Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 106 397
  • 748
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 4 587
Трябва да се изоре. С конче, с магаре, с мотокултиватор или мотофреза. Или с трактор, или да се обърне с права лопата или вила.
Растителните отпадъци ще отидат отдолу да гният, ще влезе въздух в почвата, през зимата водата ще остава там, няма да се стича нанякъде по повърхността.

# 601
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 953
Hug ние го мислихме като кипната шира, но и твоят начин звучи обещаващо  Hug

не съм специалист по директните и не до там директните сортове ...
Важно е да се знае сорта.
Например бистър гроздов сок се получава по горния начин точно от липа, която по произход е американско грозде, братовчед на европейската лоза (както тиквата е американска, а пъпешът е азиатски). А по същата тази технология от европейска лоза (Дунавски и Хамбургски мискет)  получих мътен гроздов сок (пак се изпи и си беше чуден). Разбира се има технология за бистър сок и за тях, но смисълът е, че трябва да се знае сорта.


така и не разбрах каква е асмата  Blush никой не знае и не помни какво е садил по-по-стария собственик
имам косвено доказателство, че не е отел - не ми боядиса ръцете Blush
снимка съм показвала, отчета е 120 литра гроздов сок само с пулпата и ципите. десетина литра са затворени в буркани и са кипнати - това е виното за дечко, а другото е в бурето - да се комка бащицата  Laughing

# 602
  • София
  • Мнения: 24 839
Трябва да се изоре. С конче, с магаре, с мотокултиватор или мотофреза. Или с трактор, или да се обърне с права лопата или вила.
Растителните отпадъци ще отидат отдолу да гният, ще влезе въздух в почвата, през зимата водата ще остава там, няма да се стича нанякъде по повърхността.
Защо да оре?
Нали така изважда на повърхността всичките полезни твари, които са обработвали почвата и те измират!?
Аз обръщам с едно подобие на вила- рамото е 55 сантиметра и на него има 5 зъба, дълги по 20- 25 см. Така почвата се аерира, а всички " трудещи се" остават в комфорта на средата си.
През зимата изхвърлям пепелта от печката върху лехите, а на пролет подхранвам с оборска тор.
И когато изтръгна растенията, не ги изхвърлям, а застилам с тях почвата, за да не деструктира от студа.
С много притеснение го направих първата година, защото всички ми казваха, че ако не изора и не оставя буците да ги разрохка студа, ще ми се спече земята.
Оказа се, че аз бях права и с всяка изминала година почвата ми става по- добра и иска все по- малко работа.

# 603
  • Варна-София
  • Мнения: 428
... И когато изтръгна растенията, не ги изхвърлям, а застилам с тях почвата, за да не деструктира от студа.
С много притеснение го направих първата година, защото всички ми казваха, че ако не изора и не оставя буците да ги разрохка студа, ще ми се спече земята.
Оказа се, че аз бях права и с всяка изминала година почвата ми става по- добра и иска все по- малко работа.
Много пъти съм споделяла, че малко трудно примирявам традиционната естетика с екото. Може би е нужно да развием друго чувство за красота.

# 604
  • Перник
  • Мнения: 5 071
Аз пооскубах краставиците - оставих само тези, които все още не са изсъхнали. Доматите и тиквичките май не знаят, че вече  е есен и продължават да цъфтят  Crazy

# 605
  • София
  • Мнения: 5 350
Приятелка постоянно ми напомня да НЕ изкоренявам доматите, чак преди следващото засаждане, така корените сами ще ми разкопаят. Тя го практикува.

До кога последно да задържа обирането на доматите, за софийското поле питам.

Босилекът ми е измръзнал, на черни петна е, много неграмотно се отнесох.

По овошките имам нещо като черни червеи, по-скоро малки черни голи охлюви...   гадост!

# 606
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Заинтересува ме с плужечетата по овошките. Понетих и намерих, че това може да са ларви на Вишневата листна оса (Caliroa cerasi). Слабо познат вредител за овощарите. По топлите райони на страната се въди, ама чак до София е стигнало.

