Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 135 047
  • 796
  •   1
Отговори
# 420
  • Пловдив
 Адресът не се ли "дава" когато вече има разрешение за ползване? Сега в момента се водим номер на място.
 Тъй като ще ипотекираме къщата в това ѝ състояние, за да вземем допълнителна сума, от банката ни искат данъчна оценка и липса на тежести за 10 г назад , та ми беше чудно как ще се случи това.

А външните щори биха ли спряли евентуални крадци?

# 421
Адресът не се ли "дава" когато вече има разрешение за ползване? Сега в момента се водим номер на място.
 Тъй като ще ипотекираме къщата в това ѝ състояние, за да вземем допълнителна сума, от банката ни искат данъчна оценка и липса на тежести за 10 г назад , та ми беше чудно как ще се случи това.

В общия случай не, разбира се, макар че зависи и от щорите и от крадците. Но със сигурност биха спрели студа, особено тези, които са на ламели, с пяна отвътре и здрава пластмаса отвън, с алиминиев перваз, имам такива на Ниралекс. Но са цифра.... Сериозно - естествено, че няма да ги спрат, аз това и казах, обаче, че за разлка от обкова,  поне има осезаема практическа полза от тях.

На нас от Геокад ни искаха административен адрес за да инициираме процеса по заснемане и нанасянето в кадастъра, сега като попитахте, ми светна. Щом вече сте го направили, може би не е нужно....

# 422

Според познат това бил най-ефективният начин да спреш крадците от проникване през прозорците.

# 423

Що се отнася до отоплителната инсталация:
Ние сме с пелетно котле. Ами разочарована съм. Котелното не е никак малко помещение ( въпреки че е минималното, което е нужно).
Трябва да призная, че разочарованието ми идва от разминаването с очакваните сметки за пелети. Тъй като всички ми обясняваха как с нищо не се занимаваш и е рая на земята, на всичкото отгоре е егати евтинията, сега след като ползваме инсталацията и виждам реалната картинка съм разочарована. Още по разочарована съм и като сравняваме сметките си със съседи, които са на газ.

по ред на номерата:
Да топло е. НО и до днес не съм видяла заветните 25 градуса. Успява да затопли до 21/22. Успоредно с това потреблението ни отива към 23/25 чувала за седмица. Като сметнеш 23 х 5,50 лв - 126,5лв по 4 (седмици)
цената е 506 лв за месец.

Зная, че се отоплява къща, и така погледнато сметката е супер, НО така и не достигаме желаната температура. И тази сума я визирам за ноември (различно време от сегашните дни)

Съседни къщи на газ тогава платиха 250/300 лв

Стигаме до най-съществената грешка от наша страна. Ние сложихме само 5 см изолация на къщата.Това сега ми се звучи, като все едно сме без изолация Sad

И сега момента с "нищо не се занимаваш, рая на земята":
ами занимаваш се и още как. Или ти трябва голямо помещение да съхраняваш 2/3 тона пелети или като нас всяка седмица отиваш и купуваш 25 чувала, изсипваш в бункера. (Седмичното пазаруване на пелети ти увеличава сметката, защото се личаваш от отстъпките, които успяваш да предвидиш при пролетно цялостно зареждане с пелети, ама ако нямаш помещение, нямаш и цялостно зареждане)И ако беше само това ОК, но трябва да си наглеждаш бункера и да "сръчкваш" пелетите на долу, защото по някое време около тръбата на шнека (джаджата, която засмуква пелети) се получава дупка- мако можеш да си представиш една сламка коятро си ги дърпа пелетите, как в страни ще има много пелети, но там където засмуква сламката (шнека) е празно....Съответно, котлето дава грешка и спира да работи.

Не е кой знае колко работа, но умът ти е ангажиран. Мисля че в 21 век къщата трябва да е проектирана и измислена така, че да служи на нас, а не ние да я обгрижваме.

Изпитвах страх към газта, за готвене може би няма да се престраша, но за отопление, мисля че преодолявам бавно страха си.

Факт е, че с мъжа ми изговорихме варианта, да помислим за газифициране догодина.

Това е

Ех, Амели, много ми е мъчно за това!
Проблемът в достигане на температура обаче, трябва да търсите в отоплителната система, не в пелетите!
Ние сме с пелети, и да, занимавка си е, но дошли от къща на дърва и въглища - ми рай си е  Laughing Всъщност, не знам какъв котел ползвате - но ние пелети не подбутваме, сами си преминават, допълваме, само пепелта се почиства!
И срам не срам, ще споделя нещо! Много държах общото помещение на първия етаж, което е 45-50кв, със сериозна квадратура прозорци, да се отоплява с подово! А, освен това - вътрешни стълби към етаж 2! Убедена бях, че с радиатори само, няма да стане, като фуния ще отива топлият въздух към етаж 2! Нищо такова! Майсторът беше много против подовото и надделя, все пак да ни монтира и едно радиаторче 1,20м дълго! Оказа се, че това помещение  се отоплява само с това радиаторче - вече втора зима не пускаме подовото! Е, при минус 20 сутрините са ми най-хладни там, но до вечерта - децата по фланелки се разхождат! Ходят боси, а е гранитогрес... И да - изолацията ни е 10-15см.
Не мога също да повярвам, че си причинявате този месечен тормоз по закупуване на пелетите! Ние го правим 1 път годишно. И сметката за отопление ни излезе вярна!
Пожелавам ти да се пребориш със страха си към газа! Истината е, че ние искахме газ, термопомпа, все неща, които не изискват ежедневни грижи! Но уви, не ни огря!

