Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 105 536
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна-София
Не е характерно точно сега да се спускат паяжините на паяжинообразуващия акар (към август - може). Погледни внимателно дали по паяжината се движат бели точици с големина на брашняна прашинка. Тогава наистина е този акар. Иначе паяжини правят и паяците. Самите растения не изглеждат жълти. Може пък сега да се прехвърлят от врабчовите чревца на доматите. Провери това съмнение, обаче за картофената мана е сигурно, че е там.

# 76
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
SVU_D, разбира се. Готов е за едно денонощие и най-важното - не мирише. 1/2 - 1 кофичка от кисело мляко на една 10-литрова кофа е дозировката. Поливаш на воля. Тук няма предозиране.
Благодаря за вклюването Hug  А на колко време е удачно да се подхранват?
И още един въпрос ( извинявам се, ако съм досадна)- как става номера с медното телче без лаково покритие- изстъргва се покритието или newsm78   ?  И се забива до всеки корен? Това "упражнение" ще го правя за първи път.

по-лесно е да се купи зелен камък и да се внесе  Peace

зелен камък

# 77
  • Варна-София
О-о-о, за медното телче. Работата е изпробвана без НИКАКЪВ успех. Вили беше предупредила и беше права. Раната около телчето засъхва и практически няма допир между жива тъкан и телчето. Само си тормозите растенията, че и себе си (да пълзим по земята, па пробий - завий).

Последна редакция: вт, 07 юни 2016, 12:48 от amica1

# 78
Здравейте.Бих искала да попитам някой чувал ли е за лилав чесън и къде мога да го намеря?

# 79
  • Варна
 bouquet  Едно упражнение по-малко:) А вие ползвате ли зелен камък? Т. е има ли смисъл?

# 80
Аз ползвах, преди да насадя оранжерията нахвърлях и полях, сложих на лозите и тях полях, обилно. Всичко си расте добре за сега. Доматите са ми хубави, лозите също, въпреки, че ги пари сланата няколко пъти. Peace

# 81
Дам, маната по лука ми се разпростря и вече намирам доста засегнати растения... Разходих се и из комшийските градини - същата работа... Не бях виждала такова нещо до сега... Разгледайте си градините...

Чесънът пък масово е с кафява листна ръжда, а краставичките - вджуджени... При моите краставици няма джуджета, но въшките ги таковаха... И някакви кафяви петна имат... Няма да ги бъде...

# 82
stelt77 и в нашата градина е така и при съседите , всички се оплакват.
Толкова много е валяло че градината не се нуждае от поливане а подсушаване.Определено трябваше да пробвам с ориз.

# 83
  • дядовата ръкавичка

Чесънът пък масово е с кафява листна ръжда, а краставичките - вджуджени... При моите краставици няма джуджета, но въшките ги таковаха... И някакви кафяви петна имат... Няма да ги бъде...

Какво означава вджуджени краставици? Имам подозрения за тиквичките ми - малко и дребни листа, но цъфтят  Thinking

# 84
  • Варна-София
SVU_D, Сиси, зеленият камък е много важен при хлороза на растенията. Сега особено при големите дъждове е много възможно да се прояви. Само че, дозите за кореново подхранване идват големи и опаковките бързо свършват. Струва си да се обмисли листно подхранване. Ако имате възможност за няколкократно пръскане, разтворете 15 грама на 10 литра вода и пръскайте листно (без праскови, те само кореново ги подхранвам, че развиват физиологична съчмянка). Ако трябва бързо да възстановите някое растение (лоза например) дозата може да се вдигне на 3-5% (тоест 30-50 грама на 10 литра вода). При такова концентрирано пръскане местата, където е попаднал разтвора бързо позеленяват, а където не е попаднал - си остават светли. Причината е, че желязото е трудно подвижен елемент, но това не пречи на настроението на растенията - те са бодри и спасени.

