Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 106 425
  • 748
  •   1
Отговори
# 615
Може  и да са узрели прекалено рано, аз обрах почти всички дюли тази неделя, попрезрели са, в други години са готови  края на октомври, гроздето обрахме една част още в края на август, това никога не е било.
А и още е топло и затова не могат да се съхраняват както си трябва.

# 616
  • Варна-София
За крушите - колкото хора - толкова и различен опит. При мен 1/3 от крушите паднаха при силен вятър и си седяха на земята около 2 месеца грознозелени. Ето че мързелът пък даде "плодове". Тези, които не изгниха взеха да пожълтяват, че даже и децата си вземат от тях. Направих първия си сконс с круши и шоколад - двойна доза (щото много круши!). Омете се за нула време.
Бях ви пуснала рецептата, но мисля, че и сега е много удачно да ви я покажа.
http://www.bonapeti.bg/recepti/skons-s-shokolad-i-krushi/

Дюлите са вече готови за сладко. Вече варих 2 пъти.

Утро, от целия ми пост е достатъчно да запомниш, че някои круши ще изгният, останалите ще узреят.

# 617

Цитат
Утро, от целия ми пост е достатъчно да запомниш, че някои круши ще изгният, останалите ще узреят.
Хаха, това ми хареса  Mr. Green

При нас голяма част от ябълките гният преди да са узрели. Такива зелени круши също.
Казаха ми, че причината е, че не са пръскани от много години.

# 618
Нашата круша със сигурност не е била пръскана от много години.
Имаме мястото едва от миналото лято. Беше абсолютно запустяло.
Тази година подрязахме дръвчето и го пръскахме. Наистина даде доста круши в сравнение с миналата година, но ето сега проблемите с тях.

Снощи срязах една круша - твърда и стипчива. Според мен не е узряло това нещо.  Rolling Eyes

Запомних! Дано все пак нещо оцелее, та да ги опитаме!

# 619
При нас пролетта падна слана точно, когато дръвчетата цъфтяха и в резултат няма никакви плодове. Единствено едната ябълка успя да опази четири пет ябълки, които обаче изгниха на самото дърво и паднаха.  Tired

# 620
Аз опитах две пожълтели круши тази седмица. И двете бяха твърди и стипчиви. Изцедих ги на сок.

А ябълката ражда страшно много и плодовете са дребни. Миналата година я подрязвахме и пролетта, и есента.
Като опадат повечето ябълки, останалите стават големи, сочни и сладки. Има ли начин да я накараме да ражда по-малко?
При нас също беше запустяло мястото.

Последна редакция: ср, 28 сеп 2016, 14:41 от Пролетен дъждец

# 621
Аз опитах две пожълтели круши тази седмица. И двете бяха твърди и стипчиви. Изцедих ги на сок.

А ябълката ражда страшно много и плодоветецса дребни. Миналата година я подрязвахме и пролетта, и есента.
Като опадат повечето ябълки, останалите стават големи, сочни и сладки. Има ли начин да я накараме да ражда по-малко?
При нас,също беше запустяло мястото.

Не може ли ръчно да се премахнат някои от плодчетата, щом са се оформили прекомерно много?!

# 622
  • София
Според Димитър Стоянов завръзите ръчно се отстраняват, за да оцелеят останалите и да станат големи и сладки

# 623
 Аз така процедирам с прасковите - първо махам сдвоените, две на една дръжка. Но при резитба всичко, което е по-високо от края на ножицата в протегнатата ми ръка се отрязва.
 Във Франция постоянно се премахват ябълки, докато останат по една, максимум две на клонче.

# 624
Ябълката е голяма и стара. Освен да обруля една част следващата година. Понеже не я пръскаме, една част изгниват още на дървото.

Вълчо, дълга ножица с дръжка ли имаш предвид?

# 625
  • Перник
Нашите дюли първо бяха малко, заради късната слана, и второ, развалиха се в дървото и опаднаха. Дървото е старо, има и сухи клони, може би си отива вече  Sad Със сигурност не е пръскано поне 15 години.
За едната лоза обмисляме да пръскаме с нещо догодина, защото гроздето започна да се разваля преди 3-4 години.
Имаме и 3 млади ябълки, едната от които смятам да подрежа напролет, защото короната и няма никаква форма. Другите 2 ще оставя на мъжа ми.
Абе, напролет ще ги мислим дърветата  Simple Smile

# 626
  • София
Не, не се мислят напролет дърветата Simple Smile Това само от лекциите на Димитър Стоянов, не от опит Simple Smile
Сега трябва да се събере цялата шума и най-вече всички мумифицирани плодове на дървото, както и всички опадали. и да се занесат в някой далечен компост и да се заровят вътре. Да пукнат всички яйца, които вече са снесени и чакат напроблет да отидат нагоре, към клоните.
Това разправяше той и затова много бързаше да си оправи овощната градина преди първите зимни студове.

Пак да питам - кога да събирам доматите? Миналата година чакахме, уж увити с найлони, а вятърът отвял найлоните и всички домати измръзнаха и изгниха.

# 627
Всеки събира според времето. При нас се наложи да обера доматите в края на август, защото се появиха петна от мана по някои домати. После брах още веднъж малко и ако има какво, ще бера отново, когато реша да разчиствам. Повечето в касетките са узрели, но има и зелени от последното бране. Днес е имало слана, но ще видя утре, че не съм при градината. Ако е била силна, ще махам растенията.

# 628
  • Перник
...
Сега трябва да се събере цялата шума и най-вече всички мумифицирани плодове на дървото, както и всички опадали....
Пак да питам - кога да събирам доматите? Миналата година чакахме, уж увити с найлони, а вятърът отвял найлоните и всички домати измръзнаха и изгниха.

Да, това е ясно, че се прави наесен. Имах предвид, че подрязването и пръскането ще ги мислим напролет.  Peace

За доматите - миналата година обрах последните в началото на ноември. Бабите от махалата ги обраха поне 2 седмици по-рано, но моето приложение за прогнозата обещаваше хубаво време и не ме излъга  Grinning Та, ще следя прогнозата и ще преценявам.

# 629

Вълчо, дълга ножица с дръжка ли имаш предвид?
Не, повдигам се на пръсти, и с нормална ножица режа. Значи над 2.30 м нагоре няма праскова. Искам да стигам навсякъде по дървото без стълба. Това ми позволява например да прореждам плодовете на ръка.
 Четох един материал за ябълки, във Франция се пръскат от 24 до 27 пъти в годината. Shocked

Общи условия

Активация на акаунт