ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 227
  • 828
  •   1
Отговори
# 255
Харесала съм тези, ако имате впечатления, забележки, моля да ми ги споделите докато е време!!!
- Японска спирея /колко голяма става, слънце или сянка
- Японска дюля /колко голяма става, слънце или сянка
- Гипсофила /мисля да наслагам край розите, харесва ми тази комбинация ,видях на една снимка/
- Вайгела 8Край оградата
- Текома /край оградата
- Радиканс голд
- Лоницера японика/аз на това му виках Жасмин, но сега разбрах, че съм бъркала. Харесва ми как мирише. Ще бучна нейде край оградата
-Червен берберис  /колко голям става, слънце или сянка
Искам да сложа и 1-2 туи. Интересува ме кой вид остава така да се каже, по-нисък. Не искам да гони небесата, а по-скоро да ми е на нивото на оградата - 2 метра.  newsm78
Туя смарагд каква е???

Изброените растения, с изключения на туята, са непретенциозни откъм грижи. Бих ги нарекла "промишлени", прекалено много експлоатирани в обществените зелени площи.
Текомата е ефектна, но е толкова агресивна, че ако не си прежалила околното пространство, по-добре не я сади. Няма спасение от нея, има издънки в периметър 5 метра, надига плочи и събаря каменни огради. Расте на слънце и не е никак претенциозна.
Лоницерата е приятно катерливо растение с много ароматни цветове. В сравнение с текомата е направо като въздушна.  Laughing
Японската спирея е ниско храстче, което не винаги цъфти. Малко и невзрачно е през по-голямата част от времето.
Японската дюля цъфти напролет и е красиво, но само тогава. Не съм й фен.
Вайгелата е сравнително нова у нас, имам я в двора, но все още е малка и не мога да кажа дали ми харесва. Киселият трън боде, става за жив плет, но мисля, че не това е целта.
Туи има всякакви, но не виреят твърде тук. Изискват специални грижи и пак не е гаранция.
Много красиво храстче е лагерстремия индика - https://www.google.bg/search?q=%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D1%80%D1 … KHVOvCn4Q_AUIBigB.
Будлеята също ми харесва. Тази пролет засадих в двора, не е спирала да цъфти и порасна с около 40 см.

Ериката не е зимоустойчива. Трябва есента да се вади и прибира на топло Подобно на ериката е калуната. С нея няма проблеми, тя е местен вид.

# 256
Аз си мисля, че това че текомата и глицинията бутат огради и къщи е доста силно преувеличена легенда. Имам глициния от 2007г. Мъжът ми я ненавижда и не пропуска да я ореже  Laughing Посадена е на около метър и нещо от къщата и още не я е бутнала. Токова много снимки съм гледала с къщи обвити с многогодишни глицинии, че не ми се вярва да е чааак толкова страшно. Между другото преди години видях една глициния самостоятелно растяща - без подпора или стена в центъра на двора на една фирма (Майер в Малинова долина). Беше рязана отгоре и изглеждаше като чадър - гъба, много красива  Heart Eyes Посадих една такава самостоятелно без да има подпори за катерене и не ми е мн. ясно как да я режа, но ще си я направя точно така.
Текомите - също. Има ги и тук в БГ и надолу на юг масово и в Гърция и в Италия, не видях къща бутната или разрушена ....

# 257
  • густо майна Филибето
От къща до къща има голяма разлика Simple Smile Ако е керпич с каменни основи, всеки як корен може да мине между камъните и като надебелее да ги размести. Обаче с новите норми за строителство и тоновете бетон, които се изливат, няма никакъв шанс.

Страшничко е като на нова съседската глициния, защото може да реши да влезе под керемидите и да ги разбута. Това нещо се увива за всяко стръкче, до което се докопа, а като е младо клонче е съвсем тънко.

Ето една ,оформена като дърво, в с. Тъжа
Скрит текст:

# 258
ее123456 , благодаря много за включването!

Лагерстремията много ми харесва и на мен - ще обмисля!  Peace

Будлеята свързвам винаги със змии.  Rolling Eyes Има я много край морето, където и змиите са много лятно време. Но иначе е красива, признавам. Може и да си взема, на не лилава, че точно лилавите са ми се набили в очи.  ooooh!

Текомата ще бъде далече от къщата, така че най-много оградата да пострада, но не вярвам. Свекърва ми има в двора - катери се по навеса. Всичко изглежда наред. Мисля, че е 7-8 годишна. Е, само се оплака и тя, че много издънки пускала наоколо. Но ще се прежаля заради красотата й.  Peace

# 259
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
ее123456 , благодаря много за включването!

Лагерстремията много ми харесва и на мен - ще обмисля!  Peace
Будлеята свързвам винаги със змии.  Rolling Eyes Има я много край морето, където и змиите са много лятно време. Но иначе е красива, признавам. Може и да си взема, на не лилава, че точно лилавите са ми се набили в очи.  ooooh!

