ДЕЦА С ТЕЛК 4

• 95 273
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
На мен ми се струва, че имат предвид, че двойните детски ще се дават  на деца с ТЕЛК, под 50℅, както и на тотално здрави. Един вид, които не получават друга помощ.

# 631
Детския телк между 15 и 20 число от месеца ли се изплаща?

# 632
  • София
Детския телк между 15 и 20 число от месеца ли се изплаща?
Да, около 16-ти - 18-ти...

# 633
Благодаря! Е 17-18 са почивни дни така, че...

# 634
  • гр.Бургас
Здравейте ,момичета.До сега само ви чета,но сега имам и аз Въпрос.Синът ми (10м) е с диагноза Бета-таласемия майор.ТЕЛК-а му е 100% с придружител.Картотекирах го на 05.12 и подадох документи за социалните помощи и интеграционните добавки.За интеграционните ми казаха,след 15.01 да отида пак.Сега щели да ми правят някаква оценка.Та въпроса ми е,след като от нова година влизат в сила новите суми за децата с увреждания,дали трябва да ходя да подавам документи,както са ми казали,нали уж обединяват всичко в една сума?

Последна редакция: ср, 14 дек 2016, 07:14 от Деси83

# 635
Здравейте ,момичета.До сега само ви чета,но сега имам и аз Въпрос.Синът ми (10м) е с диагноза Бета-таласемия майор.ТЕЛК-а му е 100% с придружител.Картотекирах го на 15.12 и подадох документи за социалните помощи и интеграционните добавки.За интеграционните ми казаха,след 15.01 да отида пак.Сега щели да ми правят някаква оценка.Та въпроса ми е,след като от нова година влизат в сила новите суми за децата с увреждания,дали трябва да ходя да подавам документи,както са ми казали,нали уж обединяват всичко в една сума?

Здравейте,как диагностицираха таласемията? Аз съм с таласемия,а детето ми от както е родено е винаги с нисък хемоглобин като моя. Какви изследвания правихте? Благодаря!

# 636
Ами аз го разбирам, че детски ще получават децата без ТЕЛК /които не получават помощ по чл. 8д от ЗСПД/.
А иначе отговора не е личен, а преписан стандартен, каквото си пише и в закона  Crazy
по-скоро за децата,които навършат 18г. и им спрат чл.8
аз пък така го разбирам.Винетките и санаториума отпадат ли ? Thinking

# 637
  • София

Спокойно. Мисля че на 15-16 ще ги преведат.

Аз пък още се ядосвам с тоя обем на двигателя. Защо са сложили точно 2000 кубика, а не колко коня е примерно?

# 638
  • гр.Бургас

Спокойно. Мисля че на 15-16 ще ги преведат.

Аз пък още се ядосвам с тоя обем на двигателя. Защо са сложили точно 2000 кубика, а не колко коня е примерно?
Изискванията за винетен стикер за автомобила са да е до 2000 кубика и до 117,64kW(160 конски сили)

# 639
  • София
Нашата е 150 коня, обаче 2, 2 куб. Както и да е.

# 640
  • България

Е как на 15.12, то е в бъдещето или мноого в миналото.
Здравейте ,момичета.До сега само ви чета,но сега имам и аз Въпрос.Синът ми (10м) е с диагноза Бета-таласемия майор.ТЕЛК-а му е 100% с придружител.Картотекирах го на 15.12 и подадох документи за социалните помощи и интеграционните добавки.За интеграционните ми казаха,след 15.01 да отида пак.Сега щели да ми правят някаква оценка.Та въпроса ми е,след като от нова година влизат в сила новите суми за децата с увреждания,дали трябва да ходя да подавам документи,както са ми казали,нали уж обединяват всичко в една сума?

Здравейте,как диагностицираха таласемията? Аз съм с таласемия,а детето ми от както е родено е винаги с нисък хемоглобин като моя. Какви изследвания правихте? Благодаря!

# 641
Само исках да кажа, че от медицинска гледна точка , когато има генетично заболяване то се счита за основна причина за всички останали здравословни проблеми като изоставане, епилепсия, сърдечни малформации и други. И разбира се повечето лекари от комисиите телк  леко пренебрегват този факт и пишат че например епилепсията е водещо заболяване, за да дадат по висок процент.
Но не всички лекари са така добронамерени. А и сега вече има значение дали ще дадат 70% или 100%.

# 642
  • гр.Бургас

Е как на 15.12, то е в бъдещето или мноого в миналото.
Цитат
Датата на заверката е 05.12.16.Просто съм объркала,без да се усетя Wink

# 643
  • Пловдив
Само исках да кажа, че от медицинска гледна точка , когато има генетично заболяване то се счита за основна причина за всички останали здравословни проблеми като изоставане, епилепсия, сърдечни малформации и други. И разбира се повечето лекари от комисиите телк  леко пренебрегват този факт и пишат че например епилепсията е водещо заболяване, за да дадат по висок процент.
Но не всички лекари са така добронамерени. А и сега вече има значение дали ще дадат 70% или 100%.
В наредбата изрично пише как се определя процентът, тоест лекарите от ТЕЛК не само нищо не пренебрегват от едната добронамереност, ами точно спазват наредбата. Не е въпрос на добронамереност, а на задължителност.

Естествено, че обикновено генетичният дефект ще е причина за епилепсията и останалите проблеми и по тази причина "от медицинска гледна точка" ще е водещата диагноза. Това обаче няма нищо общо с начина, по който Наредбата за медицинската експертиза урежда определянето на процента намалена работоспособност или способност за социална адаптация.
А именно, в наредбата не пише, че за основа се взима процентът на "водещата от медицинска гледна точка" диагноза, а пише, че се взима най-високият процент от процентите, определени за всеки проблем. Върху него се натрупват другите пет до 20. Това е.

# 644
Здравейте мами на дечица с ТЕЛК,
 Отправям към вас въпроса си, дано ми помогнете. През октомври най-после диагностицираха детето с "хиперкинетично разстройство" - F90.0, отделно детската невроложка я води с " разстройство в развитието на речта "- F80.9 + кардиолог - i45.8 и r09.8. До сега не е представена за ТЕЛК. ЛЛ ме препрати към педиатър да изготви протокол и ми каза, че тя само ще напише етапната епикриза; педиатъра ми каза, че протоколът трябва да го изготви детската невроложка, но тя е в комисията?! Така или иначе, невроложката е отпуск до края на годината. Днес ходих при детския психиатър, която постави първата диагноза, но от кабинета й ми казаха, че има промяна и вече ЛЛ изготвя направлението. Въпросът ми е имате ли актуална информация кой трябва да изготви направлението?

Общи условия

Активация на акаунт