Отговори
# 330
Здравейте. Моля за съвет. Баща ми е болен, откриха му рак на панкреаса. всички сме ошашавени. Три жени сме вкъщи. Този тип рак е опасен, но баща ми имаше късмет, всичко беше открито навреме и го оперираха веднага след диагнозата. Махнаха всичко видимо, и нма данни за метастази. Сега се възстановява. Той ни лъга преди операцията, че било доброкачествено и ни го представи едва ли не като операция за апандисит. Чак след операцията ни стана ясно какво е, преди 4 дена.

Той се възстановява по план, но сега предстоят резултатите от биопсията както и хмиотерапия. За съжаление, баща ми още не е съвсем адаптиран към ситуацията, много бързо се разви всичко. Сега развива теории да сме го оставели намира, че нямало да прави химио, щял да си умира. Това е абсолютна диващина, той е при най добрия специалист и има голям късмет да има операбелен тумор. Тези негови приказки докарват сестра ми до истерия, става й лошо, играе й кръвното и припада, а и мъчи всички нас. Аз ще съм сама с него две седмици, заедно с мъжа ми, но не знам как точно да общувам с него и как да му вдъхна кураж и желание за победа и изпълнителност, без да му досаждам. Той е много властен човек и поначало винаги ми е било трудно да общувам с него. Много ме е страх  този лекар, който сме намерили с  връзки, единствено благодарение на роднина лекар в същата болница, да не ни хариже с поведението на баща ми.

Ние и трите сме решени, че иска не иска той химио ще прави, но все пак най-добре е да иска човекът.

# 331
Момичета, дайте съвет какво да се яде и пие преди химиотерапия и след ? Или линк към някаква статия по темата, благодаря Ви  bouquet

# 332
  • В царството на игрите:)
Момичета, дайте съвет какво да се яде и пие преди химиотерапия и след ? Или линк към някаква статия по темата, благодаря Ви  bouquet
Организма сам си показва какво може да пие и да яде..Това, което не може се връща.
Във всички случаи бира и таратор биха се отразили добре. Но някои си хапвахме и пържоли без проблем.  Peace

# 333
  • София
А аз и шкембе чорба  Joy Joy Joy

# 334
  • В царството на игрите:)
Да, това също може... Все пак да отбележим, че няма специален режим преди и след химия. Всичко е по желание и възможности:)

# 335
Момичета,
Здравната каса не покрива Кселода. В момента доплащането е 280 лв на месец, от другия месец става 370.
Подшушнаха ми, че в Гърция и в Турция била много по-евтина. Моля, ако сте осведомени как може да се снабдя от тези държави и колко струва да ми пишете. Може и на лични.
 bouquet bouquet bouquet

# 336
Капецитабина по-зле ли го понася?

# 337
Пие го от 4 дни, още няма нищо трагично. Просто искам най -доброто.

# 338
  • пловдив

Girl_on_fire  моя съвет е да избягваш пикантното. Имам предвид разновидности на люто- чесън, лук, разните люти пипери, също така по малко чубрици, джоджъни... такива неща. Освен това химията минава през черен дроб, той пък се опитва да се изчисти и хвърля повечко шкарто особенно вечер и стомаха не всеки път може да му понесе дозата, затова без патладжан, жълтък на твърдо сварено яйце... кафяв шоколад / не че и белия може, защото захарта не е препоръчителна, но поне го няма и какаото/ Ябълките, бирата, салатката от червено цвекло, по една чашка червено винце си е добра помощ за кръвта Simple Smile Задължително следиш левкоцитите, защото ако паднат, ще ти отложат следващата вливка . Гадничко е дупченето, но седмица преди всяка вливка проверявахме левкоцитите и ако са много ниски задължително при доктора, за да помага преди да е дошло време за следващата вливка. По време на химията майка винаги беше въоръжена със солети, банан и много вода, да ти кажа нито веднъж не повърва  Много е важно мисълта да е заета с нещо различно. Ако има телевизор, задължително да работи дори и да е сълзлив индийски  сериал. Четенето от друга страна не го препоръчвам, защото средоточаването е по голямо, понякога главата е в напрегнато положение на врата и въпреки, че няма логика, но от това и се повръщаше, при тивито този проблем го нямаше Simple Smile Още една препоръка- обикновенно банките са поне две, между първата и включването на втората, задължително тоалетна. По закона на Мърфи точно ти включват втората банка, сестрата изчезва и.... налага се влачене със статив и банки до секретното място Simple Smile

