В КЪРДЖАЛИ живота си тече - лято, зима, все ни е добре (4)

• 101 552
  • 362
  •   1
Отговори
# 180
Здравейте,исках да попитам за отзиви за лятната занималня в Неа Германика.
Някой записвал ли е детето си там , доволни ли сте ?
Къде се намира базата им ?

# 181
Това лято чух по-добри отзиви за лятната занималня на YES /мисля, че така се пишеше/.

# 182
Благодаря  bouquet

# 183
Стейси, до колкото разбирам, до този момент не си чакала на опашка за подаване на заявления (мн. ч.), така че, шансовете дъщеря ви да почне на градина през септември в Кърджали са почти нулеви, освен ако нямате нищо против да се възползвате от свободните места в градината в Махалата. За "Чайка" без връзки - никакъв шанс, дори и да живеете на топ-центъра. Иначе, да - две 1-ви групи са там. По 30 деца в група (официално по списък).
Всички градини в Кърджали са изцяло ремонтирани и санирани. След махалата, шанс може да имате в "Орфей" в кв. Веселчане, но с предварително ясленско преминаване. Т.е., можеш да пробваш да я запишеш на ясла там първо, за да има гарантирано място през септември. Според мен, на този етап си закъсняла, нищо, че заявленията се подават до 31.05.

Аз сега не разбрах:

Цитат
В града наемите на апартаменти са малки, така че не би имало проблем дори и да се започне с по-малко деца.
Продължавам да търся още желаещи и да събирам информация за осъществяване на идеята. Аз самата имам сертификат за Монтесори обучение на деца от 0-6г, та бих могла и литература да предоставя на бъдещата учителка и тн... ще стане...оптимист съм.

Ти си детска учителка, търсиш някоя безработна детска учителка ли, мислиш да отваряш частна детска градина ли, търсиш персонал на доброволни начала ли? Коя е "учителката" която си представяш, да води кооперативната групичка? От поста, разбирам, че не си ти, нищо, че имаш някакъв сертификат за нещо (което не знам какво е). Ако може да обясниш ясно каква ти е идеята...?

# 184
  • Кърджали
Аз пък съм доволна че не се бутахме в "престижните" градини. Голямата ми щерка я записах в "Ян Бибиян" - към махалата. Отгледаха я с много любов и внимание, 5 години не съм имала повод да измрънкам за нищо. А тя обожаваше да ходи на градина. И не е като да не е получавала "подготовка", то па каква подготовка на тази възраст, но на няколко от диагностиките които правят в началото и в края на учебната година бе показвала най- добър резултат за децата на нейната възраст в град
За малкият изобщо не съм мислила къде да ходи. Вярно голямо обикаляне ми пада сутрин - училище, градина... Но детето пак с любов и внимание свикна изключително бързо.
Тук частна градина не вярвам да просъществува, хората нямат чак пък такива доходи... Родителски кооператив - не знам, но същото не виждам как ще просъществува дългосрочно.

# 185
StayC, предполагам, колко ти е натоварено психически. Хубава ще е инициативата ти. Но, правилно са те посъветвали да си подадете документите за градина ( за всеки случай). Обучението Монтесори ми допада много. Похвално е ! До колкото знам, в родителските кооперативи не се ли сменят самите родители? Или вече се наема учител? Може би ще излиза доста по-скъпо от детската градина, а в Кж не са така високи заплатите. Все пак човек , ако си е наумил нещо и силно го желае, трябва да се бори за това. Ще ми бъде интересно да чета, ако се осъществи. Това ще е нещо напълно ново за К-ли. Simple Smile
В махалата работи, като учител моя позната. Нейната майка на времето ми беше детска учителка - любимата при това. Дъщерята, т.е. учителката е същата като майка си. Много е мила, добра, отзивчива и спокойна. Което и дете да е при нея съм убедена, че ще бъде щастливо.

# 186
И за двете си деца подавах документите за градина доста дни след традиционната за Кърджали бутаница.
Приеха ни - без връзки и не сме в махалата!
Не знам защо тук е спорт, граничещ до истерия, родителите да се редят на опашки призори, да правят списъци и да се бутат.
Наредбата за прием в детски градини е променена.Това кой номер си си подал  документите няма никакво, ама никакво значение.Всичко се точкува. И, ако живееш до двора на Чайка или Вяра, Надежда и Любов, то със сигурност детето ще е прието там. Срока за подаване на документи,мисля,че беше до края на май, но тук не съм много сигурна.Спомням си, че подадох на щерката документите април месец.
Така, че, подайте си документите, пък детето не сте длъжни после да го записвате.

# 187
Ами, да, точките се дават на социален и здравословен принцип, другото са стандартни точки, които всяко дете-кандидат получава от раз. Ако живееш до двора на "Чайка" или "ВНЛ" и входящият ти номер е след 150 (ако подаде на този етап заявление, ще е там някъде) - шансът да те приемат е нулев, освен ако няма предварително "уговорено" място. Местата в двете градини се уговарят и разпределят от "общинарите". Дете на полицайка или на служителка в общината (и каквито други връзки се сетите) без място не остава.

# 188
Здравейте, а може ли подробности за летните занимални в Кърджали? Освен йес и германика има ли и други? Ако може и по-конкретно и за едните и другите като: коли са учителите, къде се провеждат занималните и други неща които можете да разкажете защото моето бебче сега ще го изписваме от градината и за през лятото трябва да е на занималня някъде.

