Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 406
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
  • на пъпа на Златията
Като се ровех да видя как да си режа овошките ,прочетох че най здравото дърво от семковите е крушата.Ползвала се за основа на семковите.  Тая година какво и стана на попската , има всичко на всичко10-тина круши. Има 4-5 паднали. Кога да им извадя семките и кога да ги насея  за да имам крушови подложки? Дървото е под постоянно мокрене от улук и вече  ще се съсипе.  Едва се държи.
Винаги има гнили круши от долу,но няма ни една поникнала?

Добри, за последната снимка ли за гроздето става на въпрос?
Знам че на хамбурския мискет му казват Царицата на лозето.
Познавам няколко вида червено грозде.
Отела,който познаваш,  хамбургския мискет е ароматен дебелокор сухичък,  Цензото е като хамбурския по не е толкова дебелокоро и е по воднисто има съъъвсем малък аромат,който почти не се усеща, , американата ,  по соца  го садеха, но то е неустойчиво на мръзнене за да е асма, ,още по воднисто без аромат,червен памид  с едри зърна като предните, дебелокор, без аромат ,   а не като на розовия памид , кабернето и още  едно имаше дребно ,в момента не мога да зацепя за името ,мелнишкото,което също е дребно.....

# 586
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
рорик, това се опитвам да разпозная  Peace

# 587
  • на пъпа на Златията
А това е от белите .
Прилича ми на "кардинал" .Мисля че е влашко грозде.
Зрее след така наречената  ранозрейка по нашенско, горе долу заедно с розовия памид.  .На мен ми е безвкусно.По принцип е  по червено , на снимката ми се види много бледо,но то е сигурно щот е на асма и е на сянка. 

# 588
огледах кардиналите  Confused май не е то. не е от ранните - снимката е правена в средата на септември и още беше недозряло.

но пък си намерих черното от Расник   Peace по описанията прилича на "унгарка" Laughing ще си спретнем един интернационал в бурето  Laughing

# 589
  • Варна-София
Много е ценно да намери човек самораслек и да го облагороди, но за това са нужни години. Най-добре е да не се мести. Самораслеците образуват много здрава коренова система.
Самораслеци съм намирала само бадеми (при нас се ползват за подложки на праскови), череши, праскови (които не изкарват дълго) и представете си - смокини.
За ябълки и круши - не съм намирала. Там знам, че предпочитаните подложки носят особени наименования - примерно "М" и някакъв номер. Те се размножават чрез метода със загрибването.

И белите грозда тази година са с висока захарност. Тези дни ще правим втори гроздобер. Червеното вино вече превира и е време за бялото.

Добри, на "траминер" прилича, а ако няма семки може да е "кишмиш".

Последна редакция: ср, 21 сеп 2016, 09:42 от amica1

# 590
 Blush изпросихме си пръчка  Blush ако имаме късмет ще го гледаме и него такова, безименно  Blush
ако ли не - ще се хвърлим един път до Плевен, колко му е, и ще си изберем нещо подходящо за района  Peace

# 591
  • Варна-София
Гроздето "липа" вече узря. Супер рано тази година. Току-що направих пробив, баща ми каза, че цялото мога да го направя на сок. Сокът от липа се получава доста бистър, за разлика от обикновените сортове грозде.

# 592
Гроздето "липа" вече узря. Супер рано тази година. Току-що направих пробив, баща ми каза, че цялото мога да го направя на сок. Сокът от липа се получава доста бистър, за разлика от обикновените сортове грозде.

и у дома се води борба тази година гроздето да е само на "детско вино"  Blush
ще дадеш ли акъл как става?

"липата" бяло ли е?

# 593
  • Варна-София
Липата е червено, директен сорт, с аромат на ягода. Мисля, че е едно към едно с Concord grape - гордостта на американците в борбата против рака.
Сока правя така - почиствам, измивам зърната, всички или част от тях изпуквам (кеф, като найлон с балончета), за да има сок поне за начало, някои добавят даже вода (и без това после се налага разреждане при консумация, понеже е сладко), слабо къкри, при което се изпукват от температурата останалите зърна. Престоява 1 нощ, при което сокът се насища с червено (антоциани с антиракови свойства). После се прецежда, наливам в буркани, стерилизират се за 15 минути и готово.
Който иска плодови части за мюсли, може да изщипе люспите и да си ги замрази в чашки за кафе, примерно. Останалата пулпа като се прекара през сито остава без семки и пак може да се замрази за нещо. Общо взето 100% оползотворяване.

А, и редовно чета статии за и против директните сортове - американски - 100% доказват анти-канцерогенни свойства и европейски - 50% на 50% с различни мнения. Всеки има право да си защитава производството.

Последна редакция: ср, 21 сеп 2016, 14:07 от amica1

# 594
 Hug ние го мислихме като кипната шира, но и твоят начин звучи обещаващо  Hug

не съм специалист по директните и не до там директните сортове, но забевлязвам, че във всяка област някак се измества старото с ново, по-производително, но и по-лошо откъм вкусови качества  Confused може и с лозите да е така  ooooh!

нашето не мирише на ягода май  Thinking мирише на нещо, но не го разпознаваме на какво.  Blush

# 595
Чудя се има ли шанс червеният ни отел да узрее още при нощни температури между 3 и 7-8 градуса? Болгарът узря по-рано, пък и беше символично количество, но много вкусно!
Голямата ми гордост са пъпешите, които отгледахме. Нямах големи очаквания. Затова пък тикви нямам. Не се броят онези 3-4 с големина 10 см в диаметър.

# 596
готви ги като тиквички  Peace няма да имат време да порастнат и да узреят, поне да не идат зян  Blush

# 597
Хех, с тях и без тях, все тая!  Heart Eyes

# 598
  • Варна-София
Hug ние го мислихме като кипната шира, но и твоят начин звучи обещаващо  Hug

не съм специалист по директните и не до там директните сортове ...
Важно е да се знае сорта.
Например бистър гроздов сок се получава по горния начин точно от липа, която по произход е американско грозде, братовчед на европейската лоза (както тиквата е американска, а пъпешът е азиатски). А по същата тази технология от европейска лоза (Дунавски и Хамбургски мискет)  получих мътен гроздов сок (пак се изпи и си беше чуден). Разбира се има технология за бистър сок и за тях, но смисълът е, че трябва да се знае сорта.

# 599
Днес изкорених доматите си. Трябва ли да изкопая или нещо друго земята за да я подготвя за другата година?

Общи условия

Активация на акаунт