ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 029
  • 828
  •   1
Отговори
# 30
Може и аз да съм в грешка значи. Извинявам се  Hug
При нас ги докараха тези иглики в нашия магазин ( обикновен магазин за хранителни стоки ) всички си купиха от тези иглики и на др пролет на никой не им покара. Възможно е да са измръзнали знам ли. При нас е доста студено. Розите тепърва почват да отварят цветове.

Последна редакция: чт, 26 май 2016, 12:18 от stefyyyy

# 31
  • густо майна Филибето
При мен по някаква причина ярките вносни иглики не преживяват повече от две години.Затова си купувам от бабите на пазара.
Но пък миналата година една добра душа ми изпрати от нейните вносни, пролетта бяха отрупани с цвят, листо не се виждаше. Да видим догодина Rolling Eyes

# 32
Любознателна а видях че имаш видни лилии. Може ли да ми препоръчаш от къде да си купя и има ли нещо по специфично което трябва да знам за отглеждането им. Твойте на каква дълбочина са? В езерцето ли презимуват?

# 33
Не зная тук ли е мястото. Моля за помощ. Есента си купих черница. Дървото все още е живо, но никаква пъпка не изкара листенце. Засадих я по всички правила. Някой да знае начин да получа от ум.... писмо?

# 34
  • густо майна Филибето
Любознателна а видях че имаш видни лилии. Може ли да ми препоръчаш от къде да си купя и има ли нещо по специфично което трябва да знам за отглеждането им. Твойте на каква дълбочина са? В езерцето ли презимуват?
Има различни лилии, сега има хибридни, които правят сравнително къси дръжки на листата и не се разрастват прекомерно. Би трябвало който ги продава да знае за каква дълбочина са. Зависи в коя част на България си, но 80-90см обикновено е достатъчна за да оцелеят, ако са на дъното. Ако са от по-плитководните, късно есента ги пускаш на дъното, пролетта ги вадиш.
 Нашите са купувани от цветните изложенияя в Пловдив, от разсадник Зелена пролет в София, мисля, че и от ММ трейдинг.(онлайн търговия)

katia-74 , освен да те посъветваме да изчакаш още, не знам друго какво. Плачеща ли е?

# 35
Какво значи плачеща? Кората е суха. Направих пръстен по кората с нож, вътре е зелена и свежа. Ще чакам.

# 36
Забравих- благодаря!

# 37
  • В градината...
Записвам се в темата, правим градина, тепърва се оформят нещата, трудно ми е, доста растения накупихме и засадихме. Но си иска време.
На първо време да попитам - имаме 10-тина доста стари рози. Една съседка ми каза, че не може да се пресаждат, защото се хранят от крайните корени, които на практика се отрязват при пресаждане, защото са твърде големи корените, вярно ли е ? Опитахме с 1-2 и наистина умряха.

# 38
Какво значи плачеща? Кората е суха. Направих пръстен по кората с нож, вътре е зелена и свежа. Ще чакам.

Shocked

# 39
Записвам се в темата, правим градина, тепърва се оформят нещата, трудно ми е, доста растения накупихме и засадихме. Но си иска време.
На първо време да попитам - имаме 10-тина доста стари рози. Една съседка ми каза, че не може да се пресаждат, защото се хранят от крайните корени, които на практика се отрязват при пресаждане, защото са твърде големи корените, вярно ли е ? Опитахме с 1-2 и наистина умряха.

Естествено, щом са доста стари розите, значи и корените са големи. Щом една-две са умрели, значи извода е ясен. Толкова ли им е зле сегашното място, оставете ги където са. А и това време не е подходящо да се местят и млади рози, вече е топло.
Не вярвам стара роза да издържи преместване, още повече в топло време.
Ако обаче така или иначе си решила да ги махаш, то трябва драстично да се ореже короната и може да опиташ спасяване. Ако пък не е спешно местенето-поне да е в хладната късна есен.

# 40
 Прекрасна темичка  bouquet

# 41
  • густо майна Филибето
Плачеща черница е народно име на този вид, който е с клони, сочещи надолу. Тя е малка, най- често на присадка. А обикновената е едно огромно дърво. Предположих, че в градината си насадила декоративната - с плачещи клони.Извинявам се, че се изразих неясно
Аз имах такъв люляк, три години живя, тази година направи пъпки и до там. Есента листата му станаха кафеви, даже лятото имаше, което според мен е нещо гъбично по корените. Отрязахме го, макар да не беше изсъхнал, защото точно пък люляк не ми се лекува, не е евтино, а ефекта е съмнителен.
Затова питах дали е декоративна плачеща форма.
Може да опиташ да поливаш през 10 дни с разтвор на Топсин.

# 42
Любознателна благодаря много за отговора за водните лилии.  Hug
Аз съм от София или по конкретно на 6,7 км от самия град и тук зимата е доста студена. Нашето езерце е сравнително малко и замръзва цялото , но пък може скоро да си изкопая по голямо , но още го обмислям къде. Благодаря още веднъж.

# 43
  • В градината...

Естествено, щом са доста стари розите, значи и корените са големи. Щом една-две са умрели, значи извода е ясен. Толкова ли им е зле сегашното място, оставете ги където са. А и това време не е подходящо да се местят и млади рози, вече е топло.
Не вярвам стара роза да издържи преместване, още повече в топло време.
Ако обаче така или иначе си решила да ги махаш, то трябва драстично да се ореже короната и може да опиташ спасяване. Ако пък не е спешно местенето-поне да е в хладната късна есен.
Значи есента ще местя. Правим съвсем нова градина, а предишните собственици са ги насадили точно пред къщата в редица, което изобще не ми пасва на новите идеи. Свеки предложи да изрежа пръчки и така да пробвам да захвана нови рози. А каквото остане ще опитам да преместя.

# 44
Любознателна, БЛАГОДАРЯ! Ще пробвам с топсин. Засадих най- обикновена черница, т.е.  най-доброто, което намерих. Чела съм за методи, които увеличавали плодните пъпки и реших, че някой може да знае бабешки начин и за обикновените пъпки. Една съседка ми каза, че е може би от лоша присадка, което било редовен номер за увеличаване на стокооборота.

Общи условия

Активация на акаунт