Скрит текст:
Текомата ще бъде далече от къщата, така че най-много оградата да пострада, но не вярвам. Свекърва ми има в двора - катери се по навеса. Всичко изглежда наред. Мисля, че е 7-8 годишна. Е, само се оплака и тя, че много издънки пускала наоколо. Но ще се прежаля заради красотата й.  Peace

не съм гледала будлея, но много я харесвам  Blush харесва ми идеята двора да се пълни с пеперуди  Blush
чудя се, ако се оформя редовно няма ли да може да се поддържа като дърво, не като храст?
смрадликата в старото дворче така я оформихме  Peace

# 260
  • густо майна Филибето
Според мен няма да е лесно, защото пуска отдолу нови клони. По принцип будлеята се реже ниско долу рано пролетта. До края на сезона е над два метра. Може би ако не се реже, ще оголи отдолу стебла (бързо стават дебели) и горе ще цъфти.
това намерих

А това предполагам го постигат с някакви хормони да не се издържават дръжкиге, защото те израстват около метър поне преди да зацъфти
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/e2/c2/41/e2c24131bb57b … 57b8cdb7d17c1.jpg
Аз имам най-много пеперуди на лавандулата,докато цъфти, и на един вариегатен сибирски дрян, там незнайно защо. Будлеята също събира пеперуди, но не чак толкова.

Забравих да допълня, че и тя, и лагерстремията не виреят във всички части на страната.

Последна редакция: пт, 01 юли 2016, 11:09 от Ljuboznatelna

# 261
Според мен няма да е лесно, защото пуска отдолу нови клони. По принцип будлеята се реже ниско долу рано пролетта. До края на сезона е над два метра. Може би ако не се реже, ще оголи отдолу стебла (бързо стават дебели) и горе ще цъфти.
това намерих

Аз имам най-много пеперуди на лавандулата,докато цъфти, и на един вариегатен сибирски дрян, там незнайно защо. Будлеята също събира пеперуди, но не чак толкова.

точно това имах предвид - да се почистват издънките, да се махат ниските клони и останалото да се оформя като корона.  Peace
смрадликата престана да пуска издънки на четвъртата-петата година, индийският люляк по-рано Simple Smile белия люляк е дръвче, но пуска издънки всяка пролет  Blush
имах идея така да "вдигна" и розовото феъри, но не стигна времето  Confused

# 262
  • густо майна Филибето
Аз съм вдигнала като щамба една катереща роза, но тя е сгъчкана с други и така и така не расте бясно. Оставих два шиша да пораснат (нейните са яки) и ги клъцнах на метър и петдесет. Те от там се клонят и цъфтят вече трета година, а аз пролетта режа там ниско и се оформя нещо като кълбо. Отдолу обаче постоянно избиват клонки, аз ги чакам пролетта да цъфнат и после ги махам.
Не зная докога ще цъфти обилно, розите понякога намалят цъфтежа на клони над 4 години.
Иначе фейри май има на присадка, като дърво. Може и да се получи Simple Smile

# 263
на новото място ще ми дойдат нови идеи, а на цветята в старото дворче ще се радват други хора  Hug

# 264
  • густо майна Филибето
st. Dobri , ще се местите ли някъде?
Тъжно е като оставяш труда си, но пък има голямо вълнение около новите идеи, и за къща и за градина Simple Smile
Днес кат опътувах си мислех за теб и будлеята, по-точно си мислех защо будлея, а не например дървовидна ружа? Сега обилно са нацъфтели, и храсти и дръвчета. Прекрасни са! Моите са сбутани и почти на сянка, малко цвят ме радва, не могат да се развихрят. А толкова ги харесвам!
При нас е жега и розите в момента издребняват и много бързо прегарят, много повече би ме радвала една дървовидна ружа.

# 265
има и дървовидна ружа, различни цветове   Laughing
но будлеята мирише на мед  Blush а с дребчо се забавляваме с идеята да има и от това и от другото, а ако може и още нещо  Hug

преместихме се  Hug
сега живеем в Голямата Мушмула  Blush
имаме си и ново дворче, а старото ще трябва да продадем, защото е далеч и е трудно да се поддържа  Confused

# 266
Такам... Имам си вече Текома и Лагерстремия!  Flutter

Имахме и близки срещи с третия вид през уикенда - един огромен смок /около 150-160см./ "притича" точно през средата на полянката ми пред къщата.  Shocked Rolling Eyes Беше егати бързото животно. Доста неприятничко се почувствахме с мъжа ми.
Лошото е, че се шмугна натам, където видяхме и предния път змията... Дали нямат някое скривалище там? Ще трябва да се поразтърсим. А точно там си садих Текомата предния ден.  Sick

Честно казано, се шашнах... Ако е в задния двор, айде няма проблем - да си щъкат. Но точно отпред, където сме целия ден с децата...

Може би се е "объркал", тъй като се бяхме оттеглили за следобедна почивка и беше напълно тихо и спокойно. В момента, в който излязохме на верандата, той се стрелна да бяга.

Не искам да ми притичват из двора пък!  Crossing Arms

# 267
  • на село
Нямате ли куче?
Нашето не дава жива твар да припари. Пък иначе с нас е много хрисим...
Тази сутрин намерих в тревата един убит таралеж.  Cry
Толкова ги харесвам! А и ядат охлювите и змиите.

# 268
Имаме, но е "апартаментско" и си го водим с нас. Онзи ден не го бяхме взели, когато видяхме змията.

# 269
  • густо майна Филибето
Вземете си плъх(ка) Виж как се бори за малкото си  Mr. Green
https://www.facebook.com/vmirechudescom/videos/487903078071076/

Общи условия

Активация на акаунт