Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 073
  • 796
  •   1
Отговори
# 375
  • Русе
Хонка е, да. Скъпа беше, но общо взето сравнима с качествено строителство. Парите за къщата обаче ги забравихме на фона на всичко останало - двор, инсталации, огради. Изобщо не бяхме подготвени за величината на сумите.

Така е, много си прав.

# 376
Хихи, много лош избор на ник, жена съм.

Честита Коледа! Нека домовете и сърцата ви са пълни с любов!

# 377
  • София
Vesi1, Assoss, бихте ли споделили в кои помещения имате подово и не е ли дискомфортно с плочки в дневната, особено ако има малки деца, които са постоянно седнали или легнали долу. На вторите етажи в спалните как е решено отоплението ви. Също така вода-вода изисква не малка площ от ппрцела, нали така. И ако смятате че е уместно -тук или на съобщение, каква беше крайната цена за инсталацията.

Амели, ще е интересно да споделиш и твоят опит до момента с отоплителната инсталация.

Ние сме до никъде с промените по регулацията, но поне правим проекта паралелно. Чудя се за дрешници, има ли смисъл да отделям помещение и колко голямо. И за котелно помещение, какъв е оптималния размер, за момента сме се спрели на около 8 квадрата и се чудя добре ли ще е, да уточня, за котле на пелети го мислим.

# 378
  • София
Дрешниците са нещо жестоко! Много ме е яд, че имам само една гардеробна към спалнята.....
Котелното ми малее, имайте предвид котлето, бункера за пелетите, инсталации, тръби....Пелетите къде ще складирате?

# 379
  • sofia
Chaplet, хич не ми е дискомфортно с плочки. Даже и килим нямам. За малките деца можеш да сложиш килим.
В спалните е паркет, там има само радиатори.
Цена на инсталация не мога да кажа, защото сме ги правили поетапно повечето неща и то със собствен труд.
Котелното и дрешника - колкото по-големи, толкова по-добре  Simple Smile
Нашето котелно, всъщност е стая 4х4 на приземния етаж (който целия в момента играе ролята на склад). В тази стая са термопомпата, котела на твърдо и два бойлера. Мъжа ми го е "уплътнил" с негови инструменти и разни подобни.
Отделно имаме помещение, което си е мазе за буркани, бидони (вино и ракия правим) и още една стая, в която се складират гумите на двете коли, 4-5 броя колелета, масата и столовете, които ползваме лятото и още куп простотии.

# 380
Здравейте Simple Smile
Сега открих темичката и тепърва ще се връщам да чета назад.
След няколкогодишна борба вече имаме документи и си търсим строители, за да започнем същинската част, когато времето го позволи.
Ще съм много благодарна ако споделите мнение и препоръка за строители за груб строеж - става въпрос за София. Simple Smile

# 381
  • софия

Амели, ще е интересно да споделиш и твоят опит до момента с отоплителната инсталация.

Ние сме до никъде с промените по регулацията, но поне правим проекта паралелно. Чудя се за дрешници, има ли смисъл да отделям помещение и колко голямо. И за котелно помещение, какъв е оптималния размер, за момента сме се спрели на около 8 квадрата и се чудя добре ли ще е, да уточня, за котле на пелети го мислим.

Извинявай за късното включване, нямаше как да отговоря по-рано.

Ще започна от дрешниците. Задължително си ги планирай.Не е нужно да са големи.Нашият дрешник към спалнята е свръх малък, даже в началото се чудих защо изобщо го направих. Не вярвах, че ще ми е от полза, но си слушах момичето, което ми помагаше с дизайна. При нас в общи линии се наложи да го направим, защото изкачаха различни неща от строежа, които ни караха да правим промени. Така остана една мижава стена, на която трябваше да сложим гардероб не по-голям от 1,70 (дължина), което беше нереално малко за да ни върши работа.А в къща, която ние строим, да не предвидя удобства и да се занимавам с прехвърляне на летни/зимни дрехи е просто е глупаво. За 5 мин трябваше да се вземе решение да се вдигне ли стена или не. Вдигнахме я, после ми изглеждаше абсурдно малко помещение....Чудих се изобщо какво ще съберем. Размерът на дрешника ни е  1,75 на 1.25 -ужасно малко.

Но вътре намериха място зимните и летни дрехи на 2-ма човека, завивки, спални чували, палатка, кутии с обувки, палта, якета, спортни екипи, спално бельо, кърпи. Доброто обмисляне на рафтове и лостове е задължително!
С една дума- много съм доволна.

Що се отнася до отоплителната инсталация:
Ние сме с пелетно котле. Ами разочарована съм. Котелното не е никак малко помещение ( въпреки че е минималното, което е нужно).
Трябва да призная, че разочарованието ми идва от разминаването с очакваните сметки за пелети. Тъй като всички ми обясняваха как с нищо не се занимаваш и е рая на земята, на всичкото отгоре е егати евтинията, сега след като ползваме инсталацията и виждам реалната картинка съм разочарована. Още по разочарована съм и като сравняваме сметките си със съседи, които са на газ.

по ред на номерата:
Да топло е. НО и до днес не съм видяла заветните 25 градуса. Успява да затопли до 21/22. Успоредно с това потреблението ни отива към 23/25 чувала за седмица. Като сметнеш 23 х 5,50 лв - 126,5лв по 4 (седмици)
цената е 506 лв за месец.

