ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 856
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте. Дъщеричката ми се роди с аномалия на червата. Имаше две операции и илеостома. Дълго време се възстановяваше и не ми беше до ходене по ТЕЛК. Най-после се реших, но тъй като тук живеем на квартира, нямах адресна регистрация заради нежеланието на хазяйката. Както и да е, регистрирах се при роднини. Мина срокът на изчакване по закон и подадох заявление за ТЕЛК. Не получихме писмо. Казаха ни да си търсим нещата в 1-ва градска. От там ни казаха, че не ни дават дата, тъй като няма лекари и най-рано ще стане през септември. Тя тогава ще стане на 2 годинки. Изпускаме ли си правото на средства пред социалните. Майка ми нещо ми говори, че с навършване на 2 години си губим правата. Това така ли е, и ако не е имаме ли право да си ги получим със задна дата до момента на раждане? Заболяването е по рождение, оперирана е веднага след като се роди. Благодаря!

# 91
Не, не си губите правата и трябва да ви дадат инвалидизация от датата на раждане.По мои спомени изплащат пари със задна дата до три години назад,но пак казвам не съм много сигурна.

# 92
То тези пари не се губят, стига да е написана ДИ от рождение, а така като чета е редно точно тази дата да пишат. И да - до три години назад се плащат пари със задна дата. Но аз останах с убеждението, че жената не пита за тези пари, а за еднократната помощ /мисля 200лв. беше/, която се изплаща на деца до 2 годишна възраст  Thinking. Ако е за тези пари ... не знам. Дано се включи някой, който се е сблъскал с този казус.

# 93
  • в полите на Балкана
Еднократната помощ , която се изплаща на деца до 2 годишна възраст не се връща със задна дата. Евентуално нея ще изгуби жената, ако детето навърши две годинки преди да минат на ТЕЛК.

# 94
Еднократната помощ не ми е толкова важна. За нея вече разбрах, че я губим, но ме интересуваха другите средства (не зная как се казват). Явно тях не ги губим, което ме успокоява. Предполагам, че датата на инвалидизация ще е рождената, защото аномалията се установи още в родилното. Благодаря за отговорите!

# 95
Майка ми продължава да спори, че от 2015г. има промяна , но никъде не го е видяла черно на бяло...... Ще ми скъса нервите тази жена.

# 96
Имаше мисля, някаква промяна за двойните детски, но то беше за тези, които имат промеждутък между два ТЕЛК-а. За детските няма да ви изплатят пари назад. За тях сега /евентуално/ си получавате нормални детски  Peace

# 97
Не получаваме детски.

# 98
Предполагам заради висок доход  Crazy. Както и да е. След получаване на ТЕЛК решение с проценти над 50, ще получавате двойни детски, но от датата /месеца/ на подаване на молбата в Социалните. За предишен период - не  Peace

# 99
На деца с ТЕЛК не се търсят доходи на родители,детски ТРЯБВА да взимате.Детски съм взимала със задна дата заради забавено решение ,но по спомени мисля ,че и на island_of_dreams ще и се изплати всичко със задна дата ,след като вземе решение.За тази еднократна помощ не знам и не помня.Също и  деца с ТЕЛК не е нужно да представят профилактичен преглед при подаване на молба  за детски,както и не им се търси сведение от училище за неизвинени отсъствия.

# 100
Да, заради високи доходи не получаваме. Но пък толкова много пари сме изръсили по частни прегледи и всевъзможни изследвания, че поне нещо да ни дадат пак е добре.

# 101
  • в полите на Балкана
Детски със задна дата не се изплащат. Още повече, че детето още не е минало ТЕЛК.

island_of_dreams, прочети  скрития текст в първия пост на темата и тогава питай ако не си на ясно.

# 102
  • София
Детски със задна дата не се изплащат. Още повече, че детето още не е минало ТЕЛК.

island_of_dreams, прочети  скрития текст в първия пост на темата и тогава питай ако не си на ясно.
Да, за жалост детски със задна дата не се изплащат!!!

# 103
Здравейте, надявам се да не повтарям някой въпрос, но четох, четох и не намирам отговор.
Та, ТЕЛК-а на дъщеря ми беше валиден до 1.06.2015 г. Поради ред причини не подадохме документи за преосвидетелстване.
Сега съм решила да се явим отново пред комисия, но не съм сгурна какви документи да нося.

Звъннах в РКМЕ - София, и ми казаха, че трябва копие от предишното експертно решение, заедно с изследвания и експертизи, свързани със заболяването.

Тук предполагам, че се подразбират копия от удостоверението за раждане и моята лична карта. Експертизи имам отпреди 2 години и от раждането (2010 г.), а изследвания от юли, септември миналата година, и януари от тази. Дали ще свършат работа? Предполагам, че при явяването пред комисия ще трябва да представим и по-актуални.

Другият ми въпрос е, при преосвидетелстване, (или подновяване, не знам как се нарича по-правилно) за времето от изтичането на стария ТЕЛК и издаването на новия, мога ли да претендирам изплащане на добавката по чл. 8д?

Благодаря!

# 104
-да, копие от стария телк, копие от удостоверението за раждане и твоята лична карта.
-копия от всички изследвания, последните трябва да са с давност 6 месеца
-може да претендираш, но няма да ти я изплатят със задна дата, защото не е по тяхна вина, че не сте подали документи за преосвидетелстване.
-ще ти трябват и евентуално етапна епикриза от специалиста и становище за телк от педиатъра.

Общи условия

Активация на акаунт