Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 30

• 134 647
  • 796
  •   1
Отговори
# 465
  • София
При мен на тавана сбърках и сложих фибран.След 7-8години излезе мухъл.Затова сега се чуда с какво да го сменя.

# 466
Ватата се води паропропусклива, точно поради тази причина минералната вата се използва главно за изолация на покриви, а фибрана за изолация на основи. Но дори и при изолация на таваните трябва да се вземе под внимание точката на конденз, обикновено преди да се сложи ватата се слага една мембрана която да не пропуска конденза, който се получава от температурната разлика на покрива и ватата. Тази мембрана може да бъде положена и над дъсчената обшивка на покрива под керемидите или другото покритие.

Последна редакция: чт, 02 мар 2017, 14:00 от Xy6aBTaTKo

# 467
  • Пловдив
Ето ме и мен с прогрес.

Вчера и днес слагат дограмата. След това започваме с окабеляването.

От EVN се обадиха да питат къде да сложат таблото (9 месеца след като подписахме договора). Казахме им, ама те искали от другата страна щото да не е към пътя и да е за постоянно. Ама ние още нямаме ограда, а и изгубихме колчетата за границата. Да сме си викнели геодезист.  ooooh! Сега седи разкопано и кога ще пуснат кабелите един господ знае.

# 468
  • София
Аз да се оплача, ние още не сме се нанесли, а най-скъпия ни уред се счупи. Термопомата отказа след 2 дена работа. Дойдоха и диагнозата е дефектен компресор, от 1000 продадени помпи за пръв път им се случва. Ще го сменят минимум след 2 седмици, а ние още не сме изпробвали изобщо системата дали работи нормално  #Cussing out

# 469
Здравейте,
Някой да е слагал дървена дограма Unilux ? Доволни ли сте и изобщо какво е мнението Ви за тях? Имат ли магазин, където могат да бъдат огледани прозорците и вратите, които предлагат?

# 470
  • Пловдив
Здравейте!
Ние нещо забуксувахме  Rolling Eyes
Писах преди време, че ни предстои дострояване. Купихме малка къща с две стаи и искаме да пристоим хол с кухня. Не съм предполагала, че ще е такава главоблъсканица  newsm78

Първо ще сменим покрива на вече съществуващата сграда. Няма плоча и мислим да запазим така. Много се рових в теми за покриви, но така и не стигнах до извод какви точно керемиди да купим. Моля помогнете с предложения и мнения.

Най голямата трудност се оказа това пристрояване. До тук имаме 3 предложения за изработка на проекта, но това, което ме смущава, че и тримата ни казват различни неща, във връзка с това, което ни трябва  #Crazy

На първо време имам следното питане.

Ако направим плътна ограда на границата на имота, в нашата част, с височина 2,20м., трябва ли ни разрешение от съседите и можем ли да я правим без одобрен проект и разрешение за строеж, според новия ЗУТ? Както и за оградата към улицата , с плътна част 0,60м.

От къщата към оградата на съседния имот, ще има навес, та и за него се питам, дали ще ни трябва разрешението на съседите, че там се оказаха много наследници и се отвори проблем. За навеса също мярнах в нета, че разрешение за строеж вече не се изисквало.

Ще съм благодарна много, ако помогнете с инфо.  bouquet

# 471
Нашите керемиди са Тондах и съм много доволна, сложете задължително и снегозадържащи керемиди. За оградата ви трябва разрешително и проект от общината, за навес не. Строите оградата във вашия парцел и толкоз. Ние правим ограда от другата седмица, моля ако някой е доволен от фирма за врати и оградни пана от ковано желязо да я препоръча на лл, също търсим и фирма за дървено вътрешно стълбище.
Благодаря на хубавтатко, ще правим изолация с минерална вата, както той препоръчва лятото живот и здраве.

# 472
  • София
Нямате право на плътна, непрогледна ограда откъм съседи, без тяхно съгласие. Трябва ви и разрешение за строеж на такава.
Навесът не знам колко имате право да го правите, защото нарушавате триметровата граница, до която имате право да строите  Wink

# 473
Правили сме плътна ограда без да искаме разрешение от съседи

# 474
  • Пловдив
Chubychiana2003, благодаря за отговорите!

Chuby, koи точно Тондах и колко излиза на кв.м. с допълнителните елементи?
Вчера наш познат купи Младст - MM каза, че били криви.
А съседите,които в момента живеят (двама), нямат против да подпишат, но има още трима, които са наследници и не можем да се доберем до тях.
Дадоха ни тел. На още една жена да говорим за проекта.
До тук оставам с усещане, че не гледат как да ни свършат добре работа, а като възможност да вземат едни пари...
Не съм предполагала,че за построяване е като да строиш къща . newsm78

# 475
  • софия
Chubychiana2003, благодаря за отговорите!

Chuby, koи точно Тондах и колко излиза на кв.м. с допълнителните елементи?
Вчера наш познат купи Младст - MM каза, че били криви.
А съседите,които в момента живеят (двама), нямат против да подпишат, но има още трима, които са наследници и не можем да се доберем до тях.
Дадоха ни тел. На още една жена да говорим за проекта.
До тук оставам с усещане, че не гледат как да ни свършат добре работа, а като възможност да вземат едни пари...
Не съм предполагала,че за построяване е като да строиш къща . newsm78

привет droidd, вероятно си искала да кажеш дострояване  Party

специално за теб си отворих компютъра, аз не съм много активна напоследък в темата (то и самата тема малко вяло върви), но се включвам защото тръгвате по нашите стъпки - дострояване, разширяване.