Зная, че се отоплява къща, и така погледнато сметката е супер, НО така и не достигаме желаната температура. И тази сума я визирам за ноември (различно време от сегашните дни)

Съседни къщи на газ тогава платиха 250/300 лв

Стигаме до най-съществената грешка от наша страна. Ние сложихме само 5 см изолация на къщата.Това сега ми се звучи, като все едно сме без изолация Sad

И сега момента с "нищо не се занимаваш, рая на земята":
ами занимаваш се и още как. Или ти трябва голямо помещение да съхраняваш 2/3 тона пелети или като нас всяка седмица отиваш и купуваш 25 чувала, изсипваш в бункера. (Седмичното пазаруване на пелети ти увеличава сметката, защото се личаваш от отстъпките, които успяваш да предвидиш при пролетно цялостно зареждане с пелети, ама ако нямаш помещение, нямаш и цялостно зареждане)И ако беше само това ОК, но трябва да си наглеждаш бункера и да "сръчкваш" пелетите на долу, защото по някое време около тръбата на шнека (джаджата, която засмуква пелети) се получава дупка- мако можеш да си представиш една сламка коятро си ги дърпа пелетите, как в страни ще има много пелети, но там където засмуква сламката (шнека) е празно....Съответно, котлето дава грешка и спира да работи.

Не е кой знае колко работа, но умът ти е ангажиран. Мисля че в 21 век къщата трябва да е проектирана и измислена така, че да служи на нас, а не ние да я обгрижваме.

Изпитвах страх към газта, за готвене може би няма да се престраша, но за отопление, мисля че преодолявам бавно страха си.

Факт е, че с мъжа ми изговорихме варианта, да помислим за газифициране догодина.

Това е

# 382
  • Пловдив
Честита Нова Година!
Успех на всички захванали се с не леката задача да построят собствен дом!

Ние се сдобихме най-после с акт 14, миналия месец. Подадохме документите в кадастъра да нанесат къщата. Следва ''приятната'' част с банката.

Амели, ти направо ме обнадежди за дрешника. Grinning Аз си мислех, че нашият е малък 2,30/1,90.

За пелетите имам едно особено чувство. Всички ме убеждават какъв рахат е с тях и колко е евтино, но май не е съвсем така. Ние ще заложим на климатици.

За изолацията, нашият архитект ни каза, че минималното което може да се сложи е 10 или 12 см, не си спомням точно.

# 383
  • София
Vesi1, Assoss, бихте ли споделили в кои помещения имате подово и не е ли дискомфортно с плочки в дневната, особено ако има малки деца, които са постоянно седнали или легнали долу. На вторите етажи в спалните как е решено отоплението ви. Също така вода-вода изисква не малка площ от ппрцела, нали така. И ако смятате че е уместно -тук или на съобщение, каква беше крайната цена за инсталацията.

И аз съм пропуснала въпрос.
Къщата ни е на два етажа, на първия са дневните помещения и е целият с подово, разделено на две зони (тоест, контролира се с два термостата). Температурата на гранитогреса е 24-25 градуса (при температура на въздуха 21) и е съвсем комфортна за игра или излежаване. На втория са спалните и е с дюшеме и конвектори, отново вързани към термопомпата.

Дрешник нямаме и ужасно ми липсва, но трябваше да изберем между баня и дрешник до спалнята   (къщата е преустроена стара и баня при спалните изобщо нямаше  ooooh!).

Изолацията ни е 12/24 сантиметра каменна вата - максималната, която се предлагаше преди 5 години, иначе бихме сложили и 15/30.

Като чета Амели, направо се радвам за термопомпата. Пуска се и се настройва на 1-ви ноември и след това само я наглеждаме дали е ок. Сама регулира сондажа и температурите в помещенията. За жалост обаче, ще се наложи да измислим алтернативно отопление, защото през последните студени дни, въпреки, че успява да поддържа 21 градуса, водата свършва на всеки няколко часа  Sad

# 384
  • София

Изолацията ни е 12/24 сантиметра каменна вата - максималната, която се предлагаше преди 5 години, иначе бихме сложили и 15/30.

Правили сте външната изолация с каменна вата? Къде я сложихте, как я закрепихте за стените? Не ви ли е страх че може да поеме влага?  newsm78

# 385
  • София
chiana2003, това е каменна вата на предназначена за изолация. Слага се като останалите.

# 386
  • София
А от влизане на влага не ви ли е страх? Каменната вата изобщо не обича влага, намокри ли се веднъж - лошо. На външни стени дори малко да е компрометирана  мазилката (да кажем от градушка или случайно нараняване) има голяма вероятност да поеме влага...

# 387
Ние също сме с каменна вата, последните две-три години ми прави впечатление, че за къщите около нас се ползва основно тя за външна изолация.
За сега сме доволни Simple Smile

# 388
Ние тази пролет ще правим външна изолация и доста  се чудехме каква да бъде.Накрая се спряхме на каменна вата,съседите с такава са много доволни.Строителят ни също я препоръчва пред стириопора(дори пред този сивия,който слагат напоследък и който  мислехме да използваме).Обясни,че изолира много по-добре и издържа повече време.И съм склонна да вярвам,защото в момента сме само с вътрешна  изолация  с каменна вата и гипсокартон ,вече живеем постоянно в къщата и е супер топло.Отопляваме се основно с климатици,рядко палим камината.

# 389
За много години на всички в темата! И ние мислим да правим външна изолация с каменна вата.
Ние приключихме с грубия строеж,на пролет искаме да слагаме дограма и сега събирам оферти. Иска ми се да е саламандер с троен стъклопакет,но за 25 кв 10хил лв не можем да си позволим, с български профили имам оферти за 4200-4500лв. На какво да държа при поръчването на дограма освен за хубав обков. 

Общи условия

Активация на акаунт