ГРАДИНАРСТВО - моето хоби 18

• 91 058
  • 828
  •   1
Отговори
# 45
Любознателна, голямо благодаря за пдробния пост
Зоната ни е 3-шведска
Купувам растения само за нея или за по-студени зони, от близкия градински център

Просто ми прави воечатление какво си постигнала и ще се опитам да направя нещо подобно
Много искам ограда от рози

Съседката оряза до дъно един огромен розв храст есента
Иска да го маха
Позволи ни да вземем две големи издънки от него
Засадихме ги, вече имат нови клонки
Дано бързо порастнат

Градинарски форуми вече не чета
Загубих се там в морето от информация и снимки
Инфо като за начинаещи трудно се намира
Всичко е предимно на високо ниво

# 46
Имам лалета, зюмбюли и нарциси, които ми пречат за многогодишните цветя, които планирам. Мога ли сега да ги преместя или трябва да чакам есента?
Зелените листа на прецъфтелите луковични какво ги правите?
Могат ли да се отрежат?
Имам и една хортензия, която бях загубила, но сега поникнаха малко листа. Обаче междувременно засадих в близост друга хортензия, мислейки, че тази е загинала. Мога ли да преместя тази с новите малки листенца и кога?

# 47
Имам лалета, зюмбюли и нарциси, които ми пречат за многогодишните цветя, които планирам. Мога ли сега да ги преместя или трябва да чакам есента?

Препоръчва се луковиците да се вадят или местят след като им пожълтеят листата. Обикновено това не е есента, а юли, август. Защото те хранят луковицата за следващият сезон. Не че сега ако ги извадиш или преместиш ще им стане нещо.
Аз лалета вадя само разни засукани които са, с другите не си играя.
Зюмбюли също вадя само онези тлъстите, но миналата година без да искам една съм я оставила и цъфтя много хубаво тази пролет. Те по-скоро лесно загниват, затова е добре да се вадят, но моите бяха в почва под бора, а там бързо пресъхва колкото и да поливам, защото бора дърпа бързо водата.
Нарциси изобщо не вадя, те са ми около и между многогодишните. Пролетта, когато цветята нямат още добре оформена листна маса, нарцисите красят и цъфтят, така че тях може и да не ги местиш, ако те мързи де.

Зелените листа на прецъфтелите луковични какво ги правите?
Могат ли да се отрежат?

Пак по горната причина-не е хубаво да се режат, както писах-хранят луковицата и образуват детки (но не всички сортове). Но и да ги срежеш, няма да е голяма грешка, пак ще цъфти догодина, но с не толкова обилен цвят. Аз на нарцисите ги режа, защото стават дълги и не стоят добре, а и там садя сега едногодишните, които ще ми красят до есента. Нарциси досега не са ми изгнивали, дори и поръчкови от Холандия и вече не помня откъде другаде.

Имам и една хортензия, която бях загубила, но сега поникнаха малко листа. Обаче междувременно засадих в близост друга хортензия, мислейки, че тази е загинала. Мога ли да преместя тази с новите малки листенца и кога?

Може и изобщо да не я местиш, просто ще имаш 2 коренчета едно до друго, тъкмо по-бързо ще има ефект храстчето. Преди 2 седмици ми се наложи да места 4 хортензии, нищо им няма, даже и не разбраха, че са местени. Гледай да е сянка където ги преместиш (те и без това са растения за сянка) и поливай често да не пресъхват.
Мисля, че и назад писах- хортензиите не обичат вода от чешмата (заради хлора) - или я осатваш да престои поне няколко часа или ако събираш нейде дъждовна вода.
Успех!

# 48
Здравейте,
купих си стевия в саксия, 3 коренчета с височина около 25см. Дали да ги пресадя в градината или да си я гледам в сандъче? И дали обича слънчево или сенчесто положение?
 Hug

# 49
Здравейте,
купих си стевия в саксия, 3 коренчета с височина около 25см. Дали да ги пресадя в градината или да си я гледам в сандъче? И дали обича слънчево или сенчесто положение?
 Hug

Пишеш стевия в гугъл и четеш какво обича.

# 50
Божеее, изписали сте света!!!

Охлювите и при нас са проблем - хапват си избирателно разни неща из двора. Салвията ми вече я изпасаха и я изхврълих - явно много я обичат.  Crazy Не ми се ще да пръскам с отрови и на този етап се справям с ръчно обиране и изхвърляне в боклука. Последния път с детето обрахме няколко шепи, свободно щъкащи по стените на къщата - нашите охлюви са дребни и бели, приличат ми на морски охлюви. Не знам дали изхвърлянето ще даде някакъв резултат.  newsm78

Много сте ме зарибили с тези красиви рози. А изобщо не бях фен точно на розите, още по-малко пък на чакането с години докато стане хубаво растение. Сега чакам с нетърпение да цъфнат моите от есента / на Флоров/. Повечето се чувстват добре. Едната ми са я поизпасли охлюви.  Rolling Eyes Върху другата кучето легна три пъти и ... не знам дали ще оцелее...  newsm78

Доколкото разбирам вече е късно да садя рози и ще трябва да отложа до есента, нали?!

Моите теменужки още си цъфтят.

