Неапол (Кампания) и Бари (Пулия) – Красивата Южна Италия – 2

• 113 990
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
Великолепен е двореца и не бих сравнявана с никой друг. Просто защото всеки има собствено излъчване. Виждала съм Версай през пролетта когато всичко е разцъфнало и по същото време обиколих и замъците по Лоара. Място за сравнение няма наистина. Но мен така или иначе ме спечели Лоара с романтиката си.
Така че иди без да очакваш нищо, по добре човек да се остави на усещането си на място. Всеки човек и а различно неразбиране за красота, емоция, всеки е с различен вкус.

Ето аз примерно бих пропуснала Казерта и бих се върнала в Позитано и Равело. Без тях за мен цяла Кампания е нищо.

# 181
  • София
И ние с посока Неапол или по-точно Салерно.
Билетите до Неапол и обратно са закупени: летим на 12.09 и обратно на 19.09.
Избрахме за база Салерно. По-евтини са местата за спане. Ангажирали сме 5 нощувки в Салерно и две в Неапол. Всички са с право на канселиране.

След кацане мислим направо за Салерно да потеглим. Видяхме, че има два автобуса/ единия е SITA Buss/ и като часове на тръгване ни устройват.
За полета на връщане поради ранния час мислим с такси. Хотела, който сме запазили е на площад Гарибалди. Цената по справка трябва да е 16Е.
Плана засега е:
* един ден за Капри с тръгване от Соренто, а до там с автобус. Ще проверим за фериботи от Салерно.
* един ден за Помпей и Везувий. Трябва да проверим освен с влак дали може и с бус.
* един ден по крайбрежието до Соренто. По възможност с корабче. Някой има ли линк?
* вероятно същото но в обратна посока, от Соренто/ за да го поразгледаме по-обстойно/ към Салерно. Или плаж ако намерим такъв в близост до Салерно. Някъде във форума видях предложение на юг от града.

*един ден и половина за Неапол. Не сме мислили все още какво искаме да разгледаме. Приемаме предложения. Разходките по улиците са приоритет, но нещо заслужаващо си не трябва да се изпуска.

Какво бихте препоръчали за транспорт до Салерно? Директно с бус или с Алибус до Неапол и от там с влак.
Дали е добра база Салерно за обиколка по Амалфийското крайбрежие с публичен транспорт?
При разходката по крайбрежието да отделим ли време на Минори и Майори?

# 182
За един ден цялото крайбрежие и Соренто няма да ви стигне. Местата са доста, Да решите до Равело да се качите после Амалфи и Позитано, само имате да се прекачвате на поне 2 автобуса. Ако искате и Соренто, а то е хубаво хептен няма да ви стигне.
Ние го минахме в 2 дни , като  в тях не влизаше Соренто, тъй като там бяхме на хотел.
За Капри и Позитано отделихме по един цял ден, по отделно.

Само в път между Соренто и Амалфи имате към 2 часа.. и малко ако е по -натоварено.

# 183
  • София
Благодаря, момичета Wink)) Ще го видим замъка задължително, мъжът ми малко се опъваше, ама го спечелих с Междузвездни войни Wink)) Ние сме 7 нощувки, мисля че ще успеем с всичко, което сме набелязали.На крайбрежието ще отделим два дена, един ден и на мен ми се струва малко.

# 184
Тази красота на Позитано и Равело ме е запленила много. Амалфи го гледах от лодка- като от приказките. Остров Капри също е по своему уникален, независимо, че и там като всяко хубаво нещо се комерсиализира. За мен тази част на Италия е прекрасна.

# 185
Здравейте отново! Имам пак питане. В началото на октомври има ли фериботи, които да пътуват от Позитано до Капри. Сега разглеждам разписанията на тези, които ползвахме през юни и на едните пише, че са валидни до 12 юли, други до 29 юли, а моите приятели ще са в Позитано на 01 октомври. Благодаря предварително!

# 186
Фериботите за о-в Капри тръгват от Соренто или от Неапол.

# 187
Да допълня Или, че тези от Соренто пътуват за 20 Мин и не са толкова скъпи поради тази причина.

# 188
Ние бяхме в Позитано в началото на месец юни. Тогава имаше фериботи до Капри. Дори имаше и такива, които идваха от Неапол и продължаваха до Амалфи. Не знам обаче как ще е положението в началото на октомври.

