Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 068
  • 796
  •   1
Отговори
# 390
Според мен, отопление, вентилация, изолация и дограма трабва да се избират заедно и трабва това да се проектира от кадърен специалист.
Аз лично правих проекта за отопление/вентилация два пъти...

Първия път не обърнах голямо внимание - направих го защото проектантската фирма го имаше като част от цялостния пакет документация. Заложиха ми котел, комбиниран на пелети и твърдо гориво с мощност 24 кW.

Когато наближи времето за монтаж, потърсих оферти от две фирми. Двете фирми ми дахоха оферти които се различаваха много. Потърсих трето мнение от прияел, специалист по топлотехника и тогава лъснаха някои интересни подробности.

1. Установиха грешки при изчисленията за енергийната ефективност на сградата - имаше огромни разминавания между стойностите дадени в (задължителния по закон) доклада за енергийна ефективност и стойностите използвани при проектирането на отоплителната инсталация. Сякаш ставаше дума за съвсем различни сгради.
2. Дори и доклада за енергийна ефективност беше грешен - не бяха правилно отчетени стойностите за дограмите и изолацията бе занижена многократно в изчисленията - може би заради особеностите на стоителната система и нежеланието на проектанта да смята всичко от нула.
3. По проект аз исках къщата да има принудителна вентилация с рекуперация - работата на тази система също не бе отчетена в нито една от сметките.

Та накрая отоплението и вентилацията ги проектирах наново, като тозъ път се отчетоха всички "променливи" - разликата с оригиналния проект бе огромна. По новия проект ми е необходима отоплителна мощност от около 6.5 kW през зимата при -15 навън и +22 вътре и постоянно работеща вентилация. Така че при новите изисквания, котела отпадна - минах на подово и термопомпа въздух-вода за отопление. А охлаждането се извършва от подовото като се пуска студена вода + вентилацията с топлообменник свързан към рекуператора и захранван от термопомпата.
Комин и разводки за котел имам, но за сега няма да монтирам котела. Ако го монтирам - то ще е само като резерв.

Дали това ще работи - не знам Simple Smile още сторя, но според специалистите това трабва да работи и да осигурява идеален комфорт.

По проект ми зададоха дограма с коефициент на топлопреминаване на прозореца (профили + стъклопакет) 1.2 и рекуператор с коеф. на топлообмен мин. 60% (60% от топлината се запазва при проветряване).

Та като избирам дограмата гледам:

1. Дали гарантира зададента по проект изолация - няма значение каква марка и какъв стъклопакет. Това доста намалява броя на читавите фирми - повечето си нямат понятие какви са параметрите на дограмите които предлагат.
В моя случай коефициент 1.2 може да се постигне с различни комбинации от профил + стъклопакет.

2. Качество на обкова ! - Кава ти е файдата от супер скъп профил и стъклопакет ако след 1-2 месеца уплътнениата почнат да пропускат и механизмите почнат да се скапват?
И на последно място ще гледам дали е ПВЦ, алуминий или дърво - това ще зависи от цената. Но със сигурност няма да е дърво защото с дърво трудно може да се постигне исканата изолация при приемлива цена.

С други думи, според мен, водещо трабва да е какво е предвидено в проекта и да купиш най-доброто което можеш да си позволиш така че да се удовлетворят изискванията. Ако имаш съмнения за проекта - потърси второ, трето мнение.

И лично аз не бих се доверил много на мненията във форума - те всичките са верни, но са много индивидуални и може да не пасват добре на вашите конкретни нужди и изисквания. Трябва специалист да ви консултира за конкретния случай.

# 391
  • София
dalek, аз не разбрах на какъв етап сте, но избрахте ли термопомпа? Ние сме на вода-вода, но както писах по-нагоре, водата ни намалява, ще се наложи да я сменим с въздух-вода и все още се опитвам да се ориентирам.

# 392
Ние сме на акт 14 но ВиК е готово и част от разводките за отоплението са направени. По отношение на термопомпата - вода-вода е най-ефективно, но трябва добър дебит на водата. При нас подпочвена вода няма. Или по-точно има е на около 80-100 метра дълбочина. За земна серпентина терена ми е малък и почвата не е подходяща. Това е причината да минем на въздух-вода. Термопомпата ми е 16кW Дайкин Алтерма нискотемпературна. Купих я втора ръка. Още не е монтирана.

Втора ръка може да се намерят изгодни оферти. Но гледайте да е от реномиран търговец, да ви я изпробват и да е напълно окомплектована. За Дайкин и Мицубиши ако е на 1-2 години и работи във всички режими без видими дефекти - може да сте спокойни че ще ви служи дълги години.

