Биозеленчукова градина – нашето райско кътче! /тема 33/

• 105 492
  • 748
  •   1
Отговори
# 720
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
само да споделя:
когато собственикът не  е подписал договор  и зелята е "бяло петно", което влиза в зона на арендатор. той може да я обяви за ползване и дава парите от арендата в кметството на съответното населено място. там се  пазят за определен период, докато собственика си ги потърси.

вместо да се псуе по форумите може да се попита в съответното кметство /община и да се вземат парите за периода Peace

намерих само това от 2012, но дава идеи Peace

Последна редакция: чт, 03 ное 2016, 06:38 от st. Dobri

# 721
  • Варна
Относно зелето-кьосе,  някъде бях чела, че от долната му страна,  тръгват 5 жилки.  При другото зеле-жилките били три.  Не съм проверявала, обаче.

# 722
  • Перник
По отношение на "регистрацията" тази година имаше някакъв срок - ако не се лъжа края на юли, като ако не си регистрирал земите си до тогава, влиза в сила механизмът, описан от st. Dobri  Peace

# 723
само да споделя:
когато собственикът не  е подписал договор  и зелята е "бяло петно", което влиза в зона на арендатор. той може да я обяви за ползване и дава парите от арендата в кметството на съответното населено място. там се  пазят за определен период, докато собственика си ги потърси.

вместо да се псуе по форумите може да се попита в съответното кметство /община и да се вземат парите за периода Peace

намерих само това от 2012, но дава идеи Peace
Благодаря за инфото  Hug
А когато е подписан договор с арендатор, който обработва земите, да разбирам, че не е нужно да се регистрира, нали така?

# 724
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
леко изместваме темата  Blush

Скрит текст:
мисля, че когато има договор, арендаторът регистрира земите като обработваеми, за да може да получава субсидиите.
но моите "знания" са от две братовчедки от двете страни на родата  Blush лично не съм се сблъсквала със системата  Blush

чакам с нетърпение "циганското" лято  Blush цял ноември ми обещават - искам си го  Blush
нищо не мога да садя, сея и бода, че още не сме извадили всички саморасли трънки, джанки, храсти и дървета, но вече съм начертала плана на градинката  Blush

и само чакам да дадетет сигнал за разсадите  Mr. Green

мисля да започна с чушките още на нова година. тази година засети заедно с доматите закъсняха много.

# 725
И аз го чакам това циганско лято, ама не идва Joy
Въпреки че вчера и днес не е за оплакване времето Grinning

# 726
  • В градината...
Привет на всички в темата.
Аз тази пролет сях кейл, но не ми допадна вкуса му, не че можахме много да го опитаме. Август заваля първият дъжд след 2 месеца суша и излязоха едни гъсеници, които го опоскаха за един ден.  ooooh!
Чудя се сега дали да насея пак, нали било студоустойчиво.

Пролетта сяхме червен арпаджик и ни се получи разкошен червен лук.
А чесън сеем само от бабите на пазара.

А за земеделските земи - като всяка собственост, тя може да бъде изгубена, ако човек не се интересува от нея. Пак добре, че арендаторът не си е сдобил с документ за собствност по давност.

# 727
Знаеш ли, такива обобщения на едро... и подобен език не са никак подходящи в темата. Сигурна ли си, че тук не пише никой арендатор, за когото подобни квалификациия са меко казано обидни? Получило се е много неприятно нещо, но има начини да се поправи. Сама казваш, че се е изяснило с едно отиване в поземлената комисия. Какво трябва да направи държавата - да сложи до всяка неизползвана с десетилетия нива пъдар ли?..............
Ама нашата нива не е запусната или неизползвана или забравена, ни най-малко и никога не е била. Сее се всяка година и се използва всеки сантиметър от нея. Тя е на 10 метра срещу къщата на родителите ми, през улицата и постоянно е пред очите им. И се интересуват от нея повярвай ми, изкарват си маса пари и хранят животни и т.н.
Благодаря за съветите Simple Smile

# 728
Разсадите ги почнах в началото на февруари за оранжерията. Което значи, че в началото на април засадих пак там. ММ иска да садим поетапно. Аз така и направих с краставиците и част от доматите. Но може още да се разтегли процесът във времето. Чушките и доматите в оранж. обрахме преди 5 дни. Супер е така! Тъкмо бяхме попривършили градинските. Сега ядем основно домати Лонг Кийпър, които узряват в касетките. През това време зреят онези от оранжерията. Градинските домати обрах в края на август, защото имаше картофена мана, градинските пипер и краставици обрах около 20 септември. Краставиците в оранжерията почти сдадоха през септември, т.е. не плододаваха до последно както сърцевидните ми домати.

