ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 227
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Това ми го каза служителка,явно остава.

# 661
Здравейте,
не съч участвала в тази група и се извинявам ако някъде е коментирано това, но имам следния проблем с ТЕЛК-а на сина ми:
Телкът изтича на 01.02.2017г. Миналия месец мъжът ми отиде да подаде документи /защото обикновено чакаме доста време писмото/, но служителките там не са ги взели, тъй като синът ми навършва 16год на 22 Март 2017г. Трябвало да отидем на 23.03, т.е. един ден след като ги е навършил, защото трябвало да се подпише лично иначе социалните на 22 Март щели да ни спрат детските и да ни мотаят. А от друга страна социалните ми казват, че трябва да отидем и да подадем сега, защото при тях било по-добре да се застъпват два Телка отколкото да има дупка от поне два месеца между тях.
Малко е объркано, но някой попадал ли е в такава ситуация?
Аз мисля, че ако подам след рожденния му ден и ни извикат през Април това са поне 3 месеца без сумата, която получаваме.  newsm78 newsm78 newsm78

# 662
  • в полите на Балкана
Нещо ви мотаят .
Социалните не спират детските на 16г без значение дали детето е с ТЕЛК или не.
За месец февруари ще  получите пълната сума по ТЕЛК от социалните.
За подаването на документите в РКМЕ, началото на ноември е рано да се подадат, но тези дни вече си е време и едва ли ще ви върнат.
 Когато изтече ЕР на сина ми, така отидох 3м по-рано и не ми приеха документите. Приеха ми ги август, а решението изтичаше на 1 септември. Не е ходил с мене, не са искали да се подписва никъде. Минахме на комисия средата на октомври и на решението написаха, че е забавено по тяхна вина. Не сме имали проблеми с плащанията от социалните.

Последна редакция: вт, 20 дек 2016, 08:21 от мамаРаче

# 663
Това, че детето трябва да се подпише на заявлението при навършени 16год е от тази година.
Аз имам 2 познати, които си водиха децата, но при тях при издаването на предходния телк са съобразили срока му с рождените им дати. Ще отида в началото на януари пак с документите и да видим на мен какво ще отговорят. Лошото е, че пак трябва да искам направление и етапна епикриза от личната .

# 664
  • в полите на Балкана
Добре де на 16г нали е непълнолетен, какъв подпис ще изискват?! И друго ТЕЛК  изтича преди да е навършил 16г, как няма да приемат документите и ще искат да навърши годините за да подадете молба?  За мен има нещо гнило в цялата работа.
Размишлявам си на глас и ще ми е интересно да прочета, ако се развие дискусия със скоро минали по този път.

# 665
Ами както са обяснили на мъжа ми едва ли не искат да ни спестят ходенето на телк два пъти.
Защото ако отидем през февруари трябва да го издадат за един месец, т.е. със срок до март.
 newsm78
И март да подадем отново след като е навършил 16г, за да се подпише лично.
Ако ни извикат края на Февруари така или иначе, ще е безпредметно, защото докато го изпратят по поща /предишния път го чаках 20 дена/ и докато мине 14 дневния срок той така или иначе ще ги навърши. Много ми е объркано, но като отида на място ще питам и ще пиша. Ако някой има какво да сподели моля да пише!

# 666
  • Варна, морето, сините вълни...
Здравейте! Предстои ми да подавам молба за детски. Изтеглих си от нета образец на молба декларация и ще я попълня вкъщи и след това занеса в социалните. Едното ми детете е с телк и не се сещам нещо друго попълва ли се освен тази молба-декларация? В нея ще впиша и доходите заради детските на малкия. За ТЕЛКа друга декларация ли се попълваше?
Дано ме разбрахте, благодаря!

# 667
Ние скоро минахме на преосвидетелстване и тъкмо синът ми беше навършил 14 години. Срокът, който ни дадоха е за 2 години и по-точно до рождената му дата след две години, когато навършва 16 години. Т.е. считам, че самата комисия, която ви е издала изтичащото решение не си е свършила добре работата - трябвало е да съобрази и да ви издаде решението до 22 Март 2017г., а не до 01.02.2017г.
Така сега за подаването на документите след две години имам две "наставления" - първото беше още като се явихме и ми казаха да подам документите за преосвидетелстване 30 дни преди навършване на 16 годишнината му /аз, не той/, а другата версия беше, когато получавах Решението - там ми казаха, написаха, подчертаха дори в решението  Laughing, че трябва да подам следващите документи 4/четири/ месеца преди изтичане на срока, т.е. датата на РД.
Аз на Ваше място бих искала отново да си подам документите, а те нека ви дадат отговор писмено защо не искат да ги приемат  Crazy, след като ви изтича стария ТЕЛК. И не чакайте Януари, сега ги подайте  Peace
За ТЕЛКа друга декларация ли се попълваше?
Дано ме разбрахте, благодаря!
Не, не Ви разбрах. Каква декларация за ТЕЛК?!? трябва да се подава някъде?

# 668
  • в полите на Балкана
Пепи, мисля,  че жената пита дали за детето с ТЕЛК трябва да подаде отделно заявление за детски. Ако пита това, да две отделни декларации се подаваха. Една с доходите, бележка от ЛЛ за ваксини и от училище, че е ученичка/к . За детето с ТЕЛК беше само декларация с копието от ЕР. Сега не знам дали още е така, защото не взимам детски.

За ТЕЛК на 16г, явно промените са доста. Преди 4-5г нямаше такива неща. Добре, че поне това сме си спестили.

# 669
Аз днес /ако се прибера навреме/ ще подавам молбата за детските, заедно с всички останали молби, та да - към молбата се прилага само копие на ТЕЛК решението  Peace

# 670
Някой знае ли откога започва подаването на документи за винетки?
Не е ли след Нова година? Момичета, извинявам се ако за друг вид молби си говорите, не съм ви чела по-назад, но нали последно помощта се обединява и не се налага да се подава заявление за детски и интеграционни наново?
В последна сметка, при нас помощта пада с новата наредба, но здраве да е.

# 671
Все още сме 2016 г., та ако е време за подаване - се подават  Peace. Сега се подават и молби за винетки. Коя помощ ви пада с новата Наредба?

# 672
Спомням си, че подавах за винетка през януари. За другото не те разбрах, Пепи Embarassed
Сумарно помощта пада при нас, ТЕЛК, интеграционни и детски беше 380 лв, след НГ ще е 350.

# 673
... За другото не те разбрах, Пепи Embarassed
....
Става въпрос за това, което си написала:
...но нали последно помощта се обединява и не се налага да се подава заявление за детски и интеграционни наново?
...
Помощта се обединява след Нова година. Но това не означава, че ако ти се пада да си подадеш молба за детските декември месец, не трябва да го правиш. Аз довечера ще го направя това нещо - снощи ми връчиха молбите  Peace
Съжалявам, че сте от тези с 50-70%  spoko. Много необмислено от власт имащите ни, да не ги обмислят до край нещата. Но пък и съветниците им толкова разбират  Stop

# 674
Ух, ти ме озадачи сега Rolling Eyes Заявления съм пускала за всичко януари тази година, значи не би следвало да подавам до края на годината? Като ги знам какви са ''любезни'' по телефона от нашето социално, няма и да ме отразят.
А иначе, недомислици с лопата да ги ринем, но това е положението Hug

Общи условия

Активация на акаунт