ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 221
  • 828
  •   1
Отговори
# 240
Добра идея е само за малки луковици, например фрезии. Големите луковици и далиите не се събират в чаша от кафе. Аз използвам заровени в земята пластмасови касетки от заленчуци и стари саксии.
Това за касетките е много хитро. Нямаше да се сетя. Саксиите пластмасови ли са или глинени? След като чашките за кафе са малки за луковици, може би кофички от кисело мляко, подрязани да не са много високи, ще свършат работа?

# 241
И на мен ми го казаха това с кофичките от кисело мляко ,но не съм убедена доколко ще се получи. Засадих в кофички гладиоли. Нещо ми се струва, че не растат много добре. В началото тръгнаха, сега стопират...  newsm78

Като железен препарат за клематисите в Агроаптеката ми препоръчаха Ергон. Да, ама забравих как се разрежда, а на опаковката пише само за някакви декари... Сложих по една капачка в няколко литра вода - 2-3 литра. Надявам се да не съм объркала нещо фатално...

Не знам дали ще успея да ги спася тия клематиси - от пролетта са ми, дори цъфтяха малко. Но нещо се влошиха. Не само, че листата им пожълтяха, но снощи забелязах и изсъхнали клонки... Научих, че за клематисите било добре корените им да са на сянка - ще мисля нещо по въпроса, да засадя някакви ниски растения примерно....  newsm78

Ljuboznatelna , тези розички, дето ми казваш, че ти приличат на Феири, сега пускат едни дълги клонки, които стърчат доста над самата роза. Така ли да ги оставя или трябва да ги режа???

# 242
.... Саксиите пластмасови ли са или глинени? След като чашките за кафе са малки за луковици, може би кофички от кисело мляко, подрязани да не са много високи, ще свършат работа?
саксиите са всякакви - пластмасови, дори стари пробити тенджери използвам. Колкото са по-големи - по-добре, защото луковиците се увеличават и по брой и по размер за сезона.
.... А дъното на саксиите махаш ли го или направо така се заравят?
дъното не го махам, защото моите подземни домашни любимци са вълча порода хах и ще ми изядат растенията. Може да се пробият допълнителни дупки на дъното и се слагат малки камъчета отдолу за дренаж.

# 243
  • густо майна Филибето
Да, малки камъчета и пясък, защото в саксии и кофички водата се задържа по-дълго и може да изгният.

На фейрито нищо не пипай, те като се отрупат с цвят ще виснат.
Малка ти е розата, не я пипай сега, пролетта ако мислиш, че има нужда, тогава.

# 244
Да, малки камъчета и пясък, защото в саксии и кофички водата се задържа по-дълго и може да изгният.

На фейрито нищо не пипай, те като се отрупат с цвят ще виснат.
Малка ти е розата, не я пипай сега, пролетта ако мислиш, че има нужда, тогава.

О.К.  Peace

Загледах се и по други растения и ми се иска да наслагам в двора, за да си растат. Вече си примирих, че всичко ще става бавно.

Харесала съм тези, ако имате впечатления, забележки, моля да ми ги споделите докато е време!!!

- Японска спирея /колко голяма става, слънце или сянка
- Японска дюля /колко голяма става, слънце или сянка
- Гипсофила /мисля да наслагам край розите, харесва ми тази комбинация ,видях на една снимка/
- Вайгела 8Край оградата
- Текома /край оградата
- Радиканс голд
- Лоницера японика/аз на това му виках Жасмин, но сега разбрах, че съм бъркала. Харесва ми как мирише. Ще бучна нейде край оградата
-Червен берберис  /колко голям става, слънце или сянка

Искам да сложа и 1-2 туи. Интересува ме кой вид остава така да се каже, по-нисък. Не искам да гони небесата, а по-скоро да ми е на нивото на оградата - 2 метра.  newsm78
Туя смарагд каква е???

# 245
  • густо майна Филибето
В Гугъл ако ги потърсиш, особено с латинските имена, ще ти излязат много снимки за да се ориентираш.
Дребни са радиканса , гипсофилата и японската спирея донякъде.
Всички обичат слънце, особено различните от зелено.
Бербериса са много видове, има и джуджета.
Подготви се общо взето за храсти два, два и петдесет високи и 150см широки, но това след пет-шест години минимум.
Текомата се катери и вие, трябва й опора, като се изкачи докъдето е хваната, започва да виси. Пуска много издънки, имам и на 3м от растението. Това след трета четвърта година го прави
Туите рядко са ниски,по принцип са дървета. Джуджетата напоследък са предимно хибриди разни. Височина се поддържа със стригане. Западните туи са за предпочитане - рядко се режат.
Туя Смарагд е западна туя, с пирамидална форма.
Искаш прекалено много информация, Гугъл ще ти е по-полезен, ползвайки това, дето го написах.