Ако не се лъжа, още при включването ти в темата, съвсем чистосърдечно ти препоръчах да четеш назад в темите защото има много жив споделен опит. Но пък знам колко е трудоемко и отнемащо време е това да се направи, накрая просто гръмваш от много хаотична информация.

Ще се опитам да ти помогна. Не зная тези три предложения за обработка на проекта ви какви са , върху какво се работи и какво трябва да решат, но според мен, пътечката ви трябва да е следната.

1. Първо и много важно е дали имате изощо някаква документация до момента относно наличната постройка. Това може да ви даде ориентир за здравината на конструкцията, както и всичко което един конструктор би могъл да ползва като инфо.

Не искам да те отчайвам, но аз по едно време бях изтрещяла и няколко пъти съветвах ако ще се строи то да се започва на чисто. Разбира се тук играят значение няколко фактора. Колко е голямо това което имате изградено в момента, колко е здраве, колко е функционално. Дали ще е по-голям разхода да се бутне и изчисти или ще е по-голям да се разширява. Разширяването от своя страна вече става съоираено изцяло с наличното в момента - тоест свободата ти е ограничена и ще настъпят моменти в които ще се ядосвате, че не сте започнали на чисто.
Основното: Ще е във ваша полза, ако успеете още в началото да пречупите начина си на мислене и започнете по-мащабно да разсъждавате над казуса. Стилът - ще спестя 2000 лв от еди какво си - не винаги е печеливш.
и така:
имате , нямате документация- не става въпрос за актове, а за чертежи и обяснителни записки, от които да се  черпи инфо (колкото и да е относително) първата ви задача е да седнете и да си нахвърлите идеи. Да си направите списък с нещата които искате и тези които не искате - например искам толкова помещения, не искам тесни коридори, искам френски прозорци, искам извити или прави стълби и т.н

Това ще помогне срещата с архитект да премине организирано и максимално изчерпателно за него. Следващите ви срещи ще бъдат по- конкретни защото ще стъпите върху вече предложени от него идеи - той трябва да ви предложи няколко варианта. Когато стигнете до този който най-много ви допада, започвате да го разглеждате, мислите, дооработвате докато стане това което вие искате и плеснете щастливо с ръце - това е!
Това е труд, който има определена цена. Договаряйки се за нея - всяка от страните си знае интереса и това ще ви помогне да не се притеснявате че разигравате архитекта- той пък си знае какво ще получи за отделеното време и труд.
Казвам това, защото хората очакват чудеса, но не съзнават че работата не е малко. Ние платихме 3400 - това включваше:
- архитектурното решение- най-общо казано- изгледа на къщата, етажите, стаите разпределението. Всичко това тръгва точно както ти казах- разказ и картинки от наша страна, предложения от архотекта, избор на вариант, неговото доработване....Нашата архитекта идва няколко пъти на място, чертали сме с паус  отново и отнво различни еварианти, докато стане. Търпението беше ключов момент.

- Архитекта си общува успоредно с това с конструктор, който казва  това може, това не може, смята и чертае по запитвания на архитвкта. Това се налагаше, защото достроявахме и трябаше да се съобразим с наличното  - ще издържат ли стените, основите на новата тежест, може ли тази стена да се махне, къде трябва допълнителна колона и т.н.

- когато плеснахме с ръце и казахме - това е, архитектката възложи на останалите специалисти да изработят своите части- конструкция, вече цялостно, ВиК, ОВИ, ел. част, геодезисти, вертикални планировки и т.н.

Накрая получаваш един огромен класьор, със всички части по три папки, които по късно се разпределят в три отделни класьора за всяка от институциите.

- подавате в общината мотивирано предложение, искате си разрешително за строеж

Когато вече са ви го издали и започвате мястото на конструктора е на вашия обект. Той трябва д може да изговори всичко със строителя, те да имат връзка помежду си. ТОВА е за ваше добро, защото ако започвате от нула - да , там е бял лист и строитела знае какво прави. НО при вас има вече нещо нарисувано, което може да даде нова светлина върху ситуацията, която да е полезна за конструктора.

При нас, в ден първи, когато разкривахме покрива, конструктора се качи за да види наистина ли има трегер (както беше посочено от предната налична документация) или не. Защото едно може да е написано, а друга да е реалноста. Слава богу имаше. Но пък на чертежите (старите) не беше отбелязан друг трегер - между първия и втория етаж и по време на строителството ние трябваше да измисляме нов план....

