха, че има промяна и вече ЛЛ изготвя направлението. Въпросът ми е имате ли актуална информация кой трябва да изготви направлението?
Последно - протокол или направление търсим да се изготви?!? За протокол, не знам за какво става въпрос, още повече, че се свързва с ТЕЛК, но ако става въпрос за направление за явяване на ТЕЛК комисия, то него го изготвя личния лекар  Peace  и това не е промяна - винаги ЛЛ е писал направленията /за където и да е  Rolling Eyes/.

# 646
  • София
Днес си получих решението от телк на момченцето ми,има 62% с чужда помощ,от Първа градска ми казаха да броя 15 дни от 08 12 -датата на явяване и да го заверя ,пада се 23. 12. исках да попитам нали на Макариополски работят и после мога ли веднага да го занеса в социалните или да чакам след нова година. Единствено се зачудих че са ни сложили диагноза Детски аутизъм ,а в епикризата от свети Никола пише друго,това нормално ли е,чудя се какво да правя,така ли да го оставим или.  newsm78

# 647
А какво пише в епикризата от св. Никола?

# 648
Поне на мен от социалните ми бяха казали, че трябва да отида да подам документи през месеца следващ решението на ТЕЛК - т.е при теб януари

# 649
  • София
Диагнозата с която излязоха от Св. Никола е F89 Разтройство на психическото развитие -неуточнено. А комисията от телк явно са сложили детски аутизъм f 84 в следствие на собствените си преценки,само не знам това в полза за процентите ли е или не,но иначе ми е все тая какво пише важното за мен е детето да посещава правилните специалисти и да се оправи до колкото е възможно.
Благодаря  mimira ,все пак мисля да проверя и в нашия район защото до колкото прочето май навсякъде различно процедират,както с времето за печат едни казват 14 дни,другаде четох за 30,само да ни разхождат из институциите.

# 650
На Макареополски пише 29 дни за печат.
 Мишолина за детски аутизъм минималният процент е 80 ,учудих се защо са ви дали 62%?

# 651
На Макареополски пише 29 дни за печат....
Не мога да разбера защо на места искат 29 дни да минат за печат като...
Цитат
Ред, включително срокове за обжалване на действията на органа по предоставянето на услугата

По реда и в сроковете, регламентирани с чл. 112 от Закон за здравето.
         Обжалванията и възраженията от страна на заинтересованите лица и органи срещу решенията на ТЕЛК (освидетелстваните, осигурителите, НОИ, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността) се правят в 14-дневен срок от получаването им пред НЕЛК.
В чл. 112 никъде не се споменава 29 дневен срок

# 652
Здравейте,четави редовно и се информирам.Не пиша.защото не мога да дам съвети или мнения,относно ТЕЛК.Чакам още писмо,за явяване на първа комисия за бебето-подадох го преди може би 2,5 месеца.Явно ще чакаме доста...Останала бях с впечатление,че за бебета и малки деца насрочват комисия по-бързо,но уви...

Относно направлението за ТЕЛК-издаде ни го ЛЛ  Simple Smile

# 653
Два месеца и половина не е ли доста време? Не искам да сравнявам, но аз  до сега съм чакала най-много месец и половина.

# 654
Не зная...ходих до там да попитам,казаха,че все още не е изпратено писмо Sad

# 655
  • гр.Бургас
Законовия срок за пращане на писмо е 3 месеца.Нас ни пратиха писмо след 10дни.А в социалните подадох документи,в деня в който заверих ТЕЛК-а

# 656
Деси83,благодаря за отговора  bouquet

в такъв случай,ще издиря утре сутрин телефон,или ще отида пак на място,за да  им напомня това,което ми казваш за законовият срок.Едва ли ще си помогна,но...

# 657
Радост, нашето писмо дойде след 7 месеца.

Здравейте, майки. Имам няколко въпроса, тъй като не съм наясно. Днес излезе решението за дъщеричката ми. Получихме 100% без придружител. Въпросите ми са следните:
1) Кога трябва да отида на "Макариополски"?
2) Постоянният ми адрес е в провинцията, но за да имаме достъп до доктори, живеем в София. Тук имам настоящ адрес. В кои социални служби трябва да подам после- в провинцията или в София? А ако си направя адреса тук постоянен, ще мога ли да подавам от тук вече?
3) Датата на ивалидизация не е датата на раждане, а два месеца по-късно. От тази дата ли ще ми бъдат изплатени назад средствата и трябва ли изрично да го запиша някъде, както преди бях чела, че се пише на ръка?
4) Парите със задна дата ще бъдат по стария закон, а не тези от 1 януари, нали така?
5) Друго не се сещам, пожелавам весели празници на всички и бъдете здрави!

# 658
Здравейте.Отново съм с  въпрос.Тези дни бях в социалните служби и разбрах че като безработна и майка на дете с ТЕЛК имам право  те да ми поемат здравните осигуровки.Само трябва да пусна една молба в свободен текст.Но какво да пиша в молбата?

# 659
  • България
Там ще ти кажат. Питай ги първо остава ли това и през новата година, защото много неща отпадат.

Общи условия

Активация на акаунт