Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 505
  • 748
  •   1
Отговори
# 480
  • Мнения: 2 760
Дядо ми пъхаше гроздовете на асмата в найлонови торбички от хляб, за да ги опази от косовете.
Нашето грозде е дребно и за нищо не става, и пак го ядат, освен, че го ядат, колите ни са целите нацвъкани в лилаво  Mr. Green

# 481
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Rorik, а какво се постига с излагането на слънце на лайката?

Миризмата на лайка гони осите.
Чая се изпарява и омирисва лозето.
Някои пръскат самите гроздове. Но не е приятно като ядеш грозде да мирише на лайка
Или да го сложиш за вино.

# 482
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Вълк, моите съболезнования.
Добри, за да не страдат след обирането ябълките от меко гниене е добре да се напръскат двукратно вегетационно с калциев хлорид.
http://agronet.bg/agro/4626-meko-gniene-po-yabalkata-krushata-i-dyulyata.html
Понеже тази сол се използва и в производството на различни млечни продукти, смятам, че е достатъчно безопасна за нашето здраве.
МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ЛИНКА!!!

# 483
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Благодаря, Rorik, не знаех за лайката! Реших, че й вдигаш полезността като запарка за чай.  Simple Smile

Тази година усилията ми по градинката (парцел от малко над 100 м2 във Виена, половината от който бива разоран и засят/засаден от собственика в началото на сезона и предоставен ни за по-нататъчни грижи до края на октомври) бяха минимални - покрай вземането от училище и градина на децата и воденето им кой на английски, кой на балет, имах време за парцела си евентуално само събота и неделя по няколко часа. Спаси ме обилното мулчиране в началото на сезона - израснаха осезаемо по-малко бурени, растенията ми не контактуваха с почвата и до сега отървахме болестите. Като бонус за целия сезон съм поливала сигурно 5 пъти, докато растенията бяха още съвсем мънички, защото сламата запазваше почвата влажна, а и имахме късмета да вали ежеседмично, без да ни наводнява.
Трябва да призная, че съседите имат повече продукция (обикновено във вид на по-големи зеленчуци, а не по-многобройни) от същия вид и брой растения, защото поливат ежедневно. Но аз съм доволна - имаме достатъчно за консумацията ни през лятото, и то срещу минимални грижи от моя страна.
Немулчирани останаха редовете, в които засявам от семе - например на мястото на картофите сложих тази седмица салати, лук и спанак, както и около зелевите, но догодина ще покрия и там - заслужава си!

Това е поглед от челната част на парцела ми назад: ягоди, капини, малини и от там нататък едногодишни култури.


Една единствена, но гигантическа тиква си лежи върху сламата.


Възползвах се от съвета от тук да засея в един ред царевица, зелен фасул и тикви/тиквички. Добре се получи, ще продължа да го практикувам и за в бъдеще!

# 484
  • Мнения: 20 021
Много хубава градинка, тиквата е страхотна Peace

Как могат да се съхранят моркови и червено цвекло?
Имам доста, а сега на никой не му се ядат такива зеленчуци.

От какво зависи морковите да са крехки и сладки? Само от сорта ли?
Моите са едни жилави и нямат много сладост.
Иначе благодарение на прочетеното тук станаха прави. Сях ги в повдигнати лехи и смесих глинестата ми почва с друга.

# 485
  • Мнения: 832
Моркови и цвекло и аз се чудя как да запазя за по-дълго  Rolling Eyes

Много ми е интересно при вас, ще ви следя редовно. Нямам много опит, но с удоволствие се грижа за градинката  Grinning

# 486
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Бях около 9 годишна.Не бяхме влезли в ТКЗ. На дядо му беше жал за конете. Абе ,кулаци.
Данъчните гонеха дедо като империалист. Дълго време нямахме лозе, Дядо го направи и като роди, трябваше да криевиното че муиоскаха суха пара , а нямаше.
Изкопа една землянка да сложи едното буренце.
Гледахме тогава и кръмно цвекло за животните.
Дедо ограждаше буренцето с цвеклото,картофите , морковите, ...
всичко сезапазваше идеално.


Та съд с влажен пясък и морковите и цвеклото в него.
.   

# 487
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Изпадам в бяла завист, че си си набавила слама за мулчиране. Във Варна никаква идея си нямам как мога да си набавя.
Ако гледате зеле против гъсениците на зелевата пеперуда не забравяйте да пръскате с настойка от намачкани листа от домати /плюс малко течен сапун за прилепител/. Убива перфектно, а соланинът поне после лесно се измива. Органофосфатните инсектициди, с които масово се пръска, може да ви докарат диабетно стъпало, даже да нямате диабет /полиневропатия/.

# 488
  • Мнения: X
Та съд с влажен пясък и морковите и цвеклото в него.
На мене не ми се получава съхранението във влажен пясък. Гледам да е сух пясъкът и се получават нещата.

# 489
  • Мнения: X
amica1 -  как се прави тази настойка от намачкани листа от домати - със спирт ли и горе долу какви количества?
благодаря Simple Smile

# 490
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Фри, след като си правила разни операции по доматите и си си изцапала ръцете, събираш колтуци, долни листа от доматени растения (нали и без това не трябва да докосват почвата), слагаш ги в кофа, заливаш със студена вода, добавяш малко (1-2 с.л. течен сапун, ако кофата ти е пълна, а ако не е - пропорционално по-малко) и ги мачкаш и извиваш, докато ти се измият ръцете от онзи чернозелен налеп (двойна полза). Оставяш няколко часа да се донакиснат, прецеждаш и пръскаш всички зелеви против бяла зелева пеперуда. Гъсениците още на следващия ден изглеждат много странно. Стърчат на всички страни по растението, обаче са умрели.

# 491
  • На Дунава
  • Мнения: 268
Днес трябваше бързо да опразваме хладилника:

Скрит текст:




Ако не бяха толкова мазничкии.... Simple Smile

# 492
  • Варна-София
  • Мнения: 428
За да не са мазни първо ги запечатвам с брашно, после с разбито яйце и тогава пържа.
Растат ми късните тиквички и вече си вземам по някое листо "данък" от тях за супичката. След някоя и друга година трябва да поканим Ути Бъчваров, за да популяризираме не-толкова-известните храни, като морковена шума, листа от тиквичка, цвят от тиквичка, тученица, щир, че даже и врабчови чревца, и още много други.
Една биозеленчукова градина изобилства с реколта. На къщната котка всеки път й нося букетче с кощрява трева - хем плевя, хем гледам да не я затрия, защото и тя е реколта за котето.

Последна редакция: нд, 21 авг 2016, 00:53 от amica1

# 493
  • Мнения: 3 305
Не знаех, че с листата от тиквички може да се прави супа  Laughing От тиквички, а не от тикви, нали?

А с цвят от тиква съм приготвяла салата.

# 494
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Друг път по това време на годината консервената фабрика се вихри с пълна сила, а сега домат има само за салата, но и на това съм доволна.
Тученицата отново е избила, така че си набрах и за тази седмица. Другата ще има повече и ще я пробвам и на баница.

Общи условия

Активация на акаунт