Много мога да разказвам, но се опасявам, че ще отегча безкрайно всички тук, защото докато това ни минаваше през главата, аз споделях всичко тук и не искам да им досаждам  Peace

ако нещо конкретно ти хрумне - питай, насреща съм.

За тухли си мисля, че е малко рано да се говори, имате други по-важни цялостни и стратегически нещя за решаване!

Успех от мен и не се отчайвай!

# 476
  • Стара Загора
Ние също сме с Младост нямаме криви доволно сме. Те нямат кой знае каква разлика с Тондах освен цената. Цвета е един ако това е определящо, другото е че нямат голям избор на капаци,но ако не е нещо особено покрива са чудесни. Ние също ще правим ограда и съседа ни иска плътна ограда 2,20м ,но ние много не сме съгласни.Архитекта обаче каза, че ако той иска може да я направи плътна без наше съгласие изцяло в неговия имот. Ако е на границата се иска съгласие , но ако е в неговия парцел не.

# 477
  • софия
Здравейте!
Ние нещо забуксувахме  Rolling Eyes
Писах преди време, че ни предстои дострояване. Купихме малка къща с две стаи и искаме да пристоим хол с кухня. Не съм предполагала, че ще е такава главоблъсканица  newsm78

Първо ще сменим покрива на вече съществуващата сграда. Няма плоча и мислим да запазим така. Много се рових в теми за покриви, но така и не стигнах до извод какви точно керемиди да купим. Моля помогнете с предложения и мнения.

Най голямата трудност се оказа това пристрояване. До тук имаме 3 предложения за изработка на проекта, но това, което ме смущава, че и тримата ни казват различни неща, във връзка с това, което ни трябва  #Crazy

На първо време имам следното питане.

Ако направим плътна ограда на границата на имота, в нашата част, с височина 2,20м., трябва ли ни разрешение от съседите и можем ли да я правим без одобрен проект и разрешение за строеж, според новия ЗУТ? Както и за оградата към улицата , с плътна част 0,60м.

От къщата към оградата на съседния имот, ще има навес, та и за него се питам, дали ще ни трябва разрешението на съседите, че там се оказаха много наследници и се отвори проблем. За навеса също мярнах в нета, че разрешение за строеж вече не се изисквало.

Ще съм благодарна много, ако помогнете с инфо.  bouquet

Така, може да ме намразиш, ама....

наистина чети, само преди няколко страници споделих, че ние трябваше да съборим нашия навес  Confused

Въпрос на съседи. Но ако искаш да е въпрос на сигурност, направи нужното. Нямам предства какви са сега изискванията, но се обади в общината (станали са по услужливи и внимателни) и питай архитекта във вашават община. Разрешително за строеж за навеса може и да не ви трябва, но тези три метра отстояние са важни ( ако не се лъжа има някаква разлика кога са три кога четири метра) и проблемът се решава с декларация за съгласие ( най-добре нотариално заверена). Освен това има значение и процентното застрояване на имота. А пък навес, който опира с колони в земята се води масивна постройка, поне според това което знам от нашия случай.
Ние между другото се опитахме да минем метър, като изобщо не го споменахме в документацията при искане за разрешително на строеж, ама хората са умни- поглеждат гугъл мапс и питат - това какво е!  Mr. Green

И за плътната ограда сигурни ли са останалите потребители, че може? мен ме съмнява  Thinking

# 478
  • Русе
Трябва разрешително за всичко, и за навес, и за ограда, и за дострояване. Не се лъжете да правите без. И дали е плътна или не оградата зависи, ние нямаме право никъде на плътна, само на ажурна.
Проучете си добре нещата и не бързайте, по-добре бавно, но изпипано, отколкото да бързате и събаряте после. Наши приятели така пострадаха, хем имаха съгласие. Ние само основи махнахме и после си правихме наново с проект, разрешително, ....

# 479
  • София
Ние също сме с Младост нямаме криви доволно сме. Те нямат кой знае каква разлика с Тондах освен цената. Цвета е един ако това е определящо, другото е че нямат голям избор на капаци,но ако не е нещо особено покрива са чудесни. Ние също ще правим ограда и съседа ни иска плътна ограда 2,20м ,но ние много не сме съгласни.Архитекта обаче каза, че ако той иска може да я направи плътна без наше съгласие изцяло в неговия имот. Ако е на границата се иска съгласие , но ако е в неговия парцел не.
Това просто не е вярно. Няма как да построи законно плътна ограда в триметровия сервитут. Може да си изкара разрешение за строеж на плътна ограда без съгласие на съседите, само ако е на три метра в неговия парцел и не нарушава останалите показатели на УПИ-то - плътност и К-инт.
Една жалба и ще ви бутнат дори и зайчарника. Общинарите това чакат - да се занимават с дребните риби  Wink

Общи условия

Активация на акаунт