Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

  • 105 523
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 19 990
Хмм, значи ще се опитам и аз следващата година да обруля горните и да останат тези на по-ниските клони. Пролетта изрязахме доста горни клони, но нали е старо дърво и е високо.
Младите дървета ще гледам да ги държим по-ниски.

И аз съм чела, че ябълките се пръскат толкова пъти  ooooh!. Не е само за Франция.

Доматите мисля да ги обера тази седмица, защото вече не зреят, а започват да гният.

# 631
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Толкова пръскане е само за производството на пазара. Домашната градина минава с много по-малко. Най-важно е есенното и пролетното пръскане с бордолезов разтвор. Другото важно е да се спазят предцъфтежните и някое и друго следцъфтежно пръскане. За добро съхранение вчера направих прощъпулник с пръскане с калциев хлорид. Закъснях, трябваше в началото и в средата на септември да направя 2 пръскания, но догодина ще бъда по-старателна.
ЗАРИНАТА СЪМ С ЯБЪЛКИ. Носих на колегите ябълкови сладкиши - не мога да насмогна да ги пробутвам. Днес им донесох направо печени. И от много глава боли.

# 632
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
Толкова пръскане е само за производството на пазара. Домашната градина минава с много по-малко. Най-важно е есенното и пролетното пръскане с бордолезов разтвор. Другото важно е да се спазят предцъфтежните и някое и друго следцъфтежно пръскане. За добро съхранение вчера направих прощъпулник с пръскане с калциев хлорид. Закъснях, трябваше в началото и в средата на септември да направя 2 пръскания, но догодина ще бъда по-старателна.
ЗАРИНАТА СЪМ С ЯБЪЛКИ.

ммммммммм, домашен ябълков оцет, запечени парченца ябълка за баница зимата ...

# 633
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Оцет правих. Вече рН е 3, както при купешкия.
Запечени парченца за зимата - добре звучи. Ще обмисля!

# 634
  • Мнения: 1 751
А пък обелките на ябълките, които остават, изсушени и зимата в чая, мммммм  Simple Smile

# 635
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 759
една колежка стържеше на едро и после консервираше в буркани или замразяваше - пак за баница  Blush
тя и баница с ягоди ни е правила  Blush


# 636
  • Мнения: X
Имам конфитюр от ябълки, правен преди няколко години и нито го ядем, нито го хвърлям. Добре, че миналата година направих ябълков оцет, та си имам. Тази година имахме една круша и две ябълки - за плодове става дума при положение, че имаме много дръвчета. Сливи и череши нямаше, две или три вишнички опитахме, дюли няма, орехи няма, лешници имаше мъничко. Но ми се струва, че има полза от сланата в края на април - дръвчетата ми изглеждат като с нови листа. Може да си въобразявам, но поне са красиви. Simple Smile Гроздето Болгар се разписа - много вкусно! Отелът все още е кисел, ама късам по някой грозд. Касис имах, малини и ягоди също имаше и все още има завързали и неузрели. Голям гаф с граха за семе - изяде го гъгрицата.  Embarassed Тиквите ще ги почвам като тиквички както предложи Добри. Ама за един-два тиквеника има, т.е. за празници ще чакат. Домати поне има в изобилие и вече започнах да изпробвам нови рецепти.
Касиса, който с Мама Гали садихме миналата есен от пръчки сигурно ще разсаждам през ноември на постоянно място, че сега е в редичка.

# 637
  • Перник
  • Мнения: 5 055
Баба ми прави сладко от ябълки. Миналата година пробва нова рецепта, която най-после ми хареса, иначе ми е едно никакво - кашесто  Sick
Ягоди не съм спирала да бера, а колко зреещи в момента има, все едно е началото на юни. Имаме и цъфнала малинка. Дали ще успее да узрее, не знам. Лешниците и при нас са малко тази година, добре, че имаме от миналогодишните.