# 607
  • Мнения: 9 811
Да ви попитам относно брането и съхраняването на круши.

Имаме на вилата една малка круша  с едри, топчести, зелени плодове. Казаха ни, че се берат така - зелени на цвят и се оставяли вътре вкъщи и ставали жълти. Да, ама вместо да стават жълти нашите започнаха да гният... Вече изхвърлих известен брой. Притеснявам се, че същото ще се случи и с останалите....

# 608
  • Мнения: X
Приятелка постоянно ми напомня да НЕ изкоренявам доматите, чак преди следващото засаждане, така корените сами ще ми разкопаят. Тя го практикува.
Аз не бих си държала градината неоправена, мръсна и грозна цяла есен и зима и пролет чак до май месец.... И не мисля че изкореняването на корените на доматите кой знае колко "разкопава". До следващото засаждане доматените стъбла ще изсъхнат и изтънеят, нищо няма да остане от тях и съответно никакво разрохкване не може да се очаква. А като ги оставяш растенията на място до следващото засаждане оставяш и всички мани, гъбички, животни и зарази за следващата година.
..... Защо да оре? Нали така изважда на повърхността всичките полезни твари, които са обработвали почвата и те измират!?
Аз обръщам с едно подобие на вила- рамото е 55 сантиметра и на него има 5 зъба, дълги по 20- 25 см. Така почвата се аерира, а всички " трудещи се" остават в комфорта на средата си. ...
absurT това е същото като орането, нали - къде е разликата? Ако говориш за червеите (за друг преработващ почвата организъм не знам) то преораването или прекопаването както в твоя случай въобще не им пречи - те ако са изкарани на повърхността пак си влизат в дупки под земята, къде е проблема?
И малко снимки от последното бране :
единствената тиква, също като златната ябълка хахах
 
последните пипер, краставица, тиквички и диня, съмнявам се че нещо друго ще оцелее след тия слани и студове през последните дни

доматите попрезрели вече

и гордостта на мъжа ми - смилянския боб  Grinning

# 609
  • Мнения: 3 305
Фри, понеже не  виждам хубаво на твоята снимка ето на това казваш смилянски боб, нали?


В нашият край му казваме боб биволяр. Много го обичам.

# 610
  • Мнения: X
Фри, понеже не  виждам хубаво на твоята снимка ето на това казваш смилянски боб, нали?
Кликни на снимката, увеличава се.

Утро, крушите, щом гният, сигурно са узрели? Иначе в касетки, на хладно и проветриво, не в мазето (при нас там е влажно). Като видя на зор, слагам в буркани, белени без захар с много малко вода, стерилизирам. Зимата става чуден шейк в комбинацая с други плодове или сиропи.

# 611
  • Перник
  • Мнения: 5 071
Да ви попитам относно брането и съхраняването на круши.

Имаме на вилата една малка круша  с едри, топчести, зелени плодове. Казаха ни, че се берат така - зелени на цвят и се оставяли вътре вкъщи и ставали жълти. Да, ама вместо да стават жълти нашите започнаха да гният... Вече изхвърлих известен брой. Притеснявам се, че същото ще се случи и с останалите....



А вие не ги ли пробвахте тези круши? Ако в момента са твърди и не много приятни за ядене, значи са "зимни" круши и се съхраняват по описания начин. Ако стават за ядене и в момента, значи са узрели и няма нужда да ги чакате повече  Simple Smile

# 612
  • Мнения: X
...А вие не ги ли пробвахте тези круши? ..... Ако стават за ядене и в момента, значи са узрели и няма нужда да ги чакате повече  Simple Smile
Няма нужда да се чакат, а и не трябва, защото не са трайни - т.е. не са "зимни" и ще се развалят.

# 613
  • Мнения: 9 811
Еми уж били зимни, казаха по-запознати.  Rolling Eyes
Като ги обрахме със сигурност не ставаха за ядене.
Сега не съм ги пробвала. Ще видя довечера. Не ми изглеждат узрели.  newsm78

Там е работата, че не се съхраняват, а гният...
Може и да е топло там, където се намират...  newsm78

# 614
  • Мнения: X
... а може и да са заразени с някакво гниене.

Общи условия

Активация на акаунт