ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 471
  • 738
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Здравейте, детето започва да посещава детска градина, специализирана група за деца с увреждания. В нози случай имам ли право да получавам помощта 240лв от социалнине.
Валя, тези пари ги получаваме независимо дали детето ходи на ясла, градина, училище. 

# 346
  • в полите на Балкана
Здравейте,детето ми мина ТЕЛК на 05.10.2016-80% без чужда помощ.На ТЕЛК -а пише дата на инвалидност -13.04.2016г-когато е родена (родена е с този дефект).От тогава ли ще ми изплатят парите назад или не

Да, от датата на раждане ще изплатят чл.8д./240лв./

След социална оценка има право и на интеграционни добавки.

– Месечна добавка за транспорт – 15 на сто от гарантирания минимален доход (Чл. 25. от ППЗИХУ)
Помощта се изплаща ежемесечно. Необходими документи, които се подават в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес – Молба-декларация , лична карта и ТЕЛК.

- Месечна добавка за лекарства – 15 на сто от гарантирания минимален доход.(Чл. 29. от ППЗИХУ)
Необходими документи – Молба-декларация, лична карта, ТЕЛК, удостоверение от личния лекар за частично платени лекарства и рецептурна книжка. Последното май е отпаднало. Ве съм сигурна искат ли все още рецептурна книжка.

– 2 Пътувания годишно (отиване и връщане) с БДЖ.
Подава се Молба-декларация в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес, откъдето се издава удостоверение което важи докато изтече ТЕЛК.
Удостоверението се представя на касите на БДЖ, където отбелязват пътуванията.

– Право на безплатна винетка.
Получава се ако колата е с двигател до 2000 куб. см. (160 к.с.). Необходими документи
 – Молба-декларация, лична карта на родителя на чието име е колата, ТЕЛК, акт за раждане на детето и удостоверение за граждански брак някъде искат.

Чл. 6
(6)  Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година. /100лв за 2015г/

Чл. 16
(1)Допълнителна еднократна помощ за дете с трайни увреждания по чл. 6, ал. 6 ЗСПД се отпуска след подаване на нова молба-декларация и приложени към нея удостоверение за раждане на детето и копие от експертно решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
(2) Правото за получаване на допълнителна еднократна помощ по ал. 1 възниква от датата на инвалидизиране, когато трайното увреждане е установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, до навършването на 2-годишна възраст на детето.

Чл. 7
(8 )месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4. 100лв. детски до навършване на 18г. или до давършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст.

# 347
  • София
Здравейте, може ли някой да ми каже до колко години се дава помощта от 240 лв. - до 18 или докато учи /20 години/? Предполагам, че помощта от догодина ще бъде на същия принцип?

# 348
  • в полите на Балкана
На сина ми спряха чл. 8д щом завърши средно образование. 18г и няколко месеца.

# 349
  • София
Благодаря! Значи докато учи. Надявам се и новата помощ да бъде на същия принцип. Знаете ли нещо по въпроса? При нас се очертава учене почти до 20 години.

# 350
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Скрит текст:
Здравейте,детето ми мина ТЕЛК на 05.10.2016-80% без чужда помощ.На ТЕЛК -а пише дата на инвалидност -13.04.2016г-когато е родена (родена е с този дефект).От тогава ли ще ми изплатят парите назад или не

Да, от датата на раждане ще изплатят чл.8д./240лв./

След социална оценка има право и на интеграционни добавки.

– Месечна добавка за транспорт – 15 на сто от гарантирания минимален доход (Чл. 25. от ППЗИХУ)
Помощта се изплаща ежемесечно. Необходими документи, които се подават в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес – Молба-декларация , лична карта и ТЕЛК.

- Месечна добавка за лекарства – 15 на сто от гарантирания минимален доход.(Чл. 29. от ППЗИХУ)
Необходими документи – Молба-декларация, лична карта, ТЕЛК, удостоверение от личния лекар за частично платени лекарства и рецептурна книжка. Последното май е отпаднало. Ве съм сигурна искат ли все още рецептурна книжка.

– 2 Пътувания годишно (отиване и връщане) с БДЖ.
Подава се Молба-декларация в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес, откъдето се издава удостоверение което важи докато изтече ТЕЛК.
Удостоверението се представя на касите на БДЖ, където отбелязват пътуванията.