Последна редакция: ср, 25 яну 2017, 08:13 от Rени

# 424
  • Варна

Би трябвало да имате папка ОиВ като част от проекта. Т.е. инженерът вече трябва да си е свършил работата  Peace

Имаме нещо, което за мен беше само Енергийна ефективност. Текстът в него ми е на древнокитайски. Не съм се видяла с госпожата, не ни е питала какви са ни плановете....
  Вие имали ли сте срещи с ОВ специалист на етап планиране?

# 425
Аз имах ОВ част в проекта. В последствие се наложи да я преработя. Енергийната ефективност и ОВ са пряко свързани.

Личното ми мнение е че тези две части трябва да се проектират от един проектант. Според закона трябва сградата да има определени топлоизолационни параметри. Поставете по-добра изолация от това което се изисква по закон. И накарайте ОВ специалиста да изчислява според това което ще вложите а не просто да спази буквата на закона. Като резултат от по-добрата изолация ще са ви нужни по-малки мощности за отопление. А това води и до по-малки първоначални инвестиции и след това по малки разходи за експлоатация.

При мен се бе получило че ОВ проекта работеше директно със стойностите които се изискват по закон, а самата конструкция на сградата според доклада за енергийна ефективност имаше много по-добри показатели. Така отоплителната система ми се бе получила силно пре-оразмерена и това съответно водеше до голямо оскъпяване... Бяха ми сметнали котел с мощност 32 кW, а според енергийната ефективност ми бяха достатъчни 7 kW. Котел на 7 кW  е почти 2 пъти по-евтин от този на 32. Като добавиш и че изчислените мощности на отоплителните тела се променят, като цяло цената на отоплението падна почти 3 пъти.

Каква изолация ще поставите ще определи какви данни ще се получат в доклада енергийна ефективност . А данните от доклада трябва да са входни данни за проекта ОВ - това е затворен кръг ...

# 426
Вие вероятно сте се срещали с архитекта и сте обсъждали визия, функционалност, площ, етажност, разпределение и т.н на къщата.
Обикновено архитекта прави "подложката", на базата на която работят останалите специалисти по всички части на проекта.
Ако не сте се виждали с електроинженера, значи Ви са проектирани контакти, осветителни тела, захранване там, където той е решил или там, където на "подложката" архитекта е означил, че има нужда. Би следвало да сте го говорили.
Същото с ВИК проектанта - ако не му се каже изрично кое как и къде, той си прави проекта както той го вижда, както му излизат наклоните, пуска си тръбите там, където му е удобно и т.н.
Същото с ОиВ проектанта - слага радиатори където намери място и му се струва подходящо.
Затова като се изчертае би трябвало да погледнете какво е проектирано. Не го ли направите, като вземе строителя папките започва да работи по четрежите и като не Ви хареса нещо и искате да се преправи има проблем.... Всичко  има решение в строителството, но колкото по-ненавреме се търси и прави, толкова по-сложно, скъпо, с нерви и проблеми става.
Да не говорим, че едно е да преместиш неносеща стена, друго да махнеш колона в центъра на хола - кофражит и арматурата са различни, трябва окачвач , а и после следва да се изчертае и завери екзекутив за промяната, пак са пари и разправии.
Говоря за цериозни строители. Циганската бригада е на принципа "всичко може бате" и после се кръстиш като легнеш да спиш под кривите стени и калпавата плоча.
Не е сериозно да не знаете какво Ви е проектирано, поне питайте архитекта...
В ОиВ проекта има поне 10 страници с формули и сметки. Там е изведен енергийния баланс и е обоснован начина на отопление, избора на отоплителни тела, брой радиатори, ребра, вентилация, въздуховоди, дограми, вид стъклопакети и т.н. и т.н.
А първоначалното задание е формулирано в обяснителната записка.
Ако Вие не разбирате, питайте проектанта, затова му плащате.

Иначе ще четем после "ама то пелетите не могат да докарат 22 градуса"  Ами и с атомна централа няма да докараш тази температура на сламена колиба в полето, ако не е сметната. И обратното - при прецизни сметки и с точния уред можеш да постигнеш всичко.
Така че, на етап планиране Вие би следвало да знаете какво искате. А специалиста да Ви го даде. Дали ще кажете на архитекта, че искате да живеете на 22 градуса и той да си говори с инженера ОиВ или Вие директно - въпрос на организация е вече и начин на работа на екипа на архитекта.

# 427
  • Варна
   Благодаря  за мненията! Проектът е наистина само за енергийна ефективност. Няма начин на отопление, отоплителни  тела и т.н.  Ще говорим с архитекта като прескочим последната спънка за разрешението.

# 428
  • Перник
И ние не сме се срещали с ОиВ проектанта, но обсъждахме отоплението с архитекта. Както и всяка от 119-те точки на ел.инсталацията. От общината ни върнаха проекта точно заради частта ОиВ - изчисленията били правени за -16 градуса, а трябвало за -17  Rolling Eyes Проектантът написа 2 страници обяснения и всичко мина като по вода. Според мен си беше опит за изнудване, но не им мина номера  Twisted Evil

# 429
  • софия
Аз държа да вметна, че си имаме ОиВ проект, при това човека идва няколко пъти на място...Даже като слагаха замазката беше тук. И доклад/ сертификат за енергийна ефективност си имаме.
 Просто няма как да знаеш дали едно нещо ще ти върши работа, докато не заработи! Трябва да се има предвид факта, че аз не разбирам-слушам, питам, ама какво от това!
 И! Също трябва да кажа, че явно е много важно какви са пелетите! Последните, които купихме се оказаха много по-добри! ( и съществено по-скъпи)
 Така или иначе, ще пробваме да преминем на газ

# 430
Абсолютно сте права за качеството на пелетите, има огромно значение. Ненапразно има едни на нашия пазар добри, но пък скъпи , следвани от още един-двама производители и останалите са просто "останалите"... Няма гаранция, че ако си доволен от тази партида ще е същото и с другата...
Просто масово не спазват технологиите, слагат им сертификатаи за пепелност и калоричност, че отговаряли на ДИН и продават. И хората купуват , защото е по-евтино.
Добрите пелети в момента изчезнаха от пазата, има само на едно място в София и са по почти 9 лв торбата... Но не им е мръднало качеството. И пак са балкански, ама не български...
Прочее същото важи и за пелетните котли... Ако уцелиш може да си супер доволен, но може с такъв боклук за 3-дори 5-6 бона да се задавиш, че няма оправия. Само проблеми, по цял ден клечат пред горелките и редят заклинания по настройки ....  Има и италиански такива, разбира се, но доколкото имам наблюдения там проблемът не е толкова в продукта колкото в дефицита на хора с капацитет да ги настроят и експлоатират, техници...
Прочее, с пълна сила това важи и за газовите котли, и там има различни класове, цяла наука си е и наистина е важно да попаднеш на можещ и знаещ специалист, който да провери сметките от проекта , топлинния баланс, да види и прецени инсталацията и да даде съвет кой котел и как да се върже, какво да се преработи, изобщо как да се направи така, че бе з проблем да се постигат не 22 а 24 градуса при външна температура -17, при останалите зададени параметки - изолация 5 казахте, изложение - такова, дограма - такава, настилки-такива и т.н.
Ясно, че има ОиВ - без него няма как. Но или там сметките не са ОК, или нещо не е изпълнено като хората, - котел, гориво, изолация , за да не излизат.
В този смисъл - именно за това са читавите проекти, за да покажат как нещо като се построи, ще работи, не да чакаме проба и грешка - тогава за какво ти е проект? За да вземеш разрешение, чисто формално.....
Всичко става с питане естествено, лошото е, че колкото майстори - толкова мнения, а специалистите, оказва се, са кът....
Не е лесна работа, определено.
Успех с газта.... Дано ключът за Вас се окаже наистина вида гориво... Определено това е най-доброто след електричеството, но дали ще е евтино СУПЕР МНОГО зависи и от котела и от сметката и от инсталацията. За изолация не споменавам, макар че тя е на 1-во място, принципно, но приемам, че вече за Вас е минал етап...  

# 431
# 432
  • Перник

А такаа! Оказахме се с една част от проекта в повече - "ПБЗ"  Simple Smile Пък на мен ми беше толкова интересно да я прочета  Simple Smile "ПУСО" не знам какво е  Embarassed

# 433
"ПУСО" не знам какво е  Embarassed
- План за управление на строителни отпадъци. В периода 2012 -2016 г. (ако не греша годините ) беше задължителна част от проектната документация за строителни обект с РЗП > 200 м2.

# 434
  • По света и у нас
   Сред папките с различните проекти за къщата и ние имаме ПУСО, макар че домът ни е 157 кв.м. Това си беше излишно харчене на пари, но без него нямаше да получим разрешителното за строеж. Папката си стои непокътната.

Общи условия

Активация на акаунт