# 189
Сборна група в градината не те ли устройва?

Моите наблюдения за "Германиката":

Пуска се обява за преподавател по английски + преводач към школата през времето, в което нямаш часове в школата, за да й работиш уж 8 - по договор, но, всъщност, извънредно, 12 часа, на собственичката на школата, да й вършиш и административните задачи към всеки курс, плюс задачи на продавач-консултант към всеки курс и да получаваш заплащане от 800 лв бруто.
Замислете се кой нормален квалифициран преподавател по английски език ще се юрне да кандидатства за работа в школата. Какво образование получават децата Ви от преподавател, който се хване да работи за 800 лв на 4 длъжности едновременно в Неа Германика?

Последна редакция: ср, 28 мар 2018, 15:22 от amy_nka

# 190
Сборна група в градината не те ли устройва?

Моите наблюдения за "Германиката":

Пуска се обява за преподавател по английски + преводач към школата през времето, в което нямаш часове в школата, за да й работиш уж 8 - по договор, но, всъщност, извънредно, 12 часа, на собственичката на школата, да й вършиш и административните задачи към всеки курс, плюс задачи на продавач-консултант към всеки курс и да получаваш заплащане от 800 лв бруто.
Замислете се кой нормален квалифициран преподавател по английски език ще се юрне да кандидатства за работа в школата. Какво образование получават децата Ви от преподавател, който се хване да работи за 800 лв на 4 длъжности едновременно в Неа Германика?

Aminka благодаря за бързия отговор. Да ти кажа не ме устройват защото държавните детски градини са кошмарни. Съвсем наскоро гледах едни записи които сигурно и ти си гледала, как бият децата. Ужас!!!
А колкото до Германиката това което казваш е странно защото питах две три майки и те не казаха нищо лошо - само казаха ,че са чували за тях. А пък и то за лятото трябва ли да са по английски учителите, все пак е лятна занималня. А за другите от йес какво ще кажеш, какво си чувала за тях? При тях по-добри ли са преподавателите?

# 191

Aminka благодаря за бързия отговор. Да ти кажа не ме устройват защото държавните детски градини са кошмарни. Съвсем наскоро гледах едни записи които сигурно и ти си гледала, как бият децата. Ужас!!!

(иконка "гледам втренчено" - като "теле в зеле") Нали не слагаш всички градини под един знаменател и всички детски учителки под един знаменател? А и, нали мислиш да записваш детето си на градина някой ден?

От първия ти пост бях останала с впечатление, че детето ти посещава градина и търсиш нещо за през лятната ваканция с изучаване на езици. Тези, които си споменала, са езикови школи - частни групови уроци по английски и немски.

На каква възраст е твоето дете?

# 192

(иконка "гледам втренчено" - като "теле в зеле") Нали не слагаш всички градини под един знаменател и всички детски учителки под един знаменател? А и, нали мислиш да записваш детето си на градина някой ден?

От първия ти пост бях останала с впечатление, че детето ти посещава градина и търсиш нещо за през лятната ваканция с изучаване на езици. Тези, които си споменала, са езикови школи - частни групови уроци по английски и немски.

На каква възраст е твоето дете?

Не разбира се не слагам всички под един знаменател, но все пак ми е страшно да си пусна детето в сборни групи при друга госпожа. А доколкото разбрах вчера от една мама те не ги и взимали тези дето ще са в 1 клас. Ужас.
По горе в постовете видях че питат за лятни занимални и споменават Германика и йес и затова попитах за отзиви. Само че така и никой не каза нищо само ти ми отговори но аз не се интересувам колко заплати взимат там учителите. По скоро ми е интересно къде са завършили колко опит имат и какви отзиви ще кажат други майки в форума. Хайде майки помагайте къде да запишем моя бебчо

# 193
Бебчо? "ще са в 1-ви клас"??? Никога не е бил в сборна група??? Какъв по-конкретно ти е въпроса към всички мами от Кърджали?

# 194
  • Кърджали
Съученик на дъщеря ми беше миналото лято в Неа германика. Общо взето сутрин ги занимават малко в залата им, към 10 ги водят в парка, там лятото имаше лятна читалня от градската библиотека, та разглеждаха книжки, играха по парка /засичахме ги като водих моята щерка на лятната читалня, та разбрах че всеки ден ги водеха там/. Наобяд ги прибираха пак в залата. Тези, които бяха само до обяд си ги взимат тогава. Следобеда имат занимания по английски език/но за да остава детето следобеда таксата беше доста по-висока по спомени. Не си спомням точно колко..
Аз моята щерка лятото я записвах на лятното училище към ОДК. Там ги разделят на групи според възрастта /взимат и деца на 5-6 години/. Занимават се с различните клубове там, играят доста на двора. Но е само до обед и е само юни месец. Тя две или три години вече лятото е там, доста и е приятно.

Щом ще е първи клас, в училището където ще учи нямат ли лятно училище? Дъщеря ми е в Йовков и юни две-три седмици имаха "лятно училище", където беше с бъдещите си съученици и учителки. Но пак беше само до обяд. Помогна им по-лесно да се адаптират към училищната среда, да се запознаят с част от децата защото не всички знаеха или пък бяха записали децата.

Иначе да, и аз съм чувала че като приключат предучилищната не ги приемат на сборни групи /или ако ги приемат трябва да е с уговорки и те така/, но не съм се вълнувала тъй като дъщеря ми и без това не посещаваше сборни групи....

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 13:22 от Aлекcандрa

Общи условия

Активация на акаунт