– Право на безплатна винетка.
Получава се ако колата е с двигател до 2000 куб. см. (160 к.с.). Необходими документи
 – Молба-декларация, лична карта на родителя на чието име е колата, ТЕЛК, акт за раждане на детето и удостоверение за граждански брак някъде искат. - Ако нямате брак се изискват личните карти и на двамата, както и декларация в свободен текст, че автомобил еди-кой-си ще се използва за нуждите на еди-кое-си дете

Скрит текст:
Чл. 6
(6)  Ако до навършване на 2-годишна възраст на детето се установят трайни увреждания 50 и над 50 на сто, на майката се изплаща допълнителна еднократна помощ в размер, определен ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година, но не по-малък от предходната година. /100лв за 2015г/

Чл. 16
(1)Допълнителна еднократна помощ за дете с трайни увреждания по чл. 6, ал. 6 ЗСПД се отпуска след подаване на нова молба-декларация и приложени към нея удостоверение за раждане на детето и копие от експертно решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК).
(2) Правото за получаване на допълнителна еднократна помощ по ал. 1 възниква от датата на инвалидизиране, когато трайното увреждане е установено с експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, до навършването на 2-годишна възраст на детето.

Чл. 7
(8 )месечната помощ за дете с трайно увреждане, установено от компетентните здравни органи, се предоставя в пари и/или под формата на социални инвестиции независимо от дохода на семейството в двоен размер на помощта, определена по реда на ал. 4. 100лв. детски до навършване на 18г. или до давършване на средно образование, но не повече от 20 годишна възраст.

# 351
На сина ми спряха чл. 8д щом завърши средно образование. 18г и няколко месеца.
Т.е. като е станал на 18 вие сте занесли бележка, че е още ученик ли?
Мен друго ме попитаха - ще спрат ли помощта, ако детето спре училище преди да навърши 18  Rolling Eyes?
Аз казах, че не, тъй като доколкото знам, помощта не е обвързана с това детето ученик ли е, или не /изключвайки навършването на 18 години/. но после самата аз се замислих, дали наистина е не  Thinking

# 352
  • в полите на Балкана
 Пепи, не са ми искали бележка от училище или не си спомням. Нончето може да каже, нейния син завърши тази година. Информацията ще и е по прясна.
Не би трябвало да спират помощта, ако спре да учи преди 18г. Никъде не е упоменато, че чл.8д е обвързан с образованието ......или пък  Thinking

Скрит текст:
Чл. 8д
(1) Право на месечна добавка за деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средното образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, имат:
1. родители (осиновители), когато отглеждат деца с трайни увреждания;
(2) Размерът на месечната добавка по ал. 1 се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, но не може да бъде по-малък от предходната година (за 2015 - 240 лв)

# 353
На нас искаха. Спомням си лятото преди започването на учебната година / 12клас// се обадиха от училище за бележка. Голямо чудо беше то през учебната година е зор докато ми я издадат а през лятната ваканция....но си спомням ,че им носих в социалните. Тази бележка сега се сещам, че ми я искаха тъй като синът ми завърши една година след неговият набор. Просто искаха да потвърдя ,че синът ми ще продължава  да учи.

Последна редакция: пн, 24 окт 2016, 14:25 от non4eto0

# 354
Това за периода, когато е навършвал 18 години, нали? Но преди това искали ли са ви бележка, че е ученик в средно училище /до навършване на 18 години/?

# 355
  • в полите на Балкана
Спомням си, че съм носила бележка, че е ученик за детските още от 16г. Дори коментирахме с една позната, че на нея не искат, а децата ни са набори.

# 356
И на мен са искали . Колко разправии сме имали в деловодството на училището докато ми издадат прословутата бележка.

# 357
  • София
На мен последния път не ми искаха бележка, че е  ученик. Беше през юли 2016. Предишните пъти не си спомням.

# 358
А на колко години е? На мен досега не са ми искали също бележка, но не знам как е за горен курс  Rolling Eyes

# 359
  • София
Въпроса ми е-за преосвидетелстване само в телка ли трябва да подам документи или трябва да ходя при личната лекарка?

Тъй като аз наскоро питах същото и вече подадох документи за влошено състояние трябва :
1.Направление за Телк+ етапна епикриза от личен лекар.
2. На място се попълва декларация с данните на родител и на дете.
3.Прилагате нови епикризи,  амб.листи, каквото имате с новите диагнози.
Забравих да кажа,  че и копие от стария телк искат да се приложи.
И да питам понеже вече ни дойде писмото за 10.01.2017 г.ни е датата какви промени ще има след Нова година като оценяване и ми стана странно, че не ни искат оценка от психолог.  Да направя ли за всеки случай,  детето е на 4 години и изостава и физически и нервно-психически?

Общи условия

Активация на акаунт