# 638
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Разсадих ягодите, обрахме ябълките. Заложихме новия ябълков оцет. А, да и гроздето, колкото го имаше - само за ядене, ни за стафиди, ни за вино, ама нищо, няма да плачем я.
За първа година толкова рано "разваляме" градината. Е, има още чушки и домати, някоя и друга тиква.

# 639
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Четох един материал за ябълки, във Франция се пръскат от 24 до 27 пъти в годината. Shocked

Вълчо,тва ме фърли на джанката.
Трябва да успокоя комшията той пръска до 10 пъти.  а аз 2,3 пъти..

За първа година толкова рано "разваляме" градината. Е, има още чушки и домати, някоя и друга тиква.

Прави ли ви впечатление че всички казват че всичко е станало много рано тая година?
Да ви припомням ли какво каза Куркума преди година , две май?
Суша!
Тая година беше лоша. Какво беше това  чудо по всички растения. Едни петна , гнилочи по зеленчуци,овошки, малини къпини,... по всичко.

Трябва да умуваме от какво е..
 

# 640
  • София
  • Мнения: 24 839
Толкова пръскане е само за производството на пазара. Домашната градина минава с много по-малко. Най-важно е есенното и пролетното пръскане с бордолезов разтвор. Другото важно е да се спазят предцъфтежните и някое и друго следцъфтежно пръскане. За добро съхранение вчера направих прощъпулник с пръскане с калциев хлорид. Закъснях, трябваше в началото и в средата на септември да направя 2 пръскания, но догодина ще бъда по-старателна.
ЗАРИНАТА СЪМ С ЯБЪЛКИ. Носих на колегите ябълкови сладкиши - не мога да насмогна да ги пробутвам. Днес им донесох направо печени. И от много глава боли.
Досега не съм пръскала ябълката с нищо.
Миналата година роди повече и от листата- направих 40 литра сок и 20 литра оцет, а останалото замина за храна на комшийските прасета.
Без да прибавям нищо и в двете ми " произведения на изкуството", станаха уникални. Simple Smile
Тази година роди много малко, за сметка на доматите и чушките.
В момента бера биволски сърца и гиганти отново, а други зреят с пълна сила.
Всички гадости пръсках единствено със сода и йод.

# 641
  • Мнения: X
Tsv, само младите растения от ластуните ли? Сигурно трябва първо да отбера новичките за засаждане, да стоят в почва (в някакъв съд), докато успея да прекопая и да ги засадя? Някои дръпнах и имат покарали бели коренчета, а други не, но сигурно биха покарали, ако стигнат земята.

# 642
  • в здрача
  • Мнения: 2 208
Да, ластуните. Оставям ги в леген с водичка за ден-два, защото идва нанагорно всичко за един ден.

# 643
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Тая година нямам ни една ябълка, ей така, за цяр дори няма. Излишъкът ябълчен най-добре да иде за оцет, по моему. Този тип преработка не е трудна, много трайна във времето, полезна и оползотворява, е - не изцяло, но практически всеки един плод, в това число и падналите.

Бавничко проскубвам домати. Още режа салати от тях, де, ама не ми се ядат вече. Мезя нещо, но вдимо почнах да добавям повечко сиренце, повечко сушено свинско, повече лук, зехтин. Не са ми сладки едни доматите. Абе всичко писва.

Посях спанак. Нямах време, та останах  без мой марулен разсад - трябва да купя и забода. И арпаджик. Към Димитровден - чесъна!

Имам чудесно цвекло. Явно годината е добра за него. У едни комшии видях алабаш колкото топка за хандбал, живи здрави да са!

# 644
  • София
  • Мнения: 5 346
Куркума, ако решиш да се местиш от този форум,моля да ми дадеш шанс пак да те чета:)

Бях писала за опита ми за компост с микроорганизми и отгоре найлон. Куркума, нали ти тогава беше силно скептичен?
Позна, стана едно голямо спечено нещо, само 2 шепи по края намерихме рохкави и ухаещи.

Последна редакция: пт, 30 сеп 2016, 11:21 от ЗаСлон

Общи условия

Активация на акаунт