# 189
От Неапол фериботите до Капри и Исхия са целогодишни

# 190
Миналата година бяхме на Капри на 11 октомври, имаше си фериботи. На отиване от Castellammare di Stabia, на връщане до Неапол.Спират само на Соренто.

# 191
Включвам италианския Версай в обиколката ни. Ако някой го е посетил, моля да сподели. Градините ме впечатлиха, автоматично отпадат другите в Неапол или просто този трябва да е за десерт Wink))
http://reggiaofcaserta.altervista.org/en/visit/opening-and-ticket/. Онлайн билета излиза 13 евро, за деца под 18 години 1 евро.

Определено си заслужава. В официалния сайт на двореца има много подробна информация за всичко - по стаи, галерии, експонати, описани са и композициите на "водния стълб" - фонтаните  - какво точно изобразяват. Аз бях разпечатала инфо от там и докато го разглеждахме четяхме какво точно гледаме.
За разглеждане на парка може да си вземете колелета под наем - лесно и удобно, ние си направихме и пикник на една пейка в парка, разкошно е.

Иначе е много лесно да си я организирате самата екскурзия. Ние с влакче пътувахме от Соренто до Неапол - от там до Казерта пак с влак. Двореца е срещу гарата на 5 минути. В двореца и градините бяхме 5 часа (на организираната екскурзия им дали 1 час само за двореца и който искал да види парка хванал шатъл за 15 минути - толкова безсмислено, за да могат да посетят някакъв търговски център от който всички бяха недоволни). От Казерта пък хванахме влак до Капуа - на 7 минути е, за да видим Амфитеатъра, и от там Капуа-Неапол , и Неапол - Соренто. Денят ни започна в 8 сутринта и в 18,30 бяхме в градината на хотела за вечеря.

Писах го и по-рано и пак ще се повторя аз по-уреден транспорт от този, в тази част на Италия, не бях виждала. Влакчетата са идеални за туристите - хем евтини, хем много на често.

Амалфийското крайбрежие и аз препоръчвам да се гледа от лодка. Нашият тур започна от Смарагдовата пещера и после ни прехвърлиха на друга лодка - до Амалфи. Качете се и на Равело - заслужава си и самото селище,  и двете вили Чимбоне и Руфоло са много красиви с разкошни гледки.

ПП: Арте картите са нещо много удобно  Peace при самостоятелни пътувания.

# 192
Moмичета, да ви попитам за спортен аутлет с качествени марки (Adidas, Nike) някъде из района на Бари, Арбелобело, Матера, Остуни...някъде в тях или по пътя между тях..

# 193
  • Sofia
През лятото има сезонен автобус от Алберобело до Матера .  Peace
Не намирам инфо. След 2 седмици пътуваме.

# 194
  • София
Живи и здрави, след буквално часове пътуваме - полетът ни е рано в петък. Май едва сега почнах да се вълнувам (работната вълна не прощава  ooooh! но съм готова с разпечатани документи, информация, какво ли не.

Намерих много стари теми за района около Неапол (фокус Капри и другите острови). Та исках да питам - планирали сме фери от Неапол до Капри, защото там ще имаме свободен ден (събота). Ако си купим билет за ферито от предния ден, ок ли е? И прочетох, че от едното пристанище са по-бързи феритата.

Относно отиването на върха - горе долу за колко време се стига пеша, който го е правил така, разбира се? Моят мъж има страх от лифтове, та вариантите са пеша, фуникулар или бусче.
На място ще разгледаме вариантите обиколка с лодка и пещерата, пък да видим (едната ни приятелка пък й става лошо Crazy ).

Някой, който е ходил, може ли да каже цени сега - фери, лодка до пещерата/вътре (знам, че са различни лодки), обиколка на острова с лодка, бусче, с което да се обиколи острова - Капри, Анакапри?

След това, като спим в Пуциони, ще предложа Иския и другия остров в близост, ако има желаещи, да се разходим и до там.

Голямо благодаря на всички, които споделят полезна информация тук и на други места - безценно е и ти помага безкрайно много в организирането на пътувания!  bouquet bouquet bouquet

Общи условия

Активация на акаунт