# 85

Какво означава вджуджени краставици? Имам подозрения за тиквичките ми - малко и дребни листа, но цъфтят  Thinking

Ниски растения със силно скъсени междувъзлия и гъсто разположени малки листа... Имах такива тиквички, краставици видях в съседите...

# 86
  • дядовата ръкавичка
И растенията не се развиват, така ли?
Четох, че това вджуджаване може да се дължи на недостиг на калий  Thinking

# 87
Много работа тия дни  ooooh!  Днес чак можах да стигна до градинката
Извадих граха ...доволна съм 6 пакета във фризера и 2 готвения ...не са 2 буркана , както каза съседа Laughing
Там за уплътнение бях сложила  тиквички и син домат , добре са си и жълтата  се е показала , насадих и пак малко бобец за зелен и утре карфиола , че не остана време
Броколите се заформят  и червеното зеле са завива
Бобеца е почти готов Heart Eyes
Брах тиквичка 1  Laughing   тученица , магданоз , чубрица ,  моркови , мъжките цветове от тиквичките  ще ги панирам  Party

http://anisavd.snimka.bg/hobby/gradinata-zav-rshena.910825.37045662

Градинката се оправя и без мен  newsm78

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 00:54 от anisavd

# 88
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Разсадих си пипера едва тия дни..Остана ми една вада да оправя.Чудна работа Всеки ден вали, а земята на тухла.Трябваше след 3 дни да го поливам  Не смогвам от бурени. Изобщо не съм си пръскала лука. Нищо му няма.
По домата ми има картофена мана.Скакво да я спра? Имам празни лехи.Какво да им сложа? Трябва да връзвам лозе , домат, да копая царевица , да до загърля картофите.
Дантелата по лозите е мана .Каква обаче?  .

# 89
  • Варна-София
Така както казваш "дантела" нищо, ама нищо не ми говори. Много искам да ти помогна, обаче дай по-точно описание. Защото може и да не става въпрос за мана, а за акари (краста, жълт, червен лозов акар), въшки (филоксера) и други животинки.
Вчера пръсках лозите срещу брашнеста мана и обикновена мана -Топсин и Пероцин (бях си закупила по-големи количества, но вече е спрян, обаче може да се замени с Ридомил голд). Тази комбинация действа и срещу сиво гниене (което в този сезон все още не е актуално).
Тази година съм се меракландисала да изсуша череши-хрущялки. Вчера започнах ... хайде да видим докъде ще я докарам.
А за картофената мана по доматите ти копнах от нета следното:
Акробат Р – 0,25%; Акробат Плюс ВГ – 20 г/дка; Верита – 0,15%; Дитан ДГ – 0,2%; Дитан М 45 – 0,2%; Икуейшън Про – 0,04%; Корсейт М 44 ВГ – 0,25%; Куадрис 25 СК – 0,075%; Купертин М – 400 г/дка; Купроксат ФЛ – 300 мл/дка;Манкоцеб 80 ВП – 0,25%; Манфил 75 ВГ – 210 г/дка; Пенкоцеб 80 ВП – 200 г/дка; Пенкоцеб 75 ВП – 210 г/дка; Пергадо Мед 27 ВГ – 0,5 кг/дка; Полирам ДФ – 0,2%; Пужил Л СК – 0,35%; Ревус 250 СК – 50 г/дка; Ридомил Голд МЦ 68 ВП – 0,25%; Санкоцеб 80 ВП – 0,2%; Сфинкс Екстра – 180 г/дка; Фунгуран ОН 50 ВП – 0,15%; Шампион ВП – 0,15%.
Все нещо ще имаш от тези! Давам ти химия, защото останах с впечатлението, че много работа ти се е струпала и няма да имаш време за еко-био практики.
Какво ви правят птичките, бре хора? Там декоративни кокошчици, петлета, патета, гъсета - разкажете как са?

Последна редакция: чт, 09 юни 2016, 10:23 от amica1

Общи условия

Активация на акаунт