# 246
  • на село
За туите мога да се включа - ако не ги искаш високи - яко подрязване. Ние имаме няколко в градината - колкото повече повече ги подрязваш, толкова по- гъсти стават. Мъжът ми ги оформя като топки. Режем ги напролет.

Туя смарагд си е туя, само че по- яркозелена. Има специфични неща при напояването на различните видове туи. Хубаво е в някой разсадник да се консултираш, с някой който ги отглежда /не търговци/ , защото някои искат повече вода, други не. Ако всички дръвчета са на едно капково /ако така ги напоявате/, е хубаво тези неща да се съобразят. Като цяло съм забелязала, че туите не понасят дълго засушаване. Доста сме уморили  Laughing

# 247
  • В градината...
Кълбовидна туя имаме - зелена и златиста /голдън глоуб/. Не знам дали много растат на височина, мисля че равномерно и настрани.

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 14:07 от perunika

# 248
  • На брега
Утро 77, червеният берберис заради цвета ли го искаш? Аз много харесвам растения с пурпурни листа Heart Eyes. Тази пролет засадих пурпурен физокарпус. Берберисът боде.

# 249
  • густо майна Филибето
Има и червенолистна смрадлика: cotinus coggygria 'royal purple'

# 250
И аз да се включа за храстите... Японската спирея е красива само на снимка, на живо е съвсем невзрачен храст, който на всичко отгоре трудно се унищожава, имам два които не умират и това е  Mr. Green Много по ми харесва обикновената бяла спирея, а и по-лесно се комбинира на цвят с др. растения.
Туите растат наистина до там до където ги режеш, искат доста сериозна поддръжка иначе изсъхват и е грозно като трябва да се сложи нова, трудно е да намериш същия вид и размер.
Лоницерата е ароматна, но е доста агресивна и се разпространява сериозно.
Внимавай с храстите, да не се задръстиш, растат както каза Любознателна и на високо и на широко и искат място и поддръжка. Аз така се задръстих с филаделфус, за няколко години стана огромна стена и ставам луда докато го окастря. На едно място, където не съм го рязала е високо повече от 4 метра - над електрическите кабели е вече...

За жив плет ми останаха очите в един такъв от жасмин в Италия  Heart Eyes и как мирише наоколо просто не е истина. Откъснах си 3-4 малки клечки да си вкореня, дано да успея.

# 251
Утро 77, червеният берберис заради цвета ли го искаш? Аз много харесвам растения с пурпурни листа Heart Eyes. Тази пролет засадих пурпурен физокарпус. Берберисът боде.

Мда, заради цвета!
Гледах много в гугъл относно растенията, но там не ми изглеждат така грамадни...
Искам нещо по-нисичко...  Rolling Eyes newsm78

И смрадликата видях, но доколкото разбирам и тя е доста голяма.

Фри, благодаря за информацията!
Ето за такива подробности питам, дето ги няма в гугъл.  Peace

Искам да си сложа разнообразни растения в градината, но разбира се, чак да се задръстя не бих искала!
Текома много ми харесва и мисля да си сложа на 1-2 места. Клематисите ми май умряха. Ще подновя наесен. Рози имам бордюрни и увивни. Остана да сложа и малко чаени.

Мъжът ми много иска да имаме туя и затова питам - по възможност да сложим някоя по-дребна.
Не знам дали е туя, виждам на места едни по-малки такива с пирамидална форма, светло зелени...  newsm78

Ето това растенийце също ми се хареса - ерика :
https://www.google.bg/search?q=%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0&am … KHYmYDnwQ_AUICCgB

Последна редакция: чт, 30 юни 2016, 16:35 от utro77

# 252
  • густо майна Филибето
Моята я поддържам с рязане  под два метра.
Берберисите ги режа през година до метър, на по-следващата гонят три.
Имам и по-ниски сортове, но и те с времето доста нараснаха.

И този бъз е много ефектен, но и той става много голям. Расте бързо. sambucus nigra black lace

# 253
Аз засадих храстчета фалшив жасмин миналата есен уж за жив плет. Не са помръднали. Не знам защо изобщо не растат.

Харесват ми много едни малки дръвчета с остри червеникави листа. Май е клен.
Видях го и в градината на Любознателна от снимките.
Искам да попитам той става ли голям или е някакъв декоративен сорт?
Защото го срещнах и в градините на заведения на места, които не са подходящи за голямо дърво.

# 254
  • густо майна Филибето
Кленовете са над 200 вида, има и такива, които бавно нарастват. И окраските, и формата на листата могат да са различни.
Малко капризно растение, но пък много красиво!

Общи условия

Активация на акаунт