От семенца си сея само по-непертенциозни цветенца като латинки и ипомеи. Покълват всичките. Сях и космос, но там от цяло пакетче ми се показаха само две стръкчета.  newsm78

Искам да си завъдя на някои места малко Церастиум /рожец/. Наскубах внимателно и насадих обаче нещо не ми се вижда да се е хванал, май няма да го бъде. А уж бил като бурен.  newsm78

В двора имаме проблем с къртица. Копае си където си иска! Вече в чудо сме се видели. А сме сложили устройство против къртици.  Rolling Eyes Някакъв трик?!?!

Ljuboznatelna , не помня дали те попитах с предишната тема или имах намерение да те попитам как се справяте със змиите сред  тази гъста растителност? Нашето място е в края на селото и от едната страна е гора, от другите две страни са пестеещи празни и тревясали места. А през едно място от нас има лавандулово поле... Та условия за змии колкото си иска човек. Затова гледам да ми е колкото може по-разчистено с ниска растителност.  newsm78

# 51
  • густо майна Филибето
Рози, а и всякакви други растения, могат да се садят по всяко време, ако са купени в саксия.
Аз със змии нямам проблем, защото не ме плашат и не ми пречат. И ние сме в края на квартала, до нас полета.
 Силно отровните в България са две, и те не са в нашия район. При нас само смоци и водни змии. Те са по-плашливи от хората. Аз съм виждала змия единствено като  опразнихме езерото да го чистим, тогава изпълзя водната. Ве знам колко време е живяла там, но добре се беше охранила. А ММ все обвиняваше котките, че рибите намаляват. Simple Smile
Смоците са полезни животни, ядат мишки. Но пък котките ловят змии, а ние имаме четири. И таралеж има.

# 52
Значи, ако взема розите в контейнер /нали така го водят/, мога и сега да садя?! Суупер!!!  Peace

При нас казват, че се срещали и пепелянки.  Rolling Eyes

А за къртици нещо да ми кажеш?!?!?!

# 53
Щом могат да се садят и сега рози, ще си поръчам набелязаните.
Благодаря на Любознателна, че каза кои са фирмите.
С мъжа ми водим епична битка: цветята срещу тревата. Само ходи и мърмори до кога съм щяла да садя цветя, завземала съм му от райграса Joy
На всичкото отгоре ще трябва да си преместя две катерливи рози, защото ще слага тента и няма да виждат слънце.

Хепи, много ти благодаря за указанията. Преместих хортензията. Двете се падаха много близо. Преместих само няколко луковици, които ми пречеха. Другите ги оставих.
Много на рядко съм ги садила и листата са се разкривили навсякъде. Есента ще ги пооправя като пожълтеят.

До нас мястото е празно и расте страшен буренак. Виждала съм две водни змийчета. При нас в едната част също е мама миа. Няма кой да го разчисти.

# 54
  • на село

А за къртици нещо да ми кажеш?!?!?!

Вземаш една по- дълга арматура, забиваш я в земята и на върха нанизваш едно кенче от бира или безалкохолно. Може малко да му поизрежеш дупката, за да стои горе- долу поизправено. От вятъра кенчето вибрира, вдига шум и ги плаши. Миналата година имахме големи проблеми с къртиците- изровиха ми цялата градина. В началото пробвахме със същия метод, но с пластмасови шишета, обаче с кенчета е по- ефикасно. Тази година нямам ровено.

# 55
 Peace

Ще се пробва тоя метод! Благодаря!

Ние уж сме сложили устройство, което би трябвало като вибрира да ги гони, но нещо не е мн ефикасно явно, защото си ровят на воля.  Crossing Arms

# 56
О и аз имам устройство. Е, само си дадох парите. Аз предимно за мишки и плъхове го ползвах. Накрая си взех котка и реших проблема  Grinning
Този метод за къртиците изглежда интересен дано ти помогне.

Да се оплача. Засадих тегатиси в градината и само на едно място биват изядени другите си седят. Изядени са през средата на стъблото. Почвам да мисля че не са охлюви а нещо друго. Тези дето са до тревата и се предполага че там се крият охлювите нищо им няма. Направо вече не знам какво да мисля.

# 57
Не знам какво ги е прегризало, но съм забелязала, че охлювите се въдят на определени места докато на други никакви ги няма. И със сигурност не съм виждала охлюви в тревата. Явно не я ядат. Моите цветя, които са до тревата също са невредими. Най-много пострадаха цветята, покрай които декорирахме с камъчета.

Скрит текст:

От тази снимка ми изядоха салвията, която се вижда зад саксиите и са понагризали  и розата.  Crazy

# 58
Ако "гризанията" са в кръг, значи е гъсеници.
При мен вече втора пролет ми се развъжда сивият хоботник. Той гризе всичко, що е нов прираст. И по дървета, и по земята. Пръскам с Децис и проблема се решава. Само цветята обаче. Вижте негови снимки в гуглето и огледайте растението, той е видима буболечка, малка, ама здравата яде!

# 59
Здравейте да се включа и аз ако може в тази тема. От тази година имам две хортензии. до сега вървяха добре, едната цъфна друга е напъпила, но преди два дни ми направи впечатление че листата са покрити на петна с белезникав прах и започват да засъхват. Ако някой е имал такъв проблем моля да сподели. Сега не знам с какво да ги пръскам и ме е страх да не би да изсъхнат. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт