ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 213
  • 828
  •   1
Отговори
# 225
Косачка за мулчиране.  Peace
 Иначе с обикновена не става - задушава се тревата и става по - зле.
О, да, трябваше да уточня още в началото.

# 226
  • София
Да. Такава става Simple Smile
Ние сме с робот, който точно така коси (и тори), но понеже (все) още е рядко срещано чудо, та си позволих да обърна внимание за обратния ефект Simple Smile

# 227
Мъжът ми от някакъв сайт беше намерил фирма, която внася това все още рядко чудо втора ръка от Германия.  Страхотна работа върши, а цените са поносими. Тревната ни площ е около 2 декара с много големи плодни дръвчета и косенето допреди време беше утрепително начинание. То не че и сега става от самосебеси...

# 228
Момичета, Сортови семена са пуснали поръчките за есенни луковици.

Поръчах си от любимите пролетни цветя. Сега ще мъдрувам в какви съдове да ги насадя, за да не ми ги извлече слятото куче. Сякаш кофички от кисело мляко ще дойдат тесни за по 1 луковица или?!?!?!  newsm78

Харесала съм си и едно дръвче - смееща се върба. Мисля да си засадя такова. Някой има ли?

# 229
Утро77, за луковиците и сляпото куче:
Купуваш си рабицова мрежа (евтина е по пазарите)-има едра, ситна, мека, твърда... Подбери по-ситна и твърдичка. Изкопаваш легло, полагаш мрежата, върху нея малко пръст, луковиците и пак пръст. Каквото стърчи от мрежата над земята го изрязваш, за да е естетично.
Удобно е ако се вадят после луковиците, направо дърпаш мрежата.

# 230
Сигурни ли сте, че ще помогне тая мрежа?!?!

Миналата година засадих към 100 луковици и ми изникна само един зюмбюл.  Rolling Eyes Но обожавам пролетните цветя и не искам да се откажа.

# 231
  • густо майна Филибето
Утро, на мен първата година ми изнесе сляпото куче луковици за 300лв, затова почнах с мрежата.

,  това с изрязването после на стърчащото е направо мисия невъзможна Mr. Green
Аз купувам от ситната поцинкована, непоцинкованата на третата година е ръждива и сляпото куче се е случвало да й види сметката.
Много я мразя операцията с рязането, правя го с градинарската ножица, трудно е и много боде. Излишното го подгъвам малко под нивото на почвата и го засипвам с пръст.
Ако има някой по-удачен начин за рязане, много ще съм благодарна да го сподели!
Луковици обаче не вадя, защото с мрежата ми е трудно, наоколо гъсто гъсто съм насадила други неща и може да ги уморя.
Затова лалетата и зюмбюлите ми изчезват, малко са ми сортовете които се множат и растат всяка година без вадене.
 С нарциси, лилиуми и минзухари нямам проблеми, те си растат и се множат.
Ще погледна и аз, може да харесам нещо, благодаря за информацията  bouquet

Тревата като е висока, веднага след като се окоси е жълта, това е по-скоро заради липсата на светлина долу. След няколко дни ще започне да се възстановява. След косене ние торим и поливаме. Вече май писах тука - с шепата равномерно тор, амониева силитра или бързоразтворима  азот/фосфор/калий плюс елементи. За тервата NPK е най добре да е с равни числа, например 18:18:18, но не е грешка ако е и друго.
Желязо няма да е излишно, но не знам голяма поляна как може да се полее равномерно, кофа по кофа newsm78 При недостиг на желязо се получава хлороза - жълтеене, при което жилките си остават зелени.
При трева, която отдавна не е косена, обикновено освен насятата смеска, вече са поникнали и плевели, възможно е и те да са се насели, затова може чак на трето-четвърто косене ще се получи хубавата ливада.
Пролетта косим всяка седмица, като почнат горещините става и през седмица. (смеската не расте в горещините)

# 232
  • ВАРНА
 Здравейте!Имам нужда от помощ.На мимулуса се появи налеп(но не е брашнеста мана) придружен с гадни въщества в бяло наподобяващи на въшки,но са много подвижни(скачат,като скакалци) и много големи,за да са нормални въшки-към 5-6 мм.Имала съм въшки по цветята,но тези се различават.Наподобяват мини рачета.Трових ги с нисоран 5 ек и ортус 5 ск без резултат.

# 233
  • густо майна Филибето
Нисоран и ортус са за акари, не за въшки. Виж дали имаш инсектицид - Нуреле, Вазтак, Би-58, Децис...

# 234
  • В градината...
Ние пръскаме и зеленчуци, и цветя с актара.

# 235
Ще го взаимствам това с мрежата за луковиците! Благодаря!  bouquet

Ljuboznatelna , отново си полезна и по повод тревата - нашата както си беше хубавка и сега в жегите и на мен взе да ми жълтее. Непосредствено след окосяване се забелязва това и хич не ми харесва.  Sick

# 236
Моята под сянката не жълтее, ама на слънцето да. Ще се оправи.
За мрежата-ами ножица за тел хубава, лесно реже. Занимавка е, предните години си играх, ама сега ме мързи.

# 237
За луковиците леля ми препоръча да ги слагам в пластмасови чашки от кафе, надупчени на дъното. Според нея така не потъвали. Дали е добра идея?

# 238
Добра идея е само за малки луковици, например фрезии. Големите луковици и далиите не се събират в чаша от кафе. Аз използвам заровени в земята пластмасови касетки от заленчуци и стари саксии.

# 239
Еха, това с касетките е страхотна идея. Аз гледах, че се продават панери за садене на луковици, но ми се стори излишен разход.
А дъното на саксиите махаш ли го или направо така се заравят?

Общи условия

Активация на акаунт