В офиса си ползвам климатици Дайкин от 10г. Все още работят като нови - никакви проблеми и са много тихи. През деня външното тяло на улицита не се чува на фона на градския шум (тиха улица граничи с парк)

Последна редакция: вт, 10 яну 2017, 00:07 от dalek

# 393
Asos, ние си взехме Gree, но още нямам впечатления.

Последна редакция: вт, 10 яну 2017, 22:40 от Stef4o

# 394
Не на този етап твърдо сме се спрели на термопомпа Дайкин, предстоят ни срещи, проучвания и т.н., за да изясним параметри, цена и пр. Доколкото ни е известно нямаме проблеми с подпочвените води, но това е на теория, на практика предстои да разберем. Имаме време да уточним и това, сега сме на етап проектиране, има да мислим там много относно разположението най-вече.

# 395
  • Варна
Ако не съм за тази тема, моля да ме извините(не открих по подходяща)  bouquet
Искаме да махнем покрива на съществуваща къща, да излеем плоча и да направим нисък тавански етаж. Две спални и тераса. З това дали ще ни е необходимо разрешение или минава като ремонт на покрив. Някой сблъсквал ли се е с това. За Варна става въпрос, ако има значение.

# 396
  • Русе, София
Ако не съм за тази тема, моля да ме извините(не открих по подходяща)  bouquet
Искаме да махнем покрива на съществуваща къща, да излеем плоча и да направим нисък тавански етаж. Две спални и тераса. З това дали ще ни е необходимо разрешение или минава като ремонт на покрив. Някой сблъсквал ли се е с това. За Варна става въпрос, ако има значение.

Задължително ви трябва разрешение, проекти и всичко както си е по реда.

# 397
  • София
Трябва ви разрешение за строеж. Но първо говорете с конструктор дали къщата ще може да поеме допълнително натоварване на конструкцията. Една плоча от 12 см на 80 м2 тежи oколо 30 тона допълнително, не е шега работа.

# 398
  • Варна
Той мъжът ми разбира от строителство, щял да прави външни колони, горе стените ще са с и тонг, олекотена конструкция. За изпълнението нямам грижа, въпросът е дали ще мине само с разрешение за ремонт на покрив или цялата бумащина ще трябва да се изкарва наново     newsm78

# 399
  • София
Мъжът ви разбира от строителство, или е учил това. Интересува ви особено част "конструкция". Наистина може да имате доста проблеми впоследствие. Знам, че съм досадна и сигурно ви дразня с коментара, ама да си кажа  Whistling

# 400
  • По света и у нас
Ехинацея, момичетата, които писаха, че ви са нужни всички документи и разрешително, са прави. Аз преди малко повече от година исках да мина с "козметичен" ремонт, но не ми разрешиха от общината. Тогава съборихме къщата и построихме нова -поне да бъде направена според нашите желания, защото старата не беше никак удобна/други са я строили/.

# 401
  • Варна
Благодаря за коментарите, в никакъв случай не са досадни. Чувала съм, че някой минават само с разрешение за ремонт на покрив, та затова питам, дали някой има опит в това.
Мъжът ми не го е учил за съжаление, но има доста богат опит в строителството, та той е убеден, че ще се справи без помощта на архитекти и конструктори.
А какво би ми струвало, като време и пари, ако го направя както е по правилата? Говоря само за документацията и услугите на специалисти.

# 402
  • София
Убедена съм, че мъжът ви няма да си рискува семейството. Въпросът е дали старата конструкция ще може да поеме ЗНАЧИТЕЛНО допълнително натоварване.

# 403
  • Sofia
От дълго време не съм активна в темата, но последният въпрос ме провокира да се включа. Сетих се за предаване, което гледах преди няколко месеца - задлъжняло семейство към банка в следствие на "инцидент" при преустройство на покрив на стара къща. Мъжът по образование и професия е инженер.
Това се е случило с къщата им:

За щастие е била празна при срутването! В крайна сметка къщата е досъборена, остават си с празен парцел и кредит към банка.
Естествено е възможно да го направите както трябва и без конструктор, но аз не бих се съгласила да "опитам".

С конкретни актуални цени не мога да помогна, ще има значение обаче имате ли пълна документация на съществуващата къща.

# 404
  • София
Точно това и аз казвам. Мъжът и може да е супер строител и да направи без проблем навес за барбекю. Тук обаче проблема започва, от времето когато е построена старата къща, каква е геологията на почвата, как е фундирана, как новата тежест от над 30 тона допълнително при 80м2 би се отразило на съществуващите носещи елементи на долния етаж. Каква я якостта на стария стоманобетон и т.н. и т.н....
Както написах в предишния си пост една нова плоча допълнително от 80м2 товари цялата конструкция с над 30 тона, с над 375 кг на м2  Shocked
Само за сведение - при конструкцията на жилищни сгради в момента се цели полетата на плочите да носят още около 300 кг/м2 натоварване.

Общи условия

Активация на акаунт