# 339
  • София
Голяма работа. Ами ставаш си, влачиш си "съоръжението". Май това ме е запазило в годините на лечение.
Нито един път не си позволих да бъда немощна, безпомощна. След всяко неразположение си виках - АЗ МОГА. И го правех.
Ей мъ на  Laughing

# 340
  • пловдив
Здравейте. Моля за съвет. .....

......Сега развива теории да сме го оставели намира, че нямало да прави химио, щял да си умира....

Това е любимата ми теория Simple Smile когато я чух за щастие бяхме на третия етаж, отворих прозореца, изпърхах с миглички и попитах- сама ли ще скачаш или да ти помогна....  толкова беше сащисана, че не повтори  Mr. Green
Без да се опитвам да обиждам момченцата като цяло, но... психически по трудно приемат такива изпитания. Разтяли са със съзнанието за силен пол и разните му там измишльотини и попадането в ситуация на слабост ги изважда от релси. Трябва да си твърда и категорична. Аз бих му задала въпроса - като искаше да си умираш, защо легна под ножа ?! и веднага бих изстреляла отговора- заради надеждата! Само, че в тази борба има трима участници- болестта, болния и лекаря. Болестта идва без да те пита искаш или не искаш, следва доктора- човека запрята ръкави и реже, хвърля, изписва лечение, тогава идва ред на третия участник, съобразява се с изписаното лечение и поема своята част от борбата или лапа пръсче в устата и по детински тропва с краче- няма пък, с което заплюва целия труд дотук на доктора.
Можеш да ме цитираш, само преди това мини през аптеката кути един памперс за възрастни, един биберон и като свършиш цитата го попитай какво решава, дали ще е бащата - мъж, до който да застанеш в борбата или ще е сукалчето, на което да сменяш памперсите само защото е отказал надеждата да победи. Химеотерапията не е гаранция за здраве, но е шанс за успех, защото гадните химикали са тези, които обикалят и търсят това, което операцията може да е изпуснала, търсят онази малка гадна клетчица, която утре може да стане отново голям проблем и докато това е единствения шанс, да се откажеш от него не те праща в редицата на силните, а в редицата на пораженците.

# 341
  • пловдив
Голяма работа. Ами ставаш си, влачиш си "съоръжението". Май това ме е запазило в годините на лечение.
Нито един път не си позволих да бъда немощна, безпомощна. След всяко неразположение си виках - АЗ МОГА. И го правех.
Ей мъ на  Laughing

Абе не е голяма работа, но си е акробатика с разсъбличането Simple Smile)) а може да се избегне Wink

love001

# 342
  • София
Вчера минах през първото вливане в Сити клиник, мисля, че е ФЕК - това червеното е фек, нали? Прибрах се вкъщи, доста ми е уморено и повърнах веднъж днес, иначе съм ок. След колко дни минава умората и гаденето?

# 343
  • Ænima/Albuquerque
Вчера минах през първото вливане в Сити клиник, мисля, че е ФЕК - това червеното е фек, нали? Прибрах се вкъщи, доста ми е уморено и повърнах веднъж днес, иначе съм ок. След колко дни минава умората и гаденето?

При мен минаваше напълно за около два-три дни. Червеното е ФЕК, да. Колко процедури от това имаш?

# 344
  • София
Ще имам 6 вливания, но не знам дали всички са с фек.
Може ли да се спортува по време на химиотерапия, не точно когато са вливанията, но между тях? Нали не е противопоказно?

Общи условия

Активация на акаунт