Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 221
  • 796
  •   1
Отговори
# 180
Да добавя, че питейната вода е забранена за поливни нужди, ний за т`ва си направихме хидрофор.
Това също трябва да се вземе в предвид, от къде ще идва водата.
Нашия тример го взехме от Баумах за 60 лв и си бачка, но и двора ни е 300 кв, пък и както Стефан е писал доматите не щат толко вода / а и почвата ни е глинеста/ , но 200 лв /мес ми се струват малко множко newsm78

# 181
Да добавя, че питейната вода е забранена за поливни нужди, ний за т`ва си направихме хидрофор.
Това също трябва да се вземе в предвид, от къде ще идва водата.
Нашия тример го взехме от Баумах за 60 лв и си бачка, но и двора ни е 300 кв, пък и както Стефан е писал доматите не щат толко вода / а и почвата ни е глинеста/ , но 200 лв /мес ми се струват малко множко newsm78
150/200 лв ми е сметката за вода през лятото - поливам капково зеленчик и цветя,  а тревата е около 300 кв.м.

# 182
  • густо майна Филибето
Цената за поливната не се смята на квадратен метър, а зависи от броя кръгове, което определя дължината на маркучите. После зависи от вида на разпръсквачите и дюзите им. Зависи и от сложността, какво и как трябва да се полее. При слаба питейна вода пак може да се наложи да се сложи хидрофор, за да се получи налягането. Съпругът ми прави поливни системи, много е индивидуално. Имаше едно запитване за поливане на къща, където шахтата беше на такова място, че част от маркучите обикаляха целия парцел. Заради по-слабо налягане пък се налагаше да са 4 кръга, а за по-добро поливане са по-добри скъпите дюзи. Цената беше доста висока и хората се отказаха. За правоъгълна поляна може да се мине и с разпръсквачи, които имат обхват 10м, , но те не поливат равномерно, имаме и такива и не съм доволна, защото градината ни не е каре райграс. Ама нали има една приказка, че обущаря ходи бос, не знам кога ще дойде време да не поливам сухото с маркуч допълнително Simple Smile
Към цената на поливането може и да се прибави тока за хидрофора. При нас поливната в жегите работи всяка вечер по 4-5 часа.

# 183
Абсолютно , така е, но колко хора са склонни да платаят 4-6 бона за професионално изграждане? Защото най-грубо такива пари искат за стандартния 7-800кв. до декар градина, в която има и заленчуков участък - ягоди, домати, тиквички, подправки и плодни дръвчета и декоративни храсти и рози и затревена площ. Ако имаш само едното е много по-евтино, но всичкото в комплект иска наистина професионалист за добър проект и читаво изпълнение. Главно това, освен ниското налягане налага отделните кръгове, автоматизация, датчици, трасета за тъбите и кабелите  за електронните вентили, изграждане на разпръсквачите с водовземни скоби, за да са мобилни  и т.н. тънкости, които маса фирми пренебрегват и само знаят как да искат пари а после си оставят ръцете.
Скъпи са не толкова елементите на системата - разпръсквачите струват по 30-40 лв големите (средно качество-рейнбърд), управленията са 100-150, датчиците не много, кабели не е нужно да се ползват оригиналните с бесни цени, а стават и българските СВТ , дори копането само по себе си не е толкова сложно, просто е трудоемко, особено ако е камънак,   скъпо е умението, ноу-хауто да прецениш, оразмериш, начертаеш трасетата и подбереш джетовете така, че хем да има налягане, хем да работи добре, хем да не умориш растенията с неправилен режим.
Е, там е майсторлъка, иначе всеки може да изкопае трасе, да пусне тръби и кабели и да върже разпръсквачи и управление с клапани.... Без пари за труд и проект.
прочее, поне в София добрите фирми правят проекта безплатно, калкулират си го в общата цена.

# 184
Здравейте!

Чудех се, защо няма нови публикации в темата, а то нова тема имало, а аз даже не съм разбрала.  ooooh!

Имам едно 2-3 месеца за наваксване та се връщам да ви чета. Само влизам да се похваля, че след има няма 3 години май поприключихме с грубия строеж.  Laughing Даже вече и кухня имаме. Остава мебелировката, която ще почака до другото лято.

Ето малко снимки от последната придобивка - кухнята. Мислех, че ще е малка и няма да побера нищо, но сега вече като я видях, съм спокойна и щастлива.  Heart Eyes

# 185
Беб0ле много хубава кухня, със здраве да си я ползваш Hug
До къде стигнахте вие? Ние живеем в къщата вече от месец, не че няма още за обзавеждане де  Crazy

# 186
  • густо майна Филибето
Беболе, честито! Да знаеш, че кухнята винаги идва малка Laughing Особено в къща, ако се прави и зимнина - то тенджери, буркани, машинки, уреди..... Най-вкусните неща да сготвиш там и любов и разбирателство да цари в къщата! А може ли и снимки отвън? Praynig

StefanB , с всички екстри може и толкова да излезе, с материалите и всичко останало имам предвид. Че той само хидрофора, филтъра, програматора и датчика могат да докарат 1000лв. Винаги може да се измисли и по-евтин вариант. Много си прав за нуждите на растенията, много често хората, които правят поливна система нямат понятие от декоративни растения.
 Понякога обаче по-голям проблем е да се научат хората да преценят как да регулират времето и интервала на поливане, защото той е различен според температурите и сезона. И да си чистят дюзите в началото, защото и с филтър се трупа по малко тиня и те не пръскат достатъчно. И най-вече да имат навика да наблюдават какво се случва с тревата и растенията, защото всичко има значение Simple Smile

