Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 533
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
  • София
За смока и котката.

Десетина истории от стари селски семейства съм слушала- слагали всеки ден паничка мляко, за да си хранят смока. Мен това ме потриса, но явно има традиция, почиваща на силна полза за човека Simple Smile

Котка - в книгата на Линда Удроу пише котка да не се вясва наблизо до градинате, ако имаш домашен любимец котка - да го подариш, та дано някой се съгласи да го вземе.
Защото е тотален хищник и ще изяде или изгони всички животинки, супер нужни за една балансирано самоподдържаща се био градина (пермаградина, ама хайде да не натрапвам такива крайности Simple Smile ) - птици, жаби, таралежи, гущери и тн. За тях трябва грижа, а не враг.

То там пише и краставици да не се садят, щото човек не смее в отпуска да отиде, докато се обърне и му превзели градината  Joy
Горното ни е любим цитат за забавление, срещу всички градинарски несгоди ...

Тученицата ни е превъзходна, дойде с разсада домати и пипер и е толкова сочно и крехка в поливните зони... И това ни е шега, щото някъде се продавала био тученица по 3 лв 100 гр, та това ни е най-скъпата реколта

Добри, имаш ли излишни круши?

# 406
Ясно къде сме сгрешили. Ние поливаме 2 пъти седмично и затова се е получило това върхово гниене при доматите. ooooh!
Човекът от агро аптеката ни обясни, че се получава при пресушаване+обилно поливане след пресушаването. Посъветва ни да се полива всяка вечер, без да е обилно и да е по хладно.

# 407
  • Перник
...
Тученицата ни е превъзходна, дойде с разсада домати и пипер и е толкова сочно и крехка в поливните зони... И това ни е шега, щото някъде се продавала био тученица по 3 лв 100 гр, та това ни е най-скъпата реколта
...

3 лв. за 100 гр.? Е това е! От тученицата  ще забогатеем значи  Laughing Ако не я бях скубала до миналата година, килограми щях да бера сега.

Нашият котарак жаби не закача - снощи една мина покрай него, той само я погледна и продължи да се мие.

# 408
Ясно значи... Ние имаме 4 котки, от там несгодите в градината тази година...  Laughing  То мана не беше, то градушка 4 - 5 пъти (кой да ги брои)...  Laughing  Доматите ми прихванаха поне още 2-3 болести, но вече не ми се занимава дори да ги диагностицирам, само скубя... Е, и бера де, даже има и за близки роднини...  Laughing

Извън шегата, мисля че котките ни отърваха от големите екземпляри щурец пустинник (ако помните онова черно щурче, което прегризва млад разсад всякакъв модел), виждам че скачат и ги ловят из лехите... Има хора, които не успяват да завъдят зеленчук от тази напаст щуреца...

# 409
  • Варна
За доматите не е ли множко всекидневно поливане? Аз краставиците и пипера поливам всяка вечер, доматите- на 2-3 дни, като се засуши.

# 410
........... Какво се случи не знам, но листата им започнаха да стават на жълти петна и да изсъхват. Това чудо тръгна от краставиците и сега са много зле...

Накратко няма да ги бъде - и да пръскаш и да не пръскаш... Краставиците са много чувствителни и бързо се разболяват, а заразата се разпространява много бързо. Ще съм благодарна на някой, който докаже че не съм права. Трябва да се пръска с препарат с много кратък карантинен срок защото иначе плодовете не могат да се ядат. И въобще няма да са био вече, то по-добре да си ги купиш от пазара, поне не знаеш как са пръскани и колко са болни.
Все още не е късно да се сеят наново краставици и след около 1 месец ще имате нови растения. Аз така правя всяка година за всеки случай.

# 411
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
За смока и котката.

Десетина истории от стари селски семейства съм слушала- слагали всеки ден паничка мляко, за да си хранят смока. Мен това ме потриса, но явно има традиция, почиваща на силна полза за човека Simple Smile

Котка - в книгата на Линда Удроу пише котка да не се вясва наблизо до градинате, ако имаш домашен любимец котка - да го подариш, та дано някой се съгласи да го вземе.
Защото е тотален хищник и ще изяде или изгони всички животинки, супер нужни за една балансирано самоподдържаща се био градина (пермаградина, ама хайде да не натрапвам такива крайности Simple Smile ) - птици, жаби, таралежи, гущери и тн. За тях трябва грижа, а не враг.

То там пише и краставици да не се садят, щото човек не смее в отпуска да отиде, докато се обърне и му превзели градината  Joy
Горното ни е любим цитат за забавление, срещу всички градинарски несгоди ...

Добри, имаш ли излишни круши?

