Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 105 532
  • 748
  •   1
Отговори
# 60
Паяжинообразуващия акар образува много специфични, фини паяжинки, а самите акари се виждат трудно, обикновено с лупа или микроскоп... На снимката на доматите не виждам такива... Освен това листата при силно нападение са с изсмукан хлорофил и жълтеят/бронзовеят...

Ето снимки със силно нападение от този акар

http://www.infonet-biovision.org/PlantHealth/MinorPests/Spider-mites

# 61
С оранжерийната белокрилка биологичната борба е Пирос – 0,08% и НимАзал T/С (азадирахтин) - 0.3 – 0.5%, обаче имам спомен, че тук някой в групата успешно ги беше пръскал и с друго...

# 62
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Къпините ми бяха отрупани с плод.
От 40 г бяха до една сграда,на съседите роднини ,сградата не е мръднала да се разруши.Старите измряха,остана синът алкохолик, вчера ги  изряза.Добре че ги изряза, а не ги напръска да ги  изсуши. Някой пресаждал ли е по това време къпини, големи ли са им коренищата, да им търся място в един изоставен двор до нас.Докато се уталожат нещата.Ще ми изреже и малините.  

# 63
Накиснала съм птичи тор преди месец с вода, така ми казаха, да прегори. И сега имам бе;ли плуващи червеи във водата. Толкова ме е гнус, че не знам какво да правя и къде да го изсипя. Ужасно съм потресена, едно корито е, какво да правя, помагайте. Сигурно са го наплюли мухите, гадост Sick

# 64
  • Варна-София
Сиси, точно това е идеалното състояние. Смело ползвай.
Аз правя август месец тор от плевели. Слагам всичко в големи бутилки, заливам с вода и чакам да замирише, но най-идеалното е, когато вече вътре плават ларви. Това го четох по английски сайтове. Ще подиря да постна адреса.

# 65

http://i1346.photobucket.com/albums/p699/chretenien/Mobile%20Upl … 7_zpsghjba17c.jpg

Ето на тази снимка като се увеличи се вижда ясно паяжината и акарите,на другото стъбло също Peace

# 66
  • Варна-София
Лоша работа, ако доматите имат акари. Правила съм разни опити с частичен успех - с цитрусова настойка и масло от нийм, но специално за акари по домати (предполагам, че власинките на доматения лист ги предпазват от по-меките средства) вече бих напръскала с химия.

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 11:55 от amica1

# 67

http://i1346.photobucket.com/albums/p699/chretenien/Mobile%20Upl … 7_zpsghjba17c.jpg

Ето на тази снимка като се увеличи се вижда ясно паяжината и акарите,на другото стъбло също Peace

Тази снимка не ми се отваря, а пуснатите в оригинал успявам да увелича много малко и не виждам акари... На стъблото на втората снимка със задънения лист виждам само черна летяща форма на листна въшка...

За биологична борба с акарите се препоръчват Бионим Плюс 1,5ЕК – 0.25% по зеленчуци (краставици) и Ним Азал Т/С) – 0.3%

В зеления списък за интегрирано производство са Аполо 50СК – 0.04% и Аполо плюс 60ЕК – 0.04% по зеленчуци и Нисоран 5ЕК – 0.06%

# 68
  • Варна-София
И пак трябва да се чете!
Сега да не тръгнете да купувате Нисоран - той се ползва само когато се разшетват акарите - април до средата на май, а тази година, понеже сроковете се изтеглиха напред - със сигурност е много късно.
Да почетем за останалите.
М-да-а-а, и там са за яйца и млади форми. За догодина ще си обещаем да изведем успешно борбата с биологични средства, приложени В СРОК и да не допускаме акарите да се намножат, да станат видими, при което само тежката химия ще може да ги утрепе, но и нашите растения ще са на умиране на такъв етап.
Не ми се ще да повтарям, но е важно. Паяжинообразуващ акар на гладък лист (балсамин, магданоз, босилек, и др.) лесно се повлиява от пръскането, обаче мъхавите листи на доматите са друга работа. Мъхчетата действат като щит.

Последна редакция: пн, 06 юни 2016, 13:15 от amica1

# 69
Ето какво съм си записала за акари:

Чеснова настойка срещу паяжинообразуващ акар. Приготвя се като 3 глави чесън се смачкват добре в кофа, добавят се 10 л. вода, похлупват се и стоят така 7 часа. Може да се добави и по-малко вода в по-малък съд, но след това количеството от 10 литра трябва да се възстанови (за 3 глави чесън). Прецежда се сместа в пръскачката, добавя се прилепител и се пръскат домати, пипер, краставици, фасул. Добре е тази настойка да се ползва поне 2-3 пъти месечно в сезона на акарите, като се редува с други начини на защита като извлека от кромид лук или кори от цитрусови плодове.

Извлек от 200 гр. ситно нарязан кромид лук, накиснат в 10 л. вода за 15 часа. Прецежда се и за по-добър ефект като прилепител се използва 10 мл. течен сапун, който се прибавя към извлека.

Чесънът го ползвах, но беше в момент, в който акарите вече бяха превзели растенията... Тогава не знаех и чаках да видя ще има ли, няма ли да има - всяка година има, по много... Кромид не съм опитвала, защото си купих масло от нийм и сега слагам по малко от него... Вече имам по едно пръскане на домати и краставици, което включва и маслото против акари... Резултат може би ще обадя по-късно тази година, живот и здраве, без градушки и мани...  Laughing

# 70
  • София
Смята ли се за нормално засаденият разсад домати да преболедува - да пожълтее, съсухри, особено в долната си част?  (запис Simple Smile )

# 71
  • Варна-София
Нормално е да се прихване, все едно че не е присаждан. Има си проблем. Провери дали не е прегризан под земята от черен щурец. Ако си е цял и върхът му е зелен, сигурно ще се оправи.

# 72
  • Варна
SVU_D, разбира се. Готов е за едно денонощие и най-важното - не мирише. 1/2 - 1 кофичка от кисело мляко на една 10-литрова кофа е дозировката. Поливаш на воля. Тук няма предозиране.
Благодаря за вклюването Hug  А на колко време е удачно да се подхранват? И още един въпрос ( извинявам се, ако съм досадна)- как става номера с медното телче без лаково покритие- изстъргва се покритието или newsm78   ?  И се забива до всеки корен? Това "упражнение" ще го правя за първи път.

# 73
Благодаря ви за отговорите!

Амика, да не си видяла снимките с маната от миналата година? Те  бяха наистина ужасни и тогава загубих  остатъка от продукцията. От тази година са само последните две снимки:

Предполагам на тази снимка виждате акарите. Това беличкото по листото, а долните листа са с маната явно:
Скрит текст:
Да се чуди човек защо оранжерийните са се разболели, а тези навън засега нищо им няма.

Мухички имам, но не успях да напръскам за тях.

# 74
Влагата в оранжерията предполагам е виновна за маната... Виж в ръководството си пише кое при какви условия се развива...

Общи условия

Активация на акаунт