# 187
  • София
700m2 ни е площта за поливане. Ще е трева и декоративни и плодни храсти около подпорните стени и оградите. Общо 23 разпръсквача и капково напояване на храсталаците. Компютър, датчик за дъжд и две помпи вързани към хидрофор, черпещ вода от чешка пречиствателна станция за отпадни води, дъждовна и дозахранване с сонда. Притеснявани, че дебитът на сондата е около 2.5-3м3 на ден и няма да ни стига. Разбира се всички съседи под нас(ние сме в най-високото) си поливат марулите от чешмата като повечето си крадат вода. Веднъж попитахме един дали знае, че не може да използва питейна вода за напояване и се почнаха некви приказки за ловно оръжие и мръсни шопи. Ние затова се и изнасяме в къща, да можем да намалим такива разговори hahaha. Затова и налягането е ниско на водопровода, а лятото направо си спира.
Точно затова ме притеснява количеството нужна вода за поливане. При 5 литра на м2 сме ок, но при нужда от 10 литра вече не ни излиза сметката. А пък и ми се струва прекалено много да изсипем 7 кубука на 700м2. Абе както дойде. Тревата ще я обучаваме да пие по-малко  Sunglasses

П.С. Винаги съм харесвала отворени кухни и то с прозорец. Ако и гледката си струва е райско. Честито  bouquet

# 188
дОКАТО Е млада тревата, първата година вероятно ще Ви е достатъчно. После вече, особено лятото когато са големите суши, ще изгаря, но ще косите по-рядко. При нас като се полива повече и расте по-бързо, през юни/юли кося два пъти седмично...
Съседът е в чужбина цяло лято, само се коси , изобщо не се полива. на 700 м. сме, Витошката яка, северозападен склон, лятото беше изгоряла неговата ливада, жълта, сега вече позеленя отново. Стар чим трудно можеш да унищожиш просто така, покарва си есента, проблемът е, че плевелите са по-устойчиви и растат по-бързо.
Изобщо, ако човек си няма друга работа - най-времеемкото и досадно нещо, според мен е грижата за тревата. Къде-къде по-се отплаща зеленчуковата градина, лозата, розите дори - поне имаш еко доматче, ягодка, малинка, боровнка, ябълка, красиво цвете, а трева... Билките и магданоза, поне се готвят.
Но е зелено, спор няма. Радва окото. И кучето... е, и нас, но  два-три часа косене и обиране по ъглите всяка седмица а и по-често понякога ни идва в повече... За същото време можеш да свършиш луп други, също неотложни неща по градината.

# 189
съгласна съм със Стефан - при нас по-голямата част е с зеленчуци и билки и 5 дървета, цветя има по края на пътеките, а около барбекюто искам да насадим лавандула, босилек и такива полезни за мръвката нещица  Flutter
тревата изобщо не ме интересува, мисля да посадим от котешката и Flutterи да си косим наличния буреняк

# 190
  • Пловдив
Здравейте отново, ето, че вече сме на финалната права на грубия строеж. До два дни се очаква строителите да приключат работа, утре даже искат знамето да качват на покрива. Та по този повод въпроса ми е, какво се прави? четох , че се даряват майсторите с ризи? Има ли нещо такова, много не ми се иска. Смятам да направя пита, да взема почерпка и да им занеса. Споделете вие какво направихте, има ли нещо по-специално?

# 191
  • По света и у нас
    Здравей RRRP,
И ние прочетохме за традицията да се даряват ризи в края на грубия строеж. Преди да сложат керемидите, отидохме в Мола в Пловдив заедно с един от строителите и той избра летни блузи за цялата бригада-съобрази се с размера на всеки човек. Иначе е трудно да купиш нещо ей така-само заради традицията, без да си сигурна, че блузата/ризата ще се хареса или дали ще улучиш размера. Постъпи, както намериш за добре.  Simple Smile

# 192
Привет!
Дали можете да ми помогнете с препоръка?  Rolling Eyes Трябва ми геодезист за геодезическо заснемане на имот и трасиране на граници, който да не съдира кожи  Mr. Green . От Пловдив или Карлово ми трябва.  Hug

# 193
Ние пък правихме агне - хем курбан за къщата, хем манджа за всички  Peace

# 194
  • Пловдив
Здравейте отново! И ние стигнахме до успешен финал с грубия строеж вчера, много съм доволна от резултата и бързам да ви го покажа. Точно така си представях нашата къща! Всичко е както го исках, слава богу и на бригада случихме, както вече съм ви казвала. Сега обаче ще "замразим" малко, пък понататък ще видим с какво и как ще продължим. Показвам ви малко снимчици, сега като гледам колко бързо стана(2 месеца точно), вече толкова много ми се иска да продължим и догодина да е готова, нямам търпение, но за съжаление ще трябва да изчакаме.
http://prikachi.com/images.php?images/212/8916212t.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/213/8916213d.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/215/8916215p.jpg

Общи условия

Активация на акаунт