има круши  Mr. Green на дървото.
щото трябва вишка за да ги оберем  Blush

шегата настрана, новият двор не е обработван от 20 години.
ние още се запознаваме с него.  Blush за сега резултатът е:

асмата пред къщата прави хубава сянка, грозде има много, подозираме, че е някакъв убийствен сорт, защото без рязане и пръскане ще напълни средно по размер бидонче Blush
сливи няма, джанките не са нещо впечатляващи, дърветата са стари и ще ги извадим тази есен;
не лоши ябълки, ще узреят по-късно;
хубавата круша е присадена, дървото е прекалено високо, старо и почти изсъхнало.
израсли са издънки от основата, по-високо и по-здраво дърво от другото, но на тях има едни малки топчести дивачки.
хубавите плодове са на височина доста над най високото стъпало на стълбата  Blush
обрахме каквото стигнахме, плодовете са сочни, не блудкаво сладки, точно каквито ги обичаме у дома, но не стигаме всички хубави.
половинката обеща да търси решения с прът и мрежа, ще видим какво можем да направим Peace

двора е пълен с изрязани от предишния собственик дървета и израстъци. ще трябва да наемем багер да извади всички коренища и да почистим двора от саморасляци ooooh!

# 412
Добри, дълъг прът (става и корниз) и на върха една по-голяма кутия от кафе (нашата е от нескафе, от по-широките по средата)... Бавно, изморително, с повече мерак се берат круши и на височина...  Peace

# 413
Поливането зависи от почвата, така че няма общо правило.
Получават ми се едни чушки с черно-индигово оцветяване (не изцяло) и където е повече, горчат. Защо е така?

# 414
  • Перник
Добри, дълъг прът (става и корниз) и на върха една по-голяма кутия от кафе (нашата е от нескафе, от по-широките по средата)... Бавно, изморително, с повече мерак се берат круши и на височина...  Peace

Дядо ми така береше ябълки. Кутията може да е и от грах  Laughing

Добри, вие сте по нашия край. Гроздето може би е Отел - по винарските краища го ползват най-много за цвят, а при нас от него си правим вино, че го и пием даже  Laughing Не става за ядене, но пък е ароматно. Ние имаме и 2 вида бяло десертно. Според мъжа ми и двете били Болгар. Аз не ги разбирам, но започнах да си късам вече - почва да зрее  Simple Smile

# 415
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и аз мисля, че е отел  Mr. Green няма друго, дето никаква грижа да не иска, а така да ражда  Mr. Green

точно със ситема кол-канче ми обясняваше бащицата, но аз съм човек реалист  Mr. Green първо да видя, че става и тогава ще повярвам Mr. Green

# 416
Краставиците след пръскане със сода олио и веро по една лъжица на 4 литра са добре, налепа почти го няма. Добри става с прът и тенекиена кутия, моят дядо така обираше всичко и ябълки и круши, казваше брани из ръка.

# 417
Поливането си зависи от района, почвата и времето. За нашият район знам, че краставиците се поливат всеки ден, доматите на 2 дена, а пипера на 3. Но пък от Вълка разбрах, че в големите жеги краставици и корнишони трябва да се поливат сутрин и вечер. И сега го правя.
Това са моите пъпеши. Засега от 2 корена има около 10 големи пъпеша, дали ще узреят нормално вече е божа работа. Praynig Някои висят на конструкцията, други са се разположили под доматите и в чушките.

Понеже много неща научих в тази тема, да споделя кое от наученото при мен се оказа удачно - след дъжд мия с чиста вода растенията, макар че не винаги успявам. Сутрин в горещите дни също мокря обилно листната маса с вода и поне засега нямам мана по растенията. С изключение на няколко корена домати, но то беше отдавна и явно тогава тези не съм ги измила добре.

# 418
  • Перник
 Snake777, в коя част на България са тези пъпеши?
На мен ми е мерак да отгледам диня/пъпеш. Снощи точно разказвах на мъжа ми каква стратегия съм измислила. Той кротко заключи, че не съм наред, но пък още като дете садихме с баба пъпеш в оранжерията. Нищо не стана от него, но това си ми е детската мечта  Laughing

# 419
Snake777, в коя част на България са тези пъпеши?
На мен ми е мерак да отгледам диня/пъпеш. Снощи точно разказвах на мъжа ми каква стратегия съм измислила. Той кротко заключи, че не съм наред, но пък още като дете садихме с баба пъпеш в оранжерията. Нищо не стана от него, но това си ми е детската мечта  Laughing

В равна Тракия съм.
Дини при нас не стават, почвата е твърда, сбита. Но миналата година пробвах да гледам пъпеши - взех от пазара 2 корена за експеримент, единия загина млад и зелен поради липса на вода, другия оцеля и успяхме да хапнем 3 броя много вкусни пъпеши. Та тази година вече се отнесох по сериозно към отглеждането им, поливам ги редовно и от 30-тина броя пъпешчета, сега има 10 големи. Защото не знаех какво да ги правя, една част изрязах, другите изсъхнаха.

Общи условия

Активация на акаунт