# 729
  • Пазете Гор
С доматиките приключих, даже подкарахме някои консерви. Ако имах акъл, щях да помня къде съм пъхнал десетина бурканчета млени домати с босилек - сос за паста, ама не помня!

Празът  ми за втора година има обилно ръждиви петна. Миналата година поизчезнаха с застудяването. Не е голяма драма- засегнати са само листата, които така или иначе се изхвърлят.

Вече има пепел и започнах да я сипвам в градината. Има тук-там препоръки как този полезен минерален обогатитъел да се внася в поочвата, но досега от наличниата информация не съм успял да извлека стройна система за подхранване с дървесна пепел. Към момента просто сипвам на купчини като къртичини, които "заоравам" чак с пролетните почвени обработки.

Казусът на Фри ни напомня, че грижата за земите ни не бива да се ограничи само до дейностите с мотиката. Просто трябва да се оформят някои -  макар и досадни - формалности. Хубаво е да бъдем проактивни - и не би отнело никому кой знае колко време да се поинтересува от администратичвно-правния режим на имотите си - било при адвокат, или с посещение в ОДЗГ. За съжаление има и измамници, има и технически пропуски, има и процедурни и законови дупки.

# 730
  • на брега на Дунава
Веднага след изборите ще използвам хубавото време да си разсадя останалите салатки и да посея още чесън. Скилидките от Алис ще сложа отделно и ще ги бележа, за да го развъдя точно този чесън.
Аз пък си мисля ,че не трябва да бързам с разсадите домати и пипер. Всяка година сея около 9-10.02  и после се чудя как да им угодя до март , когато ги изнасям на южен закътан балкон. И без това разсаждам на открито в периода 25-30 април. А  започвам да бера домати едва в първата десетдневка на юли. Тогава стават на моя балкан.
Напролет мисля да почна от края на февруари. Ще си спестя липсата на светлина и изтеглянето на разсада.
Впрочем тази година садих полегнал разсада . Както е кофичката я поставих под ъгъл спрямо почвата и засипах с рохкава топла пръст.Получи се плитко засаждане ,но самите домати пуснаха здрави корени и бяха силни растения. И преди съм го правила и има известни предимства в сравнение с традиционното засаждане.
Какво друго садите /сеете/ сега ? Моркови ? Бакла ?

# 731
  • Пазете Гор
Аз също започвам с посев за пиперения и доматения разсад в края на февруари. По-рано е безсмислено в моите условия. Много по-важни за ускоряването на плододаването са ми май и юни, коит в последните 4 години се случиха сравнително хладни.

Пролетните ми марулки се прихванаха. Тая година нямам плужеци, вероятно заради старателното третиране в продължение на две години. Сега ако знам и как да третирам срещу миризливите бръмбари... тая година ми нанесоха много загуби по доматите и пипера.

# 732
Мисля да опитам грах и моркови предзимно.
Пише: "Най-подходящите срокове за ранното предзимно засяване са от началото до средата на декември."

Последна редакция: нд, 06 ное 2016, 09:48 от Анонимен

# 733
  • Пазете Гор
Според мен и двете са губи-време занимания, особено за граха.

# 734
  • София
Моркови сея сега и зимуват без проблем.
Имам още за вадене, здрави са и едри.
В Лидл бяха пуснали преносими парници- 180/140см.
Засадих 50 марули, между тях 500гр. балучки.
А, отвън- чесън, купен от бабите на пазара.
Не е толкова розов, колкото на снимките, но не е и бял като китайския.
Между другото, от него се опитах да садя, стоя в почвата месеци, излезе на повърхността, но нито изгни, нито поникна- все едно камък.....

